Майчинството - счетоводно - 8

• 46 497
  • 1 019
  •   1
Отговори
# 195
  • София
извинявайте но нали плащат 9 месеца 90% от заплатата аз си мисля че като ми изтиче последния болничен и оттогава започват да текат тези 9 месеца или греша моля ви кажете че немога да се оправя с тези закони Embarassed

За съжаление не е така както мислиш. Имаш 315 дни, в които получаваш 90 % от заплатата (фрубоказано, защото не е точно така). От тези 315 дни 45 са преди термина и 270 след термина. След това получаваш заветните 220 лв. Mr. Green

# 196
  • София
Колкото до ДУК - вече няма НПР и данъът вместо 15 е 10% - т.е. приравнени на трудови договори са.

И аз така знаех, но чл.6 ал.4 от КСО гласи:
Брутното трудово възнаграждение за лицата по чл. 4, ал. 1, т. 7 и ал. 3, т. 5 и 6, върху което се дължат осигурителни вноски, се определя след намаляването му с нормативно признатите разходи.
А сега де - имат или нямат НПР  Mr. Green

# 197
  • Пловдив
Здравайте!
Имам едно въпросче и аз.9-те месеца за гледане ми изтекоха на 15.10.2007.Аз започнах работа,сега обаче съм в отпуск.Мога ли да прехвърля майчинството на майка ми,която е пенсионер?

# 198
   Здравейте! Много съм объркана и за това реших да се консултирам с Вас.
   Собственик съм на ЕТ, от 2 месеца съм в болнични защото съм бременна. 45 дневния болничен би трябвало да ми го издадът на 5 май 2008г. Разбрах, че съм длъжна да назнача прокурист. Кога най-късно трябва да стане това?

# 199
Здравейте, идвам при вас както всички с въпрос.
След изтичането на 9-те месеца кое от многото приложения трябва да се попълне за отглеждане на дете до 2 год. възраст?

дай майл ще ти пратя дакументите  Peace

Ще може ли да пратите и на мен тези документи. Ще Ви пусна мейл на ЛС. Благодаря!!!

# 200
Здравейте отново благодарско за информацията.Но сега искам да ви попитам кога работодателя изпраща в НОИ приложение№2 защото аз го попълних още декември но днес се обадих да попитам и те ми отговориха че са ми занесли само последния болничен посаветвайте ме какво да правя и има ли срок за подаване на това приложение.Много ви благодаря newsm17

# 201
Колкото до ДУК - вече няма НПР и данъът вместо 15 е 10% - т.е. приравнени на трудови договори са.

И аз така знаех, но чл.6 ал.4 от КСО гласи:
Брутното трудово възнаграждение за лицата по чл. 4, ал. 1, т. 7 и ал. 3, т. 5 и 6, върху което се дължат осигурителни вноски, се определя след намаляването му с нормативно признатите разходи.
А сега де - имат или нямат НПР  Mr. Green

Вече нямат Peace

# 202
Здравейте,имам едно въпросче:
На 30.01.2008 дъщеря ми навърши 2 год.Майчинството ми приключи.Разбрахме се с работодателя, че няма да ползвам никакви отпуски и да ми приключат книжката.
Въпросът ми е колко пари ще получа майчинство за м.януари тази год.?
Работодателят ми иска да ми даде 180,а не 220лв.

# 203
Стики, много благодаря за отговора Hug

# 204
Имам следния въпрос, защото ще постъпвам на работа. Ако родя второ дете и към момента на раждането имам 2 трудови договора, върху каква сума ще се изплащат майчинските? Само върху първия трудов договор или върху общата сума от двата. Също така осигуровките плащани върху граждански договори влизат ли в осигурителния доход, върху който се определят обезщетенията за майчинство?

# 205
Здравейте моми4ета бих искала да попитам нещто на 20февруари ще излизам 45 дена преди раждане само болни4ния ли трябва да дам на работодателя или и някакъв друг документ

# 206
  • София
Здравейте моми4ета бих искала да попитам нещто на 20февруари ще излизам 45 дена преди раждане само болни4ния ли трябва да дам на работодателя или и някакъв друг документ

Само болничния  Peace

# 207
Благодаря ти много

# 208
  • София
Здравейте. Искам да ви попитам - бях болнични от 30 януари до 1 февруари включително. Доколкото разбрах НОИ трябва да преведе парите до 14 дни, но до момента нямам никакъв превод. Такъв ли е срокът или да ги отпиша в скоро време тези пари?

# 209
  • Пловдив
Имам следния въпрос, защото ще постъпвам на работа. Ако родя второ дете и към момента на раждането имам 2 трудови договора, върху каква сума ще се изплащат майчинските? Само върху първия трудов договор или върху общата сума от двата. Също така осигуровките плащани върху граждански договори влизат ли в осигурителния доход, върху който се определят обезщетенията за майчинство?

до 9 месеца на детето ще взимаш болничен.Като за болничния ще се взимат предвид и двата ти трудови договора.След 9 я месец ще взимаш майчинство,което е твърда сума 220 лв за 2008.
За граждански договор не се изплаща обещетение за болнични т.е той не влия при изчислението на болничния за 315 те дни-до 9я месец на детето

Общи условия

Активация на акаунт