Майчинството - счетоводно - 8

• 46 169
  • 1 019
  •   1
Отговори
# 795
  • София
Здравейте може ли да ми кажете има ли определена дата за получаване на майчинството.Чакам да получа за февруари а не знам кога ги превежда НОИ.

Всеки четвъртък.

# 796
Пак благодаря за бързия отговор Wink За януари всъщност имам 7 работни дни, един болничен от 3 дни поради вирусна инфекция, един болничен от 7 дена и от там до 16-ти март болничен поради нетрудоспособност. Допълнителните пари ще ги преведат към заплатата за март 2008 + увеличение от 10 %. Та затова и се чудя какво да правя...и без това половината месец (до 16-ти) вече съм била в болнични, смята ли се той за изчисляване на базата или не?

Да, влиза в базата. Щом докторите ти дават, си се върни на работа. Зависи от тях.

# 797
Здравейте! Бих искала да задам един въпрос на мамите счетоводителки. Бременна съм в 8 м. вече. до септември мес. съм осигурявана на МРЗ 180 лв от октомври съм в болничен и получавах 80% от 180лв. Сега за 2008 когато МРЗ е 220 лв колко лв ще получавам месечно болничен 80% от 180 или /0% от 220. А на счетоводителката съм дала пари за здр. осиг Върху 240 лв заплата. Благодаря предварително

За обезщетение ще получаваш 220лв. месечно тази година. Здравното е 8.64лв. месечно.

Какво трябва да направя за да получа 220 лв. Днес нашата "компетентна" счетоводителка ми каза че базата ми била 180 и това ще получавам докато съм болнични? А вече от 14 съм в 45 дни преди термина.

Всъщност има ли значение какво ти казват - нали от НОИ превеждат парите. Ще видиш.

# 798
Моя позната има детенце на 1г.8м. и след седмица и предстои да вземе болничен за бременност и раждане на второ дете.Разликата на децата ще бъде около година ии десет месеца.Осигурявали са я на минимална заплата.При това застъпване може ли някой да обясни какво точно ще и се плаща, след като излезе в болничен.Имам някакъв спомен,че до навършване на 2г. на голямото дете се плащаше освен болничен и 50% майчинство,а после само майчинство за второто дете, но не искам да я заблудя.Моля, ако може някой да обясни!

Болничният за бременност и раждане - 220лв. плюс 110лв. - 50% за гледане на първото дете.
После майчинството е едно, както си разбрала. Simple Smile

# 799
     Здравейте!!!Искам да се възползвам още веднъж от вашата компетентност и съвети , за което предварително ви благодаря.Та казуса е следния:
  От 5 дни съм отново мама.Сега естествено съм в полагащия ми се болничен.Моята шефка ми се обади с едно предложение ,което искам да обсъдя с вас преди да откажа или приема.Иска след като ми изтече и последния болничен  да се върна фиктивно на работа за месец,два ,за да може да освободи човека,който ме замества в момента.Аз искам да си гледам детето до 2 год. и се питамдали едно такова прекъсване би могло да ми попречи.Чувала съм,че след въпросните 315 дни ,когато ползваш отпуск за отглеждане на дете до 2 г. не е проблем да се върнеш на работа , а след това пак да си възвърнеш статута на майка отглеждаща дете до 2 г.Как стоят нещата ,ако прекъснеш първите 315 дни? Ще мога ли пак да си ползвам обезщетението?
 Надявам се да съм обяснила правилно.Предварително ви благодаря!!!

Честито! Да ти е живо и здраво детенцето!  Simple Smile
И като се махне заместника ти, кой ще работи на мястото ти?!
Иначе може да си подновяваш отпуска, няма проблем. Само дето ще създаваш работа на счетоводството.

# 800
  • Варна
Моя позната има детенце на 1г.8м. и след седмица и предстои да вземе болничен за бременност и раждане на второ дете.Разликата на децата ще бъде около година ии десет месеца.Осигурявали са я на минимална заплата.При това застъпване може ли някой да обясни какво точно ще и се плаща, след като излезе в болничен.Имам някакъв спомен,че до навършване на 2г. на голямото дете се плащаше освен болничен и 50% майчинство,а после само майчинство за второто дете, но не искам да я заблудя.Моля, ако може някой да обясни!

Болничният за бременност и раждане - 220лв. плюс 110лв. - 50% за гледане на първото дете.

Имаш ли възможност да ми кажеш,къде точно да прочета за това.На мен ми спряха майчинството веднага след като излязох в болничен 45 дни.След като са ми спрели първото майчинство,дали има вариант да ми го платят със задна дата?

# 801
ето моето запитване Simple Smile... от ноември м.г. работя на 2 места. Първият ми болни4ен запо4на от декември. Както и да си смятам базата за 6 месеца, не мога да докарам сумата която ми превеждат от НОЙ да не говорим, 4е декември 2007г  ми го изплатиха на 14,02,2008. Та на въпроса осигуровките от втория работодател се прибавят към тези на първия, като предходните месеци са нулеви или всеки из4ислява отделно болни4ните, като за втория работодател взимам мин.РЗ+1 месец РЗ на която съм се осигурявала

# 802

Благодаря ти много за отговора! А трябва ли да подава някакви документи освен болничния? Защо на suzi_a са и спрели майчинството и кой всъщност изплаща парите - НОИ или работодателя?

# 803
здравейте,имам към вас следното питане.
предстои ми да си получа 3тия болничен за раждане/този от педиатъра на детето/.
освен самия болничен лист какви други документи трябва да предоставя на работодателя?нужно ли е да нося копие от акта за раждане или той се носи следващия път?
много ви благодаря предварително  Hug

# 804
  • София
здравейте,имам към вас следното питане.
предстои ми да си получа 3тия болничен за раждане/този от педиатъра на детето/.
освен самия болничен лист какви други документи трябва да предоставя на работодателя?нужно ли е да нося копие от акта за раждане или той се носи следващия път?
много ви благодаря предварително  Hug
С третия болничен се попълва Приложение 1 от Наредбата за изчисляване и изплащане на парични обезщетения и помощи от ДОО. Акта за раждане се представя следващия път.

# 805
  bouquet много благодаря

# 806
  • София
Дано не ми се повтаря въпроса....
Преди около 6 месеца се върнах отново на работа и въпроса ми е следния:
За дете до 7г. има ли допълнителни дни платен годишен отпуск или са само 20-те работни дни както е било досегатова го чух от една позната,но някак си не ми се вярва ,а и в службата не мисля че ще ми отговорят чесно

# 807
Да, влиза в базата. Щом докторите ти дават, си се върни на работа. Зависи от тях.
Стики, благодаря ти отново! Върнах се на работа, защото ми казаха, че не мога да си подпиша допълнителното споразумение за увеличение на заплатата, докато съм в болнични. Доктора не беше никак доволен, накара ме да подпиша, че отказвам боничен и хубаво ми се накара докато се опитвах да обясня, че ми е нужно дори за един ден да се върна на работа. Попита ме кое било по-важно бебето или работата, бебето или парите  и на мен ми стана толкова мъчно и съвестно  Cry

# 808
Пак опрях до вашата помощ, момичета.
Майчинството ми изтича в края на ноември 2008.
От март 2008 се върнах на работа във фирмата, в която работех и когато излязох по майчинство (в майчинство съм от 15.10.2006).
Но от м. май ще се преместя на нова работа.
Въпросът ми е какво става с отпуската, която се е натрупала за периода на майчинството и не съм ползвала?
Мога ли да я прехвърля в новата фирма?
Или трябва да ми се изплати от сегашния работодател?
И друго: Нали до края на майчинството би трябвало да получавам 110 лв на месец от държавата? Този доход облага ли се?

# 809
  • Майничка
Въпросът ми е какво става с отпуската, която се е натрупала за периода на майчинството и не съм ползвала?
Мога ли да я прехвърля в новата фирма?

Категорично не можеш, сегашният работодател трябва да ти я изплати.

Общи условия

Активация на акаунт