Майчинството - счетоводно - 8

• 46 260
  • 1 019
  •   1
Отговори
# 915
сега погледнах че предходното питане е за същото което питам и аз . благодаря Grinning

# 916
а сомо още едно въпросче, удържат ли се данъци. ще взема брутната или нетната заплата
??? ooooh!

# 917
  • Майничка
От данъците спасение няма. Wink Смята се брутната сума и после от нея се вадят данъците и осигуровките.

# 918
  • София
Здравейте,
Бях питала подобен въпрос преди време,нотъй като лекарката ми ме наплаши и искам пакда попитам, този път в цифри
От септември 2007 ме осигуряват на 1200 лева
Ако след третия месец (април ) бременност си взема болничен, то какви пари ще получавам докато съм в болнични и после 9 - те месеца майчинство?
( така ли е - че ще ми вземат 6 месеца назад преди април - демек пак на 1200 лева?)
Ако може моля ми отговорете и в цифри, че ми е много притеснено  Praynig Praynig Praynig

# 919
  • София
а сомо още едно въпросче, удържат ли се данъци. ще взема брутната или нетната заплата
??? ooooh!
Върху обезщетението за отпуск по чл.224 от КТ не се дължат осигурителни вноски. Има само данък.

# 920
Имам предвид да се самоназнача и да се осигурявам примерно на 2000лв. Разбрах, че ще продължа да плащам и тези 72лв., които сега плащам...
Става така, нали?  #Crazy

По-добре обсъди това със счетоводителя си!
Обмислете и вариант за Договор за управление.

# 921
  • София
Здравейте,
Бях питала подобен въпрос преди време,нотъй като лекарката ми ме наплаши и искам пакда попитам, този път в цифри
Ако след третия месец (април ) бременност си взема болничен, то какви пари ще получавам докато съм в болнични и после 9 - те месеца майчинство?
( така ли е - че ще ми вземат 6 месеца назад преди април - демек пак на 1200 лева?)
Ако може моля ми отговорете и в цифри, че ми е много притеснено  Praynig Praynig Praynig
Moля помогнете  Praynig

# 922
Благодаря ти, Стики,много за полезната информация!

# 923
Имам предвид да се самоназнача и да се осигурявам примерно на 2000лв. Разбрах, че ще продължа да плащам и тези 72лв., които сега плащам...
Става така, нали?  #Crazy

По-добре обсъди това със счетоводителя си!
Обмислете и вариант за Договор за управление.

Много ти благодаря   bouquet  Hug

# 924
Извинявам се предварително, ако някъде вече има отговор на този въпрос, но аз така и нищо не намерих, пък и ми е толкова притеснено! Моля ви, ако някой знае да ми каже какво майчинство ще получавам в моя случай - няма да имам пълни 6 месеца стаж преди тези 45 дни отпуск преди датата на термина. Няма да ми достигнат около 19 дни за плътни 6 месеца. Ще получавам ли майчинство в този случай и колко? Осигуряват ме на 300 лв. Ще имам ли възможност да получавам тези 90% от брутото при това положение? Моля ви, ако знаете, кажете ми Praynig

# 925
  • София
Извинявам се предварително, ако някъде вече има отговор на този въпрос, но аз така и нищо не намерих, пък и ми е толкова притеснено! Моля ви, ако някой знае да ми каже какво майчинство ще получавам в моя случай - няма да имам пълни 6 месеца стаж преди тези 45 дни отпуск преди датата на термина. Няма да ми достигнат около 19 дни за плътни 6 месеца. Ще получавам ли майчинство в този случай и колко? Осигуряват ме на 300 лв. Ще имам ли възможност да получавам тези 90% от брутото при това положение? Моля ви, ако знаете, кажете ми Praynig
Докато не придобиеш 6 месечния стаж, болничния се ползва като документ, който оправдава отсъствието, но за това време не ти се плаща т.е 19 дни от болничния няма да ти се платят. Този период се зачита за осигурителен стаж. В момента в който придобиеш 6 месечния стаж, започва да ти се плаща. Когато се подава болничния лист в НОИ на гърба му се записва към коя дата лицето придобива 6 месеца осигурителен стаж.
Друг вариант е да работиш, ако можеш още 19 дни.
В Наредбата за медицинската експертиза на работоспособността пише
Чл. 30. (1) В случай, при който бременната не се е явила своевременно за оформяне на отпуска си по бременност, но има определен термин на раждане, болничният лист се издава, както следва:
1. ако до явяването й при лекаря е работила - само за времето от датата на прекратяване на работата до термина на раждането
....
(3) В случаите, при които бременната се явява по-късно за оформяне на отпуска си по бременност, тя представя на здравните органи документ от предприятието за датата, до която е работила.
Но някъде из форума четох за мама, която  е имала проблем с НОИ с болничен който е бил с по -малко от 45 дни .

# 926
момичета, аз тотално съм затъпяла.  Embarassed

от 3 седмици чета пост 8, на Стики, където обеснява какво се случва с базата, когато е ползван болничен, и не мога да схвана как се изчислява.

защо за 500 лв, ако са ползвани 7 дни болничен, се взема 10 лв?
може ли някой да каже на бременният ми затъпял мозък?

"Напр. ако сте получили 8лв. дневно обезщетение, то в базата ще влязат 10лв.

Пример:
Ако януари 2008г. сте работили 15 дни и 7 дни сте били болнични. Заплата 500лв.
Брутната ви заплата ще е (500/22*15) 340.92лв.
А за дните в болничен в базата влиза Доходът, от който се изчислява (напр. 10лв. дневно) е 70лв. Тогава ще имате брутен доход 410.92лв. (=340.92+70) за януари, който ще ви фигурира като база за месеца при 22 раб. дни.."

Както виждащ, сумата е 70лв.(=10лв.*7 дни)
Значи в базата сумата ще  е 70лв. а в действителност за този болничен ти ще си получила 7*8=56лв.

# 927
ако може да ми помогнете Praynig Praynig Praynig
малкия ми навърши 10 месеца януари и  аз назначих майка ми по програмата за детегледачки. сега напуснах старата работа, на кочто се водих в майчинство /бях работила там 3 години/ и започнах нова. Длъжни ли са от старата работа да ми изплатят платения отпуск, които не съм ползвала през времето когато съм била в майчинство. И как се изчислява на заплатата преди да излезна в майчинство ли?  Счетоводителката нещо се оправдава вече три дена че няма време да го изчисли и ме мота
Да, длъжни са, на база заплатата от последния месец, с отработени поне 10 дни.

... и дневното обезщетениете не по-малко от среднодневната минимална работна заплата. С други думи - за цял месец (21 работни дни) е не по-малко от 220лв.

# 928
Здравейте,

На първата страница съм написала за изчисленията - базата им е 6 месеца преди началото на болничния. Болничният за бременност и раждане също, независимо че е продължение на този за патологична бременност.

Според моите изчисления, среднодневно нетното възнаграждение ти е по-малко и от 80% брутното, и от 90% от него.
За патологична бременност ще получаваш 42.97лв. дневно ако болничният ти започва април.
Допускам, че бременност и раждане започва август и дотогава си в болнични,
За бременност и раждане в този случай  получавам повече - 45.83лв. дневно. Значи спокойно можеш да си взимаш болнични!  Wink
Разбира се, това е при положение, че тези 1200лв са чисти - т.е. нямаш болнични и неплатени отпуски през това време.

# 929
anii ta, много ти благодаря за отговора!!! Това значи ли, че пак ще получавам 90% от сумата, на която ме осигуряват, но с 19 дни закъснение или съм разбрала погрешно. И след тези 9 месеца, в които се плащат, ще продължа ли да получавам някакво майчинство?

Общи условия

Активация на акаунт