Майчинството - счетоводно - 8

• 46 173
  • 1 019
  •   1
Отговори
# 810
Здравейте!
При мен ситуацията е следната: излезнах във второ майчинство, а първото ми изтича чак през септември тази година. Какво следва да се случи с него - автоматично се прекратява или ми дължат час от обезщетението?
Предварително Ви благодаря за всяка информация, която можете да ми дадете!

# 811
Здравейте всички! Някой знае ли как точно се изчисляват майчинските за 315те дни от НОИ? На мен ми казаха, че изплащат 90% от брутната заплата, но без да надвишава нетния доход на работен ден от календарния месец и повече не искаха да ми обяснят. Казват - ще си сметнете като дойдат парите... Ако някой от вас вече е минал през това, моля споделете как точно се прави тази сметка:)Осигурявам се на около 1200 лв, колко доход ще значи това за тези 10 месеца?
Благодаря:))

# 812
  • Варна
Здравейте! Дядо ми прочел във вестник "трета възраст" /защо ли пък точно там го пише  newsm78  hahaha/, че платеният отпуск за отглеждане на дете ще се увеличи от 2 на 3години. Вие чували ли сте нещо такова?

# 813
Това като се рових рези дни из форума (не помня дали беше назад в тази тема или друга) пак го срещнах някъде, но ми се струва невероятно.

# 814
Здравейте, ще започвам работа преди да ми е свършил платения годишен отпуск, интересуваме може ли да го получава баща ми, който е пенсионер.

# 815
  • Майничка
Платеният годишен отпуск или платеното майчинство?

# 816
gargamela, интересуваме за платения годишен отпуск

# 817
Здравейте момичета, искам да се допитам до вас. В момента съм по майчинство до 14.02.2208г. Работя в едно поделение, което ще бъде съкратено, но не съм сигурна всички ли ще бъдат съкратени или ще останат някои. Майчинството ми го плаща работодателя тъй като съм заварено положение. В този случай имат ли право да ме съкратят и какво става с майчинството, прехвърля ли се към НОИ? Изобщо не ми е ясно ...

# 818
Моя позната има детенце на 1г.8м. и след седмица и предстои да вземе болничен за бременност и раждане на второ дете.Разликата на децата ще бъде около година ии десет месеца.Осигурявали са я на минимална заплата.При това застъпване може ли някой да обясни какво точно ще и се плаща, след като излезе в болничен.Имам някакъв спомен,че до навършване на 2г. на голямото дете се плащаше освен болничен и 50% майчинство,а после само майчинство за второто дете, но не искам да я заблудя.Моля, ако може някой да обясни!

Болничният за бременност и раждане - 220лв. плюс 110лв. - 50% за гледане на първото дете.
После майчинството е едно, както си разбрала. Simple Smile
Имаш ли възможност да ми кажеш,къде точно да прочета за това.На мен ми спряха майчинството веднага след като излязох в болничен 45 дни.След като са ми спрели първото майчинство,дали има вариант да ми го платят със задна дата?

КОдекс за социално осигуряване
Обезщетение при неизползване на допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете
"Чл. 54. (*) (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г., доп. - ДВ, бр. 112 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Майката (осиновителката), която е осигурена за всички осигурени социални рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица или за всички осигурени социални рискове без безработица и е имала право на обезщетение по чл. 52а, получава парично обезщетение в размер 50 на сто от обезщетението по чл. 53, ако:

1. не ползва допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете или лицето, което ползва такъв отпуск, прекъсне неговото ползване;"

Дано това е достатъчно!
Може да си поискаш обезщетението в срок от три години.

# 819
Здравейте момичета, искам да се допитам до вас. В момента съм по майчинство до 14.02.2208г. Работя в едно поделение, което ще бъде съкратено, но не съм сигурна всички ли ще бъдат съкратени или ще останат някои. Майчинството ми го плаща работодателя тъй като съм заварено положение. В този случай имат ли право да ме съкратят и какво става с майчинството, прехвърля ли се към НОИ? Изобщо не ми е ясно ...
При мен се случи нещо подобно. Затвориха бинго-залата, в която работех, но фирмата продължи да съществува. Прекратиха просто тази си дейност, съкратиха целия персонал, но тези, които сме по майчинство продължаваме да се водим на работа и не могат да ни съкратят. Майчинството при всички случаи се плаща от държавата, работодателя може само да ти го предава, но му се превежда от НОИ. Така че, ако фирмата ти продължи да съществува, няма от какво да се плашиш, само в никакъв случай не прекратявай договора си по взаимно съгласие. Ако нещо съм объркала, моля по-запознатите да ме поправят. Не съм специалист  Peace

# 820
  • Пловдив
Здравейте всички! Някой знае ли как точно се изчисляват майчинските за 315те дни от НОИ? На мен ми казаха, че изплащат 90% от брутната заплата, но без да надвишава нетния доход на работен ден от календарния месец и повече не искаха да ми обяснят. Казват - ще си сметнете като дойдат парите... Ако някой от вас вече е минал през това, моля споделете как точно се прави тази сметка:)Осигурявам се на около 1200 лв, колко доход ще значи това за тези 10 месеца?
Благодаря:))

9 месеца ще взимаш толкова пари,колкото ако работиш.Примерно реалната ти заплата сега е 950 лв.9 месеца ще взимаш 950 лв на месец.Като сумата варира малко,защото работните дни в месеца са различни

# 821
ето моето запитване Simple Smile... от ноември м.г. работя на 2 места. Първият ми болни4ен запо4на от декември. Както и да си смятам базата за 6 месеца, не мога да докарам сумата която ми превеждат от НОЙ да не говорим, 4е декември 2007г  ми го изплатиха на 14,02,2008. Та на въпроса осигуровките от втория работодател се прибавят към тези на първия, като предходните месеци са нулеви или всеки из4ислява отделно болни4ните, като за втория работодател взимам мин.РЗ+1 месец РЗ на която съм се осигурявала

Осигуровките от втория работодател се прибавят към тези на първия. При превеждането се разпределят спрямо работното време по договорите.

# 822
Моя позната има детенце на 1г.8м. и след седмица и предстои да вземе болничен за бременност и раждане на второ дете.Разликата на децата ще бъде около година ии десет месеца.Осигурявали са я на минимална заплата.При това застъпване може ли някой да обясни какво точно ще и се плаща, след като излезе в болничен.Имам някакъв спомен,че до навършване на 2г. на голямото дете се плащаше освен болничен и 50% майчинство,а после само майчинство за второто дете, но не искам да я заблудя.Моля, ако може някой да обясни!
Болничният за бременност и раждане - 220лв. плюс 110лв. - 50% за гледане на първото дете.
После майчинството е едно, както си разбрала. Simple Smile
Благодаря ти много за отговора! А трябва ли да подава някакви документи освен болничния? Защо на suzi_a са и спрели майчинството и кой всъщност изплаща парите - НОИ или работодателя?

Декларация за обезщетение по чл.54 от КСО - Приложение 1 от Наредбата за обезщетенията. Друго не се сещам.
Парите ги дава този, който й ги е давал до момента.  Wink

# 823
Дано не ми се повтаря въпроса....
Преди около 6 месеца се върнах отново на работа и въпроса ми е следния:
За дете до 7г. има ли допълнителни дни платен годишен отпуск или са само 20-те работни дни както е било досега това го чух от една позната,но някак си не ми се вярва ,а и в службата не мисля че ще ми отговорят чесно

Ако имате колективен трудов договор, в него може да е уговорено за майките "с две живи деца до 18-годишна възраст, има право на два работни дни, а работничка или служителка с три или повече живи деца до 18-годишна възраст - на 4 работни дни платен отпуск за всяка календарна година."

Последна редакция: вт, 18 мар 2008, 22:10 от Стики

# 824
Стики може ли да разясниш малко как се изчисляват болничните за майчинство при  положение че работиш на два трудови договора като втория е на 4 часа.
Благодаря ти предварително

Общи условия

Активация на акаунт