Майчинството - счетоводно - 8

• 46 067
  • 1 019
  •   1
Отговори
# 45
Здравейте искам и аз да питам нещо.
Значи в момента съм в болнични и трябва да вляза в болница от там ще ми дадат пак болнични и болничните се застъпват. близо с 20 дни. Трябва да ми приклучи болничния на 15 март а от 20 март се пада да изляза 45 дни болнични.
Искам да питам така като се застъпват болничните проблем ли е.

Благодаря предварително   bouquet

Последна редакция: сб, 09 фев 2008, 09:17 от gersan

# 46
Извинявам се, че въпросът ми не е свързан с майчинство, но ме насочиха да питам тук.
Искам да знам, ако работодател съкрати работник поради намаляване обема на работата, какво дължи на работника и какво дължи на държавата като данъци и осигуровки. Ако договорът е прекратен на 31.01., дължи ли осигуровки за февруари и на какво основание? Ако да, в какъв размер са те, при положение, че става въпрос за минимална РЗ.
Много е важно да науча колкото може повече подробности до понеделник! Благодаря предварително! 
       Осмелявам се  да отговоря защото  имах такъв проблем.
  Договорът ми беше прекратен на 27 XII 2007г   и до 27 I 2008г  работодателя по чл.222 дължи осигуровки и обезщетение като сумите са тези върху които е осигоряван работника.Реално НОИ започва да изплаща от 28 I  2008г.Това се описва в трудовата книжка  на 26стр.Отделен е въпросът че работодателя ми плати осигоровките ,но не и обезщетениеото.Няколко поста по назад съм писала с какви други проблеми се сблъсквам.

# 47
       Осмелявам се  да отговоря защото  имах такъв проблем.
  Договорът ми беше прекратен на 27 XII 2007г   и до 27 I 2008г  работодателя по чл.222 дължи осигуровки и обезщетение като сумите са тези върху които е осигоряван работника.Реално НОИ започва да изплаща от 28 I  2008г.Това се описва в трудовата книжка  на 26стр.Отделен е въпросът че работодателя ми плати осигоровките ,но не и обезщетениеото.Няколко поста по назад съм писала с какви други проблеми се сблъсквам.

Май става въпрос за същия случай.  Sick А за какви осигуровки става въпрос?
Успях да разбера, че ако работникът е освободен по чл.328 т. от т.1 до т.4 вкл., се дължи от работодателя само пенсионна осигуровка, без здравни и др. данъци. Ако е от т. 5 до т.12, не трябвало да внасят никакви осигуровки.  newsm78
Сега ще погледна назад и за другите ти проблеми.  Peace

# 48
  Здравейте,веднъж ми помогнахте и сега отново се обръщам към вас.
    Съкратена съм по чл.222 ал1 от КТ  ,с дете под три год възраст и 10г трудов стаж.Осигурявана съм върху минималната заплата.В Нои са изчислили че размера на обезщетението възлиза на 108,88лв
  Въпросът ми е имали грешка в изчислението ,защото ми бяха казали че ще бъде  80%от минималната заплата.
   Съмненията са ми в резултата от реакцията на служител в    НОИ че май са пропуснати  някоя друга година от стажа и затова сумата е толкова малка.
      Ако е така вярно ли е че мога да обжалвам в срок от 14 дена .

Чакай, не съм специалист, но нещо не е наред.
Първо, има ли разрешение от Инспекцията по труда, при положение, че детето няма навършени 3 години?
Второ - член 222 се отнася за обезщетението при съкращение, това, което ти дължи работодателят.
Чл. 222. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г.) При уволнение поради закриване на предприятието или на част от него, съкращаване в щата, намаляване обема на работа и спиране на работата за повече от 15 работни дни работникът или служителят има право на обезщетение от работодателя. Обезщетението е в размер на брутното му трудово възнаграждение за времето, през което е останал без работа, но за не повече от 1 месец. С акт на Министерския съвет, с колективен трудов договор или с трудовия договор може да се предвижда обезщетение за по-дълъг срок. Ако в този срок работникът или служителят е постъпил на работа с по-ниско трудово възнаграждение, той има право на разликата за същия срок.
Трето, би трябвало да си съкратена по чл. 328
Чл. 328. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1990 г., бр. 100 от 1992 г.) (1) Работодателят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работника или служителя в сроковете по чл. 326, ал. 2 в следните случаи:
3. при намаляване на обема на работата;

В таблицата на бюрото по труда пише, че при това положение обезщетението не може да е по-малко от 80% от МРЗ.  80% от 220 лв. са 176 лв. newsm78

# 49
Здравейте и поздравления на всички, които са се заели да отговарят на понякога доста обърканите ни въпроси   bouquet
И аз имам питане: на 01.03.2007 излязох в болничен за бременност и раждане. На 04.01.2008 г. ми изтекоха 315 дни болничен и счетоводителката "уж" е подала документите ми за "отпуска за отглеждане на дете до 2 год." Аз искам от 05.03.2008 г. да прехвърля тази отпуска за отглеждане на дете до 2 год. на майка ми, която също работи на постоянен трудов договор и да се върна на работа. От страна на двамата работодатели няма възражения... НО... Счетоводителката ни не знае точно каква е процедурата по прехвърлянето, кои документи са необходими (молби, приложения и т.н.), в какъв срок трябва да стане това и точно кой трябва да внесе документите в НОИ (аз и майка ми или счетоводителите по служебен път). Счетоводителката ни досега нито една работа не е свършила както трябва и в срок и досега нито  веднъж не съм получила навреме парите си и този път в прав текст ми каза "Ако знаеш какво се изисква и каква е процедурата - ОК, ако не - ще опитваме, докато налучкаме", но ако и майка ми изпита подобни затруднения, ще ми стане доста неприятно, че заради моето дете жената трябва едва ли не гладна да стои, докато си получи парите... Оххх извинявам се - малко се поотплеснах... Embarassed
Много ще се радвам ако можете да ми помогнете  Hug

# 50
  Здравейте,веднъж ми помогнахте и сега отново се обръщам към вас.
    Съкратена съм по чл.222 ал1 от КТ  ,с дете под три год възраст и 10г трудов стаж.Осигурявана съм върху минималната заплата.В Нои са изчислили че размера на обезщетението възлиза на 108,88лв
  Въпросът ми е имали грешка в изчислението ,защото ми бяха казали че ще бъде  80%от минималната заплата.
   Съмненията са ми в резултата от реакцията на служител в    НОИ че май са пропуснати  някоя друга година от стажа и затова сумата е толкова малка.
      Ако е така вярно ли е че мога да обжалвам в срок от 14 дена .

Чакай, не съм специалист, но нещо не е наред.
Първо, има ли разрешение от Инспекцията по труда, при положение, че детето няма навършени 3 години?
Второ - член 222 се отнася за обезщетението при съкращение, това, което ти дължи работодателят.
Чл. 222. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г.) При уволнение поради закриване на предприятието или на част от него, съкращаване в щата, намаляване обема на работа и спиране на работата за повече от 15 работни дни работникът или служителят има право на обезщетение от работодателя. Обезщетението е в размер на брутното му трудово възнаграждение за времето, през което е останал без работа, но за не повече от 1 месец. С акт на Министерския съвет, с колективен трудов договор или с трудовия договор може да се предвижда обезщетение за по-дълъг срок. Ако в този срок работникът или служителят е постъпил на работа с по-ниско трудово възнаграждение, той има право на разликата за същия срок.
Трето, би трябвало да си съкратена по чл. 328
Чл. 328. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1990 г., бр. 100 от 1992 г.) (1) Работодателят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работника или служителя в сроковете по чл. 326, ал. 2 в следните случаи:
3. при намаляване на обема на работата;

В таблицата на бюрото по труда пише, че при това положение обезщетението не може да е по-малко от 80% от МРЗ.  80% от 220 лв. са 176 лв. newsm78
        Имах съмнения че няма разрешение ,но впоследствие  от счетоводството ме убедиха че всичко е наред.
         Около  80% е съкращението на персонала и си бях получила предизвестието.Не бях информирана за този допълнителен месец след прекратяване на договора.Разбрах го от НОИ когато ми казаха да се върна за да попълнят на 26стр вапросния чл.222.
   Осигуровките били пълни ,сумата беше  между 50-60лв тази информация е от счетоводството.
         Другата седмица мисля да  си търся реалната сума.Само незнам каква е процедурата за обжалване.

# 51
Здравейте,
вече веднъж много ми помогнахте, сега имам още един въпрос:

Получих от НОИ следното обезщетение.  /който реши да ми помогне - пращам ЕГН и ПИК код на ЛС/

Заплатата ми е 1000лв, започнах май месец, термина ми беше на 7 октомври.

Струва ми се, че парите които са ми преведени са доста малко?
Не трябва ли да получавам около 900лв на месец?
Защо имам пари от август, септември и октомври при положение, че считано от 1-ви май 2007  - 6-те месеца изтичат на 1-ви ноември?
Не трябва ли да получа  пари и за периода 7 октомври - 2 ноември?

Нищо не ми става ясно от тази таблица за съжаление, моля за помощ - има ли нещо объркано , или всичко си е наред?

Предварително благодаря   bouquet

# 52
Значи в момента съм в болнични и трябва да вляза в болница от там ще ми дадат пак болнични и болничните се застъпват. близо с 20 дни. Трябва да ми приклучи болничния на 15 март а от 20 март се пада да изляза 45 дни болнични.

И искам да ви питам още нещо ако не е проблем
Сега съм в болнични и нали се гледат 6 месеца от работната ти заплата за майченство.Искам да ви попитам тези 6 месеца кат съм в болнични и ми се изплаща 80% от заплатата майченството ми 90% от заплатата ли ще е или 90% от тези 80% кадето ми се дават за болнични. Осигуряват ме на заплатата която взимам.

Благодаря ви много предварително 

# 53
Здравейте.Имам въпрос към някой.От кой месец ще взимаме 220лв. майчинство, от февруари или трябваше и януари да вземем толкоз.На мен януари ми даде шефа старата сума затова питам .

# 54
Здравейте, след 1-2 месеца закриват фирмата, в която работя. Дъщеря ми става на 2 год. в края на юли, а майчинството си съм прехвърлила на бабата. Доколкото знам, фирмата ми дължи обезщетение в размер на 1-месечна брутна заплата ако не съм си намерила работа до 1 месец, а майчинството престава да се изплаща на свекърва ми в момента, в който не работя вече във фирмата. Това е състоянието на нещата, сега въпросите:-):
- фирмата в началото на месеца, от който съм без работа, ли изплаща обежщетението, защото ако е в края на месеца (за да изчака да види дали съм си намерила друга работа) то тя вече няма да съществува, и тъй като собствениците са чужденци, иди ги търси както се казва...
- майчинство полага ли се за този месец, в който получавам обежщетение?
- ако не се изплаща, мога ли да прехвърля майчинството си на бащата (с който обаче нямаме брак) за да получим поне 50 % от майчинството? защото ако не мога да го прехвърля, се оказва, че губя цялото си майчинство за 4 мес.
Стана много дълго и объркано, моля за извинение, но вече съм се побъркала и изобщо не знам какво да правя. Дано може някой да ми помогне, благодаря много предварително.

# 55
Здравейте Мами,
да кажа първо че майчинството се взема с един месец назад .така че iskra.v.s. февруари ще си получим майчинството от 220 лв което всъщност е за януари,така е и за детските. Wink
сега обаче аз имам едно въпросче, някои ще ми каже ли колко са здравните осигуровки когато си в майчинство от тази година?  newsm78 Четох най-различни варианти, ако някои знае със сигурност, моля нека бъде така добър да ми каже.   EmbarassedБЛАГОДАРЯ ВИ

# 56

И искам да ви питам още нещо ако не е проблем
Сега съм в болнични и нали се гледат 6 месеца от работната ти заплата за майченство.Искам да ви попитам тези 6 месеца кат съм в болнични и ми се изплаща 80% от заплатата майченството ми 90% от заплатата ли ще е или 90% от тези 80% кадето ми се дават за болнични. Осигуряват ме на заплатата която взимам.

Благодаря ви много предварително 

Това за застъпването докторите си го знаят най-добре.

За другия въпрос - виж  #8 на първата страница.

# 57
обаче аз имам едно въпросче, някои ще ми каже ли колко са здравните осигуровки когато си в майчинство от тази година?  newsm78 Четох най-различни варианти, ако някои знае със сигурност, моля нека бъде така добър да ми каже.   EmbarassedБЛАГОДАРЯ ВИ

#7 на първа страница

# 58
Здравейте!
Имам следния въпрос:
Значи досега съм в майчински за първото ми дете ,което в момента е на 1г. и 9 мес. и съответно съм и в болнични за втората ми бременост (която е с ВТР 21.02.2008),значи получавам половина майчинство за първото ми дете и болнични.Въпроса ми е на каква база следва да ми се изплатят 45-те дена преди раждане ,както и останалите дни от тези 315 дена? Вземат се като база последните 6 месеца както е при болничните или си получавам 90% от брутната заплата?Аз ли съм в грешка или някъде бях чела че в положение като моето-(бременна с второ преди изтичане на първото майчинство) се всима базата която е по-добра за мен? И че ще ми се изплащат тези дни преди раждането и другите на база еднаква с тази която съм получава при първото дете?!?

Трябва към момента на издаване на болничния за бременност и раждане да си в отпуск за гледане на предното дете. Кoето при теб е така.  Simple Smile
Да, има такова положение - ако базата за предходното дете е по-благоприятна за теб, може да я ползваш нея. чл.49 ал.3 от КСО. Сега обезщетението е не по-малко от 220лв.
Ти си заварено положение доколкото виждам - значи пак ще си получаваш обезщетенията от работодателя, а не от НОИ.

# 59
Здравейте и от мен,
предстои ми раждане, живот и здраве на 4.10.2008 г.
на тр. дог. на половин работен ден съм. Дохода ми съответно е нисък..
имам възможност да се доосигурявам за да получавам по-високо майчинство, как е по-добре да стане това?
Дог. с друга фирма, като аз сама си плащам всички вноски за 500 лв. брутна заплата.
Или  като самоосигуряващо се лице? или то е едно и също?  newsm78
нищо не разбирам от счетоводство но не искам да съм с малко парички когато бебо се роди...
искам също да питам 90 % от брутната или от нет-ната заплата се получават тези 9 месеца?
и ако искам да се осигурявам на 500 лв. брутна заплата, колко ще трябва да внасям всеки месец?

За заплатата - виж калкулатора от  #6 на първата страница.
Допълнителният договор е вариант. А за самоосигуряването трябва да си регистрираш фирма. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт