Майчинството - счетоводно - 8

• 46 467
  • 1 019
  •   1
Отговори
# 285
Здравейте. Искам да ви попитам - бях болнични от 30 януари до 1 февруари включително. Доколкото разбрах НОИ трябва да преведе парите до 14 дни, но до момента нямам никакъв превод. Такъв ли е срокът или да ги отпиша в скоро време тези пари?

Малко назад се въщам, но срокът се отнася за Разпореждането за отказ, което може да се обжалва в 14-дневен срок от получаването му (ако има такова разбира се).
С други думи - няма срок за изплащането на болничните.

на Постановление за изменение и допълнение на Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване. Промените в Наредбата имат за цел да оптимизират режима за приемане, изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от ДОО.

1. На мястото на отменения "30-дневен срок" за изплащане на обезщетенията е предвиден срок от 15 работни дни за НОИ от постъпването на документите (болничните листове) в ТП на НОИ, като са намалени и всички други срокове в наредбата;

2. За да се ускори изчисляването на обезщетенията ще се ползват и данните, декларирани от осигурителя/самоосигуряващото се лице в болничния лист и молба-декларацията;

3. От 1 април 2008 г. НОИ ще превежда не веднъж, а два пъти седмично дължимите суми по банковите сметки на лицата. От същата дата всеки осигурител ще може да направи избор, в зависимост от територията на която осъществява дейност, в кое ТП на НОИ ще подава болничните листове;

4. Предвижда се НОИ да има възможност за уведомяване чрез SMS или E-mail осигурените лица за датата, на която е преведено дължимото им обезщетение.

ИЗТОЧНИК:www.noi.bg

# 286
Parvo izvinete me za latinicata,no imam speshna nujda ot savet.Rabotia v uchilishte/nachalen uchitel/,v momenta sam po maichinstvo-polzvam otpusk za otglejdane do 2 god.Direktorkata iska da podpisha deklaracia,che niama da se vrashtam na rabota do togava.Ima li takova neshto?Az sam izumena.

# 287
  • Варна
Здравейте момичета! Темата е страхотна,но имам един въпрос: Прегледах я, но не видях отговор.....предварително се извинявам ако вече има такъв  bouquet В 7ми месец съм вече и  колежки от работа ми казаха, че ще ни вдигат заплатите с около 20%. Имам ли право на това повишение? Предполагам, че да, но.... Rolling Eyes Благодаря  Simple Smile

Би трябвало и твоята заплата да се увеличи.Няма пречка за това.Но работодателя решава,ако си в частна фирма.Ако си държавния сектор получаваш увеличението 100 %

Пак аз. Преди малко се върнах от работа, ходих да си нося болничния и ме сюрпризираха, че понеже съм в болничен, повишението на заплатите на всички не се отнася за мен, а когато се върна на работа, ще ми връчат заповед с повишение на заплатата...... Rolling EyesКъде мога да прочета подробно за това?

# 288
Казуса: До 17.11.2008 съм по майчинство за дете до 2 г. и се водя на трудов договор към един работодател. Предлага ми се място на половин работен ден към друга фирма, като трябва да поема сама осигуровките си върху мин. работна заплата. Въпроса ми е възможно ли е счетоводно и какво се изисква от мен? Така също и договорът по кой член е, втори трудов ли се води или какво?!? Предварително благодаря!

# 289
и аз имам въпрос:
края на март 2008 ми свърщва 2г платено майчинство ,но същевременно ще сменя работата платената отпуска най-вероятно ще ми я изплатят , но в другата фирма ще мога ли да ползвам 6 м неплатено , а платена чак след минимум 6 мес трудов стаж ли се даваше? и болничен за гледане на дете могат ли да ти откажат работодателите?

# 290
  • София
Много се извинявам, но аз пак ще попитам, защото не обясних добре първия път Rolling Eyes

Трябва ли да предупредя Социалните, че съм започнала работа и вече не ми се полагат детски Rolling Eyes
Аз се осигурявам на 1500лв
мъжа ми на 380лв
Трима човека сме Peace

т.11.Извесно ми е,че при промяна на обстоятелствата,при които е отпусната помощта,се задължавам да уведомя в 7-дневен срок дирекция"Соц.подпомагане",изплатила помощта.-това го пише на гърба на Молба-декларацията за детски Peace
Позволявам си да цитирам отговор, който ми беше даден в една друга тема "Месечни помощи за дете (детски надбавки) - инфо, документи, въпроси "
Ако през периода, за който е отпусната помощта, през някой от месеците доходът надвишава 300 лв. на член от сем., това счита ли се за промяна на обстоятелствата? И съответно спира ли се отпуснатата помощ /детските/?
Благодаря педварително!

Да допуснем, че детските са отпуснати на база дохода от 2007г. Те ще се изплащат през цялата 2008г. Ако през 2008 за някой месец надвишите доход от 300лв на член от семейството, то няма да бъде спряна отпуснатата помощ. Този надвишен доход би се отразил евентуално при следващата декларация и за помощите за 2009. Не трябва да декларирате промяна на обстоятелствата.
Кое е вярно в крайна сметка?
Благодаря предварително!   bouquet

Съгласно чл.7, ал.1 от Закона за семейни помощи за деца, месечните помощи за дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст, се предоставят в пари и/или под формата на социални инвестиции на семействата, чийто доход на член от семейството е по-нисък или равен на дохода по , при условие, че детето:
1. не е настанено за отглеждане на пълна държавна издръжка в специализирана институция за деца;
2. до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст, редовно посещава училище, освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние;
3. живее постоянно в страната.
Доколкото знам, ако някоя от горните 3 точки се промени тогава има промяна на обстоятелства.

чл. 4 от ЗСПД. Право на семейни помощи по чл. 2, ал. 1, т. 1, 3, 4 и 5 имат семействата и бременните жени със средномесечен доход на член от семейството за предходните 12 месеца, по-нисък или равен на дохода, определен за целта в закона за държавния бюджет на Република България за съответната година, но не по-малък от предходната година, освен в случаите по чл. 7, ал. 2.
Т.е за да се получават детски базата е предходната година и след като изтече срока на старата молба, вече се подава нова и се представят служебни бележи, в който е отразен новия доход.

# 291
Много се надявам да ми помогнете със следния въпрос.
Може ли да се ползва платената годишна отпуска (цялата за съответната година) преди излизане в болничен/майчинство? Например, ако 45 дни преди раждането се пада 20.04, мога ли да ползвам 20 дни годишна платена отпуска точно преди тази дата.
Нашата счетоводителка много странни неща ми разправя и аз се  newsm78?

Благодаря ви предварително  bouquet

# 292
  • София
Много се надявам да ми помогнете със следния въпрос.
Може ли да се ползва платената годишна отпуска (цялата за съответната година) преди излизане в болничен/майчинство? Например, ако 45 дни преди раждането се пада 20.04, мога ли да ползвам 20 дни годишна платена отпуска точно преди тази дата.
Нашата счетоводителка много странни неща ми разправя и аз се  newsm78?

Благодаря ви предварително  bouquet

Може. Какви доводи изтъкна вашата счетоводителка ?

# 293
.... на Постановление за изменение и допълнение на Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване. Промените в Наредбата имат за цел да оптимизират режима за приемане, изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от ДОО.

Пропуснала си началото на цитата:
"На 25 януари 2008 г. Надзорният съвет на Националния осигурителен институт разгледа и прие проект на Постановление ..."

# 294
Здравейте! Извинявам се ако въпросът се повтаря. Детето ми е на десет месеца и половина и би трябвало да взимам 220лв майчинство, което се отнася за цялата страна. Но си получавам майчинството от работодателя, защото съм в заварено положение /поне това са неговите думи/ и продължава да ми плаща  значително по-малко 172лв. Не трябва ли независимо, че съм в заварено положение да ми се плаща като на останалите. Това ми е въпроса.Извинявам се ако не съм се изразила правилно. Embarassed  bouquet

Може да си в заварено положение ако си била в болнични от преди 01.01.2007г. и са продължили без прекъсване. Но това не означава, че не те касаят промените в закона.

Предполагам, че си си получила парите за декември, когато бяха още 180лв. месечно (явно си плащаш сама здравното осигуряване). От 1 януари 2008г. вече са 220лв. Здравните осигуровки са 8,64лв. месечно.

# 295
Мислим да имаме второ дете , но аз сега не работя на трудов договор , а евентуално ако стане  ще се самоосигорявам ,

Може да се самоосигуряваш ако имаш фирма или си свободна професия.

# 296
  • Варна
Здравейте момичета! Темата е страхотна,но имам един въпрос: Прегледах я, но не видях отговор.....предварително се извинявам ако вече има такъв  bouquet В 7ми месец съм вече и  колежки от работа ми казаха, че ще ни вдигат заплатите с около 20%. Имам ли право на това повишение? Предполагам, че да, но.... Rolling Eyes Благодаря  Simple Smile

Би трябвало и твоята заплата да се увеличи.Няма пречка за това.Но работодателя решава,ако си в частна фирма.Ако си държавния сектор получаваш увеличението 100 %

Пак аз. Преди малко се върнах от работа, ходих да си нося болничния и ме сюрпризираха, че понеже съм в болничен, повишението на заплатите на всички не се отнася за мен, а когато се върна на работа, ще ми връчат заповед с повишение на заплатата...... Rolling EyesКъде мога да прочета подробно за това?

Никой ли не знае? Rolling Eyes

# 297
Parvo izvinete me za latinicata,no imam speshna nujda ot savet.Rabotia v uchilishte/nachalen uchitel/,v momenta sam po maichinstvo-polzvam otpusk za otglejdane do 2 god.Direktorkata iska da podpisha deklaracia,che niama da se vrashtam na rabota do togava.Ima li takova neshto?Az sam izumena.

Директорите на учебни и детски заведения ме изумяват със своеволията си.

# 298
Преди малко се върнах от работа, ходих да си нося болничния и ме сюрпризираха, че понеже съм в болничен, повишението на заплатите на всички не се отнася за мен, а когато се върна на работа, ще ми връчат заповед с повишение на заплатата...... :

В това има смисъл. А защо искаш да ти вдигнат заплатата като няма да я получаваш така или иначе?

# 299
Казуса: До 17.11.2008 съм по майчинство за дете до 2 г. и се водя на трудов договор към един работодател. Предлага ми се място на половин работен ден към друга фирма, като трябва да поема сама осигуровките си върху мин. работна заплата. Въпроса ми е възможно ли е счетоводно и какво се изисква от мен? Така също и договорът по кой член е, втори трудов ли се води или какво?!? Предварително благодаря!

Да си "поемеш сама осигуровките" - ами всички си внасяме осигуровки и данък. Надявам се да не внасяш и тези на работодателя!
Можеш да сключиш договор по чл.111 от КТ. Запазваш си майчинството изцяло.

Общи условия

Активация на акаунт