Майчинството - счетоводно - 8

• 46 452
  • 1 019
  •   1
Отговори
# 345
  • Пловдив
  Здравейте! Ще Ви бъда благодарна, ако можете да ми отговорите на въпросите.
Назначена съм фиктивно на работа на 15.10.2007г. със заплата 235,00 лв.Бременна съм и моята докторка ми каза,че трябва да изляза в майчинство на 20.04.2008г. Тук във форума прочетох / ако правилно съм разбрала/, че трябва месеците през които съм се осигурявала да са пълни,  а при мен  и датата на започване е в средата на месеца, и по майчинство е пак почти по средата на месеца. Също така от януари ми увеличиха заплатата на 290,00 лв. Ще може ли някой да ми  обясни как точно стоят нещата за 6-те месеца осигурителен стаж за майчинство. И как да изчисля сумата върху която, ще ми изплащат майчинството.

Правилно си разбрала-взимат само пълните месеци.В твоя случай е най-добре да вземеш 45 дневния болничен преди термин на 01,05,2008/имаш право на това,това не е задължителен болничен-каквото и да твърди лекаря-бъдете твърди,тове е ваше право/.Ще загубиш неползваните дни-от 20,04,2008 до 30,04,2008.Но така ще имаш 6 пълни месеца -от ноември до април.
Майчинството е твърда сума 220 лв за 2008г.То запобчва след девения месец на бебето /след като изтекат 315 дни болничен/.
Обещетението за тези 315 дни болничен грубо ще ти бъде реалната месечна заплата.Събери реалните си заплати да 6 те месеца,раздели ги на работните дни в тези 6 месеца.Ще получиш дневното обещетение примерно 25 лв.После гледаш май месец колко работин дни има и умножаваш по 25 лв.Получената сума ти е обещетението за май месец.

Това е при положение,че май месец излезнеш в болничен

# 346
Айде и аз да си задам въпросчето Embarassed
Водя се на работа от декамври.По принцип уча и се самоосигурявам,но имам трудов стаж,но той е разхвърлян в годините(от 99г до края на 2006г)От 03.04.99-5.06.2000г,после имам 2 месеца през 2002 и 1 месец през 2006 края-октомври-ноември.Термина ми е 26.06.08г.
Въпросът ми е:

ако не станат пълни 6 месеца от настоящата ми работа,за да се допълнят се взема заплатата от предишня ми трудов стаж или не ми признават този и губя тези майчински?

Май няма кой да ми отговри!  Cry

Последна редакция: сб, 23 фев 2008, 10:14 от kklara

# 347
  • София
Извинявам се за невежеството ми Embarassed, но колко са детските от тази година за 1-во и 2-ро дете?

# 348
  • София
Имам и още едно питане-свързано е с навършването на 9 месеца на детето и започването ми на майчинството  и това ,което са ми изплатили от НОИ-питам дали е вярно всичко.
Терминът ми беше на 8,03,2007г. Родих на 01,03,2007.Болничният ми за бременност мисля ,че започна на 20,01,2007г. Сега счетоводителката ме води отпуска по-майчинство от 03,12,2007г-точно ли е тази дата, тогава ли са 315-те дена точно?
От НОИ са ми превели следното за последно-11,2007-все още на 90% от дохода.
А за декември 2007-18 работни дни-180 лв-предполагам това е майчинството.
Да попитам-от коя дата точно трябва да изляза в отпуск по майчинство?Защото една приятелка с термин мисля ,че 14,03,2007, но която също роди на 01,03,2007 за месец декември има някакви дни остатък от болничните на 90 % и някаква част от майчинство 180 лв.Пък децата нали са на един ден родени newsm78?

# 349
ЩЕ се връщам официално на работа.Детето ми е на 1г6м.Посещява ясла  от 2 месеца.Разбрах вече че съм в нарушение, защото работодателя си ми дава пълния размер на майчинството.Сега искам  официално да се върна на работа .Къде и как се декларира това?Каква документация и къде трябва да  подам, за да получавам 50% от майчинството?И дали  автоматично дължа връщане на неправомерно взетото за няколко месеца майчинство, докато детето е посещавало детско заведение?

# 350
  Здравейте! Ще Ви бъда благодарна, ако можете да ми отговорите на въпросите.
Назначена съм фиктивно на работа на 15.10.2007г. със заплата 235,00 лв.Бременна съм и моята докторка ми каза,че трябва да изляза в майчинство на 20.04.2008г. Тук във форума прочетох / ако правилно съм разбрала/, че трябва месеците през които съм се осигурявала да са пълни,  а при мен  и датата на започване е в средата на месеца, и по майчинство е пак почти по средата на месеца. Също така от януари ми увеличиха заплатата на 290,00 лв. Ще може ли някой да ми  обясни как точно стоят нещата за 6-те месеца осигурителен стаж за майчинство. И как да изчисля сумата върху която, ще ми изплащат майчинството.

Правилно си разбрала-взимат само пълните месеци.В твоя случай е най-добре да вземеш 45 дневния болничен преди термин на 01,05,2008/имаш право на това,това не е задължителен болничен-каквото и да твърди лекаря-бъдете твърди,тове е ваше право/.Ще загубиш неползваните дни-от 20,04,2008 до 30,04,2008.Но така ще имаш 6 пълни месеца -от ноември до април.
Майчинството е твърда сума 220 лв за 2008г.То запобчва след девения месец на бебето /след като изтекат 315 дни болничен/.
Обещетението за тези 315 дни болничен грубо ще ти бъде реалната месечна заплата.Събери реалните си заплати да 6 те месеца,раздели ги на работните дни в тези 6 месеца.Ще получиш дневното обещетение примерно 25 лв.После гледаш май месец колко работин дни има и умножаваш по 25 лв.Получената сума ти е обещетението за май месец.

Много благодаря за бързия и точен отговор!

Последна редакция: пт, 22 фев 2008, 15:50 от vilihri

# 351
  • Пловдив
Имам и още едно питане-свързано е с навършването на 9 месеца на детето и започването ми на майчинството  и това ,което са ми изплатили от НОИ-питам дали е вярно всичко.
Терминът ми беше на 8,03,2007г. Родих на 01,03,2007.Болничният ми за бременност мисля ,че започна на 20,01,2007г. Сега счетоводителката ме води отпуска по-майчинство от 03,12,2007г-точно ли е тази дата, тогава ли са 315-те дена точно?
От НОИ са ми превели следното за последно-11,2007-все още на 90% от дохода.
А за декември 2007-18 работни дни-180 лв-предполагам това е майчинството.
Да попитам-от коя дата точно трябва да изляза в отпуск по майчинство?Защото една приятелка с термин мисля ,че 14,03,2007, но която също роди на 01,03,2007 за месец декември има някакви дни остатък от болничните на 90 % и някаква част от майчинство 180 лв.Пък децата нали са на един ден родени newsm78?

За да сметнат 315 дни,трябва да се знае кога ти е започнал 45 дневния болничен преди раждане.От първия ден на този болничен смяташ 315 календарни дни.
Независимо,че с приятелката сте родили заедно,315 те дни на двете могат да свършват на различни дати.
Сметни 315 дни като включваш 45 дневния болничен и ще разбереш

# 352
  • Пловдив
ЩЕ се връщам официално на работа.Детето ми е на 1г6м.Посещява ясла  от 2 месеца.Разбрах вече че съм в нарушение, защото работодателя си ми дава пълния размер на майчинството.Сега искам  официално да се върна на работа .Къде и как се декларира това?Каква документация и къде трябва да  подам, за да получавам 50% от майчинството?И дали  автоматично дължа връщане на неправомерно взетото за няколко месеца майчинство, докато детето е посещавало детско заведение?

Щом ще се връщаш на работа трябва да получаваш 50 % от майчинството /110 лв за 2008 г/.За да ги получаваш попълваш МОЛБА—ДЕКЛАРАЦИЯ за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на малко дете на основание чл. 54 КСО и я подаваш при работодателя с акта за раждане на детето.
Дай маил,за да ти пратя декларацията.
По новия закон не е трябвало да получаваш цялото майчинство,щом детето посещава детско заведение.Но практиката показва,че после не карат майките да връщат парите.Много приятелки си пуснаха децата на ясла и си получаваха цялото майчинство без последствия.
Поне това са моите наблюдение.

# 353

Elfita, аз съм изправена пред същия казус. 45-дневния ми болничен трябваше да започне от 21.02.2008. Но понеже искам и февруари да ми е пълен, помолих докторката да ми пусне болничния от 01.03.2008. От нейна страна нямам проблем. Помоли ме само много добре да си проверя нещата, защото за първи път някой искал такова нещо от нея, и да не би НОИ да ми върнат болничния и да ми направят някакъв проблем. Извинявай, позволявам си да се обърна към теб, защото виждам си запозната с нещата. Сега се ровя и търся някъде написано в закона черно на бяло, че наистина никой не ме задължава да ползвам тези 45 дни, но все още не намирам информация. Сигурна ли си че това е така, защото който и да попитам ме гледа много странно. Вече реших, че ще съм някакъв прецедент в историята на НОИ.

# 354
Назначиха ме  фиктивно на работа на 20 .02 термнът ми е на 4 .10 в болничен трябва да изляза на 21 .08.Така не мога да разбера какви са  тези пълни 6 месеца трудов стаж Ще взимам ли добро майчинство Осигурявам се на 1000лв  Имам 9г трудов стаж но до 2001год
това значи ли че трябва да излеза в болничен не по-рано от 01.09.  ако ли не  какво тубя.

Последна редакция: пт, 22 фев 2008, 17:53 от salem

# 355
  • София

Elfita, аз съм изправена пред същия казус. 45-дневния ми болничен трябваше да започне от 21.02.2008. Но понеже искам и февруари да ми е пълен, помолих докторката да ми пусне болничния от 01.03.2008. От нейна страна нямам проблем. Помоли ме само много добре да си проверя нещата, защото за първи път някой искал такова нещо от нея, и да не би НОИ да ми върнат болничния и да ми направят някакъв проблем. Извинявай, позволявам си да се обърна към теб, защото виждам си запозната с нещата. Сега се ровя и търся някъде написано в закона черно на бяло, че наистина никой не ме задължава да ползвам тези 45 дни, но все още не намирам информация. Сигурна ли си че това е така, защото който и да попитам ме гледа много странно. Вече реших, че ще съм някакъв прецедент в историята на НОИ.

Момичета, борете се за това.
Ако имах тази инфо преди 1 година, 9 месеца цях да вземам по около 450 лв, а не по 200-тина.Като става въпрос само за 10-тина дена и накрая те хваща двойно яд.

# 356
  • София
Назначиха ме  фиктивно на работа на 20 .02 термнът ми е на 4 .10 в болничен трябва да изляза на 21 .08.Така не мога да разбера какви са  тези пълни 6 месеца трудов стаж Ще взимам ли добро майчинство Осигурявам се на 1000лв  Имам 9г трудов стаж но до 2001год
това значи ли че трябва да излеза в болничен не по-рано от 01.09.  ако ли не  какво тубя.

Щом ще излизаш в болничен на 21,08, значи трябва да имаш 6 месеца трудов стаж на месеците преди излизането в болничен за бременност- при теб-7,6,5,4,3,2-месец.Мамите счетита да кажат като февруари не ти е пълен какво става-ако трябва да ти издадат болничния със зъкъснение-виж горнотите мнения и разисквания.
А това за 9-те гоини трудав стаж преди сега няма значение-глудат се календалните месеци -6 на брой предхождащи излизането в болнични.

# 357
Аз имам точно 6 месеца.Но сега прочетох за тези "пълни" месеци.Зато ва питам да ли се класирам  за по-голямо майчинство или да прекратявам договора ,защото сумата която ще плащам на месец е доста големичка

# 358

6 месеца осигурителен стаж са необходими, за да получаваш обезщетение - независимо дали са отпреди 10 години или не  Wink

Това, което интересува повечето бъдещи майки, е какво обезщетение ще получават.

Виж #8 на първата страница на темата

Имаш две възможности:
1. Взимаш си болничният за бременност и раждане от 1.09. Така губиш дните между 21.08. и 31.08 като обезщетение. Т.е. няма да ползваш 315 дни отпуск за бременност и раждане, а 304.

2. Излизаш в болнични на 21.08.2008г. Базисните ти месеци за обезщетение ще са февруари - юли. За месец февруари база за осигурителния доход за дните до 19.02. ще е съответната част на мин.раб. заплата.

По мои изчисления няма смисъл да си взимаш болничен по-късно, защото обезщетението ти няма да е 90% от осигурителния доход, а нетното възнаграждение, което получаваш. Тъй като то е по-малко от двете.
В идеалния вариант (без болнични), ще получаваш 37.29лв. дневно.

# 359
  • Пловдив
Наредба за медицинската експертиза на работоспособността
Чл. 30. (1) В случай, при който бременната не се е явила своевременно за оформяне на отпуска си по бременност, но има определен термин на раждане, болничният лист се издава, както следва:
1. ако до явяването й при лекаря е работила - само за времето от датата на прекратяване на работата до термина на раждането;
2. ако до явяването й при лекаря не е работила - за целия период от 45 дни, предхождащ термина на раждането.
(2) Когато осигурената е родила, без да е имала определен термин и без оформен отпуск по бременност, временната неработоспособност се оформя, както следва:
1. за целия период от 45 дни преди раждането, ако не е работила, болничният лист се антидатира и се издава за целия период до датата на раждането от лекаря, водил раждането, или от личния лекар, ако раждането е станало без медицинско наблюдение;
2. ако е работила част от периода 45 дни, предхождащ раждането, а през останалия период не е работила, болничният лист се издава за времето от прекратяването на работата й до датата на раждането;
3. ако до раждането бременната е работила, болничен лист за бременност не се издава.
(3) В случаите, при които бременната се явява по-късно за оформяне на отпуска си по бременност, тя представя на здравните органи документ от предприятието за датата, до която е работила. Документът се съхранява в ЛАК заедно с картона на бременната 

Разбира се същестува вариант от НОИ да върнат болничния,защото не е 45 дни,а по-малко.Но с повече настояване,ще мине.Едно момиче от Сливен даже е разпечатало горе посочение текст и с него в НОИ  newsm18.Служителките в НОИ са се размърдали и са й платили парите.

Последна редакция: пт, 22 фев 2008, 21:41 от Elfita

Общи условия

Активация на акаунт