Майчинството - счетоводно - 8

• 46 252
  • 1 019
  •   1
Отговори
# 930
днес се обадих да питам дали са ми изчислили обезщетението за платен отпуск при напускане. и счетоводителката ми казаз, че шефа щял да си помисли дали да миго плати. Още не съм си подписала документа за прекратяване на договора. ако не искат да ми го платят да ги накарам ли да се подпишат че това обезщетение не ми е изплатено.???? Мали в прекратяването трябва да пише сумата на обезщетението.
 ooooh! Сигурно ще трябва да се съдим . Много ме ядосват защото за  4 години стаж при тях не съм излизала нито веджъж в болнични. Пускаха ни са мо по 4 дни в годината в отпуска и сега не им се плаща обезщетение, защото им се струва много голяма сумата.  #Cussing out Дори работих до последния ден преди да излезна в болничен за бременност /45 дни преди раждането/. В понеделник ще ходя да подписвам заповедта за прекратяване.

# 931
  • Варна
Момичета ,колко дни е сега болничния поради бременност и раждане.135 или 315?

# 932
suzi_a, отпускът поради бременност и раждане е 315 дни, от които само 135 са на основание на болнични листи - 45 дни от гинеколога (личния лекар), 42 дни от родилния дом и за останалите до 135 болничен лист издава педиатърът на детето. Така, че в този смисъл - да болничният е 135 дни.
След изтичане на 135 дни до 315, основанието за ползване на отпуска поради бременност и раждане  е  заявление, което подаваш до работодателя.

# 933
до колкото знам до 135-я ден са 3-те болни4ни, а след това е отпуск до 315-я ден, но за него също получаваш 90% от РЗ.

# 934
Да така е получаваш. Трябва да правите разлика между болничен, отпуск и обезщетение.
Целите 315 дни са отпуск, за ползването на който е необходимо да има основание. В началото основанието е болничен, след това заявление. През цялото време на отпуска, ( за тези, които са осигурени за социалния риск майчинство) се получава обезщетение за бременност и раждане.

Последна редакция: сб, 22 мар 2008, 10:40 от tonitta

# 935
След това, като навършите 9 месеца по4ва майчинство за което получавате минимална РЗ  до навършване на 2 годинки.

# 936
  • Варна
Благодаря ти tonitta .Питам защото не са ми плащали 50% майчинство докато съм била в болничен с третото дете.И също така ме хвана и завареното положение от 1.1.2007 .Трябва да съм на ясно какви пари да си търся от работодателя.А и тази 2-ра точка която са добавили към КСО  към чл.49 щом влиза в сила от 26.8.2006 е трябвало 1 месец до края на 135 дни да ми плащат от дохода който съм получавала преди да родя второто си дете,тъй като той по ме устройва. Wink

Искам още веднъж да благодаря на Стики  Peace

# 937
Здравейте мили мами! Имам следното въпросче: кога НОИ си въвежда (обновява) информацията за социалните осигуровки? От службата ме уверяват, че в четвъртък би трябвало да са превели осигуровките към НОИ. При положение, че отпускът за бременност и раждане от 45-те дни ми е от 29.12.07, би ли трябвало януари и февруари да ми се отчитат по някакъв начин в сайта на НОИ където е справката за социално осигуряване или не? Или се превеждат само здравните и няма как да хвана превеждат или не? За да знам превели ли са или не осигуровките за януари най-сетне, и кога да си чакам болничния? Малко объркано се изразих, но дано ме разбрахте  Embarassed Благодаря ви предварително.

# 938
  • София
anii ta, много ти благодаря за отговора!!! Това значи ли, че пак ще получавам 90% от сумата, на която ме осигуряват, но с 19 дни закъснение или съм разбрала погрешно. И след тези 9 месеца, в които се плащат, ще продължа ли да получавам някакво майчинство?
Да, 90% от среднодневното брутно трудово възнаграждение шест месеца преди настъпването на неработоспособността, не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение, взима се по- малкото от двете. Просто ще почнат да ти плащат като направиш 6 месеца осигурителен стаж т.е 19 дни по - късно. След това вече си имаш право и на майчинство.

# 939
За тези 19 дни може да се обърнеш към социалните за обезщетение.
То мисля че беше 100лв. месечно, та за 19 дни ще е по-малко.

# 940
днес се обадих да питам дали са ми изчислили обезщетението за платен отпуск при напускане. и счетоводителката ми казаз, че шефа щял да си помисли дали да миго плати. Още не съм си подписала документа за прекратяване на договора. ако не искат да ми го платят да ги накарам ли да се подпишат че това обезщетение не ми е изплатено.???? Мали в прекратяването трябва да пише сумата на обезщетението.
 ooooh! Сигурно ще трябва да се съдим .

Може да напишеш на заповедта за прекратяване че не ти е изплатено обезщетение. После да се обърнеш към Инспекция по труда и тогава към съда.

# 941
Здравейте мили мами! Имам следното въпросче: кога НОИ си въвежда (обновява) информацията за социалните осигуровки? От службата ме уверяват, че в четвъртък би трябвало да са превели осигуровките към НОИ. При положение, че отпускът за бременност и раждане от 45-те дни ми е от 29.12.07, би ли трябвало януари и февруари да ми се отчитат по някакъв начин в сайта на НОИ където е справката за социално осигуряване или не? Или се превеждат само здравните и няма как да хвана превеждат или не? За да знам превели ли са или не осигуровките за януари най-сетне, и кога да си чакам болничния? Малко объркано се изразих, но дано ме разбрахте  Embarassed Благодаря ви предварително.

Да, май не те разбрах.
Ако искаш да провериш какво са ти изплатили от НОИ отиди в сайта на e-услуги - Справка за изплатени парични обезщетения и помощи от ДОО чрез НОИ по ЕГН.

# 942
Ще се доуточня  Embarassed
Като отида на справки, в сайта на НОИ и ми изписва за 2008-ма година : "Липсват данни за избрания период". Та въпросът ми е, тъй като официално болничния ми е от 29.12.07 - за месеците през 2008-ма дължат ли се социални осигуровки от работодателя или само здравни?
На полето за парични обезщетения ми изписва засега същото: "Липсват данни за избрания период".
Та ако от службата са превели януарските осигуровки в четвъртък, кога най-рано в НОИ ще отчетат тази информация и аз да чакам съответно за пари? 2-3 седмици броено от четвъртъка, или повече?
Надявам се сега да съм била по-ясна.  Simple Smile

# 943
Здравейте отново!
Бихте ли ми казали, при положение, че родих 20 дни преди термина, пак ли имам право на общо 315 дни болнични или губя тези 20дни?

# 944
  • София
Здравейте отново!
Бихте ли ми казали, при положение, че родих 20 дни преди термина, пак ли имам право на общо 315 дни болнични или губя тези 20дни?
Да имаш право на 315 дни. При издаване на третия болничен педиатъра трябва да направи изравняването на дните до 135. И след това си имаш още 180 дни до общите 315.

Общи условия

Активация на акаунт