Майчинството - счетоводно - 8

• 46 216
  • 1 019
  •   1
Отговори
# 495
Хм, нещо линкът не се отваря  newsm78 - това е #8 на първата страница на темата
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=264913.0

# 496
P.S. Тези НОИ кога изплащат болничните още нищо не съм получила?
Длъжни са до 15 дни на подаването им! Но мисля, че на никого не се е случвало това щастие  newsm78

Още не са длъжни - евентуално след 1 април ще ги задължат.  Wink

# 497
Zdraveite, Mami !
Imam slednoto pitane!
Osiguriavala sym se 6 m/ot 1.07.07 g - do 31.12.07 g /  na 550 lv. Pyrviat bolnichen koito mi e ot 1.01.08 g do 09.01.08 g mi e izchislen - 55.84 lv.sled tova imam 45 dni predi opredelenia termin za rajdane/ koito ne mi e izplaten/.  Ima li niakoi koito da mi obiasni tochno kak stoi vyprosa s izpashaneto i pravilno li e smetnato che za pyrvia bolnichen triabva da vzema tolkova pari/55.84 lv./? Zashoto az gi smiatam poveche:) Predvaritelno, Blagodaria!

Ako наистина си се осигурявала на тези пари и не си ползвала болнични и неплатени, то за дневно обезщетение получавам 19.98лв. И за двата болнични, защото това ти е нетното обезщетение (по-малко е от 90% от брутното, както и 80% бруто за обикновения болничен).
Може да се обадиш в НОИ да питаш как са ти ги изчислили.
Ето адресите
http://www.noi.bg/content/news/Izn_rabMesta.html

# 498
Здравейте дами,
в момента съм по майчинство за отглеждане на бебе до 2 години, но за моя голяма радост съм и бременна, та въпросите ми са-
1. мога ли да прехвърля майчинството си на съпругът си, който в момента работи по трудов договор?
2. има ли възможност да си ползвам старите годишни отпуски и после да ползвам болнични и така по каналния ред до новото майчинство?
3. как ще ми се изчисли 315дн обезщетение ако се върна за малко на работа и ползвам болнични или ако продължа да си ползвам полагаемото майчинство?

благодаря Ви предварително  bouquet

Браво на теб! Та, лека бременност и този път да си бъдеща тъща!  Wink
Започвам отзад напред:

3. Ако към момента на издаване на болничния за бременност и раждане ползваш все още отпуск за гледане на дете (с обезщетение 220лв. месечно) имаш право да ползваш среднодневното обезщетение, което си получавала с предходното дете (Тодор). Вероятно знаеш какво е.

2. Ако взимаш болнични, или ползваш отпуск, или си на работа. Получаваш 50% обезщетение - 110лв. Това обезщетение не влиза в базата за изчисляване на болнични.

Ако си вземеш болнични, ще са на база 6 месеца назад. Значи по-добре си ползвай първо платените годишни отпуски или поработи малко. После вземи болнични. За месеците на майчинство базата е мин. раб. заплата.(за декември -180лв., след януари - 220лв.). Но това упражнение е нужно да е 6 месеца, аз лично не виждам смисъл.

1. Да, можеш да прехвърлиш майчинството на съпруга си.
Но тогава е по-добре да си на работа. Иначе после 315 дни ще получаваш минималното обезщетение 220лв. (В това не съм 100% сигурна  Blush)

# 499
Благодаря ти , много  Стики !

# 500
  • Попово
благодаря Ви предварително  bouquet
.........
Браво на теб! Та, лека бременност и този път да си бъдеща тъща!  Wink
..........

благодаря, с две думи ще си поостана у дома и ще ползвам чааааак болничния който е 45 дни преди термина, като от нея дата 315дни ще ми се изплатят както при Тодор, нали?

# 501
Здравейте моми4ета искам да попитам нещо.Ако болни4ният ми е преведен във края на февруари месец кога би следвало да ми го преведат от НОИ.За което ви благодаря предварително.

# 502
  • София
Здравейте!

Имам питане за една моя близка приятелка. В момента е бременна и е в болничен като се очертава да бъде в болничен цяла бременност. Осигуряват я на 260 лв. По мои изчисления 90 % от това, което ще взима като болнични е около 170 лв. - това ли ще е сумата, която ще й се полага през първите 9 месеца след раждане или има други разпоредби. Няма ли праг под който не би трябвало да пада като сума?

Благодаря Ви!

# 503
  • Пловдив
Здравейте моми4ета искам да попитам нещо.Ако болни4ният ми е преведен във края на февруари месец кога би следвало да ми го преведат от НОИ.За което ви благодаря предварително.
след около 3 седмици най-вероятно Simple Smile
Здравейте!

Имам питане за една моя близка приятелка. В момента е бременна и е в болничен като се очертава да бъде в болничен цяла бременност. Осигуряват я на 260 лв. По мои изчисления 90 % от това, което ще взима като болнични е около 170 лв. - това ли ще е сумата, която ще й се полага през първите 9 месеца след раждане или има други разпоредби. Няма ли праг под който не би трябвало да пада като сума?

Благодаря Ви!
би трябвало да получава горе-долу колкото сега взима чисто

# 504
благодаря, с две думи ще си поостана у дома и ще ползвам чааааак болничния който е 45 дни преди термина, като от нея дата 315дни ще ми се изплатят както при Тодор, нали?

Защо да не се възползваш от тази възможност  Wink

# 505
  • софия
Здравейте, ще съм благодарна да поуча отговор.
Много съм притеснена. Положението е следното - в отпуск по майчинство съм - дъщеря ми ще навърши две години на 31 октомври 2008, но съм със срочен трудов договор по заместване, който изтича на 30 април. Замествам шефа си, който е титуляр на мястото и на когото му предстои конкурс за втори мандат. Ако спечели конкурса - аз ще стана титуляр, ако не аз съм аут, щото той си поема работата. Та въпроса ми е след като ми изтече договора на 30 април, ще ме уволнят ли, или мога да подпиша отново трудов договор и майчинството ми да продължи. Искам да питам - налага ли се да прекъсвам майчинството си и да почвам работа, за да мога да подпиша наново трудов договор?

Информирай модератор   

# 506
  • Попово

Защо да не се възползваш от тази възможност  Wink
защото не бях сигурна , че съществува като опция  Simple Smile но сега... така  ще направя, още веднъж ОГРОООМНО 10Х   bouquet

# 507
  • Бургас
Здравейте.В момента бебето ми е на 3 месеца и си мисля за започване на опити за трето след около година.Осигурявана съм на максимума.въпроса ми е.има ли начин това да стане и за третото.тъй като все още ще съм в майчинство.ще е изтекъл платения болничен от 315дни и след това ще взимам220.тоест последните шест месеца.в който трябва да се осигурявам на максимума.ще съм още в майчинство?Благодаря

# 508
Здравейте!

Благодаря Ви!

Не би трябвало да взима по-малко от минималната заплата, а тя сега е 220 лева.

# 509
  • София
sis7 -  Значи няма минимален праг и може и под 200 лв. да паднеш.....работодателите й само я осигуряват на толкова, иначе й дават и отгоре нерегламентирано.......

Благодаря ти за отговора. Хубав ден!

Общи условия

Активация на акаунт