Ще се спука ли скоро имотния балон

• 46 320
  • 1 014
  •   1
Отговори
# 885
  • Плевен
Нади миши, работата ми е кредитен инспектор, хайде сега не ме учи как се отпускат кредити!
Не те уча,но в банката, в която аз работя се иска доход и в този случай!

# 886
зависи от обезпечението на кредита, ако е бързо усвоимо и ликвидно за банката дават, още повече че ако имаш работеща фирма можеш да теглиш оборотен кредит и банката не я интересува кога, колко, къде харчиш парите важното е да ги връщаш и спазваш условията по договора.
Има голяма разлика между фирмено кредитиране и кредитиране на физ. лица, но си права има и такива опции.

# 887
МаМа Куин Светкавицата, здравей! Четох мнението ти и те подкрепям на 100%. За мен също няма дилема дали предпочитам да плащам наем или да изплащам заем, кредит. Обаче, ако правилно съм разбрала ти и съпругът ти сте имали някаква както се казва ваша финансова инжекция, предполагам спестени пари като първоначален капитал. А доколкото знам, каквито и заеми и ипотечни кредити да отпускат не са на стойност колкото апартамента, който искаш да купуваш, особено, ако жилището, което ще ипотекираш е в провинцията  Sad Направи ми впечатление също, че и месечната ти вноска е малка и е за 20г. Този ипотечен кредит в коя банка си го теглила? И можеш ли да ми дадеш повече информация за апартамента си, в София ли е, кой квартал е, квадратура и цена, ако не те притеснявам, разбира се  Embarassed

# 888
Най вероятно на тази пресконференция ще кажат, че всичко си ок. Wink Цените на имотите ще растат, да вярно, че исканията за ипотечни кредити са намалели за миналия месец, но това е от сезона  Laughing Laughing Laughing
Сещате се какви са интересите на банките. Да не са луди да кажат, че има проблем - това ги засяга мноооого вътрешно.

# 889
А какъв е интереса на банките? Да дават кредити, които няма да си получат ( и да заделят огромни провизии за тях)? Или може би да придобият имоти, ипотекирани при тях за 100 хилки, които да продават по 65?
Някои хора май си мислят, че банките гледат в тавана и раздават пари на всеки...
Най вероятно на тази пресконференция ще кажат, че всичко си ок. Wink Цените на имотите ще растат, да вярно, че исканията за ипотечни кредити са намалели за миналия месец, но това е от сезона  Laughing Laughing Laughing
Сещате се какви са интересите на банките. Да не са луди да кажат, че има проблем - това ги засяга мноооого вътрешно.

Последна редакция: ср, 20 фев 2008, 12:12 от Р0кси

# 890
А какъв е интереса на банките? Да дават кредити, които няма да си получат ( и да заделят огромни провизии за тях)? Или може би да придобият имоти, ипотекирани при тях за 100 хилки, които да продават по 65?
Някои хора май си мислят, че банките гледат в тавана и раздават пари на всеки...
Много съжалявам ако ти мислиш така, моето мнение не се покрива с твоето по ред причини, като прочетеш малко за оценка на риска и за цената на кредита, тогава пак ще си говорим с теб по темата. Виж също и темата обезпечения, аз тънкостите на занаята си нямам намерение да разкривам!

# 891
  • София
Не гледат тавана, естествено, а си правят сметката при най-лошите варианти колко им е печалбата. Доколкото зная единици са банките и случаите, в които се покрива 100% от сделката, а за предпочитане е да се ипотекира някой друг имотец или просто не се дава цялата сума, което означава, че трябва кредитоискателят да вложи доста суха пара. Както писах и по-долу, банките искат да стъпят на пазарите и за тази цел няма как да не се калкулира някаква фира. Всеки, който е учил икономика и не е кьорав и глух знае, че се залагат в плановете и някакъв % поносими загубии така е с всеки бизнес.

Последна редакция: ср, 20 фев 2008, 12:19 от RadostinaHZ

# 892
Ами Никол в кофти банка сте ги завели, има и банки, в които по-лесно щяха да им дадат кредит.

Ами Treasury, не винаги аз решавам от къде да теглят Laughing

И ако не е тайна, коя е тази разпасана Банка, в която дават кредит с/у кафеви очи, да знам за следващия път  Grinning
Има такива банки,но лихвите са по-високи.

# 893
  • София
Радостина, не мога да не се съглася   Peace

Точно така е - преди години жилища купувахме само ако имаме кеш или ако можеше някой да ни даде на заем. Сега с кредитирането обче, общо взето да не кажа почти всеки, но една част от българите се напънаха да дръпнат по един ипотечен кредит, а сега се напъват да го изплащат. То и за това пазара на НИ се размърда - няма нищо странно.

За зелените ми очи никой няма да ми даде кредит - то тва е ясно, а ако ми го даде ще е с такава лихва, каквато цял живот няма да мога да го върна. Лихвата по кредита, както всички знаем, отразява стойността на парите в бъдещето (които зависят от мнооого фактори: инфлация, икономическа стабилност, валутен курс и т.н.), както и специфичния риск за всеки клиент - няма да се  учим сега на А-то и Б-то. Та в която и да е банка да ида- и в Райфайзен, и в Пощенска, кредит няма да ми дадат, ако нямам един солиден доказуем доход. И да, Радостина е права, за физически лица банките не финансират 100% - максимум 80-90%.

Виж ако имах моя банка, може би там ще ми се отвори парашута, ама нямам - и мъжа ми няма  Peace А как би му се искало поне една Швейцарска банка да имаше....

# 894
Един въпрос: Може ли да се ипотекира жилище в друг град и тези пари да ги използвам като първоначална вноска (напр. 30 или 40%) за жилище ново строителство?
А след като се построи жилището и получи акт14 ще тегля кредит за него и ще върна парите на старото ипотекирано жилище. Ако има такъв вариант дали за колко време ще получа първия ипотечен кредит?

# 895
Според вас защо вноската по заемите в БГ е до 70 - 80% от дохода на кредитоискателят? Това добри кредити ли са??? И нормално ли е?

# 896
  • Countryside
Според вас защо вноската по заемите в БГ е до 70 - 80% от дохода на кредитоискателят? Това добри кредити ли са??? И нормално ли е?
Щото има много хора, които не се осигуряват на пълната си заплата - дали по собствено желание, дали не  ooooh!

# 897
http://ipo.bg/Default2.aspx?ArticleID=bf792ba7-4b7d-4b66-a61d-e6 … 02520de3#continue

Искаш да кажеш, че ти отпускат кредит на заплатата, на която те осигуряват ли? Дали???

# 898
Ехеее тя тази тема много голяма станала,не знам за балона но главите ви ще се спукат от много мислене и разсъждения.

# 899
  • Countryside
http://ipo.bg/Default2.aspx?ArticleID=bf792ba7-4b7d-4b66-a61d-e6 … 02520de3#continue

Искаш да кажеш, че ти отпускат кредит на заплатата, на която те осигуряват ли? Дали???
Принципно, да. Ако искаш по-голям кредит носиш бележки от работодателя/работодателите за допълнителни доходи. Сериозните банки отпускат кредит до 50% от осигурителната сума.

Общи условия

Активация на акаунт