ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ИЗХОД от ситуацията с ДГ

• 24 654
  • 510
  •   1
Отговори
# 105
момичета, не ви изчетох, но сутринта бях в дирекция образование по моя случай, системата остава на 100 % и е първа част от няколко модула
посъветваха ме да ползваме системата за отговори, която е посочена отдолу на уведомителния мейл и пише за въпроси и проблеми, на тези въпроси отговарят гл експерти от дирекцията http://kg.sofia.bg/?page=feedback на всеки мейл по отделно
от септември има вероятност системата да е отворена целогодишно, дори и новородено да може да се регистрира и да чака за място  newsm78

Последна редакция: ср, 06 фев 2008, 14:00 от mamavassi

# 106
  • гр.София

Толкова горе-долу струва едно "градинско" дете на Общината.

# 107
  • София
Занда, програмист съм и НЕ работя в Сирма (между другото моите наблюдения са, че хората в тази фирма са читави и си разбират от работата)

Ти ми даде пример от твоето училище, но аз нито знам колко е субсидията за 1 ученик, нито какви са ви приходно-разходните отчети за да коментирам твоя пример.

За сметка на това аз ще ти дам един доста простичък. В него пак няма да участват субсидиите, защото не ги знам колко са, а ще приемем, че общината дава помещението на символичен наем.
Разглеждам пример за 15 деца за 1 месец (една нормална група)
Наем - 200 лв (казах символичен)
Заплата учителка (цял ден) - 600 лв.
Заплати на 2 стажант-учителки (студентки педагогика) на 1/2 раб. ден 400 лв.
Консумативи: 400 лв
Храна: 600 лв
Готвачка/хигиенистка: 200 лв
мед. сестра 200 лв
приходящи преподаватели външни курсове 300 лв.
Тотал : 2900
Средно на дете 193.33

Ясно е, че има много какво да се оптимизира. Също така е ясно, че колкото са повече децата, толкова повече пада относителната тежест на разходите.

Моите уважения Занда, но предлагам да говорим конкретно с тук грешиш, тук - не, а не с обобщения кой от какво разбира.

Ок, нека е конкретно Wink

Заплатите, които ти залагаш са смешни. Това първо. Няма да има стажант учителки на половин ден за 400 лв. (300 лв. чисто). За медицинска сестра 200 лв., над това аз дълго ще помълча. Готвачка, та и хигиенистка. Ти чистиш ли си тоалетната на офиса?

Храна за всичките тези хора общо 600 лв.? Ми... Ми...

Не видях никъде директор. Или смяташ, че и без ръководител става?

Та дори и приходящ преподавател за 300 лв. Скоро да си се возила дори в градския транспорт, за да погледнеш цената на билетчето колко е? Защото при 300 лв. заплата след удръжките остават към 220 лв. Ти искаш висшист да ти работи за 100 лв. реално. Не, благодаря.

# 108
  • София
По "американската система", хората изобщо не са богати. Напротив. Разходите им за бавачки и училища са огрооомно перо от бюджета им. Обаче там никой не казва, че гледането на деца е трудно. защото то реално не е. Тук се опитваме да се изкараме герои с това, че видиш ли сме имали и гледали по 2 деца. а гледането на деца е естествено, а не геройство. Там става въпрос за майки, които освен да гледат собственото си дете, вземат още 1-2-3 други. И се справят и си докарват прилични допълнителни доходи.

За това кой може да си позволи 200 лв градина. Ако алтернативата ми е - ходя на работа, взимам 800 лв, плащам ДГ 200 лв. Или не ходя на работа, за да си гледам детето, за което няма място в ДГ, ясно е кое ще избера, нали.
Нали остават и другите ДГ с такси от по 40 лв (+ спонсорство + консумативи) Но ще има избор и за тези, за които места няма.

Точно така, а какво да правят децата на същите тези учителки и готвачки, и хигиенистки, които ти щедро надари с по 3-400 лв. заплата? И те ли да плащат по 200 лв. за градина? Или те изобщо не са хора.

# 109
Майчета,
Извинете ме, че се набърквам без да съм част от проблема, но
В държава с отрицателен прираст на населението е престъпление някой да допусне 3000 деца да останат на улицата. Господин кметът да не се крие зад обяснения, че се дължи на действия от предшествениците му, които са отдали сградите под наем. Той не е от вчера кмет, а все пак е втори мандат и този проблем не се е появил ненадейно, а се знаеше, че ще се стигне до проблем. Той трябва да отговори какво направи за предотвратяването на проблема, защо тепърва ще строи градини, каква е пречката действията му да са неефективни. Нека отговори, та нали додох гласа си за него. Ако той и екипът му не е в състояние да осигури място за децата да търси съдействие от правителството, което отговаря за тая държава, а в София е повече от ¼ от населението на България.
С парите, които получават от наема на сградите и от таксите, които общината събира да наемат други сгради тогава и да ги предоставят за детски градини. Има 2 000 000 данъкоплатеца в София и не знам колко фирми, събират достатъчно пари да отделят част от тях за децата. Решение винаги има, стига някой да иска да го намери, а не просто да се прави на медийна звезда.
Детето ми е родено 94г. и такъв проблем нямаше, но съм бясна на невежеството, безхаберието и наглостта на българските управници.

# 110
  • В офиса
Естествено, че става без директор - на всеки 15 деца ли да сложим директор. Щот сме големи администратори, всички трябва да сме директори.
Както видя говоря за малка група от 15 деца.
И слагам заплата 100 лв. готвачка/ 100 лв хигиенистка (ако чисти на 4 такива "групи", заплатата ще е 4*100. Или да се почиства на 15 деца е ужасно трудоемко нещо, което струва повече от 100 лв на месец. Колко взема чистачката във вашия вход?
За приходящите преподаватели - На теб 10 лв. на час малко ли ти се вижда? Rolling Eyes

И пак да уточня, описвам алтернативен вариант, а не такъв, който да замени съществуващите ДГ. Такъв, при определена събсидия от общината, реално съществува. и работи навсякъде другаде, но не и в България. Защото винаги искаме много за без пари, пък се оплакваме, че получаваме малко.

# 111
върнах се назад, темата май доста се е изместила
моля ви да пишете по същество
системата остава на 100 %, но нека да помислим трезво за предложения за справяне със ситуацията

# 112
  • София
Естествено, че става без директор - на всеки 15 деца ли да сложим директор. Щот сме големи администратори, всички трябва да сме директори.
Както видя говоря за малка група от 15 деца.
И слагам заплата 100 лв. готвачка/ 100 лв хигиенистка (ако чисти на 4 такива "групи", заплатата ще е 4*100. Или да се почиства на 15 деца е ужасно трудоемко нещо, което струва повече от 100 лв на месец. Колко взема чистачката във вашия вход?
За приходящите преподаватели - На теб 10 лв. на час малко ли ти се вижда? Rolling Eyes

И пак да уточня, описвам алтернативен вариант, а не такъв, който да замени съществуващите ДГ. Такъв, при определена събсидия от общината, реално съществува. и работи навсякъде другаде, но не и в България. Защото винаги искаме много за без пари, пък се оплакваме, че получаваме малко.

Знаеш ли, изказванията са ти необмислени и дори бих казала доста цинични, спирам спора с теб. Поживей ти със 100 лв. и готви за толкова, а също така стой във фирма без ръководител. Не смятам, че знанието струва 10 лв. на час. На дете - може би. Има и други, освен теб, вложили в себе си и претендиращи да получават адекватно възнаграждение, но политиците ни очевидно са учили заедно с теб.

Не виждаш ли, че ти си тази, която иска за без пари нещо, чудя се?

Аз искам за детето ми да се грижат добре. И смятам да разсъждавам и работя в тази посока.

# 113
  • На края на вселената!
Предлагам да се помисли за таксите в СУ - специалност Предучилищна педагогика. При тези заплати в ДЗ, поне да помислят за бъдещ персонал. Когато отворят тези бъдещи 10 нови градини кой ще работи в тях newsm78

# 114
  • В офиса
Да, измести се, може моите постове не по темата да се изтрият. Не знам защо Занда прие толкова лично едно предложение за решение, което може да се докаже, че ще работи. Всъщност отдавна сме се събрали група ентусиасти, които сме готови да направим родителски кооператив. Основната ни спънка това да не е реалност са ужасно високите наеми на помещенията, подходящи за гледане на деца.

Занда, 10 лв на час  * 8 часа * 22 дни = 1760 лв. Та значи този, който работи 8 часа на ден / 22 дни в седмицата, не може да взема по 10 лв на час, но на този, който работи малко часове, малко дни в седмицата може. Не го разбирам.
Какъв цинизъм. Проста аритметика. Колко по 15 деца има в една ДГ. Умножи моите числа по толкова.
През цялото време говоря за чисти пари. И в момента има държавни програми, които поемат осигуровките на безработни, които са решили да гледат дете. Така че не виждам проблем системаат малко да се разшири в другата посока.
И аз няма повече да споря. На работа съм и не ми плащат за да пиша по форумите.

Последна редакция: ср, 06 фев 2008, 14:18 от Тинкърбел

# 115
Не смятам, че знанието струва 10 лв. на час

Не думай! Работим 40 часа на седмица, 160 на месец * 10 лв = 1600 лв. Малко ли ти се вижда за начален учител  newsm78

А Тинкърбел не говори наизуст, смятали сме го с нея и други хора. Реално е и може да сработи, ако няма други спънки.

P.S. Тинки, писали сме едновременно. И аз на това се учудих  ooooh!

Последна редакция: ср, 06 фев 2008, 14:19 от Millena

# 116
Много искам да разбера какви са ни правата като данъкоплатци.
Некой моеее ли да мъ светне, моляяя  Mr. Green
Каква информация можем да изискваме от общините по отношение на градините и парковете?

Може да изисквате всякаква информация, която ви интересува. Ако има лични данни или нещо конфиденциално в нея те просто се заличават. Всичко остнало може да се знае от всеки, който се интересува. За справка погледнете този сайт:   http://www.aip-bg.org/index_bg.htm   Програма Достъп до Информация

# 117
  • гр.София
 Има решение за тези "мини-градини". Всяка от тях е прикрепена към съществуваща вече градина.Ползва й кухнята,понякога базата-спортен салон,актова зала....,лекар.

# 118
  • София
Не смятам, че знанието струва 10 лв. на час

Не думай! Работим 40 часа на седмица, 160 на месец * 10 лв = 1600 лв. Малко ли ти се вижда за начален учител  newsm78

А Тинкърбел не говори наизуст, смятали сме го с нея и други хора. Реално е и може да сработи, ако няма други спънки.

P.S. Тинки, писали сме едновременно. И аз на това се учудих  ooooh!

Какви 40 часа, ти съвсем обезумя.
Опитай да преподаваш една седмица не по 8, по 6 часа на ден и после ми се обади да обсъдим нещата. А 300 лв. е просто невероятно щедро предложение от ваша страна за приходящ учител, както и всичко останало. Само че сте смятали без кръчмаря. Тя минималната заплата стана 220, те решили по 100 за чистачка и готвачка. Наистина, вие наред ли сте изобщо?

Тинкърбел дава 600 лв. за началния учител и по 300 за приходящ, нали така?

# 119
  • В офиса
Да, Миленче, заедно сме писали.
Но и темата наистина се измести в кеч - Занда срещу Тинкърбел.
Важното е от създалата се ситуация с ДГ да излезе нормално решение на проблема.

Добро попадение, blanc. Могат да се прикрепят административно към съществуващи ДГ. Да бъдат малки, самостоятелно обособени единици, с по-висока такса.

Общи условия

Активация на акаунт