Майчинството - счетоводно - 8

• 46 199
  • 1 019
  •   1
Отговори
# 870
sophiepp, в какъв смисъл пишеш, че ще се самоосигуряваш? Действително ли ще се самоосигуряваш или ще си внасяш осигуровки чрез някой друг работодател?
Самоосигуряващите се лица са еднолични търговци, съдружници в търговски дружества, собственици на ЕООД, физически лица - членове на неперсонифицирани дружества, земеделски производители, лица, упражняващи по регистрация свободна професия или занаятчийска дейност.

Да, ще се самоосигурявам  Thinking
Имам ли грешка в изчисленията?

Mr. Green Съжелявам, че ви досаждам и сигурно въпросите ми изглеждат глупави, ноооооо въобще не съм наясно.... дори детски не съм получавала за синчето. И това мисля да го направя, но първо искам да ми се изясни за майчинските  Crazy

Последна редакция: чт, 20 мар 2008, 13:53 от sophiepp

# 871
Elichka_mama, помоли да те назначат на пълен раб.ден и да те водят на по-висока заплата, а ти да си внасяш осигуровките в повече (едва ли ще се съгласят да са тяхна с-ка), сама си прецени на колко да се доосигуряваш. При всички положения тези пари ще ти се върнат и ще са ти в помощ след като родиш.
Пожелавам ти още по-красиво и здраво детенце!  Hug

sophiepp, ako се самоосигуряваш не знам дали този калкулатор ти върши работа  newsm78. Понеже в първият си въпрос споменаваш за вноските от служителя и работодателя, си помислих, че  ще се осигуряваш чрез др. работодател.  Не съм наясно, но би трябвало вноските при теб да са по-малки от колкото тези в калкулатора (за служителя и работодателя общо)
... И нали е за това тази тема - да се пита.  Simple Smile

Последна редакция: чт, 20 мар 2008, 14:12 от tonitta

# 872
Мерси много tonitta  bouquet Hug,
още от пон. ще ги пришпоря, за да не изпусна март Simple Smile
Дано се съгласят, аз мисля да се доосигуря за 1000 лв. чисто, така ще е добре Simple Smile
видях от калкулатора какви са вноските и по колко е за работодателя и по колко за работникаSimple Smile
видях че за да получавам около 1000 лв. чисто (около1200 бруто) трябва да внасям около 550 лв. на месец
като около 500 лв. ми е БТВ на месец... значи малко повече от половината около 300 лв. ще трябва да си довнасям, за да получавам 1000 лв. майчинство?
Правилно ли съм го сметнала?

# 873
  • Пловдив
  • 72лв.*20раб.дни=1440лв.*90%=1296лв. месечно *10мес.=13000лв. грубо

*това са груби сметки, не съм смятала точно дните и съм закръгляла сумите

Моля, ако съм в грешка някой да ме поправи!  newsm78 Така ли се смята и бъркам ли някъде??
Не се умножава по 90 % а реално се вземе колкото ти е средно дневното нетно възнаграждение по броя на работните дни ........
Мерси много tonitta  bouquet Hug,
още от пон. ще ги пришпоря, за да не изпусна март Simple Smile
Дано се съгласят, аз мисля да се доосигуря за 1000 лв. чисто, така ще е добре Simple Smile
видях от калкулатора какви са вноските и по колко е за работодателя и по колко за работника:)
видях че за да получавам около 1000 лв. чисто (около1200 бруто) трябва да внасям около 550 лв. на месец
като около 500 лв. ми е БТВ на месец... значи малко повече от половината около 300 лв. ще трябва да си довнасям, за да получавам 1000 лв. майчинство?
Правилно ли съм го сметнала?

ако осигурителния ти доход е 1200 няма да взимаш около 1000 ,а по малко сметни си колко ти е средно дневното нетно възнаграждение ,това за 90 % от брутното е малко за заблуда........затова и на 2000 няма да се взимо 1800,както си чела ,а около 1440 ,както го е сметнала Еличка .....казвам ти го да не се заблудиш......държавата на никой няма да даде повече отколкото би получавала ,ако работиш Simple Smile
Успех    bouquet и леко бременеене и на двете Simple Smile

# 874

Моля, ако съм в грешка някой да ме поправи!  newsm78 Така ли се смята и бъркам ли някъде??
Не се умножава по 90 % а реално се вземе колкото ти е средно дневното нетно възнаграждение по броя на работните дни ........

...Или аз нещо не знам как да си задам въпроса или си говорим на различни езици...  newsm78

tonitta,
Според калкулатора на КиК и ако логиката ми е правилна, при заплата от 2000лв. излиза че:

• около 850лв. са осигуровките(за самоосигуряващи се) *6мес.=5100лв за целия осиг.период
  • дневното нетно възнаграждение излиза 1600лв.*6мес./132дни=около 72лв.

При положение, че около 72лв. е средно дневното нетно възнаграждение то 90% от 72лв =64.80лв.*20раб.дни= пак на 1296лв????
  • "72лв.*20раб.дни=1440лв.*90%=1296лв. месечно *10мес.=13000лв. грубо"
Така и не разбрах бъркам ли?   newsm78
 Mr. Green Знам, че всеки месец има различен брой раб.дни, но все пак това ли е правилната сметка?

Мерси за пожеланята    bouquet

Последна редакция: чт, 20 мар 2008, 14:49 от sophiepp

# 875
  • Пловдив

При положение, че около 72лв. е средно дневното нетно възнаграждение то 90% от 72лв =64.80лв.*20раб.дни= пак на 1296лв????
"
"
Така и не разбрах бъркам ли?   newsm78

Мерси за пожеланята   bouquet

да бъркаш взима се 72лв.*20раб.дни=1440лв.       не се умножава нетното възнаграждение по 90%,а брутното на 2000 лв. средното дневно брутно възнаграждение е към 90 лв. умножено по 90 % става 81 лв. и тогава се сравняват 72 лв и 81 и се изплзща по малкото Simple Smile
Дано ме разбра

# 876
да бъркаш взима се 72лв.*20раб.дни=1440лв.       не се умножава нетното възнаграждение по 90%,а брутното на 2000 лв. средното дневно брутно възнаграждение е към 90 лв. умножено по 90 % става 81 лв. и тогава се сравняват 72 лв и 81 и се изплзща по малкото Simple Smile
Дано ме разбра

Май те разбрах Crazy
Но така или иначе дневното възнаграждение ще е към 72лв.(без да вадя от тях 10%) при осигуряване на 2000лв., нали?!  #Crazy

Последна редакция: чт, 20 мар 2008, 15:04 от sophiepp

# 877
Здравейте!Аз съм в болничен от декември,поради рискова бременност.Сега на 25 излизам в болничен за бременност и раждане.Въпросът ми е ,като съм в болничен толкова време кой ми плаща осигуровките ,работодателя или държавата?

# 878
Здравейте момичета!
Имам нужда от спешна помощ и аз прочетох въпросните 1800лв във весника. Аз работя на 260лв основна заплата като всеки месец взимам различни пари / смисъл че получавам и допълнително но всеки месец различно/ Излизам по майчинство от  27 юни 2008г. Къде и как мога да получа информация колко майчинство ще взема  и дали може да ме назначат на втори трудов договор на 4ч. за още 1700 ? Дали може да се върне назад и някоя фирма да ме осигури и ако неможе ако се осигуря на тези пари последните три месеца после как ще се изчислява майчинството ooooh! newsm78 ooooh! Направо ми се е запалила главата  
Моля за помощ Sad

# 879
  • Пловдив
Дано ме разбра

Май те разбрах Crazy
Но така или иначе дневното възнаграждение ще е към 72лв.(без да вадя от тях 10%) при осигуряване на 2000лв., нали?!  #Crazy
да точно така,тоест ще получиш повече .......от колкото ти си мислеше Simple Smile

# 880
  • Пловдив
Здравейте!Аз съм в болничен от декември,поради рискова бременност.Сега на 25 излизам в болничен за бременност и раждане.Въпросът ми е ,като съм в болничен толкова време кой ми плаща осигуровките ,работодателя или държавата?
води те се осигурителен стаж,но не ти се внасят осигуровки......

# 881
  • Пловдив
Здравейте момичета!
Имам нужда от спешна помощ и аз прочетох въпросните 1800лв във весника. Аз работя на 260лв основна заплата като всеки месец взимам различни пари / смисъл че получавам и допълнително но всеки месец различно/ Излизам по майчинство от  27 юни 2008г. Къде и как мога да получа информация колко майчинство ще взема  и дали може да ме назначат на втори трудов договор на 4ч. за още 1700 ? Дали може да се върне назад и някоя фирма да ме осигури и ако неможе ако се осигуря на тези пари последните три месеца после как ще се изчислява майчинството ooooh! newsm78 ooooh! Направо ми се е запалила главата 
Моля за помощ Sad
Не съм попаднала на този вестник,ама май много народ се е подвел,ей затова не ги чета аз......
А на въпросите ти ,макар и много объркани .....Няма значение колко получавш допълнително,щом те осигуряват на 260 лв. виж на ч страница и си сметни колко горе долу ще получиш.Стики е обяснила много хубаво.,а и на предишната страница това се коментира,как се изчислява.Може иначе да те назначат на втори трудов договор и ще ти се вдигне базата,но ако излизаш в болничен от 27.06 базата ти ще е от декември 2007 до май 2008,тоест ще спечелиш само март,април и май и то ако побързаш.Назад няма фирма която да е върне,всяка фирма която сключи трудов договор ,ако не се лъжа са длъжни да го внесат в НАП до 3 раб дни,тоест даже и за март ти е късничко,така че мисли и действай .Успех и лека бременност   bouquet

# 882
Дано ме разбра

Май те разбрах Crazy
да точно така,тоест ще получиш повече .......от колкото ти си мислеше Simple Smile

ЗЛАТНА СИ!!! Много съм ти благодарна  newsm51  love001

# 883
sis7,
Моля те не се покривай  Mr. Green само да те питам още нещо, че сега си ми паднала  Wink Heart Eyes

Кажи сега, ако започна да се самоосигурявам още тези дни на независимо каква сума, има ли друго изискване за да получавам майчинските? Само това ли е условието?! ...Да не се прецакам нещо  Thinking

Ще те черпя, да знаеш  Drunk

edit: Малко офф... Сега видях какво пише под аватара ти  Joy  hahaha самата истина си е това  Joy

Последна редакция: чт, 20 мар 2008, 15:43 от sophiepp

# 884
  • Майничка
Може ли и аз да си сверя часовника, че такъв случай на практика сме нямали в офиса (не съм счетоводител, занимавам се с част от нещата на ЛС) - легалната нетна заплата на една мома е по-висока от максималния осигурителен праг. В този случай, като заражда,  за среднодневно обезщетение ще се вземе 90% от 6 х максималния осигурителен праг/работните дни, нали? Или?

Общи условия

Активация на акаунт