Майчинството - счетоводно - 8

• 46 482
  • 1 019
  •   1
Отговори
# 240
Здравейте. HugБременна съм в 7месец,другата седмица  влизам в 8 месец.Имам момиченце на 1год. и 5месеца.Интересуваме след като започна да получавам болнични-45дни преди раждането имам ли право на майчинство за първото ми дете, и в какъв размер.Ако имам трябва ли да подам някакви документи.И другият ми въпрос е на каква база ще се изчисляват  болничните-на брутна заплата или на база майчинство-180-220лв.Предварително благодаря.

Когато започне първият болничен за 45 дни преди термина, заедно с болничните ще подадеш молба за 50% обезщетение за предното дете (110лв.).
Ще ти превеждат тези 50% плюс сумата за болничния за всичките 315 дни. Освен това за тях може да ползваш дневното обезщетение, което си взимала с предното дете ако е по-благоприятно за теб.

# 241
Направо съм бясна и трябва да споделя! Close При подаване на документите за получаване на болничен и майчинство за второто дете се установи , че трябва да върна парите , получени за   първото и нямам право да получавам изобщо!Преди две години бях на борсата и от там веднага ме назначиха на работа в една фирма.Обаче в деня на назначаване ,постъпих в болница , а след това излязох в отпуск по болест 45 дни преди термин.Ама пусти късмет!Нямала съм внесена осигуровка дори за един ден от новото работно място и следователно право на майчинство, независимо че имам трудов стаж 5 год точно преди да отида на борсата и всички внесени осигуровки за този период.Да ми върнат осигуровките , след като не мога да получавам майчинство , трябва даже да върна парите с лихвите!Скапани закони ! Не съм такъв човек , но ми идва да псувам като хамалин , всички ЗАКОНОТВОРЦИ, които се подиграват с нас!Ако има изход от създадената ситуация , моля да ми каже , че направо ми идва  #2gunfire

# 242
valkka, мога само да ти съчувствам! Sad

Така е - нямаш ли отработен ден, трудовият договор се смята за недействителен.
Аз самата не знам да има изход от такава ситуация, дано някой друг ти помогне!

# 243
Стики, благодаря за пожеланията, а ти все така да си полезна на всички тук! Simple Smile Ако разбера някакви законови основания, които да са от помощ на други като мен, ще пиша пак !  newsm10

# 244
Стики,благодаря за отговора.
/а относно ника,когато се регистрирах,каквото и да изберях,беше заето,затова се ядосах,и написах злоба Grinning

# 245

Така е - нямаш ли отработен ден, трудовият договор се смята за недействителен.
Стики, ако не те затруднявам, моля те , посочи ми къде мога да погледна "на хартия" това, което твърдиш. Peace
Аз не мисля, че е недйствителен, а дори и да се предположи, че е така, вижте и по-долу:

Недействителност

Чл. 74. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Трудов договор, който противоречи на закона или на колективен трудов договор или ги заобикаля, е недействителен.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Трудовият договор се обявява за недействителен от съда по реда на глава осемнадесета. В случаите, когато трудовият договор е недействителен поради приемането на работа на работник или служител, който не е навършил допустимата по този кодекс възраст, недействителността се обявява от инспекцията по труда.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) В случаите, когато контролен или друг компетентен орган сметне, че трудовият договор е недействителен на някое от основанията, посочени в ал. 1, той незабавно сезира съда, за да се произнесе по действителността на трудовия договор.

(4) По реда на ал. 2, изр. 1 могат да се обявяват за недействителни и само отделни клаузи на трудовия договор. Вместо тях за трудовия договор се прилагат съответните повелителни разпоредби на закона или предвиденото в колективния трудов договор.

(5) Страните не могат да се позовават на недействителност на трудовия договор или на отделни негови клаузи, докато тя не бъде обявена и решението за обявяването й не бъде връчено на страните.

(6) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Недействителността не се обявява, ако недостатъкът на трудовия договор отпадне или бъде отстранен. Работодателят не може да се позове на недостатък на трудовия договор, който може да се отстрани.

(7) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) При обявяване на недействителността на трудовия договор не се прилагат разпоредбите на чл. 333.

Отношения между страните при

недействителен трудов договор

Чл. 75. (1) (Доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Когато трудовият договор бъде обявен за недействителен и работникът или служителят е действувал добросъвестно при сключването му, отношенията между страните по договора до момента на обявяване на неговата недействителност се уреждат както при действителен трудов договор.(2) Предходната алинея се прилага и в случаите, когато са обявени за недействителни отделни клаузи на трудовия договор.

Приложимост на разпоредбите за недействителност

на трудовия договор

Чл. 76. Правилата относно недействителността на трудовия договор се прилагат съответно и при другите основания за възникване на трудовото правоотношение.

и

Недействителност на трудовият договор ( чл.чл.74,75,76 КТ )
Кодексът на труда предвижда редица задължителни изисквания, които трябва да се спазват при сключването на трудовия договор, за да може той да изпълни своето предназначение и да породи желаните правни последици.Всяко отклонение от установените правила означава, че трудовия договор има пороци, които го правят недействителен.
Разпоредбата на ( чл. 74, ал. 1 КТ ) определя основанията за недействителност на трудовия договор.Това са :

1. Противоречие на закона или на колективен трудов договор
2. Заобикаляне на закона или на колективен трудов договор
1.1 Противоречие със закона е налице, когато индивидуалният трудов договор е сключен в противоречие с императивни правни норми на КТ, актовете за неговото прилагане, както и противоречие с други нормативни актове, независимо от техния ранг, които установяват специфични изисквания или правила при сключване на трудовия договор ( напр. сключен е трудов договор с лице, което не притежава изискващото се от закона образование или правоспособност за заемане на дадена длъжност; сключване на трудов договор с лица под 18 год.възраст за работа, която е забранена за изпълнение от такива лица поради това, че е тежка или вредна.
1.2 Противоречие с колективен трудов договор е налице, когато с индивидуалния трудов договор са уговорени условия, които са по-неблагоприани от тези, установени в колективния трудов договор ( напр. ако индивидуалният трудов договор съдържа клаузи за по-ниско трудово възнаграждение от уговореното в КТД или по-малък размер на платен годишен
отпуск .
2.Заобикаляне на закона или на колективен трудов договор е налице, когато с трудовия договор по заобиколен път се стига до забранен от закона резултат. С това заобикаляне пряко не се нарушават разпоредбите или клаузите на КТД, но се стига до заобикалянето на закона или на КТД ( напр. когато за дадена длъжност се предвижда допълнителен платен годишен отпуск по
чл.156 КТ, а работодателят променя наименованието на длъжността, без характера на работа да се променя и по този начин лишава работника или служителя от допълнителен платен годишен отпуск; приема се на работа жена на длъжност или работа, която е забранена за изпълнение от жени, като се сключва трудов договор за работа, която е разрешена, а всъщност се възлага за изпълнение работата, която е неподходяща.4.1 Видове недействителност
Недействителността може да бъде пълна или частична.
Пълна е недействителността, когато се засяга самото съществуване на трудовия договор в нарушение на допустимата възраст за приемане на работа, или когато липсва изискващо се образование или правоспособност.В тези случаи е невъзможно недостатъкът на трудовия договор да бъде отстранен.
Частична недействителност ще бъде налице, когато само отделни клаузи на трудовия договор са недействителни.В тези случаи се провъзгласява само недействителността на съответната клауза, която се замества от повелителните разпоредби на закона или предвиденото в КТД.

4.2 Обявяване на недействителността
За да произведе действието си, недействителността трябва да бъде обявена. Обявяването на недействителността означава нейното установяване от компетентни органи и прогласяването и.Органът, който може да обяви недействителността е съдът.Това може да стане както в рамките на самостоятелен исков процес така и чрез възражение по висящ исков процес.Съдът може да се произнесе досежно недействителността и служебно.
От правилото, че съдът е единствения орган, който може да се произнесе по недействителността на трудовия договор, разпоредбата на ( чл.74 ал.2 КТ ) установява едно изключение: в случаите, когато трудовият договор е сключен поради приемането на работник или служител, който не е навършил изискващата се от КТ допустима възраст, недействителността се обявява от инспекцията по труда.
Разпоредбата на ( чл.74 ал.5 КТ ) предвижда, че страните не могат да се позоват на недействителността на трудовия договор или на отделни негови
клаузи преди да бъдат обявени за такива от компетентния орган за всеки отделен случай и решението за обявяването и не бъде връчено на страните.Връчването по смисъла на тази разпоредба означава съобщаването му на страните по недействителния договор.
Обявяването на недействителността на трудовия договор е крайно средство, което следва да се използва едва тогава, когато това се налага и не може да се избегне.Поради това ( чл.74 ал.6 КТ ) предвижда,че недействителността не се обявява, ако недостатъкът на трудовия договор отпадне или бъде отстранен.
Това обявяване има действие само занапред.При недействителността на трудовия договор не се прилага разпоредбата на ( чл.333 КТ ). Отношенията между страните по недействителния трудов договор се уреждат като при действителен такъв при положение,че работникът или служителят е действал добросъвестно при сключването му, а по нашето трудово законодателство добросъвестността се предполага до доказване на противното ( чл.8 ал.2 КТ ).

# 246
Стики,благодаря много.Вече знам какво да правя ,иначе ми беше "тъмна Индия".

# 247
Много щастие и на вас, момичета!  Heart Eyes

The Sun*
Малко неправилно се изразих, защото при недействителния договор наистина е имало трудово правоотношение. Извинявам се за което! Blush

В случая договорът на valkka, просто не е влязъл в сила, не е възникнал. И към този момент (когато е започнал болничният за общо заболяване) тя е неосигурена.

Ето и КТ по въпроса

Начало на изпълнението
Чл. 63. (1) (Нова - ДВ, бр. 120 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г.) Работодателят е длъжен да предостави на работника или служителя преди постъпването му на работа екземпляр от сключения трудов договор, подписан от двете страни, и копие от уведомлението по чл. 62, ал. 3, заверено от териториалната дирекция на Националната агенция за приходите.

(2) (Нова - ДВ, бр. 120 от 2002 г.) Работодателят няма право да допуска до работа работника или служителя, преди да му предостави документите по ал. 1.

(3) (Ал. 1 отменена, предишна ал. 2 - изм., ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишна ал. 1, изм. - ДВ, бр. 120 от 2002 г.) Работникът или служителят е длъжен да постъпи на работа в едноседмичен срок от получаването на документите по ал. 1, освен ако страните са уговорили друг срок. Ако работникът или служителят не постъпи на работа в този срок, трудовото правоотношение се смята за невъзникнало, освен ако това се дължи на независещи от него причини, за които той е уведомил работодателя до изтичането на срока.

(4) (Предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишна ал. 2 - ДВ, бр. 120 от 2002 г.) Изпълнението на задълженията по трудовия договор започва с постъпването на работника или служителя на работа, което се удостоверява писмено.

# 248
Много щастие и на вас, момичета!  Heart Eyes

The Sun*
Малко неправилно се изразих, защото при недействителния договор наистина е имало трудово правоотношение. Извинявам се за което! Blush

В случая договорът на valkka, просто не е влязъл в сила, не е възникнал. И към този момент (когато е започнал болничният за общо заболяване) тя е неосигурена.

Ето и КТ по въпроса

Начало на изпълнението
Чл. 63. (1) (Нова - ДВ, бр. 120 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г.) Работодателят е длъжен да предостави на работника или служителя преди постъпването му на работа екземпляр от сключения трудов договор, подписан от двете страни, и копие от уведомлението по чл. 62, ал. 3, заверено от териториалната дирекция на Националната агенция за приходите.

(2) (Нова - ДВ, бр. 120 от 2002 г.) Работодателят няма право да допуска до работа работника или служителя, преди да му предостави документите по ал. 1.

(3) (Ал. 1 отменена, предишна ал. 2 - изм., ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишна ал. 1, изм. - ДВ, бр. 120 от 2002 г.) Работникът или служителят е длъжен да постъпи на работа в едноседмичен срок от получаването на документите по ал. 1, освен ако страните са уговорили друг срок. Ако работникът или служителят не постъпи на работа в този срок, трудовото правоотношение се смята за невъзникнало, освен ако това се дължи на независещи от него причини, за които той е уведомил работодателя до изтичането на срока.

(4) (Предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишна ал. 2 - ДВ, бр. 120 от 2002 г.) Изпълнението на задълженията по трудовия договор започва с постъпването на работника или служителя на работа, което се удостоверява писмено.

Дааа, по-скоро не е започвал според ал.3 и 4......и все пак ми се струва, че има някакъв изход, защото има подадено уведомление, има постъпил работник, защото физически наистина има човек, който е постъпил - подписал е уведомление и е дал трудова книжка.....трябва някой спец по трудово-правни дела в случая newsm78

# 249
Там е проблемът - когато е трябвало да постъпи на работа, тя вече е била в болница и всъщност няма начало на изпълнението. В действителност няма отработен ден.

# 250
  • София
Много се извинявам, но аз пак ще попитам, защото не обясних добре първия път Rolling Eyes

Трябва ли да предупредя Социалните, че съм започнала работа и вече не ми се полагат детски Rolling Eyes
Аз се осигурявам на 1500лв
мъжа ми на 380лв
Трима човека сме Peace

# 251
  • София-там нейде в западната част
Здравейте мамчета моето питане е следното - на дъщеря ми трябва да подам документите за детските добавки/тези които до 31,12,2007 са 18,00 лева а от 01,01,2008 са по 25,00 лева/ през юли месец но тъй като увеличението е в сила от па-ранен период аз би ли следвало да ги подам сега за да се приравнят и да получавам вече новата сума или трябва да чакам до датата на изтичането на едногодишния период  Thinking и подвъпрос ако трябва да изчакам срока до юли месец те приравнявант ли ги със задна дата от когато е увеличението и ако да автоматично ли става или трябва да попълвам някакви документи

# 252
Здравейте, момичета.
дъщеря ми е на 1г и 6м, ходи на детска ясла , а аз в момента работя и си получавам майчинството с закъснение.
Аз живея в Габрово, но понеже се разделихме с мъжа ми и живея с друг и искам да се преместя да живея в София, а детето оства в Габрово.

Въпроса ми е следния- при тези условия ако си намеря работа в София ще продължа ли
да получавам майчиството си или ще бъде прекратено поради това че детето не е при мен.

# 253
  • София
Здравейте!

Моля за помощ по следния въпрос. От 1.03.2008 смятам да прекъсна отпуска си по майчинство и да започна работа. Познат от НОИ ми каза, че е необходимо да подам декларация до НОИ  при работодателя, че искам да се прекъсне изплащането на обезщетение за времето от 135 до 315 дни, за да спрат плащанията. Не мога да намеря приложението, което съдържа тази декларация, а не съм сигурна, че в моето счетоводство са запознати по-добре. Молбата ми е, ако може да ме насочите към въпросната декларация.

Благодаря!

# 254
Здравейте, имам въпрос към ползващите електронните справки на страницата на НОИ. Опитвам се да направя справка за социалното осигуряване, но ми излизат данни само до края на 2007 г. Не би ли трябвало вече да има сведения и за януари 2008 г.? Същото се случва и при опит за справка за изплатени парични обезщетения - само до края на 2007 г.

Общи условия

Активация на акаунт