Майчинството - счетоводно - 8

• 46 173
  • 1 019
  •   1
Отговори
# 780
След като болничният ти започва януари, януари не ти влиза в базата.
Трябва да си на работа, за да ти се вдигне и заплатата, която съответно да влезе в базата. Тези допълнителни пари за 2007г. ли ще са?

# 781
Пак благодаря за бързия отговор Wink За януари всъщност имам 7 работни дни, един болничен от 3 дни поради вирусна инфекция, един болничен от 7 дена и от там до 16-ти март болничен поради нетрудоспособност. Допълнителните пари ще ги преведат към заплатата за март 2008 + увеличение от 10 %. Та затова и се чудя какво да правя...и без това половината месец (до 16-ти) вече съм била в болнични, смята ли се той за изчисляване на базата или не?

# 782
Моя позната има детенце на 1г.8м. и след седмица и предстои да вземе болничен за бременност и раждане на второ дете.Разликата на децата ще бъде около година ии десет месеца.Осигурявали са я на минимална заплата.При това застъпване може ли някой да обясни какво точно ще и се плаща, след като излезе в болничен.Имам някакъв спомен,че до навършване на 2г. на голямото дете се плащаше освен болничен и 50% майчинство,а после само майчинство за второто дете, но не искам да я заблудя.Моля, ако може някой да обясни!

# 783
Привет на всички! Имам такъв въпрос: Понеже се осигурявам на две места, а от днес излизам в 45 дни преди раждане, трябва да ми се издадат два болнични листа. Как се издават те? Два поредни листа / с поредни номера/, един лист с дубликат, или един лист пресниман и заверен с мокър печат?

# 784
     Здравейте!!!Искам да се възползвам още веднъж от вашата компетентност и съвети , за което предварително ви благодаря.Та казуса е следния:
  От 5 дни съм отново мама.Сега естествено съм в полагащия ми се болничен.Моята шефка ми се обади с едно предложение ,което искам да обсъдя с вас преди да откажа или приема.Иска след като ми изтече и последния болничен  да се върна фиктивно на работа за месец,два ,за да може
да освободи човека,който ме замества в момента.Аз искам да си гледам детето до 2 год. и се питам
дали едно такова прекъсване би могло да ми попречи.Чувала съм,че след въпросните 315 дни ,когато ползваш отпуск за отглеждане на дете до 2 г. не е проблем да се върнеш на работа , а след това пак да си възвърнеш статута на майка отглеждаща дете до 2 г.Как стоят нещата ,ако
прекъснеш първите 315 дни? Ще мога ли пак да си ползвам обезщетението?
 Надявам се да съм обяснила правилно.Предварително ви благодаря!!!

# 785
Бих искала да попитам следното нещо-след като изтекат 315те дни,ще прехвърлям майчинството до 2 год. възраст на баща ми.Какви документи ни трябват освен молба до неговия работодател?трябва ли документ доказващ,че е дядо на детето?

# 786
Привет на всички! Имам такъв въпрос: Понеже се осигурявам на две места, а от днес излизам в 45 дни преди раждане, трябва да ми се издадат два болнични листа. Как се издават те? Два поредни листа / с поредни номера/, един лист с дубликат, или един лист пресниман и заверен с мокър печат?

Кажи на доктора, че работиш на две места. Болничните трябва да са два.

# 787
  • София

Кажи на доктора, че работиш на две места. Болничните трябва да са два.
Чл. 8. (1) Наредба за медицинската експертиза на работоспособността. По искане на осигурените лица, които работят при повече от един работодател, се издава повече от един екземпляр болничен лист за представяне пред всеки от работодателите. В графа бележки на болничния лист се изписва броят на работодателите или осигурителите, за които е издаден.
(2) Когато има данни за настъпила трудова злополука, довела до временна неработоспособност, работодателят предоставя на териториалното поделение (ТП) на НОИ копие от болничния лист.
(3) Екземплярите на болничния лист, издадени по реда на ал. 1 и 2, се извеждат под един и същ номер в книгата за регистриране на издадените болнични листове и в книгата за решенията на ЛКК

# 788
  • София
Бих искала да попитам следното нещо-след като изтекат 315те дни,ще прехвърлям майчинството до 2 год. възраст на баща ми.Какви документи ни трябват освен молба до неговия работодател?трябва ли документ доказващ,че е дядо на детето?
Тук съм качила описана процедура за прехвърляне на майчинство
Процедура за прехвърляне на майчинство
email: aniita76@gmail.com
парола: aniita761215
Има и документите които трябва да се попълнят - Заявление по чл.164 ал.3 от бащата/бабата/дядото Декларация заползване на отпуск по чл.164 от бащата/бабата/дядото и Справка от предприятието
 Peace

# 789
  • София
Здравейте! Утре ми изтича последният, даден от педиатъра болничен след раждането. Какви документи са необходими, за да ползвам отпуска си по майчинство от 315 дни, къде се подават и от кого? Благодаря предварително за отговора!

# 790
  • София
Здравейте! Утре ми изтича последният, даден от педиатъра болничен след раждането. Какви документи са необходими, за да ползвам отпуска си по майчинство от 315 дни, къде се подават и от кого? Благодаря предварително за отговора!
За отпускане на обезщетение обезщетение при бременност и раждане от 135 до 315 дни документите се подават при работодателя, който ги носи в НОИ. Трябва да попълниш Заявление чл.163 от КТ, въз основа на което работодателя да ти издаде заповед за отпуск, копие от която се носи в НОИ; Декларация по чл.163 и Приложение 2 от Наредбата за изчисляване и изплащане на парични обезщетения и помощи от ДОО, което е за НОИ.
Ето от тук  можеш да ги видиш.
email: aniita76@gmail.com
парола: aniita761215 

# 791
Здравейте! Бих искала да задам един въпрос на мамите счетоводителки. Бременна съм в 8 м. вече. до септември мес. съм осигурявана на МРЗ 180 лв от октомври съм в болничен и получавах 80% от 180лв. Сега за 2008 когато МРЗ е 220 лв колко лв ще получавам месечно болничен 80% от 180 или /0% от 220. А на счетоводителката съм дала пари за здр. осиг Върху 240 лв заплата. Благодаря предварително

За обезщетение ще получаваш 220лв. месечно тази година. Здравното е 8.64лв. месечно.

Какво трябва да направя за да получа 220 лв. Днес нашата "компетентна" счетоводителка ми каза че базата ми била 180 и това ще получавам докато съм болнични? А вече от 14 съм в 45 дни преди термина.

# 792
Здравейте, мили мами! Много пъти сте ми помагали, за което ви благодаря!   bouquet
Сега пак имам нужда от вашата помощ.
Върнах се на работа, детето тръгва на ясли. По закон ще получавам 50% от обезщетението за гледане на дете до 2-годишна възраст или 110 лв върху заплатата си. Въпросът ми е тези пари облагат ли се с данък или се добавят към нетната заплата?

# 793
  • Пловдив
Здравейте, мили мами! Много пъти сте ми помагали, за което ви благодаря!   bouquet
Сега пак имам нужда от вашата помощ.
Върнах се на работа, детето тръгва на ясли. По закон ще получавам 50% от обезщетението за гледане на дете до 2-годишна възраст или 110 лв върху заплатата си. Въпросът ми е тези пари облагат ли се с данък или се добавят към нетната заплата?

всеки месец ще получаваш 110 лв + заплатата си.Майчинството е чисто и върху него няма удръжки.

# 794
Здравейте може ли да ми кажете има ли определена дата за получаване на майчинството.Чакам да получа за февруари а не знам кога ги превежда НОИ.

Общи условия

Активация на акаунт