Майчинството - счетоводно - 8

• 46 283
  • 1 019
  •   1
Отговори
# 450
Аз не прочетх много напред, но моя проблем е, че през декември ми превдоха парите за декември и през януари за януари, към днешна дата чаках тези за февруари, а от НОИ ми заявиха как така за февруари месеца не е изтекъл и не внесени осигуровките от работодателя
Как става това има те ли представа, може счетоводителите два месеца да са подавали инф. по-рано, а сега да са решили да влязат в график? Едва ли защото говорих и със счетоводителката на фирмата и тя вика нъц, не съм.
Кво става има те ли представа?

Нещо си се заблудила. Дори и декември да плащат заплатите за декември, това става в края на месеца и едва ли още същия месец превеждат обезщетенията.

# 451
Разбрах че ако излезна в болничен преди 27/05/08 и е без прекъсване до тази дата това няма да ми се отрази на майчинските които ще взимам след това. И обратно ако взиманите от мен болнични са с прекъсване /примерно 1 седмица болничен 2 седмици на работа и т.н./ след това майчинските които ще взимам ще ми се намалят. Варно ли е това.

На този въпрос най-накрая ще ми отговои ли някой?

Вече сме ти отговорили. Съжалявам ако не ти е ясно!

По-подробно е дадено в Глава четвърта.ОБЕЗЩЕТЕНИЯ Раздел I. р II на Кодекса за социално осигуряване.

# 452
Здравейте и от мен, в момента съм в 2.5 месец и работодателя започна да ме осигурява на по-висок праг.
Въпроса ми е дали ще мога да вземам по-високо обезщетение за тези 315 дни или тъйкато нямам 6 месеца пълни на по-високият доход това ще повлияе при изчисляването на обезщетението за бременост и разждане.
Защото в закона пише, че трябва да имаш пълни 6 месеца, но няма никакви други уточнения.

Прочети #8 на тази страница

# 453
Братовчедка ми иска да започне работа, когато бебчето й навърши 9 месеца. Може ли да прехвърли майчинството на майка си, която е пенсионерка?

Благодаря предварително!

Може да го прехвърли ако работи на трудов договор.

# 454
Подавам документи за детски, но не знам дали трябва при изчисляването на брутния доход на семейството да включа и доходите от граждански договори. Ако ги включа и не се хващаме. Логично е да се включват, ама... кажете...

# 455
Подавам документи за детски, но не знам дали трябва при изчисляването на брутния доход на семейството да включа и доходите от граждански договори. Ако ги включа и не се хващаме. Логично е да се включват, ама... кажете...

Аз ги включвах за мъжа ми. Щом се записва майчинството, трябва да включиш и доходите от граждански договори, наем и тн.

# 456
Исках да попитам тъй като наскоро се омъжих и смених фамилията си,какво трябва да направя,за да ми се водят осигуровките на новата фамилия?И тъй като април месец ще ми издадат болничен за бременност и раждане с вече новата фамилия,няма ли в НОИ  да направят проблем,тъй като съм осигурявана със старата фамилия?Малко объркано го обясних,но дано сте ме разбрали! smile3525

# 457
  • София
Аз не прочетх много напред, но моя проблем е, че през декември ми превдоха парите за декември и през януари за януари, към днешна дата чаках тези за февруари, а от НОИ ми заявиха как така за февруари месеца не е изтекъл и не внесени осигуровките от работодателя
Как става това има те ли представа, може счетоводителите два месеца да са подавали инф. по-рано, а сега да са решили да влязат в график? Едва ли защото говорих и със счетоводителката на фирмата и тя вика нъц, не съм.
Кво става има те ли представа?
На мен на 31 януари ми изплатиха 220 лв. за месец януари. И аз чаках вчера парички за февруари ама не получих нищо. Сигурна съм че съм си получила майчинството точно за януари, защото на 20 декември ми преведоха октомври, ноември и декември заедно, след многократно ходене до НОИ от моя страна ми казаха, че трите месеца ще ми ги изплатят заедно и так аи направиха, затова съм сигурна, че януари паричките си бяха за януари и затова и сега се чудя какво стана със тези за февруари. Tired

# 458
  • Пловдив
Исках да попитам тъй като наскоро се омъжих и смених фамилията си,какво трябва да направя,за да ми се водят осигуровките на новата фамилия?И тъй като април месец ще ми издадат болничен за бременност и раждане с вече новата фамилия,няма ли в НОИ  да направят проблем,тъй като съм осигурявана със старата фамилия?Малко объркано го обясних,но дано сте ме разбрали! smile3525

Ако болничния ти е с новата фамилия,а в НОИ се водиш със старата ще имаш проблем наистина.
Имаш два варианат-
1.Да отидеш в НАП и да си пуснеш молба,че така и така поради брак си сменила фамилията.Там ще ти обяснят.Незнам от кой град си.В Пловдив това се прави в стая 101 в НАП /ул.Скопие/
2.Да приложиш към болничния с новата фамилия,декларация за съответствия на имената.Издава се от районната община за 5 минути и струва 2 лв.Така ще приемат болничния и ще ти променят фамилията в базата данни на НОИ

Аз лично избрах втория вариант,по-лесно ми се стори  Mr. Green

# 459
Дано да не ставам досадна, ако е така простете ми. Сега аз си взимах 600 лв заплата,но шефа ме осигуряваше на  451 лв. Говорих с него и той  прояви учудващо разбиране  и каза на счетоводителката да ми направи така заплатата че чистия ми доход да е 600. Колко прави това като брутна заплата обаче newsm78.  Това ще е от месец март, термина ми е на 20 сепрември. Ако съм добре и не ми се налагат болнични, 90% от брутото на 600 ли ще взимам?

# 460
  • Пловдив
Дано да не ставам досадна, ако е така простете ми. Сега аз си взимах 600 лв заплата,но шефа ме осигуряваше на  451 лв. Говорих с него и той  прояви учудващо разбиране  и каза на счетоводителката да ми направи така заплатата че чистия ми доход да е 600. Колко прави това като брутна заплата обаче newsm78.  Това ще е от месец март, термина ми е на 20 сепрември. Ако съм добре и не ми се налагат болнични, 90% от брутото на 600 ли ще взимам?

Ако излезнеш в болничен на 1 септември,базата ти ще бъде март-август.Това са месеците,в които ще си осигурявана на чисти 600 лв.Реално няма значение какъв ти е осигурителния доход,а колко чисто взимаш.Обещетението ти за болничния до деветие месец на бебето ще бъде грубо 600 лв.Казвам грубо,защото варира от работните дни в месеца.
 Но ако излезнеш в болничен на 1 септември ще загубиш около 25 дни от 45 дневния болничен преди раждане.Те не могат да бъдат компенсирани и просто ги губиш.
 Ако ползваш целите 45 дни,излизаш в блоничен на 5 август и базата ти ще бъде февруари-юли

# 461
Добре де нали беше 90 % от брутното възнаграждение.  Ох  пак ще чета.

# 462
  • В полите на Пирин планина
Добре де нали беше 90 % от брутното възнаграждение.  Ох  пак ще чета.

Да - но не повече от средно дневно нетното възнаграждение.

# 463
Толкова сложно и тегаво е направено всичко, че ти иде да се откажеш на секундата. Аз от октомври мин. година се осигурявам на почти максималната сума. Надявах се плоският данък да ми свали осигурителната вноска, но те пък вдигнаха прага  Confused
Нямам търпение да си взема болничния на 01.04.08 /45 дни преди термина/ и след 15 дни /надявам се/ да видя какво аджеба ще ми даде тази "мила" държава!
Професорът, който бди над мен и неродена Петка ми каза да си взема веднага болничен /има основания/, но аз казах не мога, точно заради тези 6 месеца.....
Честно казано иде ми да кажа нещо нецензурно!
НО ........ Да сме живи и здрави, пък на другото майната му!!!

# 464
Здравейте,
имам следния въпрос:
От 31.01.2008 си взех първия болничен (45 дена преди ражодане).Вчера шефа ми каза че е издействал да ми увеличат заплатата със стара дата, т.е от 01.01.08г на 1900 лв. Предходните месеци брутната ми заплата беше 1500 лв.Ще се отрази ли това на майчинството или януари месец няма да се вземе предвид?

Благодаря Ви предварително! newsm51

P.S. Тези НОЙ кога изплащат болничните още нищо не съм получила?

Общи условия

Активация на акаунт