Ще се спука ли скоро имотния балон

• 46 335
  • 1 014
  •   1
Отговори
# 870
  • София
Има много абсурдно. Вярно, че не съм проверявала банките за ипотечни кредити, но чувам, че не се обръща особено внимание на дохода.  Банките като всяка компания гонят дял от пазара и явно са си направили сметката за % на лошите кредити. Дори има всякакви видове промоции тук.

# 871
Това, за дохода не знам дали е така. Нас ни разколачиха направо от служебни бележки и документи!

# 872
Първо при кредитирането съществува и опция без доказване на доход /тогава отпада смятането на съотношението доход/ мес. вноска/,второ в стандартния случай е до 60 % от нетния доход, намален с други задължения ако има, като остане накрая една мин. работна заплата, но има клиенти и на които се смята до 70-80 % като пак условието накрая да остане мин. раб. заплата. Лихвения процент около 6% е само в периода на промоция т.е. първите 1-до 3 години следва голямата лихва от над 8% а в момента банките вдигат масово лихвите и тренда им принципно е нагоре. То и американците си имаха сигурно такива вътр. усещания ама какво стана накрая???

# 873
SG1, горе долу е толкова, например ОББ искат да докажеш чист доход, след данъци, равен на вноската х 2.5, в Пиреос е вноската х 2 и т.н.

... чувам, че не се обръща особено внимание на дохода.  Банките като всяка компания гонят дял от пазара и явно са си направили сметката за % на лошите кредити. Дори има всякакви видове промоции тук.

Не е така. Имали сме клиенти, които теглиха без доказване на доход и дори тогава, пак гледаха доходите - служебни (неофициални) бележки за доход, както и разкостиха фирмата, в която работят - оборот и печалба, всичко от-до.

# 874
SG1, горе долу е толкова, например ОББ искат да докажеш чист доход, след данъци, равен на вноската х 2.5, в Пиреос е вноската х 2 и т.н.

... чувам, че не се обръща особено внимание на дохода.  Банките като всяка компания гонят дял от пазара и явно са си направили сметката за % на лошите кредити. Дори има всякакви видове промоции тук.

Не е така. Имали сме клиенти, които теглиха без доказване на доход и дори тогава, пак гледаха доходите - служебни (неофициални) бележки за доход, както и разкостиха фирмата, в която работят - оборот и печалба, всичко от-до.
Ами Никол в кофти банка сте ги завели, има и банки, в които по-лесно щяха да им дадат кредит.

# 875
  • Плевен
Treasury ,опцията "без доказан доход" не означава това на 100%. Пак се изисква доход. Без доход  никъде не дават нищо Peace

# 876
Нади миши, работата ми е кредитен инспектор, хайде сега не ме учи как се отпускат кредити!

# 877
Откога кредитните инспектори решават кога и как се отпускат кредити Flutter
За какво съществуват тогава кредитни политики на банките, глобални оценки на риска, автоматизирани системи, нива на компетентност.....2008 сме, не 1996 все пак. И касови дневници със синьо и червено няма вече.

# 878
 Днес в 11 часа в хотел София Уникредит Булбанк  ще  проведе пресконференция на тема "имотен балон" в България.Съобщиха от радио jazz fm.
Ако има някой заинтересован може да отиде после да разкаже.Аз не мога защото съм от Варна.

# 879
  • София
И аз няма как да отида, но ще чуем по новините изводите.
Обаче, можем да си кажем прогнозите за тази конференция.
Моята прогноза е, че щом започват да правят конференции точно на тази тема, лоша работа. Накрая ще излязат с извода, че няма такъв балон, това е долна мръсна инсинуация на някои заинтересувани. Ще кажат, че няма причини да се правят сравнения с Америка, защото ние сме в Европа и нас това не ни засяга, а тези, които още не са купили по-скоро губят.  Laughing

# 880
Откога кредитните инспектори решават кога и как се отпускат кредити Flutter
За какво съществуват тогава кредитни политики на банките, глобални оценки на риска, автоматизирани системи, нива на компетентност.....2008 сме, не 1996 все пак. И касови дневници със синьо и червено няма вече.
Говоря за правила на кредитиране, определени от Банката в която работя, мила ми колежке. Вече неколкократно се разбра че кредитирането не ти е силна страна, както и икономиката между впрочем що продължаваш да се изказваш неподготвена не ми е ясно?
Радостина не съм сигурна, че това точно такава ще е развръзката, особено ако са доста ипотеките на ваканционни имоти, които вече си гърмятSimple Smile

# 881
Ами Никол в кофти банка сте ги завели, има и банки, в които по-лесно щяха да им дадат кредит.

Ами Treasury, не винаги аз решавам от къде да теглят Laughing

И ако не е тайна, коя е тази разпасана Банка, в която дават кредит с/у кафеви очи, да знам за следващия път  Grinning

# 882
И аз няма как да отида, но ще чуем по новините изводите.
Обаче, можем да си кажем прогнозите за тази конференция.
Моята прогноза е, че щом започват да правят конференции точно на тази тема, лоша работа. Накрая ще излязат с извода, че няма такъв балон, това е долна мръсна инсинуация на някои заинтересувани. Ще кажат, че няма причини да се правят сравнения с Америка, защото ние сме в Европа и нас това не ни засяга, а тези, които още не са купили по-скоро губят.  Laughing
Радостина, най вероятно ще кажат че закупуването на имот е лично решение, което трябва да вземе всеки съобразно финансовитв си възможности и рискът, който е готов да поеме. Ще обяснят разликите между имот за живеене и за инвестиция. Имаше подобно изказване на Председателя на АТБ преди около година по повод изтеглените кредити, за да се инвестира на БФБ. Да не се правя на пророк, но според мен това ще са основните насоки.
И пак припомням, че повечето големи банки от 2005 някъде спряха да кредитират строежите в курорти.

# 883
И пак припомням, че повечето големи банки от 2005 някъде спряха да кредитират строежите в курорти.
Райфайзенбанк спряха 2007.
Никол за съжаление занапред ипотечното кредитирането ще се затяга и е много вероятно тази опция да изчезне от всички банки.

# 884
зависи от обезпечението на кредита, ако е бързо усвоимо и ликвидно за банката дават, още повече че ако имаш работеща фирма можеш да теглиш оборотен кредит и банката не я интересува кога, колко, къде харчиш парите важното е да ги връщаш и спазваш условията по договора.

Общи условия

Активация на акаунт