ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ИЗХОД от ситуацията с ДГ

• 24 616
  • 510
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Ох, не знам. Не вярвам никой да работи за 200 лв. на месец. Аз ако работя за 200 лв. ще си седя вкъщи да си гледам детето. Но не е правилно хем да се дават пари на безработните, хем да им се гледат децата в детските заведения. Познавам много майки, които не работят, но децата им са в детски градини, а и когато им предложат работа от службите в общината - все не им харесва. Знам, че ми е малко безумно предложението, но ми писна и аз и мъжът ми да се осигуряваме на максимален доход от години, а когато се наложи да отда на лекар - плащам си, защото до джи пи - то не мога да се доредя, когато трябва детето ми да ходи на градина - плащам си за частна такава, защото са ми възрастни родителите, та не само че не могат да ми гледат детето, но  и тях подпомагам. Абе - мъка, ама си мислех, че и аз мога да се възползвам от благинките за простосмъртни, т.е да си дам детето на детска градина.

# 136
Момичета, чета темата, включвам се в нея и мисля ли мисля за някакъв механизъм, пазарен механизъм за влизане на децата в ДЗ. Въпреки, че всички ще сте против мен, си мисля, че пазарът би следвало да определя цената на една услуга. Какво се прави, когато има дефицит - вдига се цената. Защо например не се направи един електронен търг за такста  на децата в детските заведения. Започва се от 50лв./месец - записват се всички хиляди желаещи. Става по-висока цената - с определена стъпка на наддаване - записват се по-малко, става още по-висока цената - записват се още по-малко. В крайна сметка стойността на таксата спира да се увеличава, когато се заемат всички места в детските заведения и толкова. Например 200 лв./месец. Защото сега какво се получава - който могъл - записал се да му гледат детето за 50 лв. на месец, а друг дава 400лв. за детегледачка. И единия и другия плащат данъци и живеят в тази община. За едни е социално приемливо, за други не. Това разбира се никога няма да се приеме от общината, защото като дойдат избори, нали все за социални придобивки се говори. Но не съм съгласна общината да дотира и плаща за отглеждането на едни деца, а за другите деца родителите да се спасяват поединично. В моя квартал по проект, на поляната пред нас се предвиждаше детска градина с двор. Сега се строят 7 жилищви кооперации. Като се напълнят и те с живущи, от догодина пак ще се чудят колко места в детските градини не стигат.

етти, ш`та бия да знаиш!  Whistling

# 137
  • София
етти, ш`та бия да знаиш!  Whistling

[/quote]

Нося на бой и на други работи нося. Simple Smile

# 138
Темата има две напълно независими подтеми. Едната е - как да се запълнят сега съществуващите места и да се излезе от създалата се криза. Другата е - как да се намерят достатъчно на брой нови места за всички, които не успеят да влязат в сега наличните места. Аз ще се включа по втората само.

Подкрепям предложението на Тинкърбел - статиите за алтернативните градини са мои, отдавна мечтая за такова нещо. НО: парите, които Тинкърбел е разписала, са съвсем условни, не реални; те са, за да видим дали е възможно изобщо подобно нещо. Когато смятахме (имахме доста варианти, това е само един), още не бяха вдигнали заплатите на учителките. И цените не бяха скочили така драстично. Но да, в много страни този модел работи, именно стимулиран от липсата на места в стандартните градини. Нашата група сериозно се е заела да проучва как стават нещата там, в другите страни. През лятото се срещахме с приятелка от Франция, която е била президент на такъв кооператив във Франция. За деца от 2 месеца до 3 години. Не е вярно, че администрация няма - родителите изпълняват тези функции, на доброволен принцип. Моята приятелка каза, че това й е отнемало по 10-15 часа седмично, за да го прави, безвъзмездно. И изобщо, всеки от родителите е помагал по няколко часа на седмица безвъзмездно (на учителките и стажантите са плащали, разбира се). Но пък място за детето си са имали; и то в група с 9, не 35 деца (бебета, обърнете внимание). И на работа са ходели (във Франция, знаете, се връщат на работа след 2-я месец масово). Но това, което жената каза, е че без субсидия от държавата не биха могли да се справят. И ние стигнахме до същото - готови сме да даваме 200-300 лв, да участваме с труд и с каквото можем (ето, аз примерно мога да уча децата на английски, това работя; други родители могат да дават каквото могат от себе си, така качеството се повишава, разходите намаляват). Но пак не стигат парите, сметките за качествена услуга се връзват чак към 500 лв на дете на месец (не твърдя, че в ДГ условията са такива впрочем; с 30 деца това не е качествено гледане, да прощавате). И затова предложението ми е нещо, което прочетох по-рано:

да се дава възможност на родители, които се самоорганизират, да получат дотирането от държавата, което детето им би получило, ако е в ДДГ. Давам си сметка колко бюрокрация изисква контролирането на тези разходи, но пък все от някъде трябва да се почне, все някога трябва да започне и тази схема да работи. За хора като мен тя е много удачна и точно така си представям отглеждането на децата си - в малка група, с родителско участие, на цена по-висока от държавната, но по-ниска и достъпна от частната. Така че ко имате контакти в общината и знаете с кого да говорим за подобно предложение, моля, имайте ни предвид.

# 139
  • На края на вселената!
Има хора, които нямат право на помощи за безработица. А за социални помощи, я се доредат, я не. Та нямат избор работят за 220лв, че е по-добре от нищо. Все пак трябва да се яде. Специално персонала в ДЗ взима между 220 и 320лв.

# 140
  • София
Добре, отказвам се от безумното си предложение, но все пак оставам на твърдото си мнение, че таксата в детските градини е неоправдано ниска.

# 141
Добре, отказвам се от безумното си предложение, но все пак оставам на твърдото си мнение, че таксата в детските градини е неоправдано ниска.

Абсолютно! Поне 100лв. трябва да е!

# 142
  • В офиса
etti, предложението ти хич не е безумно, просто не е реално за тази държава. Иначе си е ОК.
Някой да пусне тема в Родители в чужбина, убедена съм, че ще видим интересни и полезни решения

# 143
Д И С К У С И О Н Е Н  К Л У Б  за  СОЦИАЛНА   МЕСТНА   ПОЛИТИКА
София          тел. 0889 207710, e-mail: dksmp@abv.bg, web: dksmp.red-y.info

П О З И Ц И Я
на Дискусионния клуб за социална местна политика

Дефицитът на места в детските градини се превръща в хроничен проблем на столицата, без изгледи за скорошното му решение

Новата електронна система за записване ще доведе до малко по-голяма прозрачност в процеса на записване на децата. Но тя не решава генералния проблем – липсата на достатъчно места в яслите и градините.

ДКСМП настоява за:

1. Осигуряване на места за всички желаещи в общинските детски ясли и градини в София от 1 септември 2008 година.

2. Задължаване на общинските власти да изплащат компенсации на всички родители, чието деца, въпреки желанието им и регистрацията им в системата, не могат да бъдат приети в общински детски ясли и градини. Стойността на компенсацията да е равна на годишната общинска субсидия за едно дете в предучилищно образователно заведение.

3. Мораториум върху удължаване на ползването на сгради и дворове (наети от общински и държавни структури, частни училища и частни детски градини) на съществуващи общински детски градини и на имоти, предназначени за тази цел.

4. Столичният общински съвет (СОС) да изиска от общинската администрация и да обсъди на свое заседание конкретна програма за действие за справяне с недостигащите над 3000 места, която да съдържаща конкретен брой нови места, район и дата на откриването на новите детски ясли и градини.

5. При основен ремонт и реконструкция на сгради на детски градини на мястото на стари пожароопасни сгради да се използва всяка възможност за увеличаване на капацитета на детските заведения при спазване на всички нормативни изисквания.

6. Задължаване на администрацията на СО да проведе активни преговори за предсрочно освобождаване на заети помещения и дворове на общинските детски ясли градини.

7. В процеса на класиране на кандидатите за недостатъчните места в детски ясли и градини да бъдат включени представители на гражданите на София и на НПО, работещи в областта на грижите за децата.

8. Квалифициран медицински персонал и психолози във всяка детска ясла и градина.

9. Използване на фондовете на правителството и на Европейския съюз за изграждане и модернизиране на детски ясли и градини.

ДКСМП констатира, че няма гаранции, дали обявените места в интернет са всички свободни места. Имаме сериозни сигнали, че във всеки район има укри места за т.нар. “кметска квота”. Конкретен случай в район “Подуяне” беше даден в ефира на БНТ на г-жа Йорданка Фандъкова, зам.-кмет на София.
Съмнително дълъг е и срокът за обработване на подадените документи (вместо една или две седмица след запълване на местата и резервите) - чак месец юни и юли.
Съществува известна неравнопоставеност на гражданите (по-бедните нямат компютри и не всички са компютърно грамотни и имат достъп до интернет в 9.00 часа) и невъзможност за проверка на достоверността на подадените имена и ЕГН на децата.

29.01.2008 г.            Дискусионен клуб за социална местна политика

# 144
  • София
etti, предложението ти хич не е безумно, просто не е реално за тази държава. Иначе си е ОК.
Някой да пусне тема в Родители в чужбина, убедена съм, че ще видим интересни и полезни решения

Има решение. Нормални ДГ, държавни, с такси, но много по-висок процент от БВП и съответно заплати от минимум 800 лв. за учители и поне по 500 за лели, медицински сестри.

Също така, убедителна кампания и бонуси, включително социални, целенасочено повишаване на престижа на учителя, който беше безобразно сринат и чак тогава ще има нови кадърни попълнения.

Всичко друго е от немай къде и само освобождава властите от отговорност.

Борис Цветков, на всичко - да, да и да!

Последна редакция: ср, 06 фев 2008, 18:32 от Zanda Ksurik

# 145
Кабо Алма ме помоли да ви кажа, че има проблеми с нета. Продължавайте да пишете предложенията си. Тя като успее да влезе ще ги обобщи и ще ги отнесе към общината.

# 146
Борисе какво направихте днес,ходихте ли до общината,дай отчет!
Продължавате ли с идеята за кръгла маса,и организирането и?!

# 147

Има решение. Нормални ДГ, държавни, с такси, но много по-висок процент от БВП и съответно заплати от минимум 800 лв. за учители и поне по 500 за лели, медицински сестри.

Аз пък не искам "Нормална" градина с 30 деца. Искам ненормална с 10 и с родителско участие. И с дотиране от държавата на стойност колкото получават децата в държавната. Нещо против? Не може всички да сме еднакви, нали?

# 148
  • София
Но това не е нещо, с което да се обърнеш към властите, ок?
Ти искаш частна градина, правиш си я или даваш детето в такава. С какво Общината може да ти помогне, освен общата борба, която е част от исканията, на децата от частните градини да се изплаща същата издръжка, както и на тези в държавните?
Това, което предлагаш, в общи линии веднага можеш да си го направиш, стига да намериш съмишленици. Дори ще е достатъчно няколко родителски двойки да поканите преподавател и какъвто намерите за добре персонал, да предоставите помещение и готово. Дори няма нужда от официални документи. Просто плащате заплатата и осигуровките на хората.

# 149
Не, не си права. Ако беше толкова лесно, отдавна да сме го направили. И не става дума за частна детска - такива има много, но цените не ни устройват. Прочети поста ми на предната страница, ако обичаш. Има нужда именно от помощта на общината - финансова и логистична, за да се получи.

Общи условия

Активация на акаунт