Майчинството - счетоводно - 8

• 46 458
  • 1 019
  •   1
Отговори
# 300
Стики, блгодаря! Внасянето на осигуровките е договорка заради ... абе ... разни истории  Sunglasses. Лека вечер!

# 301
и аз имам въпрос:
края на март 2008 ми свърщва 2г платено майчинство ,но същевременно ще сменя работата платената отпуска най-вероятно ще ми я изплатят , но в другата фирма ще мога ли да ползвам 6 м неплатено , а платена чак след минимум 6 мес трудов стаж ли се даваше? и болничен за гледане на дете могат ли да ти откажат работодателите?

Да, трябва да ти изплатят неползваните отпуски. Неплатеният отпуск може да се ползва до навършване на 8 год. на детето.
Платен може да ползваш когато ти разрешат.
За болничните не могат да ти ги откажат. Щом те назначават на работа им кажи, че няма кой да ти гледа детето ако е болно. А не после да имаш проблеми. Thinking

# 302
Blagodaria ,Stiki! Hug

# 303
Стики, блгодаря! Внасянето на осигуровките е договорка заради ... абе ... разни истории  Sunglasses. Лека вечер!

Благодаря и на теб! Виж обаче дали си струва. Още повече че се очаква да вдигнат здравните осигуровки.

# 304
# 305
Здравейте Hug
значи имам фирма на мое име президент съм и в момента съм по майчинство имам и прокурист на който ми е непосилно да му внасям осигуровките и реших да закрия фирмата защото аз с нея не извършвам никаква дейност но осигуровките на прокуриста си ми вървят и тъй като трябва аз лично да му плащам осигуровките то ми излиза осигуровки за майчонство не ми върши никаква работа.Та въпроса ми е ако закрия фирмата и се прехварля кам друга фирма ще мога ли да си получавам пълното  майчинство от което ми остава още 1 година

# 306
  • Варна
Здравейте  Hug пак Wink
Ситуацията ми в момента е следната: 315 дни ми изтекоха в края на януари. В средата на февруари прекратих трудовия си договор, от фирмата изпратиха в НОИ уведомление за това. На следващия ден подписах два трудови договора (на по половин бройка), работих 3 дни и подадох на двете места молба за отпуск за отглеждане на дете до 2 г. Та:

Трябва ли отново да се подаде "Моба-декларация за изплащане на обезщетение за отглеждане на малко дете на основание чл. 53 от КСО" по приложение 3 към чл.5?
(такава декларация съм подала вече от предишната работа).
Ако трябва - и от двете работни места ли? Защото - едното е голяма болница, а не бяха чували за тази декларация newsm78

Ох - и още нещо Embarassed има ли проблем с това, че в новия ми ТД има "изпитателен срок 6 месеца" - може ли това по някакъв начин да възпрепятства излизането ми в майчински и връщането ми на работа впоследствие?

Голямо предварително МЕРСИ Hug

# 307
Здравейте,
имам следния въпрос(извинявам се ако сте го коментирали, но нямам време да изчета темата):
В момента ползвам отпуск 315 дни,който изтича на 03.03.2008.Имах намерение да се върна на работа след тази дата, но от началото на февруари захриха отдела в който работя. От фирмата ми предлагат обезщетение в размер на 5 заплати за да ми прекратят договора.Интересува ме ако получа това обезщетение, след това ще мога ли да ползвам отпуск за гледане на дете до 2 години.
Благодаря предварително!

# 308
  • Варна
Преди малко се върнах от работа, ходих да си нося болничния и ме сюрпризираха, че понеже съм в болничен, повишението на заплатите на всички не се отнася за мен, а когато се върна на работа, ще ми връчат заповед с повишение на заплатата...... :

В това има смисъл. А защо искаш да ти вдигнат заплатата като няма да я получаваш така или иначе?
Не става въпрос за това, какво искам аз, а какво по принцип е редно да се направи... Wink

# 309
Здравейте, Можете ли да ми кажете следното: В деня, когато трябва да изляза в болнични (45 дни преди раждането) все още няма да имам завършени 6 месеца трудов стаж и доктора ми каза, че няма начин болничния да се издаде 8 дни по-късно. Ако си взема болничния на датата, която трябва какво ще стане (ще си взимам ли пак парите) или мога просто да отида 1 седмица по-късно? Ако аз не отида той може ли да ми пусне болничния?
Може би сте отговаряли на тези въпроси, но знам че постоянно променят законите и искам да имам прясна информация.

# 310
  • Пловдив
Здравейте, Можете ли да ми кажете следното: В деня, когато трябва да изляза в болнични (45 дни преди раждането) все още няма да имам завършени 6 месеца трудов стаж и доктора ми каза, че няма начин болничния да се издаде 8 дни по-късно. Ако си взема болничния на датата, която трябва какво ще стане (ще си взимам ли пак парите) или мога просто да отида 1 седмица по-късно? Ако аз не отида той може ли да ми пусне болничния?
Може би сте отговаряли на тези въпроси, но знам че постоянно променят законите и искам да имам прясна информация.

Този болничен не е задължителен .Можеш да не го ползваш,но тогава губиш тези 45 дни болнични от 315 те дни.Може да ползваш и част от него.Ако твоя лекар се дърпа,отиди при друг.
 Но има впредвид,че за базата за изчисление на обещетениета  се взимат само цели месеци.Ако излезеш в болничен на 15 март.Март не се взима,базата ти ще бъде септември-февруари.

# 311
  • Пловдив
Преди малко се върнах от работа, ходих да си нося болничния и ме сюрпризираха, че понеже съм в болничен, повишението на заплатите на всички не се отнася за мен, а когато се върна на работа, ще ми връчат заповед с повишение на заплатата...... :

В това има смисъл. А защо искаш да ти вдигнат заплатата като няма да я получаваш така или иначе?
Не става въпрос за това, какво искам аз, а какво по принцип е редно да се направи... Wink

В първия си въпрос ти не спомена важното обстоятелство,че си в болничен.Както са ти казали,ще получиш увеличението,когато се върнеш на работа.Можеш да върнеш на работа за 2-3 дни,за да получиш увеличението.Но мисля,че няма да ти е по изгодно.

# 312

Този болничен не е задължителен .Можеш да не го ползваш,но тогава губиш тези 45 дни болнични от 315 те дни.Може да ползваш и част от него.Ако твоя лекар се дърпа,отиди при друг.
 Но има впредвид,че за базата за изчисление на обещетениета  се взимат само цели месеци.Ако излезеш в болничен на 15 март.Март не се взима,базата ти ще бъде септември-февруари.
Това означава ли че няма проблем когато не ми достига 1 ден т.е. ако изляза в болничен на 1.04, а 6 месеца ставан на 2.04?

# 313
  • Варна

В първия си въпрос ти не спомена важното обстоятелство,че си в болничен.Както са ти казали,ще получиш увеличението,когато се върнеш на работа.Можеш да върнеш на работа за 2-3 дни,за да получиш увеличението.Но мисля,че няма да ти е по изгодно.

Благодаря ти  bouquet

# 314
  • Пловдив

Това означава ли че няма проблем когато не ми достига 1 ден т.е. ако изляза в болничен на 1.04, а 6 месеца ставан на 2.04?

Да,няма проблем да излезеш на 01,04,2008 г.Нали имаш 6 пълни месеца стаж-от първи октомври?

Общи условия

Активация на акаунт