Ще се спука ли скоро имотния балон

• 46 335
  • 1 014
  •   1
Отговори
# 900
Според вас защо вноската по заемите в БГ е до 70 - 80% от дохода на кредитоискателят? Това добри кредити ли са??? И нормално ли е?

В коя Банка е това?
Не съм попадала на такива, 40-50% е обикновено.

# 901
  • Варна
Един въпрос: Може ли да се ипотекира жилище в друг град и тези пари да ги използвам като първоначална вноска (напр. 30 или 40%) за жилище ново строителство?
А след като се построи жилището и получи акт14 ще тегля кредит за него и ще върна парите на старото ипотекирано жилище. Ако има такъв вариант дали за колко време ще получа първия ипотечен кредит?

В твоя случай банката ще има ли какво да оценява?  newsm78  Въпросният имот ново строителство ако е на акт 14 - да, но ако е още на хартия - мисля че няма да стане. Ама да се изкажат и специалистите, де.  Simple Smile

# 902
Радостина, не съм вярвала че ще го кажа, но съм абсолютно съгласна с теб.
Банките не са благотворителни дружества и нямат интерес да дават пари срещу обезценяваща се стока. Имат интерес да кредитират хора, които са способни да си погасяват редовно заемите. Без значение каква премия ще дадат на кредитните си инспектори Mr. Green
А фира ще има винаги, все пак не Ванга дава кредити, важното е да е в нормални граници ( в каквито е в Бг, дори сме под средния % за Европа).

# 903
[Банките не са благотворителни дружества и нямат интерес да дават пари срещу обезценяваща се стока. Имат интерес да кредитират хора, които са способни да си погасяват редовно заемите.
Коя стока се обезценявала newsm78

# 904
  • Boston, MA
10 пъти прочетох - "Сега, като се вдигнат лихвите" - в рецесия лихвите падат, в Щатите вече имаше няколко намаления, очакваме още.

Трежъри, на лично си го обърнала, престани.

# 905
  • София
Не успях да гледам целия репортаж, но останах с впечатление, че моята прогноза е направо умерена в сравнение с казаното на тази конференция. Поне на мен ми се струва, че има много противоречия. Хем няма спекулация, пък в очакване на качване на цените предлагането намаляло. Хем имотът е добра и печеливша инвестиция, хем доходността ще намалява. Хем лихвите високи, хем има бум на кредитите. На мен това ми прилича на истериите по презапасяването по Татово време.
Всъщност всичко си е наред - какво друго да каже един банкер? Кой продавач ще каже, че стоката му не се купува, защото е поскъпнала?
И ако наистина за 100 000 лева месечната вноска е 700 лева, то как, тогава населението купува, дори и с необявени доходи?! В момента един не особено хубав апартамент струва в общи линии толкова.

Последна редакция: ср, 20 фев 2008, 19:34 от RadostinaHZ

# 906
10 пъти прочетох - "Сега, като се вдигнат лихвите" - в рецесия лихвите падат, в Щатите вече имаше няколко намаления, очакваме още.

Трежъри, на лично си го обърнала, престани.
Токущо по новините по Нова ТВ го казаха, щом не гледаш БГ ТВ и не четеш българска преса, няма какво да пишеш повече по темата, явно е че теб наистина не те засяга. В България с долари отдавна вече не работим /в смисъл никой не държи спестяванията си в тази валута и кредити не се отпускат също./ Мисля че няма какво повече да коментираш само спамиш темата!
П.С. в България не сме в рецесия ако не ти е известно да ти го кажа!

Последна редакция: ср, 20 фев 2008, 19:52 от Treasury

# 907
ГЛЕДАМ и не вярвам на УШИТЕ си...
по нова тв, допуснаха един строителен работник да каже ,че тъй като е запознат със строителството за него цените са неоправдани...
Тази работа с имотите не се вързва с нищо от който и да е учебник по икономика:
ЦЕНИТЕ РАСТЪТ , КРЕДИТИТЕ РАСТЪТ , ТЪРСЕНЕТО РАСТЕ

# 908
ГЛЕДАМ и не вярвам на УШИТЕ си...
по нова тв, допуснаха един строителен работник да каже ,че тъй като е запознат със строителството за него цените са неоправдани...
Тази работа с имотите не се вързва с нищо от който и да е учебник по икономика:
ЦЕНИТЕ РАСТЪТ , КРЕДИТИТЕ РАСТЪТ , ТЪРСЕНЕТО РАСТЕ

Сега вече разбирам - мислиш, че всичко е като в учебника по икономика  ooooh!

# 909
НЕ,    мисля че това е голяма спекулация която яко ще изтрещи

# 910
Ето и какво пише за пресконференцията.
Всъщност всичко си е наред - какво друго да каже един банкер? Кой продавач ще каже, че стоката му не се купува, защото е поскъпнала?
Да допиша. Кредитът не е стока като сиренето- да го увиеш в торбичка и клиентът да си замине, а ти да потъркаш 10 лв в брадата си. След като "продадеш" кредит следват години на изплащане. Т.е. банката не просто дава кредит и забравя, тя цели да даде кредит и да си го получава след това редовно. Никой не дава кредит, който мисли че няма да бъде погасяван.

Последна редакция: ср, 20 фев 2008, 21:06 от Р0кси

# 911
И ако наистина за 100 000 лева месечната вноска е 700 лева, то как, тогава населението купува, дори и с необявени доходи?! В момента един не особено хубав апартамент струва в общи линии толкова.
Да наистина е около 700 лева мес. вноска при 8 % год. лихва за 100 000 лева кредит, само че забележи за 30 год. срок:) Обявени или необяване доходи е въпрос на желание на съотв. физ. лице да го купи този така наречен от теб "не особено хубав апартамент" Mr. Green

# 912
НЕ,    мисля че това е голяма спекулация която яко ще изтрещи

Ако не пишеше, че си от Варна, щях да се4 обзаложа, че си мой познат, който всяка година по едно и също време ми пише тези думи на кюто, вече седма година  Laughing

... ЦЕНИТЕ РАСТЪТ , КРЕДИТИТЕ РАСТЪТ , ТЪРСЕНЕТО РАСТЕ

И доходите растат, и наемите растат, всичко расте  Simple Smile
Иначе първото, което си посочил е силно зависимо от третото Peace
Второто - вноската не е толкова по-различна, защото, ако 2004 г. максималният срок на погасяване беше 20 г., сега е 35 г., ако тогава л% беше 12.78, сега е 8 ...

# 913
  • София
Доколкото зная, в София за толкова пари може да се купи двустаен в сравнително хубав квартал, но не мога да си представя 4-членно семейство как ще се побере там за следващите 30- години. Да, и на всичко отгоре е за 30 години, което ми се струва прекалено дълъг период.
Ако имах възможност да имам такъв доход, че да тегля такъв заем, определено нямаше да го направя, защото този апартамент само след няколко години нямаше да ми върши работа. При такъв срок децата ще се оженят, а аз още няма да съм си изплатила двустайчето.  Laughing

# 914
Доколкото зная, в София за толкова пари може да се купи ...

Различно, според стандарта и потребностите на човек.
Ако е сам или са двойка без деца, това, което казваш, ще ги устрои, ако са 4 членно, ще си купят 3-стаен в Люлин, панел, пък като децата изхвръкнат от гнездото, ще го продадат и ще си вземат 2-ст. с разликата ще погасят кредита и ще си живеят старините спопкойно с покрив над главите  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт