Майчинството - счетоводно - 8

• 46 164
  • 1 019
  •   1
Отговори
# 825
 Благодарско от мен. Ще смятам пак.

# 826
Стики,благодаря ти много за изчерпателния отговор!

# 827
  • София
Здравейте,ако може едно въпросче Simple Smile
на настоящата ми работа съм назначена от януари и съм по заместване на колежка,която е по майчинство.
по принцип съм решила да си пусна цялата платена отпуска през април,а от май да излезна в непрекъснат болничен до термина.
в договора ми пише,че се прекратява при завръщане на титуляра(това трябва да стане ноември),а моя термин е октомври.
въпроса ми е от ноември аз ще получавам ли обезщетение или не,тъй като вече няма да имам договор реално?
и пак да питам,че съвсем се обърках: обезщетението ми сега на база ноември2007-април 2008 ли ще бъде(защото мисля да излезна болничен в 4 месец), или март - август2008(тъй като това са шестте месеца преди 45-дневния болничен) ?
благодаря предварително  Hug

# 828
здравейте, имам въпрос относно неплатеният отпуск по майчинство - майката има право на 6 мес., същото важи и за бащата. но може ли бащата да ги прехвърли на майката?

# 829
Здравейте всички! Някой знае ли как точно се изчисляват майчинските за 315те дни от НОИ? На мен ми казаха, че изплащат 90% от брутната заплата, но без да надвишава нетния доход на работен ден от календарния месец и повече не искаха да ми обяснят. Казват - ще си сметнете като дойдат парите... Ако някой от вас вече е минал през това, моля споделете как точно се прави тази сметка:)Осигурявам се на около 1200 лв, колко доход ще значи това за тези 10 месеца?
Благодаря:))

9 месеца ще взимаш толкова пари,колкото ако работиш.Примерно реалната ти заплата сега е 950 лв.9 месеца ще взимаш 950 лв на месец.Като сумата варира малко,защото работните дни в месеца са различни

мерси много:)  bouquet

# 830
  • Варна
Стики ,благодаря ти,дано си права за трите години. Hug

# 831
  • София
здравейте, имам въпрос относно неплатеният отпуск по майчинство - майката има право на 6 мес., същото важи и за бащата. но може ли бащата да ги прехвърли на майката?
Не може. Прехвърлянето важеше до
§ 39. До 31 декември 2006 г. отпускът по чл. 167а, ал. 1 със съгласието на единия родител може да се ползва изцяло от другия родител.

# 832
Кажете ми как мога да си взема болничния за 45-те дена преди термина по-късно?
Гинеколога ми каза че е задължително да се издаде точно на датата, при което аз няма да имам пълни 6 месеца. Каза, че дори да отида след като съм родила, пак ще ми го издаде от същата дата. А аз искам да е една седмица по-късно.

# 833
  • София
Гинеколога ми каза че е задължително да се издаде точно на датата, при което аз няма да имам пълни 6 месеца. Каза, че дори да отида след като съм родила, пак ще ми го издаде от същата дата. А аз искам да е една седмица по-късно.
В Наредбата за медицинската експертиза на работоспособността пише
Чл. 30. (1) В случай, при който бременната не се е явила своевременно за оформяне на отпуска си по бременност, но има определен термин на раждане, болничният лист се издава, както следва:
1. ако до явяването й при лекаря е работила - само за времето от датата на прекратяване на работата до термина на раждането;
2. ако до явяването й при лекаря не е работила - за целия период от 45 дни, предхождащ термина на раждането.
(3) В случаите, при които бременната се явява по-късно за оформяне на отпуска си по бременност, тя представя на здравните органи документ от предприятието за датата, до която е работила. Документът се съхранява в ЛАК заедно с картона на бременната
Така, че не виждам пречка да работиш още една седмица и тогава да ти го издаде, но за по- малък период.

# 834
Извинявайте за тъпите въпроси,но искам да се убедя,че съм разбрала както трябва TiredАко не се отработят 10 дена,платеният годишен отпуск се плаща въз основа на минималната 180 лв,а не 220?И още един въпрос-при държавна работа отпуската е 34 дена,а не 20-колко отпуска имаме след 2 год. майчинство-40 дена или... Thinking

# 835
И още един въпрос-при държавна работа отпуската е 34 дена,а не 20-колко отпуска имаме след 2 год. майчинство-40 дена или... Thinking
34 дни за година имат държавните служители, не всички на държавна работа. Има разлика, не знам при теб как е.

# 836
В Наредбата за медицинската експертиза на работоспособността пише
Чл. 30. (1) В случай, при който бременната не се е явила своевременно за оформяне на отпуска си по бременност, но има определен термин на раждане, болничният лист се издава, както следва:
1. ако до явяването й при лекаря е работила - само за времето от датата на прекратяване на работата до термина на раждането;
2. ако до явяването й при лекаря не е работила - за целия период от 45 дни, предхождащ термина на раждането.
(3) В случаите, при които бременната се явява по-късно за оформяне на отпуска си по бременност, тя представя на здравните органи документ от предприятието за датата, до която е работила. Документът се съхранява в ЛАК заедно с картона на бременната
Така, че не виждам пречка да работиш още една седмица и тогава да ти го издаде, но за по- малък период.
Мерси много за бързия отговор. И аз вече горе-долу се информирах. В НОИ твърдо ми казаха, че не може. От друг доктор разбрах, че няма проблем, затова ще се наложи да си сменям докито.

# 837
" КОдекс за социално осигуряване
Обезщетение при неизползване на допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете
"Чл. 54. (*) (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г., доп. - ДВ, бр. 112 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Майката (осиновителката), която е осигурена за всички осигурени социални рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица или за всички осигурени социални рискове без безработица и е имала право на обезщетение по чл. 52а, получава парично обезщетение в размер 50 на сто от обезщетението по чл. 53, ако:

1. не ползва допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете или лицето, което ползва такъв отпуск, прекъсне неговото ползване;""

Стики, доколкото разбирам от цитираното по-горе от теб, означава, че до навършването на 2-годишна възраст имам право да получавам 50% от майчинството с първото ми дете без значение дали съм в болничен или не. Къде е упоменато, че мога да го получавам само докато съм в болничен?newsm78

# 838
  • София
Сигурно ще повторя някой въпрос и отговор, задаван вече, но не мога да го открия. Въпросът е следния: през април изтичат 315 дни - какво ще стане(дали ще получавам 50% от 220лв), ако започна работа на втори трудов договор на непълен работен ден и мога ли да започна работа на граждански догвор

Последна редакция: ср, 19 мар 2008, 18:04 от vasilenka

# 839
anii_ta, много благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт