Майчинството - счетоводно - 8

• 46 217
  • 1 019
  •   1
Отговори
# 510
Към знаещите мами счетоводителки, моят въпрос е следният:
Когато се подава болничен за бременност и раждане (конкретно този за 45 дни), коя дата се смята за ключова, тази от която е валиден болничния, или тази на която е издаден?
Питам за това, понеже моят болничен трябваше да бъде издаден на 29.12.07, но поради празниците нямаше кой да ми го издаде и го пуснаха на 02.01.08, като в него пише че началната дата на болничния е 29.12.07. Та сега нямам на идея след подаването на данните за декемврийската заплата, или след подаване на данните за януарската заплата трябва да си чакам парите? Защото вече 2 месеца съм без пари и незнам какво да правя. Иначе ми казаха, че болничния е подаден в ТП на НОИ (Дупница), но резултат няма. А счетоводителката на фирмата ме осведоми, че шефа ни бил в чужбина, и щял да се прибере чак след седмица, после да гледал документите за януарските осигуровки и тн, и едва тогава да се види какво щяло да се прави. И дори и да ги внесат тогава, от НОИ ще ме бавят поне още 2 седмици, и може би ще си получа парите чак април месец! Кажете ми редно ли е това (т.е. законно ли е) и мога ли да направя нещо за да ускоря нещата? Предварително ви благодаря за проявеното внимание.

# 511
  • Пловдив
Към знаещите мами счетоводителки, моят въпрос е следният:
Когато се подава болничен за бременност и раждане (конкретно този за 45 дни), коя дата се смята за ключова, тази от която е валиден болничния, или тази на която е издаден?
Питам за това, понеже моят болничен трябваше да бъде издаден на 29.12.07, но поради празниците нямаше кой да ми го издаде и го пуснаха на 02.01.08, като в него пише че началната дата на болничния е 29.12.07. Та сега нямам на идея след подаването на данните за декемврийската заплата, или след подаване на данните за януарската заплата трябва да си чакам парите? Защото вече 2 месеца съм без пари и незнам какво да правя. Иначе ми казаха, че болничния е подаден в ТП на НОИ (Дупница), но резултат няма. А счетоводителката на фирмата ме осведоми, че шефа ни бил в чужбина, и щял да се прибере чак след седмица, после да гледал документите за януарските осигуровки и тн, и едва тогава да се види какво щяло да се прави. И дори и да ги внесат тогава, от НОИ ще ме бавят поне още 2 седмици, и може би ще си получа парите чак април месец! Кажете ми редно ли е това (т.е. законно ли е) и мога ли да направя нещо за да ускоря нещата? Предварително ви благодаря за проявеното внимание.
Болничния ти тече от 29.12(без значение кога е издаден) но се изплаща на работни дни,а понеже 29,30 и 31 декември бяха неработни дни тоест за декември няма да получиш нищо.....за съжаление такъв е закона,ще трябва да чакаш за януари.....за това НОИ не са виновни ако работодателя ви бави заплатите,макар че ми се струва малко не реално да не е внесъл осигорвките още за февруари,но пък е възможно.Съжалявам че не мога да те успокоя,не е редно ,но наистина в случая може само да съжаляваш че си работила при такъв работодател.
sis7 -  Значи няма минимален праг и може и под 200 лв. да паднеш.....работодателите й само я осигуряват на толкова, иначе й дават и отгоре нерегламентирано.......

Благодаря ти за отговора. Хубав ден!
Да най верочтно е да получава около 220 лв.Но няма да е закована сума,а пак ще се сметне средно дневно обещетение,така не мога да кажа точно колко ще е.....Стики ако знае да ти отговори тя   Hug

# 512
  • София
Момичета, питането ми е следното - в момента съм бременна, живот и здраве юли ще си имаме бебе. Смятам да ползвам всички възможни отпуски, т.е. до 2 годинки платения, после 6 месеца неплатен, после натрупаните годишни отпуски. По мои сметки те ще са за 4 години, ако сега не ползвам нищо от годишния за тази година. Та въпросът ми е какво ще стане, ако закрият междувременно дирекцията ми, губя ли годишния отпуск за 4те години, изобщо има ли вариант да ползвам каквото и да е, ако ни закрият? Благодаря предварително.

# 513
Когато човек не си е ползвал полагаемите му се годишни отпуски, при прекратяване те му се изплащат като обезщетение.  Wink

# 514
sis7 -  Значи няма минимален праг и може и под 200 лв. да паднеш.....работодателите й само я осигуряват на толкова, иначе й дават и отгоре нерегламентирано.......

Благодаря ти за отговора. Хубав ден!
Да най верочтно е да получава около 220 лв.Но няма да е закована сума,а пак ще се сметне средно дневно обещетение,така не мога да кажа точно колко ще е.....Стики ако знае да ти отговори тя   Hug

По груби сметки момичето ще получава 234лв. месечно, наистина трябва да се видят среднодневните суми.
Минималното обезщетение за бременност и раждане е 220лв. тази година.

# 515
  • Варна
Здравейте мами счетоводителки! Hug
Веднъж ми отговорихте за което съм Ви безкрайно благодарна, но сега отново имам въпрос :
От 1.04.08 мисля да изляза в болничен без прекъсване , въпреки че термина ми е 20.07.2008 / излизам в болничен около 2 месеца преди 45 дневния ми болничен /
Та въпроса ми е кои месеци ще са база за обезщетението ми, като допълня ,че работя във фирмата на трудов договор от 01.09.2007 ? Т.е. сега на 1.03.08 станаха 6 месеца от както съм на работа , а стават 7 месеца до 1.04 - когато мисля да изляза в болничен.И още нещо - имам един 7-дневен болничен от 30.01.2008 - 5.02.2008 - това значи ли че тези месеци не може да се взимат като база за обезщетение заради 2 дни от единия и 3 раб. дни от другия месец  Shocked?? Да не би да трябва да имам 6 пълни месеца без нито ден болничен за да получавам обезщетение?Много съм объркана, чета, чета и съвсем се обърквам .. Confused Grinning
Ще съм ви мнооого благодарна ако ми отговорите  Hug

# 516
  • София
Здравейте,аз също имам един въпрос.Този месец чаках първото си увеличено майчинство,но каква беше изненадата ми,когато днес в дебитната си карта имах не 220,а 190лв.Мисля си,че или счетоводителката на нашата фирма е недоразбрала,че все пак вдигнаха майчинството на 220,или се опитват да ме прецакат по много тъп начин,мислейки си,че не съм в течение на нещата.Така или иначе още утре сутрин ще й се обадя,но искам все пак да попитам,може ли да има някаква реална причина(законно обусловена),поради която вместо 220 са ми превели 190лв.?

# 517
Здравейте!Имам питане за детските.Поискаха ми бележка за доходите от март миналата година до февруари тази година включително.През това време обаче аз бях в 315-дневния период /през повечето време,той изтече на 12-ти декември/.Счетоводителката на нашата фирма каза,че тя няма как да ми издаде такава бележка,понеже парите реално не ми ги плаща фирмата,а държавата.От Социални обаче ми казаха,че бележката трябва да е от работодателя.Въпросът ми е кой все пак трябва да ми издаде тази бележка?Предварително ви благодаря!

# 518
  • София
Момичета, питането ми е следното - в момента съм бременна, живот и здраве юли ще си имаме бебе. Смятам да ползвам всички възможни отпуски, т.е. до 2 годинки платения, после 6 месеца неплатен, после натрупаните годишни отпуски. По мои сметки те ще са за 4 години, ако сега не ползвам нищо от годишния за тази година. Та въпросът ми е какво ще стане, ако закрият междувременно дирекцията ми, губя ли годишния отпуск за 4те години, изобщо има ли вариант да ползвам каквото и да е, ако ни закрият? Благодаря предварително.

Когато човек не си е ползвал полагаемите му се годишни отпуски, при прекратяване те му се изплащат като обезщетение.  Wink

Благодаря, Стики. А при закриване на дирекцията примерно по време на ползването ми на 2те години платен отпуск могат ли да ми прекратят договора? Или при изтичането им?

# 519
  • София
Здравейте скъпи мами счетоводителки!
доста изчетох из предишните теми и предварително се извинявам,ако задавам вече обсъждани въпроси.
Назначена съм на текущото ми работно място на 08.01.2008 г. осигуряват ме на 460 лв. Договорът от старата ми работа е прекратен на 07.01.2008,а там ме осигуряваха на 230лв, т.е нямам никакво прекъсване. имам използван болничен през януари-4 дни(от новото място).
Решила съм да излезна болничен възможно най-скоро,след като направя 6 месеца на новата работа.Това ще стане на 07.07. Въпроса ми е за месец януари- на базата на коя заплата ще ми изчислят болничния на 230 или на 460 лв? И ще се отрази ли това на сумата, която ще получавам след раждането,защото ако е така,май ще работя до август  Sad
благодаря предварително за вниманието  bouquet

# 520
  • София - Дианабад
Здравейте,
преди време получих компетентен и точен отговор.
Моля ви отново да ми помогнете:
на 20 март предстои да изляза в болничен 45 дни преди раждане. Майчинствата ми се застъпват, имам детенце на 1 година и 3 месеца.
Трябва ли ми болничен за този период или при моя случай обезщетението за бременност и майчинство ще влезе в сила от момента на раждането? Какви документи трябва да попълня, за да получавам обезщетение за бременност и майчинство колкото съм получавала и с първото си дете?

Благодаря предварително!

# 521
Здравейте!Имам питане за детските.Поискаха ми бележка за доходите от март миналата година до февруари тази година включително.През това време обаче аз бях в 315-дневния период /през повечето време,той изтече на 12-ти декември/.Счетоводителката на нашата фирма каза,че тя няма как да ми издаде такава бележка,понеже парите реално не ми ги плаща фирмата,а държавата.От Социални обаче ми казаха,че бележката трябва да е от работодателя.Въпросът ми е кой все пак трябва да ми издаде тази бележка?Предварително ви благодаря!
[/quote
Стели,според мен, ако фирмата,където се водиш на работа превежда обезщетенията ти,те следва да ти издадат бележката. Другия вариант е с декларация /свободен текст/ да декларираш дохода си месец по месец. Аз подавам декларация,но съм самоосигуряващо се лице и обезщетенията ми се превеждат директно от НОИ.

# 522
[/quote
Стели,според мен, ако фирмата,където се водиш на работа превежда обезщетенията ти,те следва да ти издадат бележката. Другия вариант е с декларация /свободен текст/ да декларираш дохода си месец по месец. Аз подавам декларация,но съм самоосигуряващо се лице и обезщетенията ми се превеждат директно от НОИ.
Доколкото знам,по време на майчинство фирмата превежда само осигуровките,а парите,които получаваме,са от държавата.Ако не съм права,моля да ме поправите.Аз съм лаик в тази област,но според мен фирмата може да издаде бележка върху каква заплата е внасяла осигуровки.От друга страна обаче през тези 315 дни съм получавала 90 процента от тази заплата,върху която са ме осигурявали.А след изтичането им съм започнала да получавам твърдо 220 лв,независимо от осигурителния доход.Нищо не ми е ясно.Моля компетентните в тази сфера да ми отговорят.

# 523
знам,че след изтичане на майчинството работодателят трябва да изплати насъбралата се отпуска. Но на една моя колежка са и казали,че ще изплатят или при напускане и или уволняване. Тя сега си я ползва на части.но аз си я искам цялата. На кой параграф да се позова,така че работодателят да не ме мотае. и дали трябва да пиша молба преди това и колко време преди това.
Благодаря

# 524
  • Варна
Здравейте.Имам един въпрос и се надявам по компетентните от мен да ми отговорят.
Шефа ми иска да закрие фирмата си,но аз в момента съм във болнични и се водя на работа в нея.Та въпроса ми е какво ще стане с мен и евентуално мога ли да се прехвърля в друга фирма за да си взимам болничните?Предварително ви благодаря.
А и още нещо искам да попитам.45 дневния болничен ми изтича на 19.02.2008г.,а новия е от 12.02.2008г.,защото родих 7 дена по рано.Когато подавам новия има ли нещо по различно от първия или си го попълвам като първия,а от НОИ ще си го изчислят.

Последна редакция: ср, 05 мар 2008, 16:59 от жаси

Общи условия

Активация на акаунт