ПРОТЕСТИ И СТРАСТИ - градините в София

• 49 867
  • 1 301
  •   1
Отговори
# 270
какво имаме досега:
- то строежа на т.нар. 10 нови градини се оказа, че всъщност това са сгради със същия капацитет на мястото на старите пожароопасни бараки и само една наистина нова в Красно село
- от новите 9 градини, за съжаление не са в най-проблемните райони, а са в Бусманци, Казичене и др., където или няма криза и дефицит или има но не е чак толкова голям

Къде  е тази нова градина за Кр. село?Ако е построена-невидима ли е направена?Ако предстои-кой е парцела, определен за това? newsm78

# 271
  • София
А между другото, като (ако) построят новите ДГ, как и кога ще се кандидатства за тях?

# 272
уговорих среща с адвокатката в петък, 15 февруари в 10ч.
Предлагам ви да се чакаме на ъгъла на Пиротска и Ботев от страната на женския пазар от 9,30 до 9,50ч
Тези, които няма на кого да оставят децата си е по-добре да не идват, после ще им разкажеме подробности от разговора.
Не съм запознала адвокатката с целия проблем. Иска ми се да седнем повече хора и така да изясним какво искаме.

Само да вметна, че не е задължително на първата среща да идват всички.  Тепърва ще се срещаме с адвокатката!

Последна редакция: вт, 12 фев 2008, 13:03 от еlito

# 273
  • София
уговорих среща с адвокатката в петък, 15 февруари в 10ч.
Предлагам ви да се чакаме на ъгъла на Пиротска и Ботев от страната на женския пазар от 9,30 до 9,50ч

Аз съм от тези, дето няма да могат да дойдат, защото часът е ранен и за да стигнем навреме, ще трябва да пътувам с трамвай с детето в пиков час, а ме е страх от грипа.  Rolling Eyes Но ще се радвам на подробен преразказ на възможностите ни според адвокатката. Peace

# 274
  • София

вчера ми казаха, че в Германия (където също има огромен недостиг на места в държавни детски заведения), за да запишеш детето си в държавна градина или ясла, трябва да представиш документ, че започваш работа. ако не работиш - няма ДГ! и правилно!
[/quote]
идеята е добра, защо да не я предложим?

# 275
  • София

вчера ми казаха, че в Германия (където също има огромен недостиг на места в държавни детски заведения), за да запишеш детето си в държавна градина или ясла, трябва да представиш документ, че започваш работа. ако не работиш - няма ДГ! и правилно!

И в Прага е така  Peace Подкрепям с 2 ръце

# 276
  • Ку-куландия

"Идеята" не ми допада защото ощетява майките с породени деца.

# 277
по-нагоре се аргументираха, защо немският и чешки опит не става тук. Тук приемът е само септември. Ако майката трябва или иска да започне работа от януари, кой ще гледа детето до септември? А ако просто трябва да си търси нова работа? Не може да си търси работа, защото влачи дете със себе си. А не може да го даде на градина, защото не работи.
Не знам как стои въпросът с липсата на работни места в Германия и Чехия, но тук, знаете, много жени сменят работата си след изтичане на майчинството, не са малко и натирените от работа бременни, понеже не са имали защита със свестен договор.

# 278
а защо приема е само септември?
така или иначе ако се освободи място, се заема от друго дете?

# 279
  • София

"Идеята" не ми допада защото ощетява майките с породени деца.
аз съм също майка на породени деца. ако въведат предимство при кандидатстване на породени деца -т.е. както при близнаците, мисля че няма да има ощетяване. между другото, чакам все още официално становище по въпроса с породените деца, неофициално от Камен Йорданов ще се ползва такова предимство.

# 280
ами аз искам предимство за работещи родители, за живущи в района, ти искаш за породени деца, майките на близнаци искат, изобщо нямам против, ама да се регламентира, а не "неофициално от камен йорданов ше има"  Wink

# 281
  • София
Не може да има "неофициални предимства".
Регламентът трябва да е ясен и точен.

# 282
  • София
а защо приема е само септември?
така или иначе ако се освободи място, се заема от друго дете?
Проблемът е, че не се знае кога ще е това. И няма как да се предвиди. Но според мен е добре да има например два приема:пролет и есен.  Иначе какво правят тези родители, които са на квартира и им се налага да се преместят?

# 283
съгласна съм, два приема е много по- разумно
а също и че трябва да са регламентирани предимствата, и че трябва да са повече от посочените до момента
ето извадка от наредбата за яслите:
"Чл. 12. (1) Децата се приемат в детските ясли от завеждащия яслата по реда на подадените молби.
(2) Предимство за приемане имат децата:
1. на самотни майки;
2. с един родител;
3. на родители, единият или двамата от които са болни от тежко хронично заболяване или от остро заболяване, изискващо продължително лечение;
4. с бащи, отбиващи редовната си военна служба;
5. на многодетни семейства, в които има други деца с тежък телесен или психичен недъг;
6. на учащи се майки;
7. на майки - здравни работници."
и извадка от сайта на едно училище:
"Ред за кандидатстване и класиране за І клас
Критерии:
1. Близост до училището /доказва се с адресна регистрация, непроменена след 01.01.2008 г./;
2. Наличие на деца от семейството, обучаващи се в училището;
3. Записване на деца със специални образователни потребности, когато в предпочетеното училище има изградена достъпна архитектурна среда;
4. Записване на деца, завършили подготвителна група в избраното училище; 
5. Записване на деца на учители и служители от училището;
6. Записване по ред на подаване на заявленията до запълване на местата."

и в двата случая са регламентирани изчерпателно случаите на предимство, и то преди съответното кандидатстване

# 284
  • София
Много добре звучи, но само ако има достатъчно места за децата. А и много от точките са спорни.

Общи условия

Активация на акаунт