ПРОТЕСТИ И СТРАСТИ - градините в София

• 49 917
  • 1 301
  •   1
Отговори
# 210
Освен, че на няколко пъти и аз писах, че ще е добре да се увеличат таксите, не знам защо не се предложи и да има определен процент от местата за деца на родители, които да спонсорират официално детската градина. Така или иначе тези, които имат пари - ще си вкарат децата, по-добре е да е прозрачно и да се знае, че е чрез спонсорство.
абе, ети, ти що не престанеш с това увеличение на таксите??? не всеки може като теб да поеме по-голяма такса. Като си толкова заможна си дай детето на частна детска градина и не се занимавай с държавните и неможещите. Така или иначе тези, които имат пари - са си вкарали децата вече, ама не в държавни градини.

# 211
  • София
Соро се появи един общинар, който искаше да прокара идеята, на децата които остават ивън ДГ да се плаща субсидията, която се отделя за посещаващите я. Та по негови изчисления субсидията е около 80 лв.

Аз за това питам. Ако ми дават 80 лв на месец + 180 лв по програмата за детегледачки - ето ти 260 лв. И още толкова от мен и може и да намеря жена, дето да се навие да ми гледа детето от 8 сутрин до 7 вечер. И тогава аз се отказвам от кандидатурата си за градина. Thinking

субсидията, доколкото аз знам, е 160 лв, а не 80.
Анна, мисля, че са ти грешни сметките... Когато се върнеш на работа майчинството май ти става 50%..

Субсидията е различна за всяка община и ДГ; един от критериите май беше и състоянието на самото ДЗ. Както и да е. Моето мнение е, че такова "субсидиране" на ФЛ няма да се приеме.

При програмата за детегледачки майчинството не се намаля на 50%, а отива цялото за детегледачката, като социалните покриват осигуровките.

Не може хем да ползваш субсидия за градина, хем да участваш в програмата да детегледачки- предполага се, че като имаш детегледачка изобщо не би трябвало да кандидатсваш за градина.

# 212
  • София
Такааа, чета и не знам дали да се смея или да плача. Как разбраха, че 5-6000 деца са вън? От кандидатурите ли? " Наистина може да им се има доверие". Днес едни деца ми се похвалиха, че са си правили измислени кандидатури. Даже едното е кандидатирало майка си, но със сменено ЕГН. Някой дали е проверявал достоверността на ЕГН тата на гласувалите? ooooh!
Аз смятам да подам иск, дори да съм единствената ( радвам се, че не съм). Изобщо не става дума, че няма да се оправя и в тази ситуация, даже вече съм уговорила място в една ЧДГ, въпросът е принципен и морален. И се чувствам адски тъпо, да се гаврят така с нас.
Тъй като днес детето ми едва не стигна до Пирогов, мисля да предложа да се видим в сряда в 11:30ч. в някой клуб. ( давам му срок един ден да се оправя)Там може да оставим децата и да поговорим на спокойствие.
Другото предложение е за събота пак от 11:00ч. Може да се гласува.
В МОЛ-а също има детски кът, но не пускат деца под 3 години.

# 213
  • София
Освен, че на няколко пъти и аз писах, че ще е добре да се увеличат таксите, не знам защо не се предложи и да има определен процент от местата за деца на родители, които да спонсорират официално детската градина. Така или иначе тези, които имат пари - ще си вкарат децата, по-добре е да е прозрачно и да се знае, че е чрез спонсорство.
абе, ети, ти що не престанеш с това увеличение на таксите??? не всеки може като теб да поеме по-голяма такса. Като си толкова заможна си дай детето на частна детска градина и не се занимавай с държавните и неможещите. Така или иначе тези, които имат пари - са си вкарали децата вече, ама не в държавни градини.

Елито, тук бъркаш. Тези дето имат сравнително добър доход точно в държавни градини чрез спонсорство предпочитат да си вкарват децата- излиза им към 100 лева на месец може би (къде са 400 за частна градина).
Моето мнение също е, че таксите трябва да са по- високи, но непременно трябва да се осигури и по- ниска такса за семействата под определен доход. Но как да стане това,  когато много малко хора се осигуряват по правилата? Просто не виждам при сегашната ситуация в държавата как едно увеличение на таксите би било справедливо.

Лови, мен срядата ме устройва. Мястото няма значение, стига да има къде да оставим децата.

# 214
добре де, преди години майка ми като беше детска учителка, се ползваше предимство за живущите в района, и се плащаше според дохода такса
после го махнаха
аз лично съм съгласна да се върне това положение
но колко от вас са?
утре ще пусна анкетка, но май предварително знам отговора

# 215
преди години доход се доказваше много по-лесно. Сега първи ще се впишат живеещите на семейни начала.
А и ако се въведе предимство за живущите в района, в центъра детските градини ще стоят празни, а в Младост проблемът ще остане.

# 216
  • София
А и ако се въведе предимство за живущите в района, в центъра детските градини ще стоят празни, а в Младост проблемът ще остане.
Ама не, защо.
Ще може да се записват всички, които поискат. С предимство ще са живущите в центъра, а ако останат места, ще се приемат и други.

# 217
именно
Ама не, защо.
Ще може да се записват всички, които поискат. С предимство ще са живущите в центъра, а ако останат места, ще се приемат и други.
Peace

# 218
всъщност да, прави сте. И все пак - какво от това? Аз живея на един адрес в момента, имам регистрация от години. До лятото ще се преместя в съседен квартал, за които градини и кандидатствах. Все още не мога да си сменя регистрацията, имам много документи, обвързани с нея. Но едновременно, когато се преместя, трябва да си сменя адресната регстриация и когато се роди второто ми дете, с едно въведено предимство аз пак трябва да водя голямото дете/и бебето/ всяка сутрин в съседния квартал. Сменят се две превозни средства. кола може да нямам. Пеша - освен, че е далеч, пресичат се два натоварени булеварда, единият няма никъде подлези.
Дали бих се съгласила?

# 219
  • София
А имате ли представа защо някои ОДЗ-та обявяват нулев прием за даден набор? Например 27 ОДЗ в Надежда е обявило 0 места за набор 2007 година. В сайта забелязвам, че има и други такива. Или пък за набор 2006, а приемат само бебета newsm78

# 220
lilfi, частни градини има и по 250-350лв.

момичета, утре имам среща с адвокатката и ще се разбера кога и е удобно да се види с тези от нас, които искат да заведат дело срещу общината и ще ви пиша.

# 221
  • София
всъщност да, прави сте. И все пак - какво от това? Аз живея на един адрес в момента, имам регистрация от години. До лятото ще се преместя в съседен квартал, за които градини и кандидатствах. Все още не мога да си сменя регистрацията, имам много документи, обвързани с нея. Но едновременно, когато се преместя, трябва да си сменя адресната регстриация и когато се роди второто ми дете, с едно въведено предимство аз пак трябва да водя голямото дете/и бебето/ всяка сутрин в съседния квартал. Сменят се две превозни средства. кола може да нямам. Пеша - освен, че е далеч, пресичат се два натоварени булеварда, единият няма никъде подлези.
Дали бих се съгласила?
Чудесно.
Ами ако някоя майка живее в квартал в центъра от години, няма кола, и местата в и без това малкото детски градини в района са заети, дали би се съгласила да води детето си в Овча купел например?
Нямаше да е нужно такова райониране, ако всичко останало беше наред.
Ама като не достигат 5000 и кусур места, по дяволите, нали някакъв принцип трябва да бъде въведен?
Аз лично бих настоявала да получа данни от общината колко от записаните деца, аджеба, имат родители с някаква адресна регистрация в София.

# 222
  • София
Аман с това райониране вече.

И на мен единият ми дядо е построил къщата, в която живеем. Земята му е дарена от държавата преди мноооого години, защото е останал инвалид във Втората световна война.

И не се бия в гърдите, плащам си данъците и се редя в сайта на общо основание, както и вие. И какво да направя, като кварталното ОДЗ е обявило нулев прием за набора на дъщеря ми? Ще я пращам в ОДЗ до нашите, ако я приемат.

Стига вече с тези глупости, моля ви!

Пак ви казвам - 5000 деца ще останат вън. Да се съсредоточим върху този проблем, а не върху това кой говори на МИЕКО и има ли той равни права като мен. Да, има. Щом си плаща данъците в София.

# 223
А имате ли представа защо някои ОДЗ-та обявяват нулев прием за даден набор? Например 27 ОДЗ в Надежда е обявило 0 места за набор 2007 година. В сайта забелязвам, че има и други такива. Или пък за набор 2006, а приемат само бебета newsm78
доколкото разбрах има само 1 яслена група, във филиала Thinking

# 224
lilfi, частни градини има и по 250-350лв.

момичета, утре имам среща с адвокатката и ще се разбера кога и е удобно да се види с тези от нас, които искат да заведат дело срещу общината и ще ви пиша.
Peace

Общи условия

Активация на акаунт