ПРОТЕСТИ И СТРАСТИ - градините в София

• 16 051
  • 494
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Клео, техническото заданието се пише от възложителя на поръчката. Обикновено това се прави от експерти, които не би следвало да участват в конкурса, но в нашата мила родина не е точно така. Често една фирма, която предварително се знае, че ще спечели, пише заданието, като го прави така, че съответно да спечели. Не съм чела въпросните документи, затова не мога да коментирам конкретният случай.

# 211
  • гр. София
преди двайсетина дена помолих общинския скъветник Бойко Маринков (с който от години сме се борили срещу отдаването до 2013 година на детски градини на частни училища и градини) и подготвих, а той внесе питане до Бойко Борисов. включваше всички поставени въпроси и му беше отговорено на сесията на СОС на 5.02.2008 г. в мен са материалите 30-40 страници и включват отговори на много от въпросите.
Измислете и подскажете как да ги пусна - на хартия са ми не са в електронен вид за да ги чете, който се интересува.

- броя, както и кои точно са детските заведения отдадени под наем
 - да се прегледат договорите им, да се види за какъв период са и какви неустойки ще се дължат, ако се прекратят
 - да се проучи идеята на Б.Борисов за модулни градини
 - да се види къде точно и колко нови детски заведения са заложени  в бюджета за тази година, който ще се гласува в края на месеца.

Според мен човека ще ни снабди с инфо и не трябва да го нападаме. Дайте да се разберем къде и в колко в събота /въпреки че аз не знам кой ще гледа малката/ и да се сдобием с тези материали. Не че няма смисъл да говорим сега кой не си е свършил работата и да му се търси отговорност, но по-важно в момента е да притиснем общината да действа и при това бързо и също така да имаме ясни предложения.

Относно предимствата за родителите инвалиди, моето мнение е че трябва да се определи групата на инвалидност, а не да се премахне, защото хората със сериозни проблеми няма как да се справят, та дори и другия родител да е здрав. Помислете само ако единия родител е трудно подвижен, а другия работи на две места, за да изхранва сам цялото семейство, та то ние с бебешките колички не можем да се движим по тротоарите, ами те......

# 212
  • гр. София
Любопитно ми е на какъв принцип се обявяват местата в градините - прави ми впечатление, че предните години са се приемали повече деца в група. Вероятно съществува някакъв норматив -25 деца така като гледам. Защо при тази липса на места не се увеличи този норматив да речем на 30 деца, очевидно градините имат ресурс да поемат тези деца след като предходните години това е правено.
Не искам да бъда песимист, но приказките за построяване на градини така че проблема с местата да се разреши още тази година ми се струват празни приказки - бат Бойко и друг път се е изхвърлял с изказванията си.

В групата на моето дете /4-та/ са 28 деца, до момента винаги са липсвали по няколко и беше ок , но от няколко дни са си точно и ми се струват доста, ама да му мислят учителките.

# 213
  • София
Измислете и подскажете как да ги пусна - на хартия са ми не са в електронен вид за да ги чете, който се интересува.

Борис, материалите са много важни и интересни. бихте могли да потърсите някъде да ги сканират и запишат във вид на файлове с изображения. тогава тези файлове могат да се качат на някой от свободните сървъри за качване на снимки и тук да се дадат линкове към тях.

# 214
Цитат
Любопитно ми е на какъв принцип се обявяват местата в градините - прави ми впечатление, че предните години са се приемали повече деца в група. Вероятно съществува някакъв норматив -25 деца така като гледам. Защо при тази липса на места не се увеличи този норматив да речем на 30 деца, очевидно градините имат ресурс да поемат тези деца след като предходните години това е правено.
Ами досега принципът май беше - приемаме горе-долу до бройката по молбите, а останалите допълваме с директорски квоти. Или както им вика директорката - спуснати и от горе места и деца. И тя имала шефове. Това, апропо, го чух и в градината, и в училище.

# 215

Борис, материалите са много важни и интересни. бихте могли да потърсите някъде да ги сканират и запишат във вид на файлове с изображения. тогава тези файлове могат да се качат на някой от свободните сървъри за качване на снимки и тук да се дадат линкове към тях.

BorisTsvetkov, ако нямаш възможност за сканиране би могъл да ги донесеш на срещата в МОЛа тази събота. Ще ги ксерокопираме и копието ще вземе някой, който да ги сканира и качи в електронен вид Simple Smile.

# 216
  • София
Ами мен точно това ме притеснява, че за нас са обявени местата по норматив, а под масата ще се разпределят останалите и така отново на есен в групите ще има по 30-40 деца. Но сега и да им направят проверка какво ще установят - обявени места по норматив, а колко ще са децата септември ще се види едва тогава. Затова предлагам да се увеличи норматива - така и така ще приемат повече деца, поне да става официално.

# 217
Извинявайте, ама не можах да открия в колко часа и в кой МОЛ ще е срещата в събота. Много ми се иска да успея да дойда.

# 218
и аз искам да знам в кой мол и от колко точно

# 219
  • На края на вселената!
СРЕЩА - Събота пред МОЛ-а, от 11часът.

Пише го в първия пост от модератора!
Доколкото разбрах се визира МОЛ-Стамболийски newsm78

# 220
Кажете ми (моля с ЛС) за кой точно мол става въпрос и ще добавя инфото.

# 221
класирането за да е честно първо трябва да изтрият дублираните ЕГН-та и да се изчисти броиката кандидатури от тях, после да се сложат проверени бройки и да се отсече че повече няма да има промени и след това ние да си преценим дали да си разместваме желанията

# 222
Момичета, защо не преместим срещата за по-късно, или за неделя. Бих искала да дойда, но няма да успея, имам и други ангажименти от по-рано. Не че присъствието ми е от стратегическо значение, но ми се искаше, освен класирането да се включи и темата за летните оваканции на яслите и ДГ. А като виждат какви страсти бушуват тук, ми се струва, че докато дружно плюете системата доста неща, които са важни ще се пропуснат!  Peace

По повод предимствата - не съм съгласна, че хората с 2 деца трябва да препускат в 2 различни края на 1 квартал, за да водят двете си деца на ясла/ДГ. Причини много - командировки, работно време и така...
И аз съм с едно дете, но разбирам напълно защо е направено това предимство....

# 223
ами че то промени ще има, и още как, както и още един куп неща
знаете ли какво ми казаха днес от дирекция образование
моето дете, родено през 2006 г месец януари , няма право да кандидатсвта за детска градина 1 гр, но може да кандидатсвта в одз, за яслена група, да бъде прието случайно в единственото одз в квартала, да подам молба че не искам да посещава яслата, а да му пазят ,мястото за януари за градина 
извинете, но аз ли нещо грешно разбирам, или това е все същото като да кандидатства сега, и да тръгне септември или януари, все е за 1 група
и какъв е смисъла от системата, освен че ме ограничава вместо да подам за 6 цдг, да подам за 1 одз и да ми пазят мястото 3 месеца 
това е от устата на старши експерт
другия вариант , който ми предложиха, е да подам септември за градина, защото тогава пускат системата за всички, без ограничения за кандидатстването и възрастта, и да се надявам да ми го приемат януари, ако се е освободило място(но ако се овсободи място, то  е редно да е за дете по ред на подаване на молба, вероятно от 4 феврурари, а не от септември)
бясна съм
иначе сайта си остава, но те могат да си правят промени когато и както си решат, разбирате ли, пък вие си се надявайте на честност и справедливост

# 224
  • в края на града
Това е защото приеха, да се приемат само деца, които същата година ще навършат 3г. По принцип би могло да се направи компромис, щом е толкова в началото на годината, но сега при този хаос едва ли им се занимава...

Общи условия

Активация на акаунт