Майчинството - счетоводно - 8

• 46 122
  • 1 019
  •   1
Отговори
# 840
Здравейте на всички.
Предстой ми и аз да стана майка и ме вълнува въпроса с майчинството.
Сега работа на трудов договор в частна фирма която  ме осигурява върху 290лв. заплата.
Възможно ли е да се самоосигурявам чрез друга фирма за да получа по-голямо майчинство?
Ще Ви бъда благодарна ако ми разясните как става това самоосигуряване и кое ще е най-добре за мен .
Лека и спокойна вечер!!!

# 841
" КОдекс за социално осигуряване
Обезщетение при неизползване на допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете
"Чл. 54. (*) (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г., доп. - ДВ, бр. 112 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Майката (осиновителката), която е осигурена за всички осигурени социални рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица или за всички осигурени социални рискове без безработица и е имала право на обезщетение по чл. 52а, получава парично обезщетение в размер 50 на сто от обезщетението по чл. 53, ако:
1. не ползва допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете или лицето, което ползва такъв отпуск, прекъсне неговото ползване;""

Стики, доколкото разбирам от цитираното по-горе от теб, означава, че до навършването на 2-годишна възраст имам право да получавам 50% от майчинството с първото ми дете без значение дали съм в болничен или не. Къде е упоменато, че мога да го получавам само докато съм в болничен?newsm78

Никъде - докато си в болнични, в платен отпуск или неплатен имаш право на 50% обезщетение.
Изключенията са описани в Приложение 4, а не 1 както бях писала по-горе, където се декларира че
"5.   Детето не е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка.
6.   Детето не се отглежда от безработно лице по програмата “В подкрепа на майчинството”.
7.   Детето не е настанено за отглеждане в семейство на роднини или близки или в приемно семейство по реда на чл. 26, ал. 1 от Закона за закрила на детето.
9. не съм дал/а съгласие за ползване на този отпуск от някое от лица по чл. 164, ал. 3 КТ (баща, баба или дядо).
"

# 842
Сигурно ще повторя някой въпрос и отговор, задаван вече, но не мога да го открия. Въпросът е следния: през април изтичат 315 дни - какво ще стане(дали ще получавам 50% от 220лв), ако започна работа на втори трудов договор на непълен работен ден и мога ли да започна работа на граждански догвор

Ако работиш при друг работодател - независимо на трудов или граждански договор, ще си получаваш пълното обезщетение (220лв.) от първия.

# 843
Стики може ли да разясниш малко как се изчисляват болничните за майчинство при  положение че работиш на два трудови договора като втория е на 4 часа.
Благодаря ти предварително

Просто към осигурителния доход и нетното по първия договор прибавяш тези от втория при базата. Другото съм го писала на първата страница на темата -#8 ако не се лъжа.
Особеното е че по втория договор ще ти превеждат 2 пъти по-малко пари отколкото по първия.

# 844
Здравейте,ако може едно въпросче Simple Smile
на настоящата ми работа съм назначена от януари и съм по заместване на колежка,която е по майчинство.
по принцип съм решила да си пусна цялата платена отпуска през април,а от май да излезна в непрекъснат болничен до термина.
в договора ми пише,че се прекратява при завръщане на титуляра(това трябва да стане ноември),а моя термин е октомври.
въпроса ми е от ноември аз ще получавам ли обезщетение или не,тъй като вече няма да имам договор реално?
и пак да питам,че съвсем се обърках: обезщетението ми сега на база ноември2007-април 2008 ли ще бъде(защото мисля да излезна болничен в 4 месец), или март - август2008(тъй като това са шестте месеца преди 45-дневния болничен) ?
благодаря предварително  Hug

Ще си получаваш обезщетението за бременност и раждане всичките 315 дни.
Базите са тези, които си посочила. За изчисляването на болничния за бременност и раждане съм писала на първата страница на темата -#8.

# 845
Ако не се отработят 10 дена,платеният годишен отпуск се плаща въз основа на минималната 180 лв,а не 220?И още един въпрос-при държавна работа отпуската е 34 дена,а не 20-колко отпуска имаме след 2 год. майчинство-40 дена или... Thinking

Първо, минималната заплата е 220лв, а не 180.
Второ, ако заплатата ти е повишена с "нормативен акт на Министерския съвет, колективен трудов договор или вътрешен акт на работодателя " може и да не отработваш 10 дни в предходния месец.
Пак казвам - обсъдете го със счетоводството!

# 846
Здравейте! Дядо ми прочел във вестник "трета възраст" /защо ли пък точно там го пише  newsm78  hahaha/, че платеният отпуск за отглеждане на дете ще се увеличи от 2 на 3години. Вие чували ли сте нещо такова?

Вярвам само на "Държавен вестник" а там такова нещо не пише!  Peace

# 847

Ако болничният за бременност и раждане започва на 7 февруари 2008г, база за неговото изчисляване ще са месеците август 2007 - януари 208г. (A не 7 август – 6 февруари)

Ами моят термин е на 7.05.2008г,а се осигурявам от 20.09.2007г.Стики,това означава ли,че нямам 6мес. осигурителен стаж????

# 848
А преди 20.09.2007г. работила ли си?

Явно си работила щом ти е трето дете - браво, многодетна майка!

За месеците, когато не си работила, за осигурителен доход се взима мин.раб. заплата, която миналата година беше 180лв. При теб са само днитена септември до 20.09.2007.

# 849
не съм се водила на работа преди 20.09.2007г.Извинявй,но нещо не те разбрах.Имам ли въпросните 6мес. трудов стаж или не?

# 850
Здравейте, не съм сигурна, че тук трябва да питам, но ще пробвам:
Ако съм безработна майка на дете под 2 години, имам ли право на някакви помощи - за безработни или за майчинство? И ако да - какво трябва да направя, за да ги получавам? Никога не съм подозирала, че някога ще попадна в подобна ситуация и не знам къде се ходи, какви документи се подават, въобще...

# 851
Здравейте,
Искам да попитам как стои въпроса с платеният отпуск, който ми се е полагал по времето, в което съм била на работа.
Имам 11 неизползвани дни.
Дали трябва да ми се изплатят, дали ги губя или просто трябва да се натрупат за времето когато ще се върна на работа?
Преварително благодаря   bouquet

# 852
  • София
Стики благодаря

# 853
  • Пловдив
Здравейте,
Искам да попитам как стои въпроса с платеният отпуск, който ми се е полагал по времето, в което съм била на работа.
Дали трябва да ми се изплатят, дали ги губя или просто трябва да се натрупат за времето когато ще се върна на работа?

11 те дни платен неизползван отпуск не ги губиш.Те ще се натрупат заедно с отпуската от двете години,които ще прекараш в майчинство.Когато се върнеш на работа ще ползваш тези натрупани дни.Неизползваните дни се плащат при прекратяване на трудовото правоотношение т.е ако напуснеш работа.

# 854
  • София
Здравейте,
Натрупват се към отпускът, който ти се полага за двете години платено майчинство като размера на този отпуск е най-малко 20 дни. Това означава, че за 2 те години майчинство имаш право на 40 работни дни отпуск. След изтичане на платеното майчинство можеш да ползваш тези 51 дни.

Общи условия

Активация на акаунт