ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ИЗХОД от ситуацията с ДГ

• 24 633
  • 510
  •   1
Отговори
# 120
  • В офиса
Какви 40 часа, ти съвсем обезумя.
Опитай да преподаваш една седмица не по 8, по 6 часа на ден и после ми се обади да обсъдим нещата. А 300 лв. е просто невероятно щедро предложение от ваша страна за приходящ учител, както и всичко останало. Само че сте смятали без кръчмаря. Тя минималната заплата стана 220, те решили по 100 за чистачка и готвачка. Наистина, вие наред ли сте изобщо?

Тинкърбел дава 600 лв. за началния учител и по 300 за приходящ, нали така?

Занда, моля без коментари дали сме наред. Защото и аз мога да започна с личните нападки. Чудя се ти математика в училище учила ли си. Можеш ли да умножаваш. За колко време се почиства помещение за 15 деца. Питах ли те вече колко взема чистачката на вашия вход? 100 лв на месец ли?
Нищо не давам, мила.
До колкото знам на приходящия преподавател заплатата е на час. Та, пак те питам, 10 лв на час за да танцуваш и пееш с децата са много  Rolling Eyes Или ще им викнем университетски преподаватели да ги учат на интеграли.

# 121
  • София
Това вече е доста по-разумно, но как го виждате?
Очевидно в съществуващите градини няма места поради липса на физическо пространство.
Значи дивизията трябва да е прикрепена към детската градина, но и трябва да е близо до нея. Какво ще е това? Апартамент може би? Но как ще побере дори и пет деца, камо ли 15?

Трябва да има легла за почивка, занимални, защото занималните в детската градина със сигурност ще са заети. Най-много виждам да се ползва площадката и кухнята на въпросната градина, но отново трябва да има човек, който да разнася храната, защото няма да има място да се хранят заедно децата.

# 122
  • София
Какви 40 часа, ти съвсем обезумя.
Опитай да преподаваш една седмица не по 8, по 6 часа на ден и после ми се обади да обсъдим нещата. А 300 лв. е просто невероятно щедро предложение от ваша страна за приходящ учител, както и всичко останало. Само че сте смятали без кръчмаря. Тя минималната заплата стана 220, те решили по 100 за чистачка и готвачка. Наистина, вие наред ли сте изобщо?

Тинкърбел дава 600 лв. за началния учител и по 300 за приходящ, нали така?

Занда, моля без коментари дали сме наред. Защото и аз мога да започна с личните нападки. Чудя се ти математика в училище учила ли си. Можеш ли да умножаваш. За колко време се почиства помещение за 15 деца. Питах ли те вече колко взема чистачката на вашия вход? 100 лв на месец ли?
Нищо не давам, мила.
До колкото знам на приходящия преподавател заплатата е на час. Та, пак те питам, 10 лв на час за да танцуваш и пееш с децата са много  Rolling Eyes Или ще им викнем университетски преподаватели да ги учат на интеграли.

Малко са, ако часът е един. При системата, която предлагаш, ще имаш максимум по един час в два дена от седмицата, защото имаш само една група. Както казах, който и да е учител дори транспорта няма да си плати с тези пари, а дължи данъци и удръжки.

10 лв. на идване. 1 лв. данък, 50 стотинки осигуровки, 80 ст. билета натам и обратно = 1,60 лв., удръжки и разходи общо 3,10 лв. За 6,90 никой никъде няма да отиде, това е добре да е ясно на всеки, който смята да се занимава с подобно нещо.

# 123
имаше тема преди време за филиалите в апартаменти, нашата предучилищна група е в апартамент, ползва се кунята и салона на градината, но групата се помещава в обикновен апатрамент на 1 етаж в блок с площадка отпред
не е супер, но е лесно и бързо и удобно решение временно, а за нашата детска вече 20 години(има проект за доп крило на централата, но все няма пари за него)

# 124
  • София
имаше тема преди време за филиалите в апартаменти, нашата предучилищна група е в апартамент, ползва се кунята и салона на градината, но групата се помещава в обикновен апатрамент на 1 етаж в блок с площадка отпред
не е супер, но е лесно и бързо и удобно решение временно, а за нашата детска вече 20 години(има проект за доп крило на централата, но все няма пари за него)

И аз за това говоря. Само така може да стане с ползване на базата на градина.
Колко души обслужват групата, ако знаеш?

# 125
Хайде не измествайте темата, Моля!
Пуснете нова и си приказвайте.

# 126
  • В офиса

Малко са, ако часът е един. При системата, която предлагаш, ще имаш максимум по един час в два дена от седмицата, защото имаш само една група. Както казах, който и да е учител дори транспорта няма да си плати с тези пари, а дължи данъци и удръжки.

10 лв. на идване. 1 лв. данък, 50 стотинки осигуровки, 80 ст. билета натам и обратно = 1,60 лв., удръжки и разходи общо 3,10 лв. За 6,90 никой никъде няма да отиде, това е добре да е ясно на всеки, който смята да се занимава с подобно нещо.

Да, така е. Обаче както прикрепихме 'филиалите' към ДГ, един външен преподавател ще обслужва основната ДГ и 'филиала', който е блозо. С едно идване той ще има няколко часа. Ако пък разгледаме няколко 'филиала' картинката става съвсем прилична.

Колко е субсидията за 1 дете на месец?

Ели, не я изместваме. Търсим реално работещо решение. Но може би си права, че трябва да е в друга тема.

# 127
  • В средата на времето
elito, в Хаджи Димитър миналата година построиха една нова сграда на два етажа към 173-та ЦДГ. Тя се явява нещо като ново крило на старата градина. Ние кандидатствахме за нея. Там свободните места са само 23, което много ме учуди предвид разширението..Освен това пак в Хаджи Димитър, 83-та ЦДГ, това пише в сайта на градината на страницата kg.sofia.bg -
След одобряване на строящ се обект за две групи към ЦДГ83 за новата учебна 2008-2009 година ще се открие нова сграда, съдържаща физкултурен и музикален кабинет, както и кабинети по други дейности и две детски групи. Поради това броя на групите в ЦДГ83 ще се увеличи на 6 /шест/
Така че поне две нови градини от твоето инфо наистина са в община Подуяне.

Последна редакция: ср, 06 фев 2008, 14:56 от Izida

# 128
elito, в Хаджи Димитър миналата година построиха една нова сграда на два етажа към 173-та ЦДГ. Тя се явява нещо като ново крило на старата градина. Ние кандидатствахме за нея. Там свободните места са само 23, което много ме учуди предвид разширението..Освен това пак в Хаджи Димитър, 83-та ЦДГ, това пише в сайта на градината на страницата kg.sofia.bg -
След одобряване на строящ се обект за две групи към ЦДГ83 за новата учебна 2008-2009 година ще се открие нова сграда, съдържаща физкултурен и музикален кабинет, както и кабинети по други дейности и две детски групи. Поради това броя на групите в ЦДГ83 ще се увеличи на 6 /шест/
Така че поне две нови градини от твоето инфо наистина са в община Подуяне.
т.е. очаква се увеличение с още около 20 места или?? нещо не разбрах с тая нова сграда...

# 129
Какви са тези глупави версии за лотария и анулиране??? Нямам сили, разберете, да мина пак през подобен ад! НЯМАМ! Да си останат така местат и да решават проблема по-мащабно! Първо да си изчистят дублиращите се ЕГН-та, да изместят по-рано класирането и да се види къде има нужда от ДЗ - и да започват строителство. Нали обещаха до края на 2008-2009 да построят още 10 нови градини.

# 130
Какви са тези глупави версии за лотария и анулиране??? Нямам сили, разберете, да мина пак през подобен ад! НЯМАМ! Да си останат така местат и да решават проблема по-мащабно! Първо да си изчистят дублиращите се ЕГН-та, да изместят по-рано класирането и да се види къде има нужда от ДЗ - и да започват строителство. Нали обещаха до края на 2008-2009 да построят още 10 нови градини.
10 градини не решават проблема! След нас идват още повече деца, какво ще стане с тяхните записвания??? Същата истерия ли?

# 131
анулиране и лотария няма да има  Wink спокойно
хората мислят какво да правят, защото недоволни винаги има, но ситуацията явно се оказа не това, което се целеше, за всички
моля ви по-трезво гледайте на нещата
и четете предишните постинги

# 132
  • София
Аз определено съм на мнение, че усилята ни трябва да са насочени към това да се вземат обратно детските градини, които не се използват по предназначение, включително и тези които са дадени под наем на частни ДГ. Редно е тези частни градини да си потърсят подслон другаде и да плащат нормален наем, защото и без това взимат доста високи такси, а да освободят местата за държавните ДГ.

С оглед на това, че повече от 3000 деца (по последни данни от общината дори 4000) остават без ДГ, редно е общината да ги субсидира да си намерят алтернативно решение, бавачка, частна градина...
В крайна сметка всички плащаме данъци и всички имаме еднакво право да ни се осигури място в градина.

И изобщо не разбирам, как може да се борим против ниската раждаемост, и сега когато нещата малко се пооправиха тези отгоре да ни сервират друг проблем. И знаете ли, че ако не погледнем сериозно на нещата и не им покажем, че това което става няма да им се размие безнаказано, то същото ни чака и следващата, и по-следващата година и дори когато децата ни започнат училище.  

Сори за дългото писане.  Hug  

# 133
  • София
Момичета, чета темата, включвам се в нея и мисля ли мисля за някакъв механизъм, пазарен механизъм за влизане на децата в ДЗ. Въпреки, че всички ще сте против мен, си мисля, че пазарът би следвало да определя цената на една услуга. Какво се прави, когато има дефицит - вдига се цената. Защо например не се направи един електронен търг за такста  на децата в детските заведения. Започва се от 50лв./месец - записват се всички хиляди желаещи. Става по-висока цената - с определена стъпка на наддаване - записват се по-малко, става още по-висока цената - записват се още по-малко. В крайна сметка стойността на таксата спира да се увеличава, когато се заемат всички места в детските заведения и толкова. Например 200 лв./месец. Защото сега какво се получава - който могъл - записал се да му гледат детето за 50 лв. на месец, а друг дава 400лв. за детегледачка. И единия и другия плащат данъци и живеят в тази община. За едни е социално приемливо, за други не. Това разбира се никога няма да се приеме от общината, защото като дойдат избори, нали все за социални придобивки се говори. Но не съм съгласна общината да дотира и плаща за отглеждането на едни деца, а за другите деца родителите да се спасяват поединично. В моя квартал по проект, на поляната пред нас се предвиждаше детска градина с двор. Сега се строят 7 жилищви кооперации. Като се напълнят и те с живущи, от догодина пак ще се чудят колко места в детските градини не стигат.

# 134
  • На края на вселената!
etti, какво правят социално слабите, самотните родители? Как ще си позволят 200лв за градина, ако взима 220лв, и 100 отиват за наем?

Общи условия

Активация на акаунт