Майчинството - счетоводно - 8

• 46 104
  • 1 019
  •   1
Отговори
# 975
  • Бургас
enni, заповядай
Здравейте! Имам едно въпросче. Детето ми навършва 2г. на 28.03. След тази дата ще ползвам 3 седмици платен отпуск. От работа ми казаха, че реално майчинството свършва на 27.03 и първия раб.ден е 28.03. така че трябва да подам молба свободен текст, че искам да се върна на работа и молба за отпуск от същия ден /т.е. 28.03/. Такава ли е процедурата?
 Благодаря предварително!   bouquet
Да

# 976
Отново за яслите...
Малкият тръгва на ясла април месец. Майчинството ми изтича началото на ноември, а болничният ми преди раждане ще е някъде от 20.07. На работа не мисля да се връщам за толкова кратко време. От страна на работодателя ми няма проблем - знае, че малкият тръгва на ясли. Директорката в яслата също ми влезна в положението, казах и че няма да съм на работа. От тяхна страна също няма проблем, само ще плащам пълна такса (то всички от 01.04 ще плащат една и съща такса, така че това не е от особено значение). Интересува ме може ли да се направи някава засечка, че детето е на ясли, а аз не съм на работа. Касае се само за три месеца, защото юли яслата е в ремонт. В такъв случай ще изгубя майчинството, което и без това в моя случай се бави с по 3-4 месеца.
Ако се върна на работа и ползвам 1 месец платения годишен отпуск от миналата година, а след това 2 месеца неплатен или убедя докторката да ми даде болничен, как ще се отрази един евентуален неплатен отпуск на болничните за раждане.
С първото дете болничния ми беше около 225лв, така че сумите са нищожни. Искам да разбера как да се справя със ситуацията с възможно най-малко бумащина и тичане насам-натам.

# 977
Здравейте отново мами счетоводителки.От две седмици чета всичко по темата дотук и все още си задавам някои въпроси.Имах такива,макар че не ми се отговори,то сега много се надявам да получа отговор. Сега вече знам,че може да съм на втори трудов договор на 4 часа и че доктора може да издава втори болничен.Сега съм учителка на 300лв заплата.Искам да почна да се осигурявам към фирма с втори трудов договор на 4 часа и на 1000 лв,макар че ще е само 5 месеца,защото ще изляза в болничен на 2 септември.Озадачи ме отговора на Стики към една майка,която питаше как се изчисляват болничните-"Особеното е че по втория договор ще ти превеждат 2 пъти по-малко пари отколкото по първия."Ако по втория ще ми превеждат по-малко пари ,то какъв е смисъла да се осигурявам на 1000лв и да плащам по 300-400лв осигуровки там щом ще ми плащат на половина на първия. Още една майка учителка беше задала въпроса-"мога ли да се осигурявам и още на едно място, тъй като учителските заплати не са кой знае какво, а аз бих могла да си плащам по висока осигуровка и при друг работодател, ако това е възможно."Извинявайте,но излиза че щом съм на 300лв заплата при първия договор и болничния ще ми бъде около 270 лв например значи втория болничен към втория договор трябва да е най много 135лв.Правилно ли съм разбрала Стики?
Много ви моля за отговор,защото най-късно на 1.04 трябва да ме назначат по втори трудов договор.Искам да знам на колко мога да се осигурявам! Thinking Thinking Thinking Praynig Praynig Praynig

# 978
Как съм я загазила. Помагайте със съвет, че много се притесних.
Както се вижда от линийки съм бременна с второ дете. Двете майчинства ще се засичат и няма да се връщам на работа. В яслата ни пазеха места, но казаха че повече не може и трябва да го запиша. Записан е на 26.02., а в болничен за бебчо ще излеза на 05.04., т.е. ще имам прекъсване на майченството. От прочетеното по-горе разбирам че от НОИ ще ми искат парите за този период. Това е по-малкия проблем. Проблема ми е дали ще мога да си почувамвам 90% от РЗ за 315 дни за бебчето.
Моля ви за помощ.

Последна редакция: пн, 24 мар 2008, 18:57 от veskata

# 979
  • София
Здравейте, много моля някой ако може да ми отговори на въпросите за обезщетенията за майчинство и отпуск за отглеждане на дете до навършване на 2г.
    Ще обясня подробно, дано не досадя много.
    От 3.01.2007г. съм излязла в болничен, на 11.02.2007г. родих. Фирмата ми редовно е плаща осигуровките и няма проблем с това. Редовно съм си получавала обезщетенията от НОИ до ноември. Тогава изтичат 315-те дни и молба-декларацията .....по чл.54 от КСО е подадена със закъснение- чак на 12-13 февруари 2008.  Тук грешката е моя- бях извън страната и не съм следила кога ми е изтекъл срока и са спрели да ми превеждат обезщетенията.
     Покрай този проблем си извадих подробна справка за изплатените ми обезщетения до сега, защото не съм следила внимателно постъпленията по картата. През 2007г. до ноември, когато изтичат 315-те дни майчинство, всеки месец съм получавала различни суми, среднодневното обезщетение е различно, осигурителния ми доход също е различен, а някой месеци дори е 0.
     Базата за изчисление на обезщетението ми е от 2006г и е 249,42лв. осигурителен доход. По мой сметки грубо трябва да получавам около 210лв., но съм получавала съвсем други суми- 200, 167, 172, 183, 180, 192 и т.н.
     Дали може някой да ми обясни защо е така, според мен има някаква грешка.
     Много благодаря предварително.  bouquet

# 980
  • София
Моля да ме извините, сигурно много пъти сте отговаряли на подобен въпрос, просто темита са много големи.
Ако дам детето си на ясла, имам ли право на 50% майчинство (ходя на работа )?
В чл. 54, ал. 3 от КСО (3) (Доп. - ДВ, бр. 68 от 2006 г.) Обезщетението по ал. 1 и 2 не се изплаща, ако детето е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка, както и при отглеждането му от безработно лице по програмата "В подкрепа на майчинството".
Това означава, че когато детето бъде настанено в детско заведение, което не е на пълна държавна издръжка (детска ясла или градина, за която се дължи такса) плащането на обезщетението в размер на 50 % не се прекратява.

# 981
  • София
Извинявайте, че пак ще ви тормозя, но може ли някой да ми обясни какви ще бъдат последствията за мен... на 15 април ми изтичат 315-те дни. Имам предложение да подпиша граждански договор. Вече разбрах, че ако договора е за сума под 294 лв. - не дължа осигуровки, но трябва ли да подавам данъчна декларация? Освен това нали ще си получавам и 220лв майчинство до навършване 2 години на детето. Ако някой може да ми каже има ли още нещо, което не зная, защото досега никога не съм се интересувала от граждански договор. Прочетох някои неща, но не съм сигурна дали не пропускам нещо важно!

# 982
anii_ta Благодаря! Hug

# 983
това че съм ползвала 315дни за раждане и гледане на дете и после около месец майчинство ще промени ли броя на дните за платения годишен отпуск?

Tezi отпуски са трудов и осигурителен стаж. За тях се полага отпуск в пълния размер - не по-малко от 20 работни дни годишно.

# 984
Извинете,ако изляза в болничен за 7 дни,няма да ми се сметне целия месец newsm78

Какво по-точно питаш?

# 985
Сега съм учителка на 300лв заплата.Искам да почна да се осигурявам към фирма с втори трудов договор на 4 часа и на 1000 лв,макар че ще е само 5 месеца,защото ще изляза в болничен на 2 септември.Озадачи ме отговора на Стики към една майка,която питаше как се изчисляват болничните-"Особеното е че по втория договор ще ти превеждат 2 пъти по-малко пари отколкото по първия."Ако по втория ще ми превеждат по-малко пари ,то какъв е смисъла да се осигурявам на 1000лв и да плащам по 300-400лв осигуровки там щом ще ми плащат на половина на първия. Още една майка учителка беше задала въпроса-"мога ли да се осигурявам и още на едно място, тъй като учителските заплати не са кой знае какво, а аз бих могла да си плащам по висока осигуровка и при друг работодател, ако това е възможно."Извинявайте,но излиза че щом съм на 300лв заплата при първия договор и болничния ще ми бъде около 270 лв например значи втория болничен към втория договор трябва да е най много 135лв.Правилно ли съм разбрала Стики?
Много ви моля за отговор,защото най-късно на 1.04 трябва да ме назначат по втори трудов договор.Искам да знам на колко мога да се осигурявам! Thinking Thinking Thinking Praynig Praynig Praynig

Максималният осигурителен доход е 2000лв. месечно. Щом те осигуряват на 300лв. вторият договор за колкото и голяма сума да е, по него ще те осигуряват на 1700лв.
Има разлика между изчисляване и превеждане на обезщетенията. Изчислението е общо - полученото среднодневно обещетение се превежда чрез двете фирми. Сумите по тях са пропорционално на работното време, а не на заплатата.
Напр. ако имаш 1500лв. месечно обезщетение - чрез училището ще ти преведат 1000лв. а от фирмата - 500лв. (ако си на 4 часа)

# 986
Отново за яслите...
Малкият тръгва на ясла април месец. Майчинството ми изтича началото на ноември, а болничният ми преди раждане ще е някъде от 20.07. На работа не мисля да се връщам за толкова кратко време. От страна на работодателя ми няма проблем - знае, че малкият тръгва на ясли.
С първото дете болничния ми беше около 225лв, така че сумите са нищожни. Искам да разбера как да се справя със ситуацията с възможно най-малко бумащина и тичане насам-натам.

Не знам за какви проблеми питаш.
Най-безболезнения начин е да си ползваш обезщетението, което си получавала с първото дете. Вярно, че не е много, но другите гимнастики, които си написала едва ли ще доведат до повишаването му. Само че трябва да си в отпуск за гледане на дете към датата на излизане по бременност и раждане.

# 987
       Покрай този проблем си извадих подробна справка за изплатените ми обезщетения до сега, защото не съм следила внимателно постъпленията по картата. През 2007г. до ноември, когато изтичат 315-те дни майчинство, всеки месец съм получавала различни суми, среднодневното обезщетение е различно, осигурителния ми доход също е различен, а някой месеци дори е 0.
     Базата за изчисление на обезщетението ми е от 2006г и е 249,42лв. осигурителен доход. По мой сметки грубо трябва да получавам около 210лв., но съм получавала съвсем други суми- 200, 167, 172, 183, 180, 192 и т.н.
     Дали може някой да ми обясни защо е така, според мен има някаква грешка.
     Много благодаря предварително.  bouquet

Всеки месец си получавала различни суми, защото те се получават като умножиш броят на работните дни в месеца по среднодневното обезщетение.
Озадачава ме, че си получавала суми по-малки от мин. раб. заплата - 180лв. Обади се и се информирай - до 31.05.2008г. трябва да ти коригират обезщетенията.

# 988
  • София
А среднодневното обезщетение не трябва ли да е еднакво? В смисъл за месеците с еднакъв брой работни дни и то да е еднакво? И защо за някой месеци то е 0? Как са ми изчислили тогава обезщетението?(в месеците когато е 0- това са 6 месеца, съм получила обезщетение 182, 192,183...)
Ще проверя и по телефона, но днес не успях да се свържа.
Благодаря.

Последна редакция: пн, 24 мар 2008, 22:36 от Даника

# 989
  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet
Стики,благодаря ти много!Значи ще почна да се осигурявам на 1000лв към друга фирма допълнително!Даде ми надежда,защото се бях отказала!
 Rolling EyesСега се сетих...Ами след трите болнични листа за 135 дни после пак ли към двамата работодатели трябва да попълвам две заявления за отпуск до 315я ден.И пак ли от двете места ще ми изплащат отпуск.Тук идва ред на въпросът - а след 315ден - майчинството от 220лв кой от двамата работодатели трябва да ми го плаща?
Ако не е нагло от моя страна,би ли ми отговорила и за това!   bouquet Praynig Blush

Общи условия

Активация на акаунт