ПРОТЕСТИ И СТРАСТИ - градините в София

• 49 894
  • 1 301
  •   1
Отговори
# 255
Надявам се дъщеря ми да я приемат на ясла от септември за да почна работа. Ще търся работа и за момента никой няма да ме наеме и да ми даде документ с надеждата, че ще се доредя до ясла. Всичко това което сте писали е абсурд. Няма кой да ми я гледа дори за половин час, може би и на интервю за работа трябва да ходя с нея. И баба няма която да я гледа. Много абсурдни неща са ви родили главите.
А и сега нямам пари и за детегледачка и така по вашата логика се завъртам в един омагьосан кръг и какво става, да си я гледам до училище.
Проблема е липсата на места и това всеки го знае, но това не означава сега да се хвърлят абсурдни  идеи. Всички около мен майки се надяват децата да тръгнат на градина за да почват работа.

# 256
  • София
Познавам и поне 10 майки, които не ходят на работа, но децата са им в детски градини и те си уплътнявят времето в пиене на кафе и ходене на козметик и маникюр.

вчера ми казаха, че в Германия (където също има огромен недостиг на места в държавни детски заведения), за да запишеш детето си в държавна градина или ясла, трябва да представиш документ, че започваш работа. ако не работиш - няма ДГ! и правилно!

Ами ако майката чака второ дете? Защо да не може да получи малко помощ?

# 257
защото все пак ще си е вкъщи, а работещите родители не

# 258
  • София
някой може ли да ми синтезира накратко каква е целта на срещата Blush ние от форума ли ще сме или с адвоката на елито или с общината, протест ли ще е с медии или какво?
Целта е да се доизяснят исканията, да се уговори срещата с адвоката, който ще оформи Иск-а ( днас ще чакаме информация от Елито), как точно ще се протестира за да се оформят документите.
" ЗА иск срещу обшината, ПРОТИВ оставката на фандъкова, ЗА анулиране на класирането, За протест и ЗА държавна субсидия за ДГ
също така съм ЗА он лайн система за класиране СЛЕД като се реши проблема с недостига на места". Споделям тези искания. Колкото до районирането, и сега може да се види къде има недостиг на ДЗ и когато се реши проблемът с недостига- се решава и другият такъв.

Мислех си да се открие тел. линия, на която да се събират средства за ДГ. Така или иначе даваме пари за какво ли не, това поне ще помогне да се реши проблемът. Може и други граждани да се включат. На мен лично ми е все едно, дали ще ги давам в ДГ или на общината. Така или иначе, във всяка градина искат незаконно пари.

Сигурно има още въпроси, но засега се сещам за това

# 259
  • София
Подкрепям горното без часта за анулиране на сегашното класиране. И преди да ме обвините, че съм пристрастна, мога да ви уверя, че съм без никакви шансове. Просто и от фирмата си казаха, че по сегашният принцип за класиране първият печели, системата им няма как да работи. Те не са го очаквали, което е най-безумното им твърдение.
Може да се допълни в иска и към тази фирма.

# 260
съжалявам, но съм против даването от нас на пари за ДГ, нито кеш, нито по телефона
все пак аз работя откакто и двете деца са ми на по 1 г, както и мъжът ми, внасяме достатъчно данъци- както местни, така и подоходни, така че съм платила достатъчно за детска градина
ако имах достатъчно висок доход, щях да си дам детето на частна градина, даже щях да спра работа и да си го гледам, а не да се занимавам с глупости
държавата ме стимулира да се върн апо- рано на работа с фонд"работеща майка"- половин майчинство, и с програмата за дететгледачките, но това до три годинки
после изведнъж решава че вече не й дреме, и няма градина за моето дете, и аз си оставам вкъщи  #Crazy

# 261
  • София
Ако ще се настоява за анулиране на това кандидатстване трябва да помислим каква алтернатива за класиране да предложим. Ако остане времевия-същата работа ще е.

# 262
  • Ку-куландия
Честно да ви кажа изказванията на някои от вас направо ме изумяват. И вие претендирате че сте интелигенти, здравомислещи хора които имат положение в обществото. Моля ви спрете да се заяждате. Темата прилича на пазарен ден на Женския пазар, карате се като хамали.
Част от проблема ще бъде решен ако се въведе задържителната адреста регистрация, защото по този начин ще има някакво преброяване на децата, защото познавам много деца родени и живеещи в София, но адреса на който се водят че живеят е в друг град. Как в този случай да бъде предположено, че това дете ще посещава ДГ в София, като реално то не живее тук.
Друго което е крайно според мен е районирането не е удачно да бъде въведено големите градове в които повечето от нас пътуват към работните си места по час, час и половина. Аз предпочитам децата ми да посещават градина близо или напът към работното ми място (и съм сигурна, че и за други родители е так) поради простата причина, че няма да се притеснявам дали ще стигна навреме да ги взема, както знаете в повечето градини към 17-17.30 групите вече са изпразнени, а фирмите са с работно време до 18.
С две ръце подкрепям ДГ към големите предприятия. Едно време аз и брат ми сме посещавали такава. Защо не се повдигне този въпрос. Има фирми с 2-3 хиляди служители да предположим че всеки 5 има дете, а свеки 3 от тези 5 има по 2. Сметнете ги сами. Да се опредили държавна супсидия или вариант в който фирмата предоставя помещение, а общината персонал.
Отдадените сгради няма да коментирам, само две които са ми направили силно впечатление - община Младост се помещава с сграда на ДГ, също така пред очите ми ДГ на ул "Атанас Далчев" в жк "Изгрев" се превърна в Агенция за социално подпомагане или нещо от сорта. Защо и как изчезват ДГ никой не казва, но е факт.  
Ще спра до тук. И пак ви моля не се заяжзайте не сме виновни ние, че раждаме и искаме децата ни да имат спокойно и щтастливо детство.

# 263
съгласна съм че трябват критерии и времето само е смешен и жалък критерии
досега директорките преценяваха по всеки конкретен случай
имаше и случаи на корупция, но по принцип се гледаха много неща
например деца от квартала, деца от яслата, деца на социално слаби семейства или сираци, деца на двама работещи родители, деца на заболели родители под 90 % инвалидност, време на подаване на молбата,деца с братчета и сестричета в детската или в яслата...
сега тези неща не се взимат впредвид
само фактора време
и истерия
в нашата детска подкрепят идеята за райониране

# 264
  • София
съжалявам, но съм против даването от нас на пари за ДГ, нито кеш, нито по телефона
Много си права, но е факт и то не от вчера. Всяка година се взимат определени суми. 97 г. в нашата детска взимаха по 10 лв на дете. И в другите ДГ в района беше така. И в училищата е така... А 1-2 лв за тел разговор къде ли не отишли. Ако това ще помогне да се реши проблема, защо не?! А не е и задължително. Не съм го обмисляла сериозно, само хрумване.

# 265
  • София
съгласна съм че трябват критерии и времето само е смешен и жалък критерии
досега директорките преценяваха по всеки конкретен случай
имаше и случаи на корупция, но по принцип се гледаха много неща
например деца от квартала, деца от яслата, деца на социално слаби семейства или сираци, деца на двама работещи родители, деца на заболели родители под 90 % инвалидност, време на подаване на молбата,деца с братчета и сестричета в детската или в яслата...
сега тези неща не се взимат впредвид
само фактора време
и истерия
в нашата детска подкрепят идеята за райониране
Нали точно това искаме да се избегне, преценяването по неясни критерии. Това дава възможност на Директорките да злоупотребяват. Много е хубава идеята за ИН записването, но да е изчистено от фалове и да имат всички реален шанс. Аз и сега се съмнявам в казаните цифри. Най- малкото защото на децата майките с измислените ЕГН-та фигурират в тези списъци все още, а такива хора няма.

# 266
аз не давам пари за друго, освен за такса и за танци и английски- срещу тях имам бележка
освен това децата от яслата до детската и децата от района се взимаха с предимство в нашата детска, освен тези с братче и сестриче
и за каква корупция се говори, като вече се чуха офертите за записване чрез системата колко са били?!?явно просто се е преместила на друго ниво и място

# 267
  • София
Аз съм ПРОТИВ анулирането на регистрацията/кандидатстването. Мисля, че при направени 13000 регистрации никой специалист няма да подкрепи версия за компрометиране на регистрациите. Ако все пак решите, че анулиране трябва да има, помислете за възможността следващите кандидатствания да са по възрастова група. Синът ми е на 3 години и кандидатстваме за 2-ра група, но напливът е основно за децата, които ще посещават ясла или 1-ва група. Не мисля, че е разумно да се кандидатства в отделни дни по райони. Аз например поради факта, че в целия Лозенец има само 7 свободни места за 2-ра група, съм принудена да кандидатствам и в 2 други гранични общини. Това означава, че ще трябва да отделя не 1, а 3 дни за ново кандидатстване.
Мисля, че трябва да подкрепим общината в искането, изказано нееднократно от ББ за по-големи отчисления от държавния бюджет. След като София поема децата на България, редно е да получи финансовата възможност да им осигури ДЯ и ДГ.

# 268
какво имаме досега:
- не стигат поне 6500 места за желаещи деца в детски ясли и градини
- продължава ползването на помещения в детски градини (необеспокоявани от никого и прикривани от общината и общинския съвет) - пералня в Младост, данъчни и социални грижи в младост и люлин и САМИЯТ район Изгрев е в детска градина.
- то строежа на т.нар. 10 нови градини се оказа, че всъщност това са сгради със същия капацитет на мястото на старите пожароопасни бараки и само една наистина нова в Красно село
- от новите 9 градини, за съжаление не са в най-проблемните райони, а са в Бусманци, Казичене и др., където или няма криза и дефицит или има но не е чак толкова голям
- няма отговор кога ще се реши проблема точна година на тези 6500 родителя и какво правим с увеличаващите се с по 500 всяка година и слава богу! родени деца в АГ болниците в София.
- и тук не говорим въобще за интеграцията на нежелаещите масово засега роми (но нали сме в Европа и някой ден и това ще стане с или без наше лично желание)

Не съм на мнение, че Фандъкова и нейните хора са невинни, защото: има дело срещу решение на СОС за наем до 2013 в ОДЗ №81 - район Възраждане и юристите на общината не са се явавали и дори бяхо изпуснали срока за обжалване. отгори на всичко Фандъкова не е изчакала край на делото и е подписала договор до 2013 г. с частно училище (ЕТ "Веселина Радкова), която пък развива без лиценз и частна детска градина - справка МОН и РИО.
т.е. никаква активност, никакъв контрол, никаква грижа за общинските сгради и терени

# 269
какво имаме досега:

Не съм на мнение, че Фандъкова и нейните хора са невинни, защото: има дело срещу решение на СОС за наем до 2013 в ОДЗ №81 - район Възраждане и юристите на общината не са се явавали и дори бяхо изпуснали срока за обжалване. отгори на всичко Фандъкова не е изчакала край на делото и е подписала договор до 2013 г. с частно училище (ЕТ "Веселина Радкова), която пък развива без лиценз и частна детска градина - справка МОН и РИО.
т.е. никаква активност, никакъв контрол, никаква грижа за общинските сгради и терени

мдаа, тази информация е интересна
прати я на момичетата от работните групи, те се виждат често с нея и ще я питат Wink

Общи условия

Активация на акаунт