Майчинството - счетоводно - 8

• 46 173
  • 1 019
  •   1
Отговори
# 540
  • Варна
Здравейте мами счетоводителки! Hug
Веднъж ми отговорихте за което съм Ви безкрайно благодарна, но сега отново имам въпрос :
От 1.04.08 мисля да изляза в болничен без прекъсване , въпреки че термина ми е 20.07.2008 / излизам в болничен около 2 месеца преди 45 дневния ми болничен /
Та въпроса ми е кои месеци ще са база за обезщетението ми, като допълня ,че работя във фирмата на трудов договор от 01.09.2007 ? Т.е. сега на 1.03.08 станаха 6 месеца от както съм на работа , а стават 7 месеца до 1.04 - когато мисля да изляза в болничен.И още нещо - имам един 7-дневен болничен от 30.01.2008 - 5.02.2008 - това значи ли че тези месеци не може да се взимат като база за обезщетение заради 2 дни от единия и 3 раб. дни от другия месец  Shocked?? Да не би да трябва да имам 6 пълни месеца без нито ден болничен за да получавам обезщетение?Много съм объркана, чета, чета и съвсем се обърквам .. Confused Grinning
Ще съм ви мнооого благодарна ако ми отговорите  Hug

дали ще може да ми отговори някоя знаеща мама??  bouquet

# 541
GARGAMELA,СТРАШНО ТИ БЛАГОДАРЯ ЗА БЪРЗИЯ И ЯСЕН ОТГОВОР.ОТ УТРЕ ЗАПОЧВАМ ДА ДЕЙСТВАМ,ТА ДА ИМА ПАРИЧКИ ЗА ПОСРЕЩАНЕТО НА БЕБЧО!
ОЩЕ ВЕДНЪЖ ПРИЕМИ СЪРДЕЧНИТЕ МИ БЛАГОДАРНОСТИ! newsm74 Two Hearts smile3525 newsm51

# 542
Здравейте!Имам питане за детските.Поискаха ми бележка за доходите от март миналата година до февруари тази година включително.През това време обаче аз бях в 315-дневния период /през повечето време,той изтече на 12-ти декември/.Счетоводителката на нашата фирма каза,че тя няма как да ми издаде такава бележка,понеже парите реално не ми ги плаща фирмата,а държавата.От Социални обаче ми казаха,че бележката трябва да е от работодателя.Въпросът ми е кой все пак трябва да ми издаде тази бележка?Предварително ви благодаря!
[/quote
Стели,според мен, ако фирмата,където се водиш на работа превежда обезщетенията ти,те следва да ти издадат бележката. Другия вариант е с декларация /свободен текст/ да декларираш дохода си месец по месец. Аз подавам декларация,но съм самоосигуряващо се лице и обезщетенията ми се превеждат директно от НОИ.
Доколкото знам,по време на майчинство фирмата превежда само осигуровките,а парите,които получаваме,са от държавата.Ако не съм права,моля да ме поправите.Аз съм лаик в тази област,но според мен фирмата може да издаде бележка върху каква заплата е внасяла осигуровки.От друга страна обаче през тези 315 дни съм получавала 90 процента от тази заплата,върху която са ме осигурявали.А след изтичането им съм започнала да получавам твърдо 220 лв,независимо от осигурителния доход.Нищо не ми е ясно.Моля компетентните в тази сфера да ми отговорят.

По принцип Дирекция "Социално подпомагане" получава служебно сумите изплатени от НОИ, поне за София със сигурност, а така би трябвало да бъде и в другите градове. Работодателя може да даде служебна бележка само за месеците, в който лицето е работило или е получавало сумите за болнични и майчинство по стария ред чрез работодателя. Работодателя може да отбележи, че в месеците в който нямаш доход си била в болнични или майчинство и сумите са ти изплатени от НОИ. Някъде обаче четох из форума, че има майките, които са изпращани в НОИ си вземат бележки.
Явно не навсякъде е така,както в София,защото като ходих в "Социално подпомагане" да питам кога трябва да подавам пак документи,погледнаха чрез ЕГН в личното ми досие или не знам как се нарича,и със сигурност са видяли,че съм била в болнични /нали така се нарич 315-дневнияпериод,да не бъркам/през периода,за който ми искат бележка.И въпреки всичко ми поискаха.Май ще трябва да отида на място да питам,да не стане грешка.Благодаря,anii_ta!  bouquet

# 543
  • Банкя
Стики, Stryper Благодаря ви и на двете за бързите отговори и отделеното време  bouquet  Hug  bouquet

# 544
  • София
Здравейте скъпи мами счетоводителки!
доста изчетох из предишните теми и предварително се извинявам,ако задавам вече обсъждани въпроси.
Назначена съм на текущото ми работно място на 08.01.2008 г. осигуряват ме на 460 лв. Договорът от старата ми работа е прекратен на 07.01.2008,а там ме осигуряваха на 230лв, т.е нямам никакво прекъсване. имам използван болничен през януари-4 дни(от новото място).
Решила съм да излезна болничен възможно най-скоро,след като направя 6 месеца на новата работа.Това ще стане на 07.07. Въпроса ми е за месец януари- на базата на коя заплата ще ми изчислят болничния на 230 или на 460 лв? И ще се отрази ли това на сумата, която ще получавам след раждането,защото ако е така,май ще работя до август  Sad
благодаря предварително за вниманието  bouquet

1 Януари месец грубо си осигурена на 390-400 лв.Това ще е базата за болничния.Взимат се цели месеци.Можеш да излезнеш в болничен още на 1 юли.Базата ти ще бъде януари-юни
2 Това че не си осигурявана целия януари на 460 и че си ползвала болнични ще се отрази на обещетението,но не много

благодаря   bouquet

# 545
Здравейте мами Simple Smile
Аз имам следното питане: в момента съм седми месец и работя във фирмата на съпруга ми. Но се появи необходимост той да закрие тази фирма, в този случай ще трябва да ме прехвърли в другата си фирма (документално). Та питането ми е, това прехвърляне преди или след раждането ми да го направим, и в единия или другия случай ще загубя ли нещо?
Ако ме прехвърли сега изчисляването на последните шест месеца ще се наруши ли, или ще ми се сумират 5 месеца от старата и 1 от новата фирма?
Ако се прехвърля след раждането има ли някаква опасност да ми се прекъсне майчинството, или нещо друго непредвидено?
Благодаря ви много предварително Simple Smile

# 546
Здравейте!

Надявам се някой да ми помогне за разрешаване на следният въпрос: Бременна съм в началото на 3 месец и съм с непрекъснат трудов мстаж от около 3 години. Тъй като работата ми е много натоварена ( а съм и със едни желан аборт преди 6 години и един спонтанен миналата година) искам да излезна в непрекъснат болничен  до раждането. Сега идват въпросите : 1. Дали в толкова ранен етап на бременността мога да получа такъв болничен и ако лекарят откаже какво да правя?
2. За месеците, в които съм в болничен какво ще получавам от НОИ т.е. болничните , които ще получавам от тях на база последната работна заплата ли ще са ? Притеснявам се да не би няколко месеца да не получавам нито заплата , ното болнични.
3. Когато стане време да излезна 45 дена преди раждането в болнични кои приходи ще се имат впредвид( доколкото имама информация пос;ледните 6 месеца, когато съм се водела на работа)

Предварително благодаря на всеки, който ми отговор!  bouquet

# 547
Някой дали ще може да "разчете", какво означава това по-долу? Защо е отразено само до октомври 2006г.? А 2007 и 2008 г. къде са? Защо не са посочени? Много благодаря!

Месеци без данни за здравно осигуряване в периода от ЯНУАРИ/2000 до ОКТОМВРИ/2006

2000 г. - месеци 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12
2001 г. - месеци 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12
2002 г. - месеци 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12
2003 г. - месеци 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12
2004 г. - месеци 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12
2005 г. - месеци 1,2,3

# 548
  • Пловдив
Здравейте мами счетоводителки! Hug
Веднъж ми отговорихте за което съм Ви безкрайно благодарна, но сега отново имам въпрос :
От 1.04.08 мисля да изляза в болничен без прекъсване , въпреки че термина ми е 20.07.2008 / излизам в болничен около 2 месеца преди 45 дневния ми болничен /
Та въпроса ми е кои месеци ще са база за обезщетението ми, като допълня ,че работя във фирмата на трудов договор от 01.09.2007 ? Т.е. сега на 1.03.08 станаха 6 месеца от както съм на работа , а стават 7 месеца до 1.04 - когато мисля да изляза в болничен.И още нещо - имам един 7-дневен болничен от 30.01.2008 - 5.02.2008 - това значи ли че тези месеци не може да се взимат като база за обезщетение заради 2 дни от единия и 3 раб. дни от другия месец  Shocked?? Да не би да трябва да имам 6 пълни месеца без нито ден болничен за да получавам обезщетение?Много съм объркана, чета, чета и съвсем се обърквам .. Confused Grinning
Ще съм ви мнооого благодарна ако ми отговорите  Hug

1..Базата ти ще бъде ноември-март през целия болничен /всключително 45 те дне преди термин и 270 те дни слезд термин /
2.Не е проблем,че си ползвала 7 дни болничен по време на базата за изчисление

# 549
  • Пловдив
Здравейте!

Надявам се някой да ми помогне за разрешаване на следният въпрос: Бременна съм в началото на 3 месец и съм с непрекъснат трудов мстаж от около 3 години. Тъй като работата ми е много натоварена ( а съм и със едни желан аборт преди 6 години и един спонтанен миналата година) искам да излезна в непрекъснат болничен  до раждането. Сега идват въпросите : 1. Дали в толкова ранен етап на бременността мога да получа такъв болничен и ако лекарят откаже какво да правя?
2. За месеците, в които съм в болничен какво ще получавам от НОИ т.е. болничните , които ще получавам от тях на база последната работна заплата ли ще са ? Притеснявам се да не би няколко месеца да не получавам нито заплата , ното болнични.
3. Когато стане време да излезна 45 дена преди раждането в болнични кои приходи ще се имат впредвид( доколкото имама информация пос;ледните 6 месеца, когато съм се водела на работа)

Предварително благодаря на всеки, който ми отговор!  bouquet

1.Няма проблем да си в болничен от сега до края.Много мамчета правят така.Лекарите не отказват,но ако все пак откаже просто сменяш лекаря  Wink
2.Ако излезнеш в болничен на 15 март,базата за изчисление на обещетението ти ще бъде октомври-февруари.Няма да има месец,в който да си болничен и да не получаваш от Нои пари.Обещетенията се бавят,но се получават.Грубо ще получаваш реалната си заплата до 9 месец на бебето.След това започва майчинството до 2 години на детето в размер на 220 лв за 2008 г.
3.за изчисление на 45 двевния болничен се взимат 6 пълни месеца назад доходите преди излизането в болничен.Ако излезнеш на 15 март в болничен базата ти ще бъде през целия болничен октомври-февруари,както писах по-горе.

# 550
Възможно е отговора на въпроса ми да е някъде в темите по горе но не можах да го открия.  newsm78
Би ли ми отговорил някой как се изчислява неплатената  отпуска за гледане на дете до 8 год. възраст - в работни или календарни дни /по възможност и норматива/.
Благодаря предварително!   

# 551
Елфита много благодаря! Hug

# 552
  • София
Възможно е отговора на въпроса ми да е някъде в темите по горе но не можах да го открия.  newsm78
Би ли ми отговорил някой как се изчислява неплатената  отпуска за гледане на дете до 8 год. възраст - в работни или календарни дни /по възможност и норматива/.
Благодаря предварително!   
Чл. 49. от Наредба за работното време, почивките и отпуските Oтпускът за отглеждане на дете до 8-годишна възраст по чл. 167а, ал. 1 КТ се ползва въз основа на писмено заявление за всеки отделен случай, подадено от майката или бащата (осиновителката или осиновителя) най-малко 10 работни дни преди датата, от която желае да ползва отпуска, в което се декларира, че детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка. Работодателят е длъжен да осигури отпуска от деня, посочен в заявлението. Ако лицето няма право на този отпуск, работодателят незабавно го уведомява писмено за това.
(2) Отпускът по ал. 1 се заявява и ползва в календарни дни.
(3) Когато отпускът за отглеждане на детето по чл. 167а КТ се ползва за първи път, в заявлението се декларира, че такъв отпуск не е ползван от никое от лицата, които имат право на него.

# 553
Здравейте! Бих искала да задам един въпрос на мамите счетоводителки. Бременна съм в 8 м. вече. до септември мес. съм осигурявана на МРЗ 180 лв от октомври съм в болничен и получавах 80% от 180лв. Сега за 2008 когато МРЗ е 220 лв колко лв ще получавам месечно болничен 80% от 180 или /0% от 220. А на счетоводителката съм дала пари за здр. осиг Върху 240 лв заплата. Благодаря предварително

# 554
Някой дали ще може да "разчете", какво означава това по-долу? Защо е отразено само до октомври 2006г.? А 2007 и 2008 г. къде са? Защо не са посочени? Много благодаря!

Защото вече си с непрекъснати здравни права в момента.
Периодът ноември 2006 - януари 2008г. е важен за това дали лицето е с прекъсване на здр. права. (Ако има 9 месеца в този период със здравни осигуровки, са непрекъснати здравноосигурителните права)

Общи условия

Активация на акаунт