Майчинството - счетоводно - 8

• 46 119
  • 1 019
  •   1
Отговори
# 855
  • София
Здравейте,аз имам следния въпрос...след като родя,живот и здраве Simple Smile
Мога ли да взимам някакви помощи,дали ми се полагат newsm78
Имам още едно дете и един развод-с издръжка-40лв,и в момента не съм омъжена.
Осигуряват ме върху 600лв.И мисля най-накрая да си подам декларация за детски надбавки,но за помощите незнам как стои въпроса?
Благодаря... Hug

# 856
Здравейте,
Искам да попитам как стои въпроса с платеният отпуск, който ми се е полагал по времето, в което съм била на работа.
Имам 11 неизползвани дни.
Дали трябва да ми се изплатят, дали ги губя или просто трябва да се натрупат за времето когато ще се върна на работа?
Преварително благодаря   bouquet

11 те дни платен неизползван отпуск не ги губиш.Те ще се натрупат заедно с отпуската от двете години,които ще прекараш в майчинство.Когато се върнеш на работа ще ползваш тези натрупани дни.Неизползваните дни се плащат при прекратяване на трудовото правоотношение т.е ако напуснеш работа.

Благодаря   bouquet

# 857
може ли пак да попитам нещо счетоводителките-майки :
Вчера си взех "ПИК" от НОИ и видях ,че за месец февроари не са внесени още осигоровките,а аз вчера си занесох болничния за 45дни преди раждане и сега се чудя няма ли срок за внасяне на осиг.,дали няма да загубя месеца и т.н.

# 858
  • Варна
Вижте на какво попаднах от архива.За тези които са със застъпено майчинство.

Уважаеми Господа,

В момента (до 10 февруари, 2006 година) съм в платен отпуск
за отглеждане на малко дете. На 22 май ми е термина за
раждане на второто дете, а болничните за бременност и
раждане за това бебе започват от утре - 7 април, 2005
година.
Работя в държавно учреждение в гр. Шумен, откъдето правиха
справка с местното поделение на НОИ, но така и не стана
ясно как точно трябва да премина от едното майчинство в
другото. Дали е нужно да представям болничните за
бременност и раждане или, след като се роди детето и изтече
първото ми майчинство, мога с удостоверението за раждане на
второто дете да премина в отпуск за отглеждане на това дете
до навършване на 2-годишна възраст?
Моля за Вашето компетентно становище и нормативното
основание за него.
Благодаря Ви за вниманието и отделеното време!

Ето и отговора:
Уважаема г-жо,
1. След издаване на болничния лист за първите 45 дни на временната
неработоспособност поради бременност и раждане следва да го представите в
местоработата си. Самият болничен лист, на основание чл. 163 от КТ,
прекратява отпуска за отглеждане на малко дете, но за всеки случай подайте и
молба за прекъсване на отпуска по чл. 164 от КТ.
2. За целия период на болничните листове за бременност и раждане (сега се
вписва в листовете "майчинство", когато се издават на основание раждането на
детето) следва да Ви се изплаща обезщетението за бременност и раждане - чл.
49 от КСО, и обезщетението при неизползване на платения отпуск за отглеждане
на малко дете - чл. 54 от КСО (в размер на 50 % от сега получаваното от Вас
обезщетение.
3. През м. април трябва да получите, изчислени пропорционално на работните
дни, част от месечния размер на обезщетението за отглеждане на малко дете
(чл. 53 от КСО), част от месечния размер на обезщетението по чл. 54 и
обезщетението за бременност и раждане по чл. 49. В случая очевидно трябва да
се приложи защитения минимален размер по чл. 49, ал. 2 на това обезщетение.
4. След изтичане на отпуска за бременност и раждане по болничните листове,
Вие фактически ще започнете да ползвате отпуск за отглеждане на малко дете
за сега роденото - до навършване от него на 2 годишна възраст (за който
трябва да подадете молба с удостоверението за раждането), и да получавате
обезщетението от ДОО по време на този отпуск. Неизползваната част от отпуска
за предишното дете не поражда никакви допълнителни права.
гл.експерт И.Карабашев

# 859
Момичета, искам да ви питам, за обикновен болничен обезщетенията пак ли се изчисляват на базата на 6 месеца  назад? В смисъл аз сега от 01.03.08  съм на по висока заплата  ако изле4зна примерно в болничен през април на каква база ще ми изплащат болничните.

# 860
Мили Майчета, имам нужда от помоща ви  Tired
Самоосигурявам се, но сега разбирам, че е в/у ниския процент, т.е. не мога да се възползвам от болнични?!
Бременна съм във втори месец и искам да получавам майчинство, а май нямам много време за чудене...

Въпроса ми е следния:
Ще се самоназнача, но ви моля да ми обясните в цифри каква е разликата при осигуряване на 500, 1000, 1500лв. Колко са осигуровките и колко ще е майчинството. Ако някой се наеме да го сметне ще съм много благодарна  Praynig Hug  Знам, че сте го обяснявали стотици пъти, но не разбирам нищо от счетоводство  Embarassed
  • в/у 500лв - колко е общо осигуровката(вноска от служителя и работодателя) и колко ще е майчинството
  • в/у 1000лв - колко е общо осигуровката(вноска от служителя и работодателя) и колко ще е майчинството
  • в/у 1500лв - колко е общо осигуровката(вноска от служителя и работодателя) и колко ще е майчинството

Безкрайно съм ви благодарна   bouquet

# 861
Здравейте, имам нужда от помощта ви, тъй като нашата счетоводителка отново не е в състояние да ме посъветва  Rolling Eyes

От 1.10.2007 г. вкл.  се осигурявам на 600 лв. (преди това ми внасяха осигуровките в/у мин. раб. заплата, 180 лв.)
Трябва да изляза в майчинство на 01.04.2008 г.

За съжаление обаче се наложи да изляза в болничен от 21.02.2008 г. до 28.03.2008 г.
Остават ми три дни (29,30 и 31) от месец март за които трябва да реша дали да си пусна болничен или платен отпуск (31-ви е понеделник).

Въпросът ми е в кой случай ще взема по-голямо майчинство после или е все едно и при всички случаи ще ми се вземат за база за изчисление месеците октомври-март вкл.??
Защото ако си пусна болничен, той ми се слива с майчинството и тогава доколкото съм чела в темата май се вземат други месеци за изчисление.
Моля ви, помогнете ми със съвет, защото изобщо не са ми ясни тези неща, а няма кой друг да попитам Praynig

# 862
Здравейте Simple Smile
Имам един въпрос, съжалявам ако ще се повторя, но четох четох, и не видях в началото като моя въпрос, а после се изморих  Embarassed
Искам да ви попитам, понеже сте компетентни, вярно ли е че ако се осигурявам 6 месеца на максималния осигурителен доход - 2000 лв, после ще получавам майчинство от 1800 лв. на месец за  9 месеца? И наистина ли е около 440 лв. сумата която ще трябва да плащам на месец за 6 месеца...
Прочетох го в един вестник, ама не знам колко са проверили нещата Sad
Защото ми се вижда доста необикновенно... да внеса около 2400 лв, а да получа 1800*9 = 16200 лв.
Моля ви се отговорете ми, защото ако е така трябва от този месец да се разбера с шефа да направим анекс към договора... ако не да се доосигурявам на 2000 лв, то поне на 1500 Simple Smile
Благодаря ви много предварително  Hug  bouquet

# 863
Elichka_mama, на първа страница в #6 Стики е дала линк към калкулатор на една счетоводна кантора, който изчислява данъци и осигуровки. Дано ти свърши табота!
Обърни внимание и на двете суми - за твоя сметка и за сметка на работодалеля ако ти ще внасяш и тези за работодателя! Мисля, че около 440 са само за с-ка на работника/служителя, а за работодателя са още около 400. Сметни си точно в калкулатора.
sophiepp, може и на теб да ти свърши работа този калкулатор.

От там нататък обезщетението е обяснено как се изчислява в следните членове от КСО:
Чл. 49. КСО (1) Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на сто от среднодневното възнаграждение или осигурителния доход, определени по чл. 41 и не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението и по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната.

Чл. 41. (1) Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване(т.е. болничен)   се изчислява в размер 80 на сто, а за временна неработоспособност поради трудова злополука или професионална болест - в размер 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху които са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за съответния риск за периода от шест календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността. Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване не може да надвишава среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението.
(2) За дните, включени в периода по ал. 1, се взема предвид среднодневната минимална работна заплата за страната за съответния период, ако лицето:
1. не е било осигурено за всички осигурени социални рискове;
2. не е било осигурено за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица;
3. е ползвало неплатен отпуск, който се зачита за трудов или служебен стаж;
4. е ползвало отпуск за отглеждане на малко дете;
5. (нова - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) е било осигурено по законодателството на друга държава по условията на международен договор, по който Република България е страна.
(3) (изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) За дните, включени в периода по ал. 1, през които лицето е получавало парично обезщетение от общественото осигуряване за временна неработоспособност (т.е. болничен) или за бременност и раждане, се взема предвид доходът, от който е определено паричното обезщетение.
.

беба28, ти прочети чл. 41

Последна редакция: чт, 20 мар 2008, 12:46 от tonitta

# 864
Здравейте!
Ако си прекъсна отпуска за отглеждане на дете 1 месец предварително и вземам трудово възнаграждение + 110 лв (50% от обезщ. за отгл. на дете), а след като детето навъши 2 г. изляза в платен годишен отпуск, за изчисляване на възнаграждението ми от цяла сума ли ще се сметне среднодневно брутно трудово възнаграждение  или без 110-те лв. Предполагам, че е без тях, защото те не са трудово възнагр., а обезщетение от НОИ, но да питам все пак.

# 865
Мерси tonitta  bouquet
но не разбрах това или от  "в размер 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход"....
Понеже съм на половин работен ден (имам 6 месеца осигурителен стаж - работила съм над 1 година на 4 часа а и от преди това имам стаж), кое ще ми се смята...
или осигурителния доход не зависи от часовете които си на работа, а от БТВ?
Извинявай че поста ми е толкова объркан, но така се чувствам  #Crazy

# 866
Elichka_mama, това е малко сложно за мен, нека другите ти отговорят. Като гледам по лентичката ти, ти остават може би около 5 цели месеца преди 45 те дни преди термин и моят съвет е да те осигуряват на пълен работен ден и на по-висока заплата още от началото на март. А ако межеш гледай да се получат 6 цели месеца преди месеца в който ти започват 45-те дни, защото точно тези 6 мес.се вземат. Можеш да ги нагласиш и с помощта на гинеколога си ако се съгласи та ти напише болничния за 45 дни от по-късна дата, т.е. уж, че терминът ти е по-късно (ако става въпрос за малко дни). Но все пак периодо през, който си работила на 4 часа, вкючен в тези 6 мес. ще много малък и няма да намали съществено размера на обезщетението за бременност и раждане.
На коя дата ти е термина?

Последна редакция: чт, 20 мар 2008, 13:37 от tonitta

# 867
tonitta,
и аз ти благодаря, въпреки че нищо не разбрах от цитираните членове  Embarassed

Според калкулатора на КиК и ако логиката ми е правилна, при заплата от 2000лв. излиза че:

• около 850лв. са осигуровките(за самоосигуряващи се) *6мес.=5100лв за целия осиг.период
  • дневното нетно възнаграждение излиза 1600лв.*6мес./132дни=около 72лв.
  • 72лв.*20раб.дни=1440лв.*90%=1296лв. месечно *10мес.=13000лв. грубо

*това са груби сметки, не съм смятала точно дните и съм закръгляла сумите

Моля, ако съм в грешка някой да ме поправи!  newsm78 Така ли се смята и бъркам ли някъде??

# 868
sophiepp, в какъв смисъл пишеш, че ще се самоосигуряваш? Действително ли ще се самоосигуряваш или ще си внасяш осигуровки чрез някой друг работодател?
Самоосигуряващите се лица са еднолични търговци, съдружници в търговски дружества, собственици на ЕООД, физически лица - членове на неперсонифицирани дружества, земеделски производители, лица, упражняващи по регистрация свободна професия или занаятчийска дейност.

# 869
sophiepp, а гледах че за осигуряващите се на 2000 лв. би трябвало да получават 1800 лв., но не знам как стои въпроса за самоосигуряващите се Sad не мога да ти помогна Sad
tonitta - значи мен термина ми е на 4.10... аз мисля да си работя до края на август, за да са ми 6 пълни месеца заедно с март... тоест предлагаш да говоря с тях да ме направят все едно на пълен работен ден и така уж ми дигат заплатата.......  newsm78 може да ги помоля Simple Smile
tonitta само да ти кажа че имаш много красиво детенце Simple Smile да ти е жива и здрава и все така лъчезарна Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт