Ще се спука ли скоро имотния балон

• 46 401
  • 1 014
  •   1
Отговори
# 780
  • Варна
Очаква се ново вдигане на лихвите по всички кредити

http://news.expert.bg/?id=123357&page=3&  newsm78

# 781
Сравненията в статията са повече от смехотворни, сиренето колко било поскъпнало и как сме го били пак купували. Mr. Green
Наистина, интересно би било някой да направи копие на тази тема и да се върнем към нея след 2-3 години. Thinking

# 782
  • София
Сега се сетих как по времето на Сталин са измервали покупателната способност на рублата спрямо долара. Според съветските икономисти рублата е с по-голяма покупателна способност, защото в СССР за една рубла се купували 5 каскета, а за 1 долар не можело нито един каскет да се купи.
Че и тук същата работа - сравнява цената и % на увеличение на цената на сиренето с тази на кредитите.  Ама това си му е работата на човека, и той има деца да храни.

# 783
  • София
Чужденците купуват в София като невидели и с този темп цените няма да паднат - мъжа ми работи в най-голямата фирма за недв. имоти които продават на чужденци и имар сделки за по 2 млн. на месец... Та ти прецени Simple Smile
Някои от луксозните къщи надхвърлят няколко пъти тази цифра (в евро) Rolling Eyes

Хора- имах в предвид комисионни от сделки, всъщност това което ги интересуват брокерите. Не съм се изразила правилно.

И колкото и странно да ти звучи, Клок, има цели комплекси продадени на Ирландци - само че понеже си "мноооого" навътре в нещата май не си се поинтересувала. Чужденците не купуват от агенциите на място тук, а агенциите участват в Пропърти изложения и там продават апартаменти срещу 1000 Евро капаро. Но какво ти обяснявам - ти май всичко знаеш... Ама най-важното си пропуснала - имотен балон в София НЯМА - така че въпросът ти звучи глупаво на човек, който следи пазара от 2-3 години ... Даже и мъжа ми се изсмя мнооого силно и събуди бебето...

Радостина - права си - на мъж ми няма да му стане хич приятно ако го види този ми пост - ще го едитна ей сегичка.  Hug Просто Клок си мисли че като е икономист знае и онова, което хората в бранша не знаят, ама то всеки си пати от акъла Wink

И да - ние определено ще теглим кредит и ще купим още едно жилище - с гаранция за отдаване под наем, за да може да се изплаща една част всеки месец с наема. Просто е въпрос на време - сега в този момент обмисляме вариантите, а и нямаме възможност точно в този момент.

Последна редакция: нд, 17 фев 2008, 18:54 от *Маги*

# 784
  • Linz
Хора- имах в предвид комисионни от сделки, всъщност това което ги интересуват брокерите. Не съм се изразила правилно.
Това е друго Simple Smile

# 785
Чужденците купуват в София като невидели и с този темп цените няма да паднат - мъжа ми работи в най-голямата фирма за недв. имоти които продават на чужденци и имар сделки за по 2 млн. на месец... Та ти прецени Simple Smile
Някои от луксозните къщи надхвърлят няколко пъти тази цифра (в евро) Rolling Eyes

И колкото и странно да ти звучи, Клок, има цели комплекси продадени на Ирландци - само че понеже си "мноооого" навътре в нещата май не си се поинтересувала. Чужденците не купуват от агенциите на място тук, а агенциите участват в Пропърти изложения и там продават апартаменти срещу 1000 Евро капаро. Но какво ти обяснявам - ти май всичко знаеш... Ама най-важното си пропуснала - имотен балон в София НЯМА - така че въпросът ти звучи глупаво на човек, който следи пазара от 2-3 години ... Даже и мъжа ми се изсмя мнооого силно и събуди бебето...

И
Абе хора стига сте вярвали на тези приказки това са поредните спекулации на заинтересовани цените да се запазят дори да се вдигат.То не бяха англичани,руснаци,ирландци ще кажеш че целия свят се е втурнал да ни изкупува мизерното ново строителство.Тези спекулации са последният им коз между другото (ако още някой може да се върже ) преди да се урегулира пазара.

# 786
Бисера на годината (от човек който работи в банка):
Най сигурният начин да се предпазиш от инфлацията е кредитът. "Икономистите" да не блеят, а да си изтупат праха от учебниците.
Докато има овчици с подобно мислене...горко ни.
А ето какво мислят "икономистите"(Красимир Петров, Ph. D. (Ohio State University)) по въпроса с инфлацията:
Цитат
Всеобщото разбиране, че инфлацията представлява всеобщо покачване на цените е дълбоко погрешно. Правилната дефиниция за инфлация е “нарастване на паричното предлагане”. Тоест, увеличаването на парите и банковия кредит се нарича инфлация. Покачващите се цени са резултат от инфлацията.
Цитат
Първото основното свойство на банковия кредит е, че той увеличава паричното предлагане. Ако потребител А има депозит 1000 лева в банката, а банката от своя страна даде кредит на потребител Б за 500 лева, тогава паричното предлагане се увеличава от 1000 лева на 1500 лева, тъй като в дадения момент преди кредита А и Б разполагат с платежни средства на обща стойност 1000 лева, а в момента след кредита – 1500 лева. Тоест, банковия кредит увеличава паричното предлагане и води до инфлация.

Последна редакция: нд, 17 фев 2008, 19:20 от sofi4

# 787
  • София
Оле майко - Клок - на теб ли да вярвам или на пачките които правят хората пред очите ми от комисионни за продажби на тези недвижими имоти - особено пък на чужденци  newsm78

Спирам да споря - явно ти си си решила и поздравления, че си вярваш и още повече се самонавиваш! Явно пускаш тема, за да убеждаваш другите че си права и за да си повярваш още повече! Но наистина хъсът ти е похвален!

# 788
Оле майко - Клок - на теб ли да вярвам или на пачките които правят хората пред очите ми от комисионни за продажби на тези недвижими имоти - особено пък на чужденци  newsm78

Спирам да споря - явно ти си си решила и поздравления, че си вярваш и още повече се самонавиваш! Явно пускаш тема, за да убеждаваш другите че си права и за да си повярваш още повече! Но наистина хъсът ти е похвален!
Ама да , бе, и аз ги гледам на тълпи, на тълпи, прииждат.....и се не връщат повече, чужденците, де. Направо се избиват да купуват имоти. Особено пък в курортите ни. Stop
Или пък просто  си умират да дадат по 3-4000 евро/кв.м за апартаменти в топ-центъра на София. И даже помежду си се карат за ред също като деца за записване в детска градина. Whistling

# 789

Първо бяха май сделки за 2 милиона,после станаха комисионни на следващия пост може би ще кажеш че това е комосионната само на един служител в фирмата.То все вицове за рибари сме слушали ами ти направо ме разби.
Още нещо не съм жена.

# 790
Ето един сайт на един икономист,където има интересни статии.На който му е интересно да чете.
http://www.geocities.com/petrov_krassimir/

# 791
Не го ли спукахте този балон вече? Laughing

Вчера попаднах на някакво списание "Лукс имоти" или нещо подобно.

Та, там пишеше, че българския гражданин вече се е преориентирал към по - луксозното строителство.
Демек, към по- скъпото. От всичко това разбираш ли излиза, че първо цените ще продължават бавно, но славно да се повишават и еБентуално след няколко години, може и  леко да паднат.

Айде сега не се бийте след този пост, аз само преписах Laughing

# 792
Не го ли спукахте този балон вече? Laughing

Вчера попаднах на някакво списание "Лукс имоти" или нещо подобно.

Та, там пишеше, че българския гражданин вече се е преориентирал към по - луксозното строителство.
Демек, към по- скъпото. От всичко това разбираш ли излиза, че първо цените ще продължават бавно, но славно да се повишават и еБентуално след няколко години, може и  леко да паднат.

Айде сега не се бийте след този пост, аз само преписах Laughing
В списание където се рекламират имоти какво искаш да пишат???
Все едно да отидеш при брокер за недвижими имоти и той да ти каже че цените ще паднат и не е изгодно да купуваш сега. Joy

# 793
  • София
Следя темата от самото начало и много се забавлявам,за което благодаря на активно участващите в дебата.
 И без някой да ми е искал мнението реших и аз да си кажа какво мисля по въпроса:
 Незнам защо някои хора си мислят,че няма балон,сигурно защото въздуха,с който се надува балона им храни семействата.
За всички които имат елементарни познания по икономика е ясно от какво се формира цената на една стока-от търсенето и предлагането.Търсенето на инвестиции  от какво зависи-от лихвения процент.Лихвеният процент от своя страна се определя от търговските банки,а те от своя страна са зависими от политиката на Централната банка.
 И какво ще стане когато Търговските банки повишат лихвените проценти по кредитите?Ами най-простото обяснение е,че ще се получи ефекта на доминото,което ще започне да изпуска въздуха от балона.
 И все още се чудя как някои хора могат да си мислят,че ще влезем в еврозоната с валутен борд newsm78.Едно от условията ,за да приемем еврото ,е националната ни валута да е стабилна,а самото наличие на валутен борд говори за обратното.
 А относно статиите в икономическата преса,отдавна спрях да ги приемам насериозно,трябва да си абсолютно незапознат с икономическите въпроси,че да се довериш на некомпетентните мнения,изказани в платени публикации.
 Пожелавам успех на решилите да инвестират в недвижими имоти в големите градове на България,дано да го правят със собствени средства,а не срещу дългосрочни ипотечни кредити.И ако все пак са решили да рискуват поне да теглят кредит във валута,в която си получават доходите.

# 794
  • Плевен
Mного ясно,че цената на качественото и луксозно строителство не само,че няма да падне,ами и ще се повишава! Никой вече не иска да купува нещо ,което уж е ново, а вече е започнало да се разпада.

Общи условия

Активация на акаунт