ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ИЗХОД от ситуацията с ДГ

• 24 661
  • 510
  •   1
Отговори
# 225
Емем, това си е твой избор и никой не го оспорва. Аз обаче нямам такова врем, нито средствата на този етап.

Ама никой не оспорва това, за което ти се бориш - повече места в ДДГ. Просто не оспорвай това, за което аз се боря - алтернативи на ДДГ, на малко по-високи цени, с по-различни условия, и отново с помощ от общината, защото и ние имаме нужда от нея. Нашите деца няма да изместят твоите от ДДГ, напротив; ще освободят места. Стана вече дума няколко пъти, че нашето предложение засяга малка част от децата, но все пак може да се окаже удачно решение за много хора. Така че не го изхвърляй с лека ръка на боклука. Само това искам.

# 226
  • София
Емем, това си е твой избор и никой не го оспорва. Аз обаче нямам такова врем, нито средствата на този етап.

Ама никой не оспорва това, за което ти се бориш - повече места в ДДГ. Просто не оспорвай това, за което аз се боря - алтернативи на ДДГ, на малко по-високи цени, с по-различни условия, и отново с помощ от общината, защото и ние имаме нужда от нея. Нашите деца няма да изместят твоите от ДДГ, напротив; ще освободят места. Стана вече дума няколко пъти, че нашето предложение засяга малка част от децата, но все пак може да се окаже удачно решение за много хора. Така че не го изхвърляй с лека ръка на боклука. Само това искам.

Съжалявам, ако съм те оставила с такова впечатление. Аз бих предпочела твоя вариант за себе си.

Възражението ми беше срещу сметките, които просто не са такива. Ако искаш, ще ти го сметна реално, без директор, защото материално отговорни лица ще останат родителите, и ще видиш, че по-малко от 300 лв. на дете няма да се получи, дори с дотации от държавата, а това просто си е в графа частни градини за мен.

# 227
 Емем, след всичко прочетено, съм напълно съгласна с теб. Харесва ми идеята, харесва ми принципът, може, разбира се, да се избистрят нещата (откъм храна и място, както и цени и заплащане на персонала), но наистина ми харесва. Струва ми се, че бих се включила с удоволствие, всъщност с по-голямо от това да има, със сигурност, място за детето ми в ДДГ.
 Ще се постарая да намеря повече информация за тази практика на Запад. Заинтригува ме Peace

# 228
  • София
Ами относно прослойките стана ми интересно 2 родители работещи за по 1000 лв. заплата, т.е. 2000 лв. доход за вас богати или бедни са. За мен са средна ръка, умни, работливи и България ще върви напред благодарение на техните усилия. Само, че това семейство, ако е с 2 деца не може да си позволи 800 лв. за частна детска градина, също не може да си позволи децата му да са болни постояно в общинските бараки, още работодателите на тези хора плащат малко над 600 лв социални осигуровки, за да ползват служителите им социални придобивки и очакват служителите им да са на работа през повечето време.

Може би единственото решение е, да се дават компенсации на семействата, тези с двама работещи и останали извън градините. И трябва и работодателите да подкрепят тези протести, в крайна сметка като плащат социални осигуровки, трябва да знаят за какво ги плащат. Разбира се идеята на Емем си остава и на мен много ми харесва. Въпреки, че изписах половин работен ден, това най-вероятно ще бъде и моето решение за детето ми.

# 229
Възражението ми беше срещу сметките, които просто не са такива. Ако искаш, ще ти го сметна реално, без директор

Хайде сметни го, защото толкова пъти повтори, че тези заплати са нереални БЕЗ да отчетеш това, което няколко човека ти казахме, че това е ДОПЪЛНИТЕЛНА заплата! Даже Тинкърбел те попита за една чистачка. Нашата в офиса взима 40 лв. на седмица, т.е. 160 на месец. НИЩО пари, нали? Но ги взима за 2 часа седмично - 2 идвания по 1 час. Е, колко да й даваме? Но ако тя иска да работи ще вземе няколко офиса, ще работи 4-5 часа (или колкото прецени и има сили) и ще си докара заплата по-голяма от моята, защото каквото и да ми говориш 10 лв/час е една много добра надница. Наистина ли не разбираш това?
Ако учителите, хигиенистите и готвачите и т.н. в нашата схема (която както Емем каза е от късното лято на 2007-ма) работят на 2 такива места в близост или иначе казано една начална учителка работи половин ден в ДДГ (примерно) и половин ден в една такава мини градина или пък идва да води няколко часа примерно по танци, рисуване и т.н., какво й е ниското на заплатата от 300 лв, като взима толкова от 2 места?
Ако и сега не го разбираш, няма да ти казвам какви изводи ще си направя за теб, просто защото не обичам личните нападки (нещо, което ти обача непрекъснато правиш и никак не ми се нрави).

Кrisal, на сайта в подписа ми Емем е писала повече за тези кооперативи, има и линкове, ако имаш желание да прочетеш за тях  Hug

# 230
  • София
Кабо Алма, страхотно обобщение

Ако позволиш да добавя само 2 неща:
по т. 2 да се добави още нещо
-  да се направи проверка в ДГ за действително съществуващите свободни места, с цел да се разкрият евентуалните необявени места от директорките (виждам, че има предложение в т. 3, но то се отнася занапред. В случая никой не ни гарантира, че относно настоящото записване ще бъдат коригирани бройките при евентуално укриване), и
- облекчения за строителството на нови градини от частни предприемачи – особено в кварталите с ново строителство. Или даже задължаването им на 5-6 блока по една градина с терен предоставен от общината
към тази точка може да се добави и предложение за строеж на ДГ на принципа на Публично частно партньорство/ПЧП/. Това е вариант, в който да речем общината дава терена, градината се строи от частен предприемач, след което собствеността се прехвърля на общината а тя плаща няколко години определена сума на частника. Става по-бързо, по-икономично и по-добре. Принципът е, че частникът винаги може да се справи по-ефективно. Тази практика в Европа е широко разпространена не само за ДГ, но и училища, затвори, болници и др. Предполагам, че на юристите от общината ще им говори нещо този принцип. Занимавала съм се с темата. Ако имат желание мога и да ги свържа с колеги от отдела в МФ, който отговаря за ПЧП.

# 231
  • В офиса
Занда, бъди конструктивна, плс.
Ти каза - ДГ не може да се самоиздържа. Аз ти казах - може - ето сметки. Сметките бяха примерни. Не ги цитирай повече. Никой, никъде не ги обмисля, залага или нещо друго. Това беше пример как една ДГ може да се самоиздържа. Не говоря за държавни ДГ, а за общински.
Върни се нагоре и прочети поста на red за Холандия.

бтв това са различни неща от родителските кооперативи, за които Емем говори, макар цифрите да ги взех от едни от сметките, които ние сме правили за нашия проект.

Друго искам да кажа, естествено е, когато някой иска по-добро качество на една услуга, той да трябва да плаща повече. Така е и редно, за да са мотивирани хората, които работят в една ДГ. Щом има и приемлив вариант за тези без доходи, всичко е ОК. Но критериите за това кое е по-качествено за различните хора са различни - едни искат добра мат. база, други засилени занимания, трети грижовни и отдаващи се на работата си учителки и т.н.

ПП Миленче, сега прочетох поста ти...Но спорът е безпредметен. Не виждам кого в какво убеждаваме.

Последна редакция: чт, 07 фев 2008, 13:45 от Тинкърбел

# 232
Вижте, не сте прави с тази категоризация.
Специализирала съм градско управление в Холандия, и мога да ви кажа как стоят там нещата.
Принципно стремежът там е да се осигури максимална автономност (т.нар. децентрализация) на общините и общинските предприятия, които свободно се конкурират помежду си. Идеята е да разчитат на собствените си инвестиционни постъпления, а не да се преразпределя бюджетът.
Така че ако говорим за категоризация, това означава тотална реорганизация на принципа на работа на детските заведения и превръщането им в пазарно, а не субсидирано работещи предприятия. Този процес не се случва от днес за утре. И дълбоко се съмнявам, че общината ще го инициира.
А това, което се обсъжда тук е просто механично категоризиране.
Не е икономически издържано.

Сега видях това, благодаря на Тинкърбел, че го посочи. Би ли обяснила малко по-подробно как би могъл да се приложи такъв принцип към нашите детски градини? Как се осигурява автономност, осбствени инвестиционни постъпления? Как се превръщат ДГ в пазарно работещи предприятия/ Питам с идеята да видим  дали не може да се приложи частично към кооперативите това. Не съм го споменавала досега, но в нашия случай мисля, че става дума за социални предприятия (мисля, че в Холандия е нещо подобно) - не частен бизнес с цел произвеждане на печалба, а заведения, предлагащи необходими за обществото услуги, осигуряващи работни места, генериращи социален капитал, които трябва да са пазарно доста гъвкави, за да оцелеят?

# 233
момичета, улисани в сладки приказки не давате преложения, които да се изпълнят до септември месец
единствен спешен вариант ми се вижда:
1. разкриване на още филиали във блокове, както съм описала в нашата детска има
децата са в апартамент в блок на 1 етаж близо до градината, ползват нейната кухня , има градинка пред блока за площадка
2. поемане на част от таксата за частна градина от общината, в размер на сумата, която общината плаща за държавната- тук беше споменато 160 лв, и да е за деца на работещи родители, които не са приети в държавната градина
за родителите остава да доплатят допълниелно около 150-200 лв, но пък ще им е по- евтино отколкото да плащат сами за детска, по- справедливо е и децата им дори може да са при по- добри условия

# 234
  • София
Принципно това което описах, е резултат от цялостна дългосрочна държавна политика.  Глобално става въпрос за общините. И да речем детските градини са просто частен случай.
Тук такава политика няма.
Реално работещо решение според мен е нещо подобно на това, което вече други майки са писали:
- Използване на Публично-частни партньорства: Според мен това би означавало да се създаде нов тип детски заведения, междинен между общинските и частните. Изграждането се финансира от частни фирми, които в замяна получават данъчни облекчения, терени за строителство и т.н. Общината ги стопанисва оттам насетне. Въпрос на изчисления е, но вероятно в някои случаи ще се наложи да има по-висока такса, за да може въпросната фирма да възвърне парите си за 10 години, да речем ако не получава равностойна компенсация от общината. Според мен би следвало да се стигне до месечна такса 100-150 лв.
Но:
Говоря да се появят нов тип заведения. Не ми се струва възможно и логично съществуващите детски заведения да се превърнат в такива. Тъй като ще обслужват най-голям брой деца, предвид икономическото състояние на мнозинството хора, трябва да си останат с настоящите такси.
Просто трябва да се покрие един междинен пазарен сегмент с нови детски градини.

# 235
  • София
...
2. поемане на част от таксата за частна градина от общината, в размер на сумата, която общината плаща за държавната- тук беше споменато 160 лв, и да е за деца на работещи родители, които не са приети в държавната градина
за родителите остава да доплатят допълниелно около 150-200 лв, но пък ще им е по- евтино отколкото да плащат сами за детска, по- справедливо е и децата им дори може да са при по- добри условия

Peace Само ме притеснява, че ако наистина не достигат 4000 места, както е по последни, макар и неокончателни данни, тези деца не могат да бъдат поети от частните детски градини, т. е. и в тях няма да има достатъчно места за тях. Предполагам, че ако се отпусне такава субсидия, ще се открият още ЧГ, но това също изисква време. Затова ми се струва по-удачно да се отпуска на родителите, нека да е само на работещите, ако им се наложи поне на първо време да ползват детегледачка. И двамата с мъжа ми работим, в момента малката е на общинска ясла (не е в ОДЗ), като лятото "изхвърча" оттам, защото навършва три. Ако трябва да плащам за частна градина или детегледачка ще ми отиде половината, ако не и цялата нетна заплата (плащам си всички данъци и осигуровки върху реалната заработка), т. е. не мога да си го позволя. Виж с помощ от общината/ държавата може и да насмогнем. Hug

# 236
  • София
Де факто това, което е написала mamavassi може да свърши работа.
Проблемът е по-скоро, че такива апартаменти (вероятно общински жилища) могат да се намерят в блоковете в кварталите. Нас от центъра пак няма да ни огрее.
А тъй като говореха за сглобяеми детски градини, може би няма да е зле общината да си потърси свободни терени равномерно разпръснати из цялата градска територия.
Това освен в градинките не виждам къде може да се случи  newsm78

# 237
  • София
преди да започнат да сглобяват къщичките или палатките, и преди да населват панелните апартаменти с детски легълца, трябва хубаво да си огледат общинската собственост и да не се правят на бити мечки.

в Младост-1 зад сградата на Мобиком (бившите хали) има детска градина. празна. беше частна по едно време, след това от няколко години е празна и пустее. днес гледам, че в едно от крилата й работят работници и подменят дограмата с PVC. очевидно не се касае за ремонт от името на общината с цел връщане статута на детската градина - иначе кметът щеше да я сочи с пръст за пример във всички новини.
какво означава това? означава, че продължава отдаването на общински детски градини под наем на частни лица дори и сега, когато общинарите се тюхкат от къде да намерели сгради и терени!

# 238
  • Ланкър, планините Овнерог
преди да започнат да сглобяват къщичките или палатките, и преди да населват панелните апартаменти с детски легълца, трябва хубаво да си огледат общинската собственост и да не се правят на бити мечки.

в Младост-1 зад сградата на Мобиком (бившите хали) има детска градина. празна. беше частна по едно време, след това от няколко години е празна и пустее. днес гледам, че в едно от крилата й работят работници и подменят дограмата с PVC. очевидно не се касае за ремонт от името на общината с цел връщане статута на детската градина - иначе кметът щеше да я сочи с пръст за пример във всички новини.
какво означава това? означава, че продължава отдаването на общински детски градини под наем на частни лица дори и сега, когато общинарите се тюхкат от къде да намерели сгради и терени!

За вече бившето ЧОУ Екзюпери ли говориш? Вчера минах от там и наистина имаше някакви чичковци. Другата близка пустееща и заградена е близо до пазара на Младост 1. По новините казаха, че била продадена. Как да не се ядосва човек. Да не говорим за данъчното и социалните как добре ще ни се отразят

Последна редакция: чт, 07 фев 2008, 14:55 от Гита Ог

# 239
  • София
За вече бившето ЧОУ Екзюпери ли говориш?

да, точно за него.

Общи условия

Активация на акаунт