Майчинството - счетоводно - 8

• 46 206
  • 1 019
  •   1
Отговори
# 525
 PraynigЗДРАВЕЙТЕ НА ВСИЧКИ!
Моля ако има компетентни да отговорят на въпроса ми Praynig Praynig Praynig
От 10 год съм самоосигуряваща се,а от 4 съм осигурена и от другата си работа.
След като работодателите са ми внесли болничния в НОИ от там са го върнали
с обяснението,че трябва да подам инфо.за него и от моята фирма.Това не е проб
лем,но възниква въпроса на самия болничен лист от лекарската комисия какви дан
ни да впишат /тези на моята фирма или на работодателя ми/Не вярвам да е въз
можно да се издават два болнични с една и съща дата,и едно и също име,но с две
различни фирми newsm78
Някои изпадал ли е в моето положение и как да действам в случая?
Много ме е страх от два стола да не взема да седна на земята и да си гледам бебето без пари  bouquet

# 526
  • Майничка
знам,че след изтичане на майчинството работодателят трябва да изплати насъбралата се отпуска.
Но на една моя колежка са и казали,че ще изплатят или при напускане и или уволняване. Тя сега си я ползва на части.но аз си я искам цялата. На кой параграф да се позова,така че работодателят да не ме мотае. и дали трябва да пиша молба преди това и колко време преди това.
Благодаря

Няма вече такъв филм - изплаща се само при напускане на работа. Няма основание обаче да ти откаже ползването на отпуската, насъбрала се за предходните години.

КТ
Отлагане на ползуването
Чл. 176. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Ползуването на платения годишен отпуск може да се отложи за следващата календарна година:
1. (доп. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) от работодателя - поради важни производствени причини при условието на чл. 173, ал. 5, изречение трето;
2. от работника или служителя - когато ползува друг вид отпуск или по негово искане със съгласието на работодателя.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Когато отпускът е отложен или не е ползван до края на календарната година, за която се отнася, работодателят е длъжен да осигури ползването му през следващата календарна година, но не по-късно от шест месеца, считано от края на календарната година, за която се полага.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Когато работодателят не е разрешил ползването на отпуска в случаите и в сроковете по ал. 2, работникът или служителят има право сам да определи времето на ползуването му, като уведоми за това работодателя писмено поне две седмици предварително.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Неизползуваният размер на платения годишен отпуск може да се използува от работника или служителя до прекратяване на трудовото правоотношение с този работодател.
................
Забрана за парично компенсиране
Чл. 178. Забранява се компенсиране на платения годишен отпуск с парични обезщетения освен при прекратяване на трудовото правоотношение.

Милони, точно така е - два болнични, на две различни фирми. В предната тема май е коментирано. Смисълът е, че среднодневното обезщетение при болест се изчислява на база доходите и от двете фирми.

# 527
  • Пловдив
Здравейте скъпи мами счетоводителки!
доста изчетох из предишните теми и предварително се извинявам,ако задавам вече обсъждани въпроси.
Назначена съм на текущото ми работно място на 08.01.2008 г. осигуряват ме на 460 лв. Договорът от старата ми работа е прекратен на 07.01.2008,а там ме осигуряваха на 230лв, т.е нямам никакво прекъсване. имам използван болничен през януари-4 дни(от новото място).
Решила съм да излезна болничен възможно най-скоро,след като направя 6 месеца на новата работа.Това ще стане на 07.07. Въпроса ми е за месец януари- на базата на коя заплата ще ми изчислят болничния на 230 или на 460 лв? И ще се отрази ли това на сумата, която ще получавам след раждането,защото ако е така,май ще работя до август  Sad
благодаря предварително за вниманието  bouquet

1 Януари месец грубо си осигурена на 390-400 лв.Това ще е базата за болничния.Взимат се цели месеци.Можеш да излезнеш в болничен още на 1 юли.Базата ти ще бъде януари-юни
2 Това че не си осигурявана целия януари на 460 и че си ползвала болнични ще се отрази на обещетението,но не много

# 528
  • Банкя
Здравейте!

Опитах се да намеря отговор чрез търсачката на форума, но не успях, затова ще попитам направо - съжалявам, ако вече е обсъждано.

Като започвах работа за първи път през 07.2004г, на края на годината ми върнаха пари от надвзети данъци с обяснението, че данъците се изчислявали на база цяла година, а тъй като аз съм работила само 6 месеца, са ми взели повече.
Миналата година излязох на 18.08 в болничен по майчинство (на 28.09 родих). Това значи, че съм работила 8,5месеца за цялата календарна година. Би ли следвало и сега да ми се върнат надвзети данъци newsm78
Като обяснявам това на колежката "Човешки ресурси" тя ме гледа умно, а като питала счетоводителката, и тя не знаела.
Благодаря ви предварително  bouquet

# 529
Незнам дали е тук мястото да попитам? Става въпрос за диагнозите на болничните поради общо заболяване при бременност/ т.е. преди 45-ия ден/! Та до сега са ми ги издавали все с диагноза " ЗАПЛАШВАЩ АБОРТ" . Вчера като ходих за болничния за майчинство / 45 дни преди термина/ сестрата  отбеляза че в 7-ми м. /когато ми е последния болничен за общо заболяване за м. февруари/ не може да се издава с гореспоменатата диагноза, а с диагн." ПРЕЖДЕВРЕМЕННО РАЖДАНЕ" ! Първата диагноза се поставя до 25-а г.с. , а втората след това! Това проблем ли ще е за НОИ - да не ми върнат болничиня и да ме мотаят/още не съм го занесла при тях/?

# 530
Здравейте!

Опитах се да намеря отговор чрез търсачката на форума, но не успях, затова ще попитам направо - съжалявам, ако вече е обсъждано.

Като започвах работа за първи път през 07.2004г, на края на годината ми върнаха пари от надвзети данъци с обяснението, че данъците се изчислявали на база цяла година, а тъй като аз съм работила само 6 месеца, са ми взели повече.
Миналата година излязох на 18.08 в болничен по майчинство (на 28.09 родих). Това значи, че съм работила 8,5месеца за цялата календарна година. Би ли следвало и сега да ми се върнат надвзети данъци newsm78
Като обяснявам това на колежката "Човешки ресурси" тя ме гледа умно, а като питала счетоводителката, и тя не знаела.
Благодаря ви предварително  bouquet

Да. За 2007 год. е трябвало да преизчислят годишните доходи и да ти върнат данъка. Ако не са го направили ги помоли за служебна бележка за доходите ти от миналата година.
Подай си декларация в НАП, за да ти върнат парите от там.

Това важеше до въвеждането на плоския данък от 10%

# 531
  • Банкя
Stryper Благодаря ти за бързия отговор!
Може би е тъп въпрос, ама да те попитам, като работя в София, в софийския НАП ли трябва да си подам бележката с доходите или може и в провинцията - имам позната в Пазарджик и ще ходя там след 2 седмици, та затова...

# 532
gargamela,а дали ще е възможно да си взема сега болничен със задна дата и на моята фирма,защото оригинала /става въпрос за 04,02-04,03/е издаден на името на работодателят ми.
Дано да е възможно,защото ще изгоря за цял месец Money

# 533
  • Майничка

Да, възможно е, в самият формуляр лекарят  нанася причините, поради които болничният е издаден със задна дата.

# 534
  • София
Здравейте.Имам един въпрос и се надявам по компетентните от мен да ми отговорят.
Шефа ми иска да закрие фирмата си,но аз в момента съм във болнични и се водя на работа в нея.Та въпроса ми е какво ще стане с мен и евентуално мога ли да се прехвърля в друга фирма за да си взимам болничните?Предварително ви благодаря.
А и още нещо искам да попитам.45 дневния болничен ми изтича на 19.02.2008г.,а новия е от 12.02.2008г.,защото родих 7 дена по рано.Когато подавам новия има ли нещо по различно от първия или си го попълвам като първия,а от НОИ ще си го изчислят.
Обезщетение при бременност и раждане при прекратяване на осигуряването
Чл. 52. от КСО При прекратяване на осигуряването за всички осигурени социални рискове през време на получаване на обезщетение за бременност и раждане на осигурената се изплаща парично обезщетение до изтичане на срока на обезщетението за бременност и раждане по чл. 50.
Чл. 50. от КСО. Осигурената за всички осигурени социални рискове майка има право на парично обезщетение при бременност и раждане за срок 315 календарни дни, от които 45 дни преди раждането.

Чл. 12. от Наредбата за изчисляване и изплащане на парични обезщетения и помощи от ДОО. Осигурените лица, на които правоотношението или осигуряването е прекратено поради ликвидация или прекратяване на осигурителя, представят лично или чрез упълномощени от тях лица в съответното ТП на НОИ с молба по образец съгласно приложение № 11 документите по чл. 3, 4 и 8 на хартиен носител и документ за самоличност
Чл. 3. - болничен лист /трите болнични листа/
чл.4 - молба-декларация от осигуреното лице по образец съгласно приложение № 2.  /за периода 135-315 дни/
чл.8 - декларация по образец съгласно приложение № 7 за банковата сметка
Ето от  тук можеш да изтеглиш приложенията
email: aniita76@gmail.com
парола: aniita761215

# 535
  • Варна
anii_ta благодаря ти за отговора. Hug

# 536
Stryper Благодаря ти за бързия отговор!
Може би е тъп въпрос, ама да те попитам, като работя в София, в софийския НАП ли трябва да си подам бележката с доходите или може и в провинцията - имам позната в Пазарджик и ще ходя там след 2 седмици, та затова...

Извинявам се на Stryper, но ще отговоря на въпроса!
Годишната данъчна декларация по чл.50 от ЗДДФЛ се подава по адресна регистрация. Ако в личната карта си регистрирана в София - подаваш си в съответната ТД на НАП по район. Ако си регистрирана в Пазарджик - подаваш там.

# 537

Извинявам се на Stryper, но ще отговоря на въпроса!
Годишната данъчна декларация по чл.50 от ЗДДФЛ се подава по адресна регистрация. Ако в личната карта си регистрирана в София - подаваш си в съответната ТД на НАП по район. Ако си регистрирана в Пазарджик - подаваш там.

Няма никакъв проблем.
Стики, твоите отговори винаги са полезни и са помогнали на толкова много майки.

# 538
Мерси. Имам и достойни партньори.  Simple Smile

# 539
  • София
Здравейте!Имам питане за детските.Поискаха ми бележка за доходите от март миналата година до февруари тази година включително.През това време обаче аз бях в 315-дневния период /през повечето време,той изтече на 12-ти декември/.Счетоводителката на нашата фирма каза,че тя няма как да ми издаде такава бележка,понеже парите реално не ми ги плаща фирмата,а държавата.От Социални обаче ми казаха,че бележката трябва да е от работодателя.Въпросът ми е кой все пак трябва да ми издаде тази бележка?Предварително ви благодаря!
[/quote
Стели,според мен, ако фирмата,където се водиш на работа превежда обезщетенията ти,те следва да ти издадат бележката. Другия вариант е с декларация /свободен текст/ да декларираш дохода си месец по месец. Аз подавам декларация,но съм самоосигуряващо се лице и обезщетенията ми се превеждат директно от НОИ.
Доколкото знам,по време на майчинство фирмата превежда само осигуровките,а парите,които получаваме,са от държавата.Ако не съм права,моля да ме поправите.Аз съм лаик в тази област,но според мен фирмата може да издаде бележка върху каква заплата е внасяла осигуровки.От друга страна обаче през тези 315 дни съм получавала 90 процента от тази заплата,върху която са ме осигурявали.А след изтичането им съм започнала да получавам твърдо 220 лв,независимо от осигурителния доход.Нищо не ми е ясно.Моля компетентните в тази сфера да ми отговорят.

По принцип Дирекция "Социално подпомагане" получава служебно сумите изплатени от НОИ, поне за София със сигурност, а така би трябвало да бъде и в другите градове. Работодателя може да даде служебна бележка само за месеците, в който лицето е работило или е получавало сумите за болнични и майчинство по стария ред чрез работодателя. Работодателя може да отбележи, че в месеците в който нямаш доход си била в болнични или майчинство и сумите са ти изплатени от НОИ. Някъде обаче четох из форума, че има майките, които са изпращани в НОИ си вземат бележки.

Последна редакция: ср, 05 мар 2008, 21:38 от anii_ta

Общи условия

Активация на акаунт