Майчинството - счетоводно - 8

• 46 501
  • 1 019
  •   1
Отговори
# 210
  • Пловдив
Здравейте. Искам да ви попитам - бях болнични от 30 януари до 1 февруари включително. Доколкото разбрах НОИ трябва да преведе парите до 14 дни, но до момента нямам никакъв превод. Такъв ли е срокът или да ги отпиша в скоро време тези пари?

Парички ще ти превдат след 1 април.
Болничния ти е влезнал и във февруари,затова НОИ ще се задейства след като работодателя ти внесе вноските и за февруари /10-15 февруари/.Минават 3-4 седмици,от внасянето на осигуровките,за да преведат болничните по твоята сметка.

ПП един болничен лист ли е или два ?

# 211
  • София
Здравейте. Искам да ви попитам - бях болнични от 30 януари до 1 февруари включително. Доколкото разбрах НОИ трябва да преведе парите до 14 дни, но до момента нямам никакъв превод. Такъв ли е срокът или да ги отпиша в скоро време тези пари?

Парички ще ти превдат след 1 април.
Болничния ти е влезнал и във февруари,затова НОИ ще се задейства след като работодателя ти внесе вноските и за февруари /10-15 февруари/.Минават 3-4 седмици,от внасянето на осигуровките,за да преведат болничните по твоята сметка.

ПП един болничен лист ли е или два ?

Eдин.
Само не разбрах тогава защо си гласуват разни текстчета като никой не ги изпълнява...
Elfita благодаря ти мила  bouquet

# 212
Колкото до ДУК - вече няма НПР и данъът вместо 15 е 10% - т.е. приравнени на трудови договори са.

И аз така знаех, но чл.6 ал.4 от КСО гласи:
Брутното трудово възнаграждение за лицата по чл. 4, ал. 1, т. 7 и ал. 3, т. 5 и 6, върху което се дължат осигурителни вноски, се определя след намаляването му с нормативно признатите разходи.
А сега де - имат или нямат НПР  Mr. Green

Дани, защо толкова те интересуват въпросите за ДУ?
Доколкото виждам си в отпуск и дори и да си на ДУ няма нужда да внасяш осигуровки.  Crossing Arms

# 213
Здравайте!
Имам едно въпросче и аз.9-те месеца за гледане ми изтекоха на 15.10.2007.Аз започнах работа,сега обаче съм в отпуск.Мога ли да прехвърля майчинството на майка ми,която е пенсионер?

Може да го прехвърлиш, но ако работи на трудов договор.

# 214
Здравейте отново благодарско за информацията.Но сега искам да ви попитам кога работодателя изпраща в НОИ приложение№2 защото аз го попълних още декември но днес се обадих да попитам и те ми отговориха че са ми занесли само последния болничен

Не виждам какво те тревожи. Явно си го попълнила по-рано и още не му е дошло времето да го носят.

# 215
Здравейте,имам едно въпросче:
На 30.01.2008 дъщеря ми навърши 2 год.Майчинството ми приключи.Разбрахме се с работодателя, че няма да ползвам никакви отпуски и да ми приключат книжката.
Въпросът ми е колко пари ще получа майчинство за м.януари тази год.?
Работодателят ми иска да ми даде 180,а не 220лв.

За януари трябва да ти даде 210лв. - без 31.01.2008г.

# 216
Имам следния въпрос, защото ще постъпвам на работа. Ако родя второ дете и към момента на раждането имам 2 трудови договора, върху каква сума ще се изплащат майчинските? Само върху първия трудов договор или върху общата сума от двата. Също така осигуровките плащани върху граждански договори влизат ли в осигурителния доход, върху който се определят обезщетенията за майчинство?

При два трудови договора обезщетенията са на база на двата осигурителни дохода.
А по гражданските договори няма осигуряване за майчинство => не влизат в базата за изчисляване на обезщетенията.

# 217

Вече 14 дни ли са? Май още не е обнародвано, както и да е.
Като изплатят заплатите през февруари, ще занесат болничния. Към края на месеца си чакай парите за 31.01, а за 01 февруари ги чакай в края на март. Wink

# 218
Моите болнични от ноември месец до началото на февруари съм ги носила всеки път на първия ден от заболяването както го изисква работодателя, но са ми ги задържали и изпратили накуп в НОИ чак на 5 февруари....разбира се, следва че още не съмполучила нито лев и ще трябва да чакам още 2-3 седмици...След като съм и държавен служител на вс. отгоре, какви са правата ми и мога ли да ги осъдя за това?

# 219
Благодаря за бързите отговори.  bouquet

# 220
Да питам:  шесте месеца трудов стаж за осигуряване за майчинство се смятат:  до датата на раждането или до датата на излизане в задължителният(45 дневен)отпускпо майчинство.

# 221
  • Пловдив
Да питам:  шесте месеца трудов стаж за осигуряване за майчинство се смятат:  до датата на раждането или до датата на излизане в задължителният(45 дневен)отпускпо майчинство.

До датата на 45 дневния болничен преди термин.Като се взимат само пълните месеци.Ако 45 я болничен ти почва примерно на 15 март.Март не влиза в тези шест месеца.Базата ще бъде септември-февруари

# 222

Да вметна само, че болничните за брем. и раждане НЕ са задължителни -може да работиш ако си в състояние, и искаш да си увеличиш базата, но пък губиш тези дни, в които е трябвало да си в болнични.

# 223
Elfita сигурна ли си.защото ако е така изпускам "влачето".виж какво прочетох Тук пише до термина
http://semeistvo.rozali.com/konsultant-desi/p5904.html

# 224
Elfita сигурна ли си.защото ако е така изпускам "влачето".виж какво прочетох Тук пише до термина
http://semeistvo.rozali.com/konsultant-desi/p5904.html
Там пише същото,което ти каза и Елфи

Възнаграждение, от което се определя

обезщетението

Чл. 41. (1) (Доп. - ДВ, бр. 64 от 2000 г., изм., бр. 105 от 2006 г.) Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изчислява в размер 80 на сто, а за временна неработоспособност поради трудова злополука или професионална болест - в размер 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху които са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за съответния риск за периода от шест календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността. Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване не може да надвишава среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението.

По-горе също те насочих, че може да си  направиш нещата в твояполза, но твоя работа.

Общи условия

Активация на акаунт