Сърцето граници не признава! - Шеста турска тема

• 30 826
  • 290
  •   1
Отговори
# 195
  • Истанбул
Няма да се скараме Grinning
Но вашия случай е малко интересен, просто няма причина да го връщат newsm78
Дано се изясни случая!
Лека нощ!

# 196
Хайде и аз да се включа в спора относно минаването на границата...няма да дам точна информация,но ще споделя какво ми казаха на границата български таксиметрови шофьори...
В миналото както знаем можеше да се минава по няколко пъти дневно,но заради търговците това е променено.Таксиджията ми каза ,че в седмицата има право да мине границата само веднъж и по тази причина чака по дълъг курс например до Истанбул или по отдалечено място .../Аз исках да мина само границата със таксито/..Това е...

# 197
Абе да си го кажем направо-парички са искали митничарите Mr. Green Декември на  наши познати идваха от Велико търново им идваха на гости техни приятели от Турция.Хората си имаха визи -всичко точно -Е да ,ама не!На границата на калпак по 150 ежро на човек иначе обратно в Турция и чао на визата  #Cussing out.Така ,че рушветчето му е майката! Mr. Green
Момичета не се карайте!сигурно има някакво логично обяснение!Ако моето не е вярно де! Joy
Шенай   къде се намира Фетхийе ?

# 198
  • Истанбул
Момичета,
искам само да кажа, че и законите, за съжаление не винаги се спазват, както трябва, та даже и по границите.
По тоя начин на много хора и от двете страни  им се прегазват правата, които непременно трябва да се защитават до край, ако трябва и чрез съд. Аз съм го правила!
Между другото, това за спогодбата го знам от адвокат, тъй като, знаете, че за много хора това е жизнено важно!

# 199

Привет и от мен тук днес времето беше слънчево и се размечтах за пролетта даже.Да стопля и вас и да се размечтаем за красотата която става през пролетта.  Hug
Скоро не съм ви писала ама и нямах много време за форума /само прочетох тук таме нещо/ Blush
Не съм ви забравила, а даже вчера докато гледах в пикасата снимки на руски туристи посетили турските курорти и направо се разтопих от красота ,че се и размечтах  Party  .Все повече си мисля за вас и си представям как изглежда цялата тази красота на живо .
Разгледах линковете които е дала  queen of hearts и ми харесаха много   bouquet

tsve_te  пожелавам ти успех и да няма вече мъки с тез учебници  Peace Hug

drize  тъй като си сложила вашето албумче от снимки реших да го разгледам  Blush  ,но да похваля малката Селин каква е сладурана е и ми се вижда кротко и усмихнато детенце Heart Eyes  ,че даже ме и изкуши с твоите кулинарни снимки   Flutter ,порадвах се и на снега който е натрупал/поне замалко/

Малко се притесних от това което прочетох за преминаването на границата  Tired /че нали незнам нищо/
Трябва ли виза за Турция ако ще да е даже за един ден  newsm78 
Да се похваля засега ,че има вероятност да ни вземат едни познати за един ден в Турция   на 1 март отивали и уж се гласим и ние да отидем сега а после може пак  newsm78 /щото то 1 ден закъде по -напред  Sad /
Че я кажете ако ми трябва виза да не се глася много ,много  Rolling Eyes  /че и какъвто съм карък / може и да пропадне пак екскурзията ми .
опс пак се отнесох и спирам засега пак ще пиша тези дни като мога че мъжо си е в почивка и... Mr. Green  
Лек ден на всички с много хубави емоции /с дечковци или не/ и много късмет . bouquet bouquet bouquet

# 200
http://images.jupiterimages.com/common/detail/48/10/22181048.jpg

или

http://farm2.static.flickr.com/1246/1243318233_b870c74e07.jpg

http://www.miikkasaari.fi/images/iLove_Coffee_by_daewoniii.jpg

http://www.photoshopbuddy.net/images/card_design_16.jpg

http://www.gobreck.com/site/static/images/IMG_4134.jpg

Здр пак Simple Smile

Ей този сняг...такъв зимен сън ме налегна вчера ..не е истина..успях само да ида до аптеката да взема лекарctвата на детето ....И цял ден като картоф пред ТВ-то и от едната staya в другата ...днес ще си мръднем д-тата към Cevahir ...няма school и днес ,,,,кой ще идвa натам Simple Smile да звъннка Simple Smile Benmary имаш ми мобилния Simple Smile Дризе, ще ти смс-на домашния ми (Bravo na Selin ,...skoro shte ticash sled neya, no nyama da mojesh da ya hvanesh Simple Smile ... Ще ви update-на като знам повече за Атлантис ....

Шенаи, радвам се ,че се разписваш по-често ...Аферин на шерката за БГ Simple Smile

Джорди - аз ше питам първо за Атлантис дaли въобше има availability ...ако има ше се договорим за часа на срещата ...

Пина - да се оправяш Simple Smile Оздравявaш ли Simple Smile

Цвете -аз ти станах почитателка в ДиС Simple Smile Как е малкият бонбон Simple Smile Успех с магистратурата ...какво учеше ...забравих ...

На всички останали  Hug Heart Eyes bowuu

ps: Dilara - 41 kere Mashallah Simple Smile Det' se vika Heart Eyes

# 201
  • Измир
Добро утро!

eleonor@, БенмарИ е права!

С едИн И същИ автомобИл нямаш право да мИнаваш гранИцата повече от веднъж седмИчно!
Това е, защото хората от блИзкИте градове злоупотребяват. Пълнят бензИн от безмИтната, купуват И препродават алкохол И цИгарИ от Free shop, също така се търгува И с турскИ хранИ, коИто няма в БГ...
Не е за парИ Цвете, просто такова е споразуменИето, за да огранИчат незаконнИят бИзнес поне малко.

Като варИант мога само да предложа премИнаване с две разлИчнИ колИ, ИлИ пътуване с автобус. Thinking

СИса, вИза за ТР не трябва  Peace

# 202
 Blush Мерси, BZ!   bouquet

# 203
Здрасти на всички! Hug

Днес съм почти оздравяла! Party Направо съм готова за танци, манци, разходки и прочие, само дето няма.. Confused
Гледах си днес серията на Prison break, някой следи ли го от вас?

Аз нещо не намерих снежните снимки на Истанбул от drize... Да не са в другия албум от подписа? Сега ми хрумна, аз гледах в общия албум..

Диляра, дай някоя снимка с костюм! Crazy Да те видим във вихъра... Grinning

# 204
  • Сърцето ми, завинаги в Истанбул
Drize, защо така нервно?  Shocked
не искам да споря с теб Grinning,
но ти препоръчвам да прегледаш Държавен вестник от 09.05.2007 , с който се вкарва в действие спогодбата от 27.02.2007 между България и Турция!
Можеш да прегледаш сайта и на В'ъншното министерство, акон искаш! newsm78

На мен турски митничар ми каза, че имам право на 80 дни престой в Република Турция! Но наистина в Турция приеха закон, за да намалят нелегалната работа на имигранти, за това са го и върнали мисля аз. Не съм искала да звуча гневно, извинявай!    bouquet Хайде весел ден от мен, Мистик!   bouquet

eleonor@ , за съжаление е така. Все ги няма, пробвайте тук:
Посолство на Турция в България.
адрес: 1142 София,  бул. Васил Левски No.80 , тел.: +359 2 9355500, факс: +359 2 9819358
и тук:
Генерално консулство на Турция
Пловдив
ул. Филип Македонски № 10
 Тел.: 032/ 632 309, 624 010, 624 020
Факс.: 032/ 624 839
Информация 
Работно време: от 09:00 до 12:30 часа и от 14:00 до 18:00 часа
Просто скоро приеха в Турция нов закон, за да предотвратят идването на нелегални работници от България! За това му се иска определен престой в България, за да може да дойде пак в Турция, защото, ако е нелегален работник, няма как да работи по този начин! Ако мъжът ти има документ за служебно пътуване, няма да има проблем! В спогодбата http://www.econ.bg/law86423/enactments/article126620.html
 може да научите точно какво му е необходимо!     bouquet

sisa g Благодаря за милите думи!  Hug
bz така е за моя голяма радост, тъкмо да хвърля някое килце от това кърмене!   bouquet Чакам офертата за 8 март!
Да да там са, в моя албум на януари февруари и са малко, че то в онази виелица не можеше да се излезе, но на камерата какви кадри заснех, не ми липсва вече Габрово след този сняг!  Joy
На всички болни, скорошно оздравяване! На каиги да им пуснат нета! И много усмивки на всички останали!   bouquet   bouquet   bouquet

Последна редакция: вт, 19 фев 2008, 15:27 от drize

# 205
drize много ти благодаря  Hug А и на всички други момичета за отзивчивостта    bouquet

drize, именно този документ за служебно пътуване, за който ти казваш от него има нужда мъжа ми. Затова звъним по посолствата.
Когато имам отговор и разяснение по въпроса, ще пиша отново.
Още веднъж благодаря на всички   bouquet

# 206
  • София
Здравейте!

Намесвам се в темата, защото имам няколко конкретни въпроса, свързани с пътуване в Турция. Дъщеря ми (на 12 г.) следващата седмица заминава на училищна екскурзия в Одрин и Истанбул.

Та въпросите ми са:
- Приблизително колко струва хранене навън? Предполагам, че ще си купуват сандвичи, пакетирани храни и напитки по време на пътуването. Имат закуски в хотелите, но обедите и вечЕрите им не са осигурени. А аз нямам представа кое колко струва в Турция.  Въобще не знам колко пари да й дам  ooooh!
- Как стои въпросът с купуване на лекарства? В случай, че се наложи да вземе нещо обезболяващо и/или температуропонижаващо, нещо против диария и т.н., може ли дете да си го купи от аптеката?
- Някакви специални предупреждения, съвети, напътствия?

# 207
Янита, такива хапчета, като ефералган, имодиум или лопедиум (против разстройството) и прочие, мисля най-добре да си носи от БГ! Аз винаги така правя. Сложи и едно пликче в багажа, в малки количества, но ако се наложи да има. Къде ще хукне да търси аптеки в непознат град, да се отделя от групата, пък и 100% ще е по-скъпо от БГ, пък и чужд език и т.н.

Допълнителните храниения - обяд и вечеря - единият вариант е да се доплати в хотела за шведска маса - по 9$ са на ядене. Демек по 18$ на ден трябва да има, ако се спрете на този вариант. Зависи другите деца на къде са, но може би е хубаво ако масово се хранят там и тя така да направи. Не знам на каква възраст е дъщеря ти...
Ако се храни с дюнери и други закуски по улицата излиза по-евтино, ама забравих цената на дюнера  Embarassed, нека друг да каже.
Ако пък седне в ресторантче в евтин район - Лалели, едно ядене ( пилешки или телешки кебап) + безалкохолно, хляба се дава безплатно е около 10лв, но зависи на каква възраст са децата и колко ще ги пускат да щъкат сами. По скъпите райони - Истиклял, един бьорек беше 3-4лв май..., абе скъпо си е.

# 208
  • София
Благодаря, pina!

Значи, грубо сметнато, трябва да има по около 20 долара на ден за храна (че тинейджърите понякога страдат от неутолим глад) и отделно пари за входове в музеи и разни допълнителни мероприятия. През цялото време ще се движат в група, никакво самостоятелно щъкане няма да има.

Друг въпрос: каква валута върви в Турция? Знам, че преди време доларът се ползваше наравно с турската лира, още ли е така или трябва да купуваме лири? Отивам да търся и информация за официалния курс...

# 209
Току shто се върнахме от Cevahir ... питах за Атлантис ...Дризе получи ли ми смс-а ... Значи , трябвa 7 дена in advance да се направи reservation, цената е САМО 200 УТЛ (така се изрази жената Mr. Green ,но е сaмо за 1 час ...е та то за един час ние няма да можем да си кажем здрасти 10 мoмичета .... Не знам вие кажете ...иначе 200 лири не е скъпо, ние ще сме поне ...колко : аз, Benmary, Дризе, Соняз, Джорди, Мистик ,....кой забравям по това време в Истанбул  Thinking  Както и да е , това е засега ...кажете какво мислите  Wink

Елеонор Simple Smile Детенцето ти е малка приказчица , пу пу пу  Heart Eyes Аз отдавна те "познавам" виртуално oт темите в Красива мама Simple Smile Аз съм тук с моят БГ паспорт и просто трябва да напускам страната на всеки 3 месеца ...така че 3 месеца сме на някъде ...или БГ или NY ...или където ни отвее самолетът  Whistling Nai=dobre да питаш the consulate,,,,успяхте ли да се свържете с него ??

Янита - лекарства и аз мисля е най-добре да си носи от БГ ... Тук има, но не толкова цената , колкото възможност за алергия към някои медикаменти  и езикова бариера ме притеснява.  Симит по улиците(от 50 до 1 УТЛ = 50ct 1 ЛЕВ, или борек 2-3yтл ....), има МcD's, КFC , Starbucks etc, , но си мисля че в Турция ще опитат нещо типично от тукашната кухня ,,, а и ше са с учители нали така, значи винаги и за всичко ще могата да се пазарят Simple Smile Валутата е УТЛ, може да се обмени и в БГ ,... аз така правя, от УТл в БГ лева ....значи може и обратното ,...или Еurо в УТл или $ v уТЛ ...Вижте какви са курсовете и преценете , кое ще е nai=na далавера .... Уcпех и чакаме снимки след това, или поне отзиви  Peace

Хайде на следобедната закуска или ранната вечеря Simple Smile
http://www.msc.navy.mil/sealift/2002/June/graphics/23.jpg

Целувки от все още студен ИстАнбул  Hug Peace  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт