ПРОТЕСТИ И СТРАСТИ - градините в София

• 49 897
  • 1 301
  •   1
Отговори
# 240
Добавих анкета. Ако има някакво изменение пишете ми ЛС ще променя каквото искате.

# 241
Стига сте говорили глупост 5000 места не стигали... картината е много по страшна
За възможните 7000 места в детски градини кандидатствалите са 13 431.

Проста аритметика 13 431- 7000= 6431

Е това е броя на децата за които няма места 6431

За половината деца на София места в градините няма да има.................

Частните ясли и градини не могат да се сравняват с държавните, защото им липсва база - много малко от тях имат градинка, която е специално за децата и техните игри.
И 40 лева да е таксата в частните ясли, като нямат двор в който децата да играят за какво са ни...

# 242

Аз лично бих настоявала да получа данни от общината колко от записаните деца, аджеба, имат родители с някаква адресна регистрация в София.
Откакто живея с мъжа си, имам адресна регистрация в кооперацията, защото там почти веднага те посрещат с "ааааа, ти си на еди кого си що си". След като забременях-веднага си направих ЛК с най-надлежната регистрация. Всичките ми данъци отиват по ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ. Никаква поща повече не ме търси на стария адрес.
Извод-ИСКАМ СИ детските градини в центъра!!!!
П.С. Съжалявам, ама вече тази плоча се изтърка.Сега, като се окаже, че съм примерна софийска гражданка, ще ли да има право на местенце и за моето детенце? Mr. Green Mr. Green

# 243

Аз лично бих настоявала да получа данни от общината колко от записаните деца, аджеба, имат родители с някаква адресна регистрация в София.
Откакто живея с мъжа си, имам адресна регистрация в кооперацията, защото там почти веднага те посрещат с "ааааа, ти си на еди кого си що си". След като забременях-веднага си направих ЛК с най-надлежната регистрация. Всичките ми данъци отиват по ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ. Никаква поща повече не ме търси на стария адрес.
Извод-ИСКАМ СИ детските градини в центъра!!!!
П.С. Съжалявам, ама вече тази плоча се изтърка.Сега, като се окаже, че съм примерна софийска гражданка, ще ли да има право на местенце и за моето детенце? Mr. Green Mr. Green

Няма начин да разбереш къде е адресната регистрация на родителите при класирането / ако е вариант само онлаин/, защото при попълване на данните за регистрация, адреса не се посочва, само е-майл.

Живея на 1 пресечка от детска градина, но не мога да запиша детето си там защото няма райониране, а желаещи много. Ако имам късмет ще успея да се класирам в ясла, за която ми отнема 15 мин път с кола..............

# 244
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=106330&photo=33

http://www.snimka.bg/album.php?album_id=106330&photo=34

http://www.snimka.bg/album.php?album_id=106330&photo=35

http://www.snimka.bg/album.php?album_id=106330&photo=36

Като казахте "двор", и "условия в частни градини" - ето ви една закачка-задачка. Познайте къде се намира тази ДГ, чийто двор не можах да обхвана просто с едно снимане? Rolling Eyes

# 245
Момичета стига сте ги спрягали тези данъци. В общинските бюджети остават основно местните данъци и такси, а те независимо къде се водиш че живееш все си ги плащаш в София. Апартаментът е в София, нали?
Какво сте се хванали за хората от провинцията или районирането, с какво то ще ви помогне това не мога разбера, като местата са 2 пъти по-малко от кандидатите?!?
Дайте да се хванем сериозно с истинския проблем, да протестираме, да подкрепим общината си за субсидията от държавния бюджет. Да разберат от правителството, че не могат да ни взимат всички пари и после да ни казват "оправяйте се сами!". Независимо от къде са хората, тук си изкарват хляба, не е справедливо да ни взимат данъците и с тях да строят алеи в други насели места.
1/4 от населението на цялата държава е в този град (независимо от къде е родом) и е време управляващите да го признаят!

# 246
добре, тогава какво правим точно?
аз лично съм ЗА райониране, ЗА иск срещу обшината, ПРОТИВ оставката на фандъкова, ЗА анулиране на класирането, За протест и ЗА държавна субсидия за ДГ
също така съм ЗА он лайн система за класиране СЛЕД като се реши проблема с недостига на места
какво ще обсъждаме на срещата от всички тези неща?

# 247
Момичета стига сте ги спрягали тези данъци. В общинските бюджети остават основно местните данъци и такси, а те независимо къде се водиш че живееш все си ги плащаш в София. Апартаментът е в София, нали?
Какво сте се хванали за хората от провинцията или районирането, с какво то ще ви помогне това не мога разбера, като местата са 2 пъти по-малко от кандидатите?!?
Дайте да се хванем сериозно с истинския проблем, да протестираме, да подкрепим общината си за субсидията от държавния бюджет. Да разберат от правителството, че не могат да ни взимат всички пари и после да ни казват "оправяйте се сами!". Независимо от къде са хората, тук си изкарват хляба, не е справедливо да ни взимат данъците и с тях да строят алеи в други насели места.
1/4 от населението на цялата държава е в този град (независимо от къде е родом) и е време управляващите да го признаят!
ЕЛИ, аз това няколко пъти го подчертах. Но войнстващи мамчета бяха готови да хванат базуки и метли и да подпукат тези, дето са без синя кръв.
Апропо, ко прайваме с децата, дето баща им е софиянец? Те като мелезчета ли ще се водят? Второ качество, може би? Mr. Green

Съжалявам, ама на моменти дори и моите дебели нерви не издържат!!!!

# 248
някой може ли да ми синтезира накратко каква е целта на срещата Blush ние от форума ли ще сме или с адвоката на елито или с общината, протест ли ще е с медии или какво?

# 249
  • София
Освен, че на няколко пъти и аз писах, че ще е добре да се увеличат таксите, не знам защо не се предложи и да има определен процент от местата за деца на родители, които да спонсорират официално детската градина. Така или иначе тези, които имат пари - ще си вкарат децата, по-добре е да е прозрачно и да се знае, че е чрез спонсорство.
абе, ети, ти що не престанеш с това увеличение на таксите??? не всеки може като теб да поеме по-голяма такса. Като си толкова заможна си дай детето на частна детска градина и не се занимавай с държавните и неможещите. Така или иначе тези, които имат пари - са си вкарали децата вече, ама не в държавни градини.
Няма да престана с увеличаването на таксите, защото смятам, че детето ми има право да посещава общинска детска градина както всички останали. Толкова много пари нямам, но съм принудена да давам 400лв. на детегледачка, защото и в частните детски градини, поне тези които са на разумно разстояние от нас -  места няма. Освен това ще го напиша пак и преставам въобще да пиша по темата, познавам майка, която си дава детето на детска градина, а нейната майка дойде от провинцията да гледа друго дете, за да изкарва по-добри пари - лошо няма. Познавам и поне 10 майки, които не ходят на работа, но децата са им в детски градини и те си уплътнявят времето в пиене на кафе и ходене на козметик и маникюр. За сведение живея в Овча купел, в който квартал се води, че няма недостиг на места.

# 250
За среща съм за сряда, но и събота става. Само я определете бързо, че ако не организирам баба в наличност от рано, няма как да стане.

# 251
  • София
Писах в сайта пък да видим.
Някой по-нагоре се оплакваше, чене може да влезе в акаунта си там. Аз имам същия проблем. Бях ги питала, но отговорът им беше откровено малоумен  Confused

Ako са ти отговорили да отидеш на забравена парола и да ти пратят нова, отговора наистина е малоумен. Но е факт, че така се оправя този бъг. Незнам как може да се обясни, в момента съм пуснала проучване сред знаещи хора.

# 252
  • София
Познавам и поне 10 майки, които не ходят на работа, но децата са им в детски градини и те си уплътнявят времето в пиене на кафе и ходене на козметик и маникюр.

вчера ми казаха, че в Германия (където също има огромен недостиг на места в държавни детски заведения), за да запишеш детето си в държавна градина или ясла, трябва да представиш документ, че започваш работа. ако не работиш - няма ДГ! и правилно!

# 253
Момичета, какво ще обсъждате в сряда/ събота?

# 254
  • София
Мислих първо да изчета цялата тема и тогава да пиша, но Etti ти направо ме разби. Има ли значение дали майката работи или не? Не е ли необходимо детето да посещава детска градина с цел неговото социализиране и израстване в среда извън крепостните стени на дома? Питам те защото аз не работя в момента, но искам детето ми да посещава детска градина именно по тази причина. Не работя и скоро сигурно няма да почвам, защото искам второ дете.
Момичета, не се нападайте една друга кой от къде е и дали работи. Всички имаме една цел децата ни да имат шанс за нормално развитие.
Аз живея в Драгалевци и в нашата детска градина, няма нито едно място за първа група, защото в Бояна няма детска градина и децата идват в нашата. В Симеоново положението е същото, защото пък драгалевчета ходят там. И понеже аз не записах моето дете в ясла сега няма как да ходи на градина в нашия квартал. Имало е едно време ясла отделна от детската градина, която в момента е закрита. Така че децата от община Витоша ходят на детска градина в близките квартали като Емил Марков, Лозенец, Бъкстон и за това именно в тези общини наплива изглежда по-голям. И сега никой няма да помисли и да проучи къде също няма места, а ще се гледат броя кандидатури в съответната община. При нас естествено те са по-малко защото при 0 обявени места никой няма да си хаби първо желание за тези градини. За това е необходимо да се направи най-малкото някакво проучване и вместо в една и съща община да се построят 3 градини - да се построят две  и третата да е в съседната. От една страна съм съгласна съм с районирането именно по тази причина, но от друга има родители на които им е по-удобно детето им да посещава детска градина близо до работата им.  Трябва не просто да се отбие номера с 5-6 построени градини, а да се направи едно проучване, колко деца наистина има в съответната община, и колко други отиват там не защото така искат, а защото просто в тяхната е невъзможно. Май го написах доста объркано  Rolling Eyes
На среща в сряда ми е невъзможно да дойда, но ако е в събота имам някакъв шанс да успея.

Общи условия

Активация на акаунт