Майчинството - счетоводно - 8

• 46 168
  • 1 019
  •   1
Отговори
# 705
Здравейте! Аз имам следния проблем: от НОИ казват, че са върнали третия ми болничен, понеже липсвало Прибожение 1, счетоводителката ми твърди, че го е подала със всичко, приели са го и при нея нищо не се е връщало. Какво да правя от тук нататък? Пари от декември не съм видяла... Sad

# 706
Здравейте!Скоро излизам в болничен 45 дни преди термина,въпросът ми е какви други документи трябва да си подготвя?

Подаваш декларация приложение номер 7 и удостоверение от банката за твоята банкова сметка.Това се прави еднократно.Ако си ползвала болничен през 2007,това вече е направено и не се налага пак да го правиш.
Мога да ти пратя на майл приложение 7
Нещо не ми е ясно с това приложение №7.В него се пишат имената и ЕГН на детето ,аз как да го попълня преди да съм родила?

# 707
  • София
Здравейте!Скоро излизам в болничен 45 дни преди термина,въпросът ми е какви други документи трябва да си подготвя?

Подаваш декларация приложение номер 7 и удостоверение от банката за твоята банкова сметка.Това се прави еднократно.Ако си ползвала болничен през 2007,това вече е направено и не се налага пак да го правиш.
Нещо не ми е ясно с това приложение №7.В него се пишат имената и ЕГН на детето ,аз как да го попълня преди да съм родила?
Може би гледаш друго приложение. Ето тук може да погледнеш Пр.7 от Наредбата за изчисляване..... http://docstore.odit.info/?s=4&rid=1500

# 708
  • Пловдив

нещо май бъркаш приложенията,по точно наредбата,ето ти линк в чл.8 има приложението .
сории повторихме се

# 709
Здравейте на всички най-умни и счетоводно информирани мами! Аз като един обикновен филолог имам въпрос за вас и предварително благодаря за отговора!
Става дума за прословутия плосък данък, въведен наскоро. Във фирмата на съпруга ми има традиция да си раздават премии през м. април всяка година. Надяваме се и сега да е така.  Mr. Green
Но наскоро им обяснили, че ще обложат въпросната премия по таблицата, валидна според предишния закон, тоест не само с 10 %, а с доста повече, тъй като възнаграждението се отнасяло за минал период.
Поразрових се и изнамерих едно тълкуване на изменението на ЗДДФЛ, според което, независимо от това за кога е възнаграждението, щом то се изплаща през 2008 г., се облага според закона, в сила от 1 януари 2008, тоест с 10 %.

Може ли някой да ми обясни всъщност как стоят нещата, ще съм много признателна!   bouquet

# 710
И аз да попитам нещо.
Мога ли да се запиша в бюрото по труда,като работещ,търсещ работа и от някоя фирма да ме наемат от Бюрото,но това при условие,че имам договор с друга фирма и си  получавам майчинството от там?

# 711
Здравейте,
да попитам за някакъв линк за прехвърляне на майчинство?
Как стоят нещата, татко ни не се води никъде на работа,
а аз май ще трябва да се върна на работа, малката е на 7 месеца и 2 седмици, така че още взимам 90 % от заплатата си? А после за до края на втората година тия 220 лв??
Благодаря предварително!!!!!
Тук съм качила подробно описана процедура за прехвърляне на майчинство
Процедура за прехвърляне на майчинство
email: aniita76@gmail.com
парола: aniita761215
Има и документите които трябва да се попълнят - Заявление по чл.164 ал.3 от бащата, Декларация заползване на отпуск по чл.164 от бащата и Справка от предприятието
 Peace

МНОГООООО БЛАГОДАРЯЯЯЯЯ!!!!

# 712
  • София
Извинявайте, сигурно някъде пише, но колко е майчинството след изтичане на болничния? Аз се върнах на работа и би трябвало да получавам 50 % нали, не съм прехвърлила майчинството. От НОИ са ми превели 75 лв. Цялото 150 лв. ли е? Благодаря.

# 713
  • Пловдив
Извинявайте, сигурно някъде пише, но колко е майчинството след изтичане на болничния? Аз се върнах на работа и би трябвало да получавам 50 % нали, не съм прехвърлила майчинството. От НОИ са ми превели 75 лв. Цялото 150 лв. ли е? Благодаря.

50 % от май4инството за 2008 е 110 лв.Цялото е 220 лв

# 714

Ako си след болнични - т.е. между 135-я и 315-я ден няма да получаваш 50% обезщетение.
Справка - #7 на първата страница на тематаWink

# 715
Осигуровките от бюрото по труда важат ли?Например ако майката е безработна и взема обезщетение за безработица остава и  1 месец и после 5 на трудов договор-достатъчно ли е да вземе 2 год майчинство? newsm78Или трябва да се откаже от помощите последния месец.

Щом имаш обезщетение от Бюро по труда, значи имаш право и на майчинство. За останалото - също #7на първата страница

# 716
Здравейте! Аз имам следния проблем: от НОИ казват, че са върнали третия ми болничен, понеже липсвало Прибожение 1, счетоводителката ми твърди, че го е подала със всичко, приели са го и при нея нищо не се е връщало. Какво да правя от тук нататък? Пари от декември не съм видяла... Sad

Приложение 1 е "Декларация за обстоятелствата за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание чл. 50 и 51 КСО". Попълвала ли си го?

# 717
Здравейте на всички най-умни и счетоводно информирани мами! Аз като един обикновен филолог имам въпрос за вас и предварително благодаря за отговора!
Става дума за прословутия плосък данък, въведен наскоро. Във фирмата на съпруга ми има традиция да си раздават премии през м. април всяка година. Надяваме се и сега да е така.  Mr. Green
Но наскоро им обяснили, че ще обложат въпросната премия по таблицата, валидна според предишния закон, тоест не само с 10 %, а с доста повече, тъй като възнаграждението се отнасяло за минал период.
Поразрових се и изнамерих едно тълкуване на изменението на ЗДДФЛ, според което, независимо от това за кога е възнаграждението, щом то се изплаща през 2008 г., се облага според закона, в сила от 1 януари 2008, тоест с 10 %.

Може ли някой да ми обясни всъщност как стоят нещата, ще съм много признателна!   bouquet

Вероятно им изплащат премии за 2007г. В този случай трябва да се обложат по законът, който бе валиден 2007г. - т.е. не е 10% данък доход, а прогресивната скала. Sad

За справка - На тази страница виж в раздела за Закон за данъците върху доходите на физическите лица
Указание относно: Прилагане на чл.42 от ЗДДФЛ при определянето на авансовия данък за възнаграждения по трудови правоотношения, начислени за съответните месеци на 2007 г., изплатени след 1 януари 2008 г.
Указанието е от 08.01.2008

# 718

Приложение 1 е "Декларация за обстоятелствата за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание чл. 50 и 51 КСО". Попълвала ли си го?
Не помня вече. Като занесох третия болничен, счетоводителката ми даде декларацията за дните до 315 и още един куп документи, които само подписах. Тя каза, че ще ги попълни, за да не ме занимава. Възможно е да го е забравила например, което е поправимо... Въпроса е, болничния къде да си търся? Или ще трябва да вадя нов? По пощата ли го връщат или го дават на счетоводителката като отиде? Защото те казват, че  върнат, а при нея го няма.

# 719
Като има проблем с болничния го връщат. Но Приложение 1 е за дните след болничните - защо това да е причината да не ти изплащат болничен!

Връщат ги по пощата, но не си спомням дали беше с препоръчано писмо или не. И прилагат писмо поради какви причини е отказан.

Не се подписвайте на документи, на които не сте прочели съдържанието или не сте попълнили!

Общи условия

Активация на акаунт