Майчинството - счетоводно - 8

• 46 232
  • 1 019
  •   1
Отговори
# 555
Здравейте! Бих искала да задам един въпрос на мамите счетоводителки. Бременна съм в 8 м. вече. до септември мес. съм осигурявана на МРЗ 180 лв от октомври съм в болничен и получавах 80% от 180лв. Сега за 2008 когато МРЗ е 220 лв колко лв ще получавам месечно болничен 80% от 180 или /0% от 220. А на счетоводителката съм дала пари за здр. осиг Върху 240 лв заплата. Благодаря предварително

За обезщетение ще получаваш 220лв. месечно тази година. Здравното е 8.64лв. месечно.

# 556
Здравейте мами Simple Smile
Аз имам следното питане: в момента съм седми месец и работя във фирмата на съпруга ми. Но се появи необходимост той да закрие тази фирма, в този случай ще трябва да ме прехвърли в другата си фирма (документално). Та питането ми е, това прехвърляне преди или след раждането ми да го направим, и в единия или другия случай ще загубя ли нещо?
Ако ме прехвърли сега изчисляването на последните шест месеца ще се наруши ли, или ще ми се сумират 5 месеца от старата и 1 от новата фирма?
Ако се прехвърля след раждането има ли някаква опасност да ми се прекъсне майчинството, или нещо друго непредвидено?
Благодаря ви много предварително Simple Smile

Трябва да те прехвърли преди да излезеш в болнични. Непременно трябва да имаш поне един отработен ден в новата фирма!
Базата за изчисляване си е лична, не е към определена фирма. С други думи няма значение къде работиш.  Simple Smile

# 557
# 558
anii ta благодаря за отговора!  bouquet

# 559
Някой дали ще може да "разчете", какво означава това по-долу? Защо е отразено само до октомври 2006г.? А 2007 и 2008 г. къде са? Защо не са посочени? Много благодаря!

Защото вече си с непрекъснати здравни права в момента.
Периодът ноември 2006 - януари 2008г. е важен за това дали лицето е с прекъсване на здр. права. (Ако има 9 месеца в този период със здравни осигуровки, са непрекъснати здравноосигурителните права)
Благодаря, Стики!

# 560
Здравейте,имам въпрос!По майчинство съм,миналата година плащах здравни осигуровки 8.58.Тази година счетоводителката ми каза,че са 7.92.Тук ми казахте,че са 8.64.Как се изчисляват и еднакви ли са за всички?Когато казах на счетоводителката,че не може да са 7.92,тя ми отговори,че така и излизало на програмата,която била консултирана с експерт счетоводител,но аз и нямам вяра.Затова много се извинявам,че питам отново,но искам да знам,кое е точното.Платих си осигуровките на 7.92,ще имам ли проблеми при изплащането на майчинството.Много се извинявам отново Embarassed!

# 561
  • София
извинявайте че толкова скоро пак,ама....
вярно ли е че ако излезеш в болничен например 2 месеца преди 45 дневния болничен за раждане,то като ти се изчислява обезщетението за тези 2 месеца ще се вземе за база минималната раб.заплата?
т.е термин- 29октомври,излизам болничен 1 юли, юли и август си вземам нормален болничен(80% от брутната) ,  а обезщетението се изчислява на базата на месеците март-август,като за юли и август за база се взема минималната работна заплата,защото съм била болничен и не са внасяни осигуровки?
уф,дано ме е разбрал някой.
благодаря предварително  Hug

# 562
  • Пловдив
вярно ли е че ако излезеш в болничен например 2 месеца преди 45 дневния болничен за раждане,то като ти се изчислява обезщетението за тези 2 месеца ще се вземе за база минималната раб.заплата?
т.е термин- 29октомври,излизам болничен 1 юли, юли и август си вземам нормален болничен(80% от брутната) ,  а обезщетението се изчислява на базата на месеците март-август,като за юли и август за база се взема минималната работна заплата,защото съм била болничен и не са внасяни осигуровки?

Не,не е вярно
Ако излезнеш в болничен юли,базата ти ще бъде януари-юни.За изчисление на обещетението се взимат 6 те месеца ,предхождащи болничния.Няма значение,че излизаш по-рано от 45 я ден преди термин.

# 563
мамчета някой знае ле след като съм от октомври болничен мога ли да направя дарение на инвалид(имам предвид нали връщат някакви пари) newsm78

# 564
  • София
мамчета някой знае ле след като съм от октомври болничен мога ли да направя дарение на инвалид(имам предвид нали връщат някакви пари) newsm78

Да Simple Smile

# 565

Да Simple Smile
благодаря за бързия отговор  bouquet

# 566
Здравейте,имам въпрос!По майчинство съм,миналата година плащах здравни осигуровки 8.58.Тази година счетоводителката ми каза,че са 7.92.Тук ми казахте,че са 8.64.Как се изчисляват и еднакви ли са за всички?Когато казах на счетоводителката,че не може да са 7.92,тя ми отговори,че така и излизало на програмата,която била консултирана с експерт счетоводител,но аз и нямам вяра.Затова много се извинявам,че питам отново,но искам да знам,кое е точното.Платих си осигуровките на 7.92,ще имам ли проблеми при изплащането на майчинството.Много се извинявам отново Embarassed!

Тези осигуровки са за сметка на работодателя - явно сте се разбрали вие да ги внасяте.  Sad
7.20лв. е за неплатен отпуск до 8 год. на детето

# 567

Виж и мнение 8 на първата страница

# 568
Здравейте, обръщам се отново към вас! Simple Smile Въпроса ми тоя път е следния! По взаимно съгласие напуснах фирмата в която работя и сега ще се осигурявам в друга да мога да продължа да си вземам майчинството! Официално ще напусна старата на 17.03.2008г! Значи работя в тая фирма от 1г и 5м и ако можете да ми кажете дали работодателя ми е длъжен да ми изплати за това време платената ми отпуска която не съм ползвала досега! И по какъв начин ще стане, по банков път ли? Трябва ли да попълвам някакви документи или не???? Дано да сте ме разбрали Simple Smile Благодаря и  Hug

# 569
Само че за да взимаш обезщетение, ще трябва да имаш отработени дни в новата фирма, иначе договорът ти няма да е валиден.

Да, работодателят трябва да ти изплати неползваните отпуски. Това трябва да ти го пише в заповедта за прекратяване. Ако искаш си пиши в молбата за напускане, че желаеш да си получиш обезщетенията по банков път.

Общи условия

Активация на акаунт