Майчинството - счетоводно - 8

• 46 134
  • 1 019
  •   1
Отговори
# 720
Тъй като скоро се върнах на работа ме интересуват следните въпроси:
1. Мога ли да прехвърля майчинството си на детегледачката, която се грижи за детето ми (и по този начин да намаля разходите по заплащането й)? Жената е в трудоспособна възраст, назначена на трудов договор, но не ми е роднина.
2. Имам желание всеки месец да правя дарения за болни дечица (вече преведох парички по сметките на три деца от галерията на настоящия сайт). Въпросът ми е - как трябва да се оформят документите (аз имам само платежните нареждания, на които като основание е посочено "дарение за лечение"), така, че тези суми да се признават като разход, с който да се намалява годишният ми облагаем доход. Така, спестените данъци ще мога отново да даря за лечение на деца, вместо да потънат в държавната  хазна и да отидат за нови гуми на някой депутатски мерцедес.

1. Виж темата за програмата В подкрепа на майчинството или по-добре говори със счетоводителя си.
2. Мисля, че платежните са достатъчни. Още не съм чела всички нови упътвания за попълването на ГДД. Sad
А, няма лошо в това държавната хазна да е пълна!

# 721
Някой може ли да ми каже дали ще се промени сумата,която получавам за майчинство след раждането на второто дете?Знам,че детските ще се увеличат минимално и че ще получа 600лв еднократна помощ за раждане на второ дете,но незнам сумата от 220лв,която сега получавам дали ще се промени.

# 722
Здравейте!
Първо бих искала да се извиня ако е коментирано това което ще попитам вече в темата, но прерових доста от нея и не успях да открия нищо.  Sad
Та, случая ми е такъв:
Омъжих се в Македония и живея в Скопие от миналата година. Бременна съм в седми месец и се осигурявам в България за да мога да взимам поне някакви парички тъй като тука така и не успях да намеря работа.
Все още се двуомим къде да родя, с оглед на това че счетоводителката на фирмата в която се осигурявам ми каза че за да си получавам парите трябва бебето да е родено в България, тоест да има българско гражданство.  newsm78 А ако родя тук вземането на такова за него ще се проточи доколкото разбрах доста дълго.  Sad
Дали някой знае истина ли е това и къде евентуално мога да прочета нещо по темата?
Благодаря предварително.
Поздравчета.  Simple Smile

# 723
Като има проблем с болничния го връщат. Но Приложение 1 е за дните след болничните - защо това да е причината да не ти изплащат болничен!

Връщат ги по пощата, но не си спомням дали беше с препоръчано писмо или не. И прилагат писмо поради какви причини е отказан.

Не се подписвайте на документи, на които не сте прочели съдържанието или не сте попълнили!
Благодаря много! Явно аз съм си за бой, че не гледам какво подписвам и съм оставила всичко на счетоводителката. Ще ходя сега като грешен дявол да си издирвам болничния. А това, че е върнат, понеже липсвало Приложение 1 ми го казаха на тел. 926 10 10 като звъннах за справка. Казаха също, че това е декларация, че не съм дала детето за отглеждане. Защо е вързано с болничния и аз не разбирам. newsm78

# 724
Искам да попитам:
        Губят ли се месечните детските помощи /25 лв./ за месеците когато не е подадена молба в соц. грижи. Синът ми се роди на 29.12.2007 г. и още не съм подала молба тъй като на съпругът ми не му издават служ. бележка за доходите от работата. Та  изгубила ли съм вече парите за месец - януари и февруари ?

# 725
  • София
Искам да попитам:
        Губят ли се месечните детските помощи /25 лв./ за месеците когато не е подадена молба в соц. грижи. Синът ми се роди на 29.12.2007 г. и още не съм подала молба тъй като на съпругът ми не му издават служ. бележка за доходите от работата. Та  изгубила ли съм вече парите за месец - януари и февруари ?
Да губиш ги. Месечните помощи за деца се отпускат от началото на месеца, през който е подадена молба-декларацията с необходимите документи.

# 726
 PraynigМоля,ако може да ми помогнете:
Водя се фиктивно на работа и от калколаторчето КиК разбрах,че счетоводителката ми взима повече.За да не стане пак грешка някой знае ли какво се плаща ,след като излезнеш в болничен.Какво плаща работодател, и какво работника,демек аз,затова ,че излиам по майчинство от 11.03 до края на315 дни.  bouquet

# 727
Здравейте!
И аз искам да се консултирам за следния казус.
Бременна съм в 3ти месец. Като до края на  месеца най-вероятно ще напусна работата си по взаимно съгласие. Питането ми е ако вече съм безработна имам ли някакви преференции, взимам ли някакви пари, имам ли нужда от болнични листове и т.н.?

# 728
Я не напускай, че ще те бия! И то взаимно съгласие - не позволявай да те манипулират  #Cussing out - пускай отпуски, болнични!

Иначе изгаряш - социални 100лв. месечно.

# 729
А това, че е върнат, понеже липсвало Приложение 1 ми го казаха на тел. 926 10 10 като звъннах за справка. Казаха също, че това е декларация, че не съм дала детето за отглеждане. Защо е вързано с болничния и аз не разбирам. newsm78

Днес ми върнаха Приложения към болнични без самия болничен. Писмото е препоръчано и вътре има писмо, с което ме уведомяват за причините. Така че виж къде точно е проблемът!  Wink

# 730
Здравейте на всички най-умни и счетоводно информирани мами! Аз като един обикновен филолог имам въпрос за вас и предварително благодаря за отговора!
Става дума за прословутия плосък данък, въведен наскоро. Във фирмата на съпруга ми има традиция да си раздават премии през м. април всяка година. Надяваме се и сега да е така.  Mr. Green
Но наскоро им обяснили, че ще обложат въпросната премия по таблицата, валидна според предишния закон, тоест не само с 10 %, а с доста повече, тъй като възнаграждението се отнасяло за минал период.
Поразрових се и изнамерих едно тълкуване на изменението на ЗДДФЛ, според което, независимо от това за кога е възнаграждението, щом то се изплаща през 2008 г., се облага според закона, в сила от 1 януари 2008, тоест с 10 %.

Може ли някой да ми обясни всъщност как стоят нещата, ще съм много признателна!   bouquet

Вероятно им изплащат премии за 2007г. В този случай трябва да се обложат по законът, който бе валиден 2007г. - т.е. не е 10% данък доход, а прогресивната скала. Sad

За справка - На тази страница виж в раздела за Закон за данъците върху доходите на физическите лица
Указание относно: Прилагане на чл.42 от ЗДДФЛ при определянето на авансовия данък за възнаграждения по трудови правоотношения, начислени за съответните месеци на 2007 г., изплатени след 1 януари 2008 г.
Указанието е от 08.01.2008

От това по-ясно, здраве му кажи!
Много ти благодаря за бързия отговор!  Hug

# 731
Някой може ли да ми каже дали ще се промени сумата,която получавам за майчинство след раждането на второто дете?Знам,че детските ще се увеличат минимално и че ще получа 600лв еднократна помощ за раждане на второ дете,но незнам сумата от 220лв,която сега получавам дали ще се промени.

Нещо не ми е ясно - кога ще раждаш? Или си родила вече?

# 732
От това по-ясно, здраве му кажи!
Много ти благодаря за бързия отговор!  Hug

Моля! Съжалявам само, че не те зарадвах! Догодина, живот и здраве!  Sunglasses

# 733
PraynigМоля,ако може да ми помогнете:
Водя се фиктивно на работа и от калколаторчето КиК разбрах,че счетоводителката ми взима повече.За да не стане пак грешка някой знае ли какво се плаща ,след като излезнеш в болничен.Какво плаща работодател, и какво работника,демек аз,затова ,че излиам по майчинство от 11.03 до края на315 дни.  bouquet

Болничен, майчинство- само здравни осигуровки - 8.64лв. месечно тази година.  Simple Smile

# 734
Второто дете ще се роди ноември 2008г.,а първото е родено август 2007гл

Общи условия

Активация на акаунт