Майчинството - счетоводно - 8

• 46 172
  • 1 019
  •   1
Отговори
# 765
  • София
Според мен трябва да си отработиш тези 10 дни. Иначе дори и 9 да са, за 9те ще получиш новата заплата по споразумението, но за отпуска след това ще получаваш старата. Daniela75 така ли е?
А 10те работни дни задължително ли е да са в един календарен месец. Ако е така и трябва да се върна на работа от 24.03 например, до края на март има 6  р.д. От април още 4 ли трябва да отработя или цели 10? Ако се гледа предходен месец, то тогава ще трябва да си работя и целия април, а чак през май да изляза в отпуск. Нещо не ми стана ясно newsm78

10-те дни задължително трябва да са отработени месеца, предхождащ месеца, в който ще излизаш в отпуск. Ако трябва да се върнеш на 24.03. за да ползваш отпуска на база нова заплата трябва чак месец май да излезеш.

# 766
daniela75
Значи не си съгласна с това което съм писала по-горе?

# 767
  • София
daniela75
Значи не си съгласна с това което съм писала по-горе?

Стики,позволи ме да не се съглася с теб. Ако няма отработени дни за база ще се вземе брутното трудово възнаграждение от преди излизането в майчинство.За да се приложи това, което ти цитираш трябва да се вдигне заплатата със стара дата и това увеличение да е отпреди излизането в майчинство, което ми се вижда малко вероятно. Поне аз така го тълкувам този член. Ако искаш да ползваме като арбитър Министерството на труда и да пуснем едно запитване към тях Simple Smile Може пък и ти да се окажеш права, което ще е добре за доста майки тук .

# 768
Имаме следния случай - майка е взимала 220лв. преди да излезе в майчинство. От 01.01.2008г. на всички служители от отдела й са увеличени заплатите със заповед на работодателя, напр. на 260 лв.

Това е "вътрешен акт на работодателя от определена дата (01.01.2008г) са увеличени работните заплати". Нашата майка "към тази дата или след нея е бил в платен отпуск" за гледане на дете. Детето става на две години месец март и тя си пуска молба за платен годишен отпуск. Следователно при нея са изпълнени условията по чл.21 ал.2 от НСОРЗ и трябва да й се заплати и добавката. (нарочно дадох такава начална заплата, защото тя се изравнява със сегашната мин. заплата)

НСОРЗ чл.21 ал.2 не е противоречие, а допълнение на чл.177 от КТ (също и чл.17-21 на същата). Както е с повечето Наредби - третират специфичните случаи на конкретни закони!  Wink

# 769
  • София
За да не спорим излишно пуснах запитване към Министерството на труда. Предполагам, че до 2-3 дни ще отговорят. Дотогава (а и след това) мир и спокойствие  Peace

# 770
О, аз не съм конфликна личност!
В спора се ражда истината, Ще чакаме и дотогава не отговаряме на подобни въпроси.  Peace

# 771
  • София
О, аз не съм конфликна личност!
В спора се ражда истината, Ще чакаме и дотогава не отговаряме на подобни въпроси.  Peace

И аз не съм. Пък и ти ако се занимаваш с това ще си по -  наясно с нещата. Аз само тълкувах члена  Mr. Green Аз не съм счетоводител Simple Smile

# 772
Повечето неща с един закон не стават, камо ли с един член от него!  Wink

А може ли да допълниш въпроса си с това колко дни е нужно да отработиш, за да ти се изплати отпускът спрямо новата заплата?

# 773
  • София /Сухата река/
Много Ви моля ако може да ми отговорите на моя въпрос.Синът ми навършва 2 г.утре 17март.Аз искам да си използвам платената и неплатената отпуска.Ходих в работата ми през м.февруари  и исках да си пусна молба за съответните отпуски,но ми казахАа,4е било рано ,трябвало да навърши 2 г.  детето и тогава да си пусна молбата.В4ера ми се обаждат от работата и ми казаха,4е трябва да съм на работа утре 17.март.Заплатата преди 3 г. ми е била 300лв.сега като си ползвам платената отпуска наколко ще мия платят,като се има в предвид,4е на моите колеги сега им е 500 лв/ще ми я платвт по новата  или по старата заплата.Като отида утре могат ли да ме задалжат да съм на работа и ще ми признаят ли молбата за платена отпуска,която ще я подам утре.Надявам се ,4е сте ме разбрали...

# 774
Здравейте момичета, местя се да живея от Габрово в София и понеже съм заварен случай по майчинство и ще ми се загубят две седмици без работа. имали възможност тези дни като не ги работя да загубя майчинството или ще загубя само парите за тези дни, които не работя.

# 775
Здравейте! Бременна съм в 5-я месец, на безсрочен трудов договор. През януари съм била в болнични от 2 до 4-ти, на работа от от 7 до 15-ти и от 16 януари до 16 март включително съм в болнични поради усложнения. Имам следния въпрос? В кой от двата случая ще имам по-висока ставка за месечен доход - ако се върна на работа или си продължа болничния до 45-те дена болничен преди самото раждане, които започват от 11 юни? Ако не греша при положение, че съм в непрекъснат болничен преди 45-те дена болничен преди раждане се взима дохода 6 месеца назад от месеца с непрекъснат болничен (така ли е всъщност или не?), който би трябвало да е по-висок, тъй като не се броят месеците, в които изцяло съм била в болничен. Ако се върна на работа със сигурност месеците с болничен ще влязат в тези 6 месеца и се опасявам, че ставката ми доста ще спадне. Моля Ви посъветвайте ме компетентно как ще е по-добре да постъпя в този случай с оглед да получавам по-високо обещетение през 315-те дни? Благодаря Ви предварително  Grinning

# 776
Много Ви моля ако може да ми отговорите на моя въпрос.Синът ми навършва 2 г.утре 17март.Аз искам да си използвам платената и неплатената отпуска.Ходих в работата ми през м.февруари  и исках да си пусна молба за съответните отпуски,но ми казахАа,4е било рано ,трябвало да навърши 2 г.  детето и тогава да си пусна молбата.В4ера ми се обаждат от работата и ми казаха,4е трябва да съм на работа утре 17.март.Заплатата преди 3 г. ми е била 300лв.сега като си ползвам платената отпуска наколко ще мия платят,като се има в предвид,4е на моите колеги сега им е 500 лв/ще ми я платвт по новата  или по старата заплата.Като отида утре могат ли да ме задалжат да съм на работа и ще ми признаят ли молбата за платена отпуска,която ще я подам утре.Надявам се ,4е сте ме разбрали...

Ами отиди на работа, за един ден нищо няма да ти стане! Но защо утре - май се пада вдруги ден. Само да открия това указание, че майката се връща на следващия ден.  Embarassed

За другото - чакаме отговор, както видя. Wink

# 777
Здравейте момичета, местя се да живея от Габрово в София и понеже съм заварен случай по майчинство и ще ми се загубят две седмици без работа. имали възможност тези дни като не ги работя да загубя майчинството или ще загубя само парите за тези дни, които не работя.

Ако си напуснала работа няма да получаваш обезщетение. Докато не започнеш пак.

# 778
Здравейте! Бременна съм в 5-я месец, на безсрочен трудов договор. През януари съм била в болнични от 2 до 4-ти, на работа от от 7 до 15-ти и от 16 януари до 16 март включително съм в болнични поради усложнения. Имам следния въпрос? В кой от двата случая ще имам по-висока ставка за месечен доход - ако се върна на работа или си продължа болничния до 45-те дена болничен преди самото раждане, които започват от 11 юни? Ако не греша при положение, че съм в непрекъснат болничен преди 45-те дена болничен преди раждане се взима дохода 6 месеца назад от месеца с непрекъснат болничен (така ли е всъщност или не?), който би трябвало да е по-висок, тъй като не се броят месеците, в които изцяло съм била в болничен. Ако се върна на работа със сигурност месеците с болничен ще влязат в тези 6 месеца и се опасявам, че ставката ми доста ще спадне.

Базата за изчисляване на обезщетението за бременност и раждане ще ти е декември 2007-май 2008 независимо кога си била в болничен и кога на работа.
Базата на сегашния ти болничен е юни - декември 2007г. Общо взето няма значение дали си в болнични или на работа за размера на обезщетението. Така че си гледай здравето!  Simple Smile

Погледни и #8 на първата страница на темата

# 779
Благодаря ти много за бързия отговор   bouquet! Аз се водя нетрудоспособна от 23-ти януари, т.е. болничния се издава с решение на ТЕЛК и някъде по темите бях чела, че тези месеци се изваждат и се смятат 6 месеца назад, т.е. ако в моя случай не се върна на работа базата за изчисляване на обезщетението за бременност и раждане би трябвало да е август 2007-януари 2008. Има ли такова нещо или не? От друга страна ще ни вдигат заплатите от този месец, а и ще получа допълнително пари към заплатата, които не знам как и дали ще влязат в сметките за обещетение ако по това време съм в болнични...объркана работа, а аз съм още по-объркана Rolling Eyes но във всички случаи здравето е по-важно! Благодаря ти още веднъж  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт