ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ИЗХОД от ситуацията с ДГ

• 24 684
  • 510
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Предлагам да остане регистрацията и да се кандидатства наново. Не ме разбирайте погрешно - успях да кандидатствам успешно в първото ОДЗ, другите две са с по-големи номера - 35 и 47, но просто нямаше равен старт. Ако си оправят системата и всички можем безпроблемно да кандидатстваме, това все пак ще бъде равен старт, но преди това:
1. трябва да се даде кратък срок за записване на децата с предимство, за да се знае колко са реално свободните бройки;
2. да се завишат местата в групите, защото в ОДЗ-тата, които следя, информацията е за групи с по 20 места, а майка, чието дете посещава яслата ми каза, че по списък са 26.
3. да има ограничение в броя на детските заведения, за които се кандидатства - 2 или 3;
4. с цел да не се претоварва системата кандидатстването да е по райони или по набори;
Относно доплащането за деца в частни детски ясли/градини - от опит ви казвам, че и те не са толкова много и в тях няма свободни места.
Катгорично съм за увеличаването на таксите в детските заведения. Изказването на ББ вчера беше абсолютен популизъм - относно демографския срив и т.н и т.н. Е в София очевидно демографски срив няма, а като се увеличат таксите, майки, които в момента не работят и водят децата се на детска градина(лично познавам много такива), може пък и да решат да си ги гледат вместо да пият кафе. По ози начин може да има и малко повече пари или за увеличение  на заплати или на персонал.

# 91
  • София
Напълно съм съгласна, че трябва да се реши по-мащабно проблема и затова, както споменах по-рано да не се бърза до идния понеделник, за да може да се вземат някакви адекватни мерки и конкретни решения.

# 92
  • София
Предлагам някакси да организираме ние самите контрол на местата, обявени в системата. Ако се издейства разрешение няколко майки да разговарят с дирекорките и да гледат присъствените дневници, може би ще се корегират бройките с +.
В градината до нас за 2007 от 7 места 3 са заети. Кога и как???
И също, както вече се каза, да има прием за ясла поне 2 пъти. Аз кандидатствах именно защото догодина ще е още по-трудно и до 09.2009 трябва да гледам детето си 7 месеца без никакви пари. Иначе бих изчакала до 02.2009, докато ми изтече майчинството.

# 93
  • София
1. Пълна прозрачност на критериите за класиране.
Започна да се говори за промени на критериите. Не може сега да се преправят и да се изкълчват правилата, за да извъртиме работата така, че "наште" да са вътре.
2. Пълна прозрачност на алгоритъма за класиране на Сирма
Имам грозното подозрение, че тази част от програмата не е написана. Така или иначе - да се публикува пълна информация точно как ще се процедира с 1во и 2ро класиране, за да си преценят хората шансовете.
3. Публикуване на подробна информация за класиралите деца се по градини.
Не просто да видя, че моето дете се или не се класира за дадена градина, а да видя списък на класираните за градина Х, например така:
имена на детето, (евевнтуално месец, година на раждане), дата/час на кандидатура, входящ номер, привилегия да/не и каква
тогава няма да има скрито покрито!
Не вярвам да има проблем със защита на информацията. Аз лично нямам нищо против да стои детето ми с 3те имена, че и ЕГН (и без това ми го искат за щяло и не щяло), нямам какво да крия ако се класира!
Не е толкова сложно да се направи тази форма, ако Сирма не могат, вярвам, ще се намерят измежду родителите-хакери  Wink желаещи да помогнат с безвъзмезден труд.
4. Изтегляне на класирането поне с 1 месец по-рано.
По старата система резултатите излизаха през май, но това беше първо и последно класиране.
Не може до средата на лятото да нямаме яснота ще ходят ли  децата ни на градина или ясла или да си търсим други варианти.
5. Контрол върху обявените в системата свободни места и пълна прозрачност.
Никога не са били групите по 25-26 деца в детската градина на детето ми и за това си има вероятно и много логични обяснения според директорите, намя тук да влизам в подробности. Но при тази истерия за места, ще трябва да има железен контрол.
6. Намиране на всияки запустели сгради на градини и ясли и такива, които са отдадени под наем на фирми и организации и експресно търсене на средства за да бъдат пуснати в действие за есента - има такива, за които е възможно това, въпрос на воля.
Очаквам господин кмета най-после да се появи и да вземе позиция и той, да  помогне за намиране на средства.

# 94
Ако е останало изобщо свободно място- да се ограничи новото строителство! в някои квартали няма място за дръвче, камо ли за детска градина, поща и тн.
например призрачните квартали около била на бул българия- какво ще правят всички тези хора?

# 95
  • На края на вселената!
В градината до нас за 2007 от 7 места 3 са заети. Кога и как???
Давам пример: ОДЗ - 2групи за ясла по 20деца всяка. Няма деление по набори в тези 2 групи - в сайта е фиктивно. Деца набор 2005 24бр отиват 1гр. Тези 24места от яслата директорката ги разпределя 12места за 2006, 12места за 2007.
После в сайта изглежда така:
2007 - 20места - 12свободни места
2006 - 20места - 12свободни места
Ако директорката беше разпределила тези 24 места във вариант

2007 - 20места - 20свободни места
2006 - 20места -   4свободни места
мислиш ли, че е по-справедливо? Сега системата ги задължава да приемат 10мес бебета. Но миналата година им обясняваха за 2006 набор, как трябва детето да е проходило, ако може и без памперс, че и да се храни само. Затова сега директорките разпределят поравно свободните места между 2006 и 2007.

# 96
  • София
Предлагам регистрациите да останат и само да се кандидатства на ново. Ако всички имаме равен старт, за който така масово се говори и в 9 ч. успеем ВСИЧКИ да влезем и кандидатстваме тогава лотария - не лотария, късмет - не късмет, всичко си е Божа работа, защото е факт, че 3000 деца ще са без място. Първият път НЯМАХМЕ този равен старт и затова не е справедливо и то нищо не зависеше от самите нас - системата просто не се отваряше и не ни позволяваше да правим, каквото и да било.
Трябва да се вземе предвид и това системата, ако може да не позволява да се кандидатства за едно и също дете от няколко места, за да се избегнат дублиранията, за които сега така масово се коментират.
Хаоса обаче при сички случаи ще е пълен, защото мамите от сега се заканват, че ще впрегнат всички роднини и приятели от близко и далеч да кандидатстват за едно дете.
Чисто технически трябва първо специалистите да измислят как нещата може да са оптимално изпипани и да се вземат предвид всички проблеми възниктали първия път!!!
Ако трябва да помислят повече, а не до понеделник - и общинари и компютърни специалисти, а в понеделник общината само да си признае, че първият път беше пълен провал и абсурд и че ще има втори път!

Да, но моето дете по тази класация е вътре, защото някак си успях да го регистрирам към 12 часа и със зъби и нокти ще се боря това да остане така. Това ще направят и другите, които са успели, нали се сещаш...

и мойто дете е регистрирано с 12 номер при 25 свободни места в едната градина, и в други 2 влизам в бройката, ако не ме избутат деца с предимства. Но това не означава, че трябва да си заровиш главата и да не те интересуват другите. Защото догодина може да искаш да го преместиш и да останеш ти в патова ситуация. Всички трябва да се вдигнат и да отстояват правата си.
и аз съм за анулиране на класирането и нова класация дори да бъде през лятото, но дотогава общинарите да са решили проблема с местата. А за това има начин единствено ако ние не оставим проблема да се решава само с постинги във форума

Не говоря за това Wink
Казвам, че онези, които вече са вътре, въпреки нервите, нямат никаква изгода да подкрепят втори тур. Моето е на границата и е твърде възможно да бъде изместено от деца с предимство...

Напълно съгласна съм с Косе, това са добри мерки.

# 97
някой знае ли тези 5 градини, които били изградени през миналата година (3 от тях били в Подуене) някой засякал ли ги е в системата за интернет записвания??

# 98
  • София
Занда, родителските кооперативи работят навсякъде другаде - франция, холандия, австралия (ще ти дам линкове после, сега нямам време да търся)
В щатите практиката на детски "центрове", където един (не с педаг. образование!) гледа у тях си няколко деца, е масова. И хората също така масово ползват тази услуга. Не се притесняват от липсата на образование, или система. Говоря за малките деца (0-3 г.)Пак ще потърся линкове. И в крайна сметка всеки сам за себе си избира дали иска педагози да се грижат за детето му, или му стига само да го гледат с любов.
Последното не означава частна ДГ. Частната градина печели за собствениците си, при това не малко. Таксата в една частна ДГ е над 400. Ако да кажем общината даде свои помещения на преференциален наем за детска градина, обективните разходи за персонал и поддръжка, при около 30 деца, ще възлизат на под 200 лв. от дете.

Не знам какво работиш, но това просто не е вярно.
Изчислявахме по какъв начин да се получи заплата 450 лв. стартова за млад учител в нашето училище, което е от най-големите в страната - над 1500 ученика, и, съответно, най-добре субсидирано. Е, при отменена със закон 13та заплата, директорката ни трябва да освободи 22 ДУШИ ПЕРСОНАЛ, за да стигнат парите за заплати и отопление.
И това, при условие, че училището не плаща наем.

Говориш за неща, които не разбираш. Разбирам твоето добро желание да помислим за изход от ситуацията, но това не може да бъде какъвто и да било изход, а адекватен и правилен. Единствено правилният е да се сетим, че броят на градините всъщност просто няма значение на фона на липсата на кадри и омразата направо към тези професии у младите. Какво като се открият 20 нови градини, когато няма да има кой да се грижи, обучава и възпитава.

Както казах - място ще се намери, хората са кът.

Да сравняваме Щатите и България е просто неуместно. Там има развита система на общности, както има и присъствие на най-различни деноминации. Хората са достатъчно богати и уредени, за да си позволят и дори да са задължени да полагат обществено полезна дейност. Опитай се тук да събереш народ дори за съботник почистване. Това няма да стане, защото не само, че нямаме вече усещане за дом, а направо сме с усещането за временно местожителство в собствената си страна.

И само между другото, дори и в София сравнително малко семейства могат да си позволят 200 лв. на месец за градина, камо ли за две и повече деца. Тези, които могат, направо се ориентират към частни градини.

Последна редакция: ср, 06 фев 2008, 13:09 от Zanda Ksurik

# 99
Zanda Ksurik, сестра ми работи в детска градина. Не могат от няколко месеца да назначат лелка, точно поради смешната заплата от 260 лева, която ще взима.
По моя информация лелките работят до 16.30ч, а не на 2 смени както са госпожите.  От там идва и проблема, че често от градините натискат родителите да вземат по-рано децата си..

Това наистина е огромен проблем, който може да се реши лесно ако имаше желание от страна на управниците ни...

# 100
Много искам да разбера какви са ни правата като данъкоплатци.
Некой моеее ли да мъ светне, моляяя  Mr. Green
Каква информация можем да изискваме от общините по отношение на градините и парковете?

# 101
Момичета, има неща които могат да се направят и такива които не могат, не и бързо и сега!
Ето пример - няма как в ОДЗ да се взимат деца целогодишно защото за да има място Януари, то или трябва да е празно от Септември до края на Декември или трябва да се освободи. Но то не може да се освободи, защото децата минават от група в група Септември. А се преместват Септември защото тогава децата от предучилищните групи напускат градините и отиват по училищата. Толкова е просто!
Няма места и не е възможно децата да се взимат по друго време просто защото всичко е заето и има места само Септември, ако не си пуснеш тогава детето угасваш. Това е!
Малко вероятно е и от този Септември да се субсидират частните градини с каквито и да е било пари, защото бюджета за тази година е гласуван и в него са предвидени пари за определена бройка деца.
Всъщност аз дълбоко се съмнявам, че общината ще направи нещо, за съжаление  Sad.

# 102
  • В офиса
Занда, програмист съм и НЕ работя в Сирма (между другото моите наблюдения са, че хората в тази фирма са читави и си разбират от работата)

Ти ми даде пример от твоето училище, но аз нито знам колко е субсидията за 1 ученик, нито какви са ви приходно-разходните отчети за да коментирам твоя пример.

За сметка на това аз ще ти дам един доста простичък. В него пак няма да участват субсидиите, защото не ги знам колко са, а ще приемем, че общината дава помещението на символичен наем.
Разглеждам пример за 15 деца за 1 месец (една нормална група)
Наем - 200 лв (казах символичен)
Заплата учителка (цял ден) - 600 лв.
Заплати на 2 стажант-учителки (студентки педагогика) на 1/2 раб. ден 400 лв.
Консумативи: 400 лв
Храна: 600 лв
Готвачка/хигиенистка: 200 лв
мед. сестра 200 лв
приходящи преподаватели външни курсове 300 лв.
Тотал : 2900
Средно на дете 193.33

Ясно е, че има много какво да се оптимизира. Също така е ясно, че колкото са повече децата, толкова повече пада относителната тежест на разходите.

Моите уважения Занда, но предлагам да говорим конкретно с тук грешиш, тук - не, а не с обобщения кой от какво разбира.

# 103
  • София
Подкрепям и предложенията на Kose. Места, че няма, няма, но прозрачност, че може да има - може и то точно с тази система на записване - във всеки един момент да се виждат имената на класиралите се деца, нали и в момента тази опция я имат директорите. И защо е това чакане до май, за да се обявят класациите и да става записването. Очевидно е, че още на първия ден, даже в първия час местата вече ща са заети и ще има още няколко по толкова резерви. По-добре е да се даде срок на децата с предимство - например една-две седмици да се запишат и след това да се кандидатства по ясния ни вече начин, но при работеща за всички система. Това ще улесни тези родители, които нямат шанс да попаднат в заветната детска градина да се организират по-отрано за детегледачки, баби, частни ДЗ и т.н

# 104
  • В офиса
По "американската система", хората изобщо не са богати. Напротив. Разходите им за бавачки и училища са огрооомно перо от бюджета им. Обаче там никой не казва, че гледането на деца е трудно. защото то реално не е. Тук се опитваме да се изкараме герои с това, че видиш ли сме имали и гледали по 2 деца. а гледането на деца е естествено, а не геройство. Там става въпрос за майки, които освен да гледат собственото си дете, вземат още 1-2-3 други. И се справят и си докарват прилични допълнителни доходи.

За това кой може да си позволи 200 лв градина. Ако алтернативата ми е - ходя на работа, взимам 800 лв, плащам ДГ 200 лв. Или не ходя на работа, за да си гледам детето, за което няма място в ДГ, ясно е кое ще избера, нали.
Нали остават и другите ДГ с такси от по 40 лв (+ спонсорство + консумативи) Но ще има избор и за тези, за които места няма.

Общи условия

Активация на акаунт