Ще се спука ли скоро имотния балон

• 46 366
  • 1 014
  •   1
Отговори
# 825
Киса  Ако си подреждала някога домино би трябвало да знаеш че като бутнеш първата фигурка и другите падат последователно.Та исках да кажа че все от някъде се започва,например ваканционни имоти и тнт.

# 826
  • София
http://pazari.dnevnik.bg/show/460507/
Началото на края за ръста на цените.
МАГИ да прочете това и да ми каже къде са ирландците и англичаните
http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=460428

Маги никога не е казвала, че в курортите няма балон - там има и вече гръмва. Говорих ти за апартаментите в София и големите градове. Ваканционните жилища са една нова тема, един съвсем друг сегмент от пазара и мнението ми за тях съвпада с твоето напълно - там цените падат, защото в апартаментите на чужденците живеят бачкаторите, които идватв Слънчев бряг да изкарат някой лев. 

Dembi, двустайният апартамент винаги е бил и за сега остава най-търсеното и препочитано жилище на българина. Даже погледнато на кв. метър неговата цена често е по-висока от 3-4 стайните апартаменти. И да - с 60000 (лв или Евро имаш в предвид?) трудно се намира нещо свестно, освен ако не е по крайните квартали.

Клок, на мен строител ми развали предварителен договор за апартамент купен "на зелено" на 900 евро/кв. метър след като му бях направила вече 2 вноски. Пращах му норатиални покани за да ми даде банкова сметка да му преведа 3-тата вноска, отказваше да се срещнем за да му дам кеш...  Изплати ми близо 10000 лв обезщетение, но не искаше да ми го продаде. Става въпрос за двустайно жилище на бул. Мадрид и бул Ситняково за етап на завършеност щпакловка и замазка. На следващата седмица разбрах че го е продал на 1100 Евро/кв.м. търсене има - погледни че всичко живо се е юрнало към Софията и му е писнало да плаща наем и тегли кредит да си купи нещо, а после се нанася преди сградата да има ток...

Да,съгласна съм за всичко което пишеш за лихвите и т.н., но балон в София няма. Просто цените може би към края на таз година ще спрат да растат с тези темпове, но няма да паднат...

П.С. Виждам че си учен човек и се интересуваш, та няма да съм повече толкоз зла, като миналия път...

# 827
  • София
Имотен балон в София няма, и няма да има скоро, поне следващите 5 години.Това го казвам от позицията на човек работил за 2 от най-голените строителни фирми в София, едната от която строи на морето и на Банско.Там наистина над 50% е изкупено от чужденци.Може и да не ви се вярва , но е така.За София - ами постоянно звънят хора да питат няма ли да се почва следващ блок и вече се правят списъци, а още не е проектирано.Това за празните блокове и задържаните апартаменти все още е някакъв мит.То ще се случи когато пазарът се пресити, но все още има доста желаещи чужденци, хора от провинцията и българи, живеещи извън Бг да си закупят жилище, и то повече от едно, тук.Цените на хубавите парцели са космически, а и щом има търсене, цените няма да паднат.По въпроса за кредитите , банките и т.н. - не мога да кажа, но който има сигурен доход, не виждам причина , за да не изтегли кредит.

# 828
Имотен балон в София няма, и няма да има скоро, поне следващите 5 години.Това го казвам от позицията на човек работил за 2 от най-голените строителни фирми в София, едната от която строи на морето и на Банско.Там наистина над 50% е изкупено от чужденци.Може и да не ви се вярва , но е така.За София - ами постоянно звънят хора да питат няма ли да се почва следващ блок и вече се правят списъци, а още не е проектирано.Това за празните блокове и задържаните апартаменти все още е някакъв мит.То ще се случи когато пазарът се пресити, но все още има доста желаещи чужденци, хора от провинцията и българи, живеещи извън Бг да си закупят жилище, и то повече от едно, тук.Цените на хубавите парцели са космически, а и щом има търсене, цените няма да паднат.По въпроса за кредитите , банките и т.н. - не мога да кажа, но който има сигурен доход, не виждам причина , за да не изтегли кредит.
Я изброй кои са тия със "сигурните " доходи ???? newsm78 hahaha Joy

# 829
  • София
EliG, Благодаря ти за мнението "от кухнята" както се казва... Че все не ми вярват, че чужденците изкупиха по курортите... Все едно не знам само фирмата в която работех какво е продала - дето е нищо и никаква фирмичка...
Друг е въпроса, че ако някои от тях бяха дошли да видят какво са купили никога нямаше да купят, а някои от тези които купят и дойдат и видат какво са купили - дълбоко съжаляват... Тогава почват проблемите . .. 

# 830
Маги това че това че има голямо търсене в момента незнам дали е така.Пример: пуснал съм си обяви за продажба на имот а от фирмите ми се обаждат да ми предлагат апартаменти,според мен нямат много работа и са окъсали от към купувачи.

# 831
  • София

Аз мога да говоря само за областта , в която работя.Това са хората с малки фирми, но вече имащи определено положение на пазара и няма да фалират.

# 832

Аз мога да говоря само за областта , в която работя.Това са хората с малки фирми, но вече имащи определено положение на пазара и няма да фалират.
Да , дааа точно така особено тия с малките фирмички .. те най вече със мноооогооо сигурни доходи .... ти направо ме разсмя .... hahaha Joy

# 833
  • София
Може да ти е смешно, радвам се.Давам и пример, фирма , което прави надзор, съвсем малка  фирма, след 3 години на пазара, шефа успява да си купи апартамент- 3 стаен.Проектант, също на много малка фирма, успя да си закупи две жилища, прави им проекта, след това и грубия строеж, доплаща минимално и така.Мога да дам още такива примери, реални, на хора , които познавам и работя с тях.

# 834
Естествено че има хора със сигурни доходи, какво странно има в това.

# 835
  • София
...но балон в София няма. Просто цените може би към края на таз година ще спрат да растат с тези темпове, но няма да паднат...
Маги доколкото разбрах си навътре в търговията с недвижими имоти.И според теб надценката от 400-700% нормална ли е ? За мен тази надценка е въздушна.Сигурна съм,че четеш Софийски имоти и ти е направило впечатление,че един и същи имот се предлага с разлика от 300-500 евро на кв.м.Това за какво ти говори?Виждала ли си количествена сметка на даден обект,имаш ли представа колко е реалната себестойност на един кв.метър застроена площ.
 И още един въпрос имам:Защо вече почти няма разлика в цените на жилищата в София,независимо в кой район се намират,независимо дали са ново строителство или панелки от '50 год.На едните поскъпването на материалите им вдигали цената,а на другите какво им влияе?

# 836
  • София
Естествено че има хора със сигурни доходи, какво странно има в това.

И аз това се зачудих  newsm78 Не говорим за абстрактно сигурни доходи - то и проектанта утре може да фалира дето се вика, а говорим за сигурни доходи пред банка  Thinking

# 837
При тези кредити, дето се раздават всеки ден, явно че много хора имат сигурни доходи  Simple Smile

# 838
При тези кредити, дето се раздават всеки ден, явно че много хора имат сигурни доходи  Simple Smile
Оххх моя позната тегли кредит за ведомствено жилище , знам и доходите и знам и къде и кво работи ... Да и имам сигурните доходи . hahaha Joy

# 839
  • София
Може да ти е смешно, радвам се.Давам и пример, фирма , което прави надзор, съвсем малка  фирма, след 3 години на пазара, шефа успява да си купи апартамент- 3 стаен.Проектант, също на много малка фирма, успя да си закупи две жилища, прави им проекта, след това и грубия строеж, доплаща минимално и така.Мога да дам още такива примери, реални, на хора , които познавам и работя с тях.
А на какви цени си го купи проектанта и на какви другите собственици?

Общи условия

Активация на акаунт