ПРОТЕСТИ И СТРАСТИ - градините в София

• 49 859
  • 1 301
  •   1
Отговори
# 360
Скъпи мами,
Първо- не мога да дойда в събота, защото таткото ни работи и в събота, а детето ми е на годинка. За да улесним обаче работата на майките, които ще имат възможност да отидат, не е ли по-добре да нахвърляме идеи за това какво искаме да постигнем? Моето мнение:
Да се напишат искания към общината, които да се публикуват в интернет и да даваме гласовете си за тях, след което да бъдат дадени на общината и обсъдени с представители от организациите ни. При предаването им или след това ако видим че няма воля от тяхна страна да ги изпълнят да се съберем с децата да протестираме . Нещо, което беше направено при искането ни за увеличаване на майчинството.
Искания, които аз смятам за разумни:
1. Увеличаване местата в ОДЗ.
 Къде е възможно да се построят ОДЗ-та, и в какви срокове? За целта нека и майките дадат идеи, които да се обобщят и представят от организациите ни на тази среща с общината. Тук четох предложение за Южния парк. Защо не, след като общината не може да го опази от застрояване, нека да е поне с обществено-полезни сгради.
Пустеещи междублокови пространства, където все още не са застроени-  по- добре е да се построят ОДЗ-та на 2етажа, вместо високи блокове, засенчващи околните сгради. Все още в някой квартали има такива места и можем да дадем предложения за тях.
Кои от старите ОДЗ-та дадени под наем могат да се върнат към предишното си предназначение, и в какви срокове.
Да се прецени,  в кои от настоящите ОДЗ-та има възможност за дострояване и увеличаване с още една група например?
и т.н. - остава отворено за още предложения които да се обсъдят първо от нас и после предложат.
2.  Диалог с общината за това, какво се прави за увеличаване местата в училищата, тъй като вече има някаква ориентировъчна бройка от кандидатстванията в ОДЗ, и своевременно трябва да се помисли и по въпроса
3. Подобряване начина на кандидатстване. Категорично съм за електронното кандидатстване, пред висенето цяла нощ пред ОДЗ. Предлагам майки и татковци, които работят в тази област да дадат идеи как може да се предотврати историята от 04,02,2008 през следващи години. В Господари на ефира вчера имаше разговор със специалисти и идея че било по-добре с повече макар и по-евтини сървъри например. Не съм специалист но мисля че сред около 13000 семейства с деца, все ще се намерят такива, които да дадат идеи в тази насока. Да се помисли и за защита срещу хакерски атаки, въпреки че аз лично се съмнявам да е имало такива, и да се защити системата ако е възможно.
Да се помисли за хората, които не работят с интернет. Които работи с компютър, може да ползва и интернет клуб, но за неможещите? Може би да се направи някакво проучване за броя им /примерно броя на молбите подадени чрез ОДЗ/, въпреки че в тази бройка ще има и работещи с компютър, но поради липсата на интернет в къщи или поради лошата връзка на 04,02 решили да подават чрез ОДЗ, но поне ориентировъчно, и да се помисли и за тях. Но нека не е по часа на подаване на писмената молба, че другата година всички ще гледат в 9,00 да са пред ОДЗ. Например да има договор за ползване на 1интернет клуб в община и наети лица,  които да въвеждат молбите в интернет, тъй като наистина не е равнопоставено да има 10човека чакащи пред 1компютър в ОДЗ/въпреки чеи той може да се използва/, с това да кандидатстваш от къщи. Давайте и други предложения.
За предимствата беше изписано доста- смятам че сегашните са необходими, но и достатъчни. А за предимствата за кореняци Софиянци е несериозно. Така че дайте да не пълним вече темата с подобни изказвания.
4. Обезщетения на семействата с деца, които не са приети в ОДЗ в размер на субсидията на дете в ОДЗ. Това обезщетение нека се отпуска примерно от  другата година, ако общината не успее да открие места. Това ще накара общината да предвиди тези средства, независимо дали ще ги дава чрез ОДЗ или директно на детето. Въпреки че те няма да компенсират заплатата на майката, която би вземала ако детето и посещава ОДЗ.
5. Ако е възможно преминаване и отделните детски ясли към общините и гарантиране на децата че след завършване на ясла ще имат място в ЦДГ. Защото те са решение за първите 3години, но ако след това няма места в детски градини майката отново трябва да спира да работи. Преминаването към общините ще даде възможност на включване всички деца в единна система. А нищо не пречи МЗ да отпуска част от субсидиите в детските заведения, както досега субсидира яслите.
6. Работно време и отпуски в ОДЗ Нека се осигури персонал, който да дава възможност на родителите да ходят на работа и да имат възможност след това да вземат децата си, а не да търсят на кого да плащат, за да им взема детето. Същото и за отпуските.

За сега това измислих, надявам се да е от полза. Нека всички майки се замислят какво може да се направи и да го предложат.
Голяма благодарност към всички, които работят по въпроса в полза на всички. Особено на Клеопатра, която ни информира за всичко още преди 04,02.

# 361
Браво за предния постинг!

За терените: Терени има. Дори при нас, Ман. ливади, Борово, Павлово. За Павлово: Над резервното колело на трамваите имаше сграда с хубава градина, беше бракоразводното (пу, пу, пу Simple Smile). Реституираха го и сега вилнеят багери. А точно от другата страна на колелото изрязаха всички дървета в един триълълен участък, където се сливат "Бъкстон" и "Борис". Леж, дето се вика. Кому е нужно, не знам.
Друг пример. На ухото на колелото на тролей две половината се застроява с изложбена цветарска зала.
В този дух на детски градини може да се търси място по покривите на панелките.  Simple Smile

# 362
  • София
Тук четох предложение за Южния парк. Защо не, след като общината не може да го опази от застрояване, нека да е поне с обществено-полезни сгради. 

Безумие е застрояването на паркове, пък дори с детски градини....вие съвсем откачате #Crazy и без друго вече почти липсват паркове и площадки за децата(а и не само)...айде да ги оставите на мира, а????

# 363
  • София
Тук четох предложение за Южния парк. Защо не, след като общината не може да го опази от застрояване, нека да е поне с обществено-полезни сгради. 

Безумие е застрояването на паркове, пък дори с детски градини....вие съвсем откачате #Crazy и без друго вече почти липсват паркове и площадки за децата(а и не само)...айде да ги оставите на мира, а????

И с това съм абсолютно съгласна! По принцип в парковете не може да се строи, но в "покрайнините" на Южния парк, наистина е някакъв ад - къде по реституция, къде с подкупи го застроиха до дупка: само асфалт, бетон и шарени блокчета с кулички.

# 364
  • София
Те покрайнините му вече са заети...сега ако ще искате там детски градини направо във вътрешността му ще трябва да са.....Wink

# 365
  • София
Айде в този ред на мисли - нали не стигат градините в красно село....та там на мястото на пазара супер градина ще стане...що не го махнат него и да построят една...и за двор място ще има и за сграда и всичко.....
(това, за недоразбралите ест не е сериозно  предложение)

# 366
От "Красно село" някой прави милиони. Наемите на месец са четирицифрени, сериозни. Няма кой да го даде за ДГ.
Това е сериозно.

# 367
Извинявам се за идеята за Южния парк. Аз също съм за запазване на парковете, тъй като се броят на пръсти, и ако се застроят и те цяла София ще заприлича на Лозенец- сграда до сграда. Ако се строй, а предвид увеличаване на населението явно е наложително, нека да е за сметка разрастване по площ, а не на парковете. Също да се остави достатъчно въздух между блоковете, но явно строителните фирми имат финансови възможности да си изкарат всякакви разрешителни. Но това не е по темата
Да, прави сте за парковете и още веднъж се извинявам. Но междублоковите пространства при липса на друго решение, мисля че могат да се използват. Тъй като рано или късно някоя фирма ще застрои и тях. А при построяване на ОДЗ, поне ще е на по-малко етажи и децата ни ще са близо до нас. Особено за кварталите, където няма други възможности за откриване на ОДЗ-та и в противен случай ще трябва да водим децата по други квартали.
Друго, което трябва да изискваме е право на съвместни проверки на ОДЗ-тата от излъчени от нашите организации лица и хора от общината, с цел избягване на приемане на деца извън общоприетите критерии за прием. Мисля че такава проверка трябва да се направи и сега за проверка достоверността на обявените места, и още една след класирането.

# 368
http://lex.bg/laws/ldoc.php?IDNA=2135579275

НАЦИОНАЛНА СТРАТЕГИЯ ЗА ДЕТЕТО 2008 - 2018 Г.
Издадена от Народното събрание Приета с Решение за приемане на Национална стратегия за детето 2008 - 2018 г.
Обн. ДВ. бр.14 от 12 Февруари 2008г.

"...Намирането на подходящ баланс между родителството и професионалната реализация е друго предизвикателство, което стои пред съвременното семейство и социалната политика. Особено важно е социалната подкрепа за семействата да отчита общественото значение на родителския труд, ролята и на двамата родители за отглеждането на детето, както и нуждата жената майка да получи защита за репродуктивните си функции и подкрепа за професионалната си кариера, които да се съчетаят с нуждите на работодателите. От особено значение в тази посока е увеличаването на достъпа на семействата до качествени дневни грижи за децата, съобразени не само с нуждите на родителите за съчетаване на професионалния и семейния живот, но и с променящите се потребности и интереси на децата. Развиването на мрежа от дневни грижи за децата е преди всичко отговорност на общинските власти, но те ще бъдат стимулирани чрез правителствени политики и чрез сътрудничество със социално отговорни работодатели и работодателски организации.
Политиките в тази област ще бъдат насочени към:
...3. Увеличаване на достъпа до качествени дневни грижи за деца чрез:
...
3.1. системно проучване и планиране съобразно нуждите от страна на общините и предлагане на дневни грижи;

3.2. развиване на система от стимули за общинските власти от страна на правителството в сътрудничество с работодателските организации като проява на тяхната корпоративна социална отговорност за развиването на дневни грижи, включително и на алтернативи на детските ясли и градини, като показалите своята ефективност семейни центрове и други;

3.3. развиване на система от стимули за родителите за записване на децата в предучилищни форми на образование и посещаване на детските градини с цел увеличаване обхвата на децата в предучилищна възраст чрез социално подпомагане под условие премахване на таксите за детски ясли или градини и др.;

3.4. създаване на възможности за ранно включване на децата със специални потребности - с увреждания, в детските заведения чрез създаване на подкрепяща архитектурна и обществена среда, подготовка на персонала и на учебните материали;

3.5. насърчаване предоставянето на услуги за родители на деца с увреждания с цел подкрепа за отглеждане на детето в семейството чрез дневни грижи, рехабилитационни центрове, центрове за консултиране и др.;

3.6. увеличаване на инвестициите в персонала на детските заведения - чрез обучение за работа с деца с увреждания, с деца от уязвимите етнически малцинства, с деца с дарби и др.;

3.7. оптимизиране на отношението между броя на персонала и броя на децата в дневните грижи.

....Основният източник на финансиране на дейностите в изпълнение на стратегията е държавният бюджет и общинските бюджети. Най-големият допълнителен източник за финансиране на тези политики ще бъдат Структурните фондове на Европейския съюз чрез съответните Оперативни програми.
Европейската комисия ще продължи да финансира специфични проекти, насърчаващи правата на децата. Тематичните бюджетни линии, насочени към правата и нуждите на децата, са повечето от 15."

# 369
  • София
rreni, много добре звучи, само и да се работеше повече по въпроса нямаше да е лошо. Междудругото взе да ми се върти нещо в главата, но има още доста за доизбистряне, пък и трябва да се събере повече информация, а именно:

...
....Основният източник на финансиране на дейностите в изпълнение на стратегията е държавният бюджет и общинските бюджети. Най-големият допълнителен източник за финансиране на тези политики ще бъдат Структурните фондове на Европейския съюз чрез съответните Оперативни програми.
Европейската комисия ще продължи да финансира специфични проекти, насърчаващи правата на децата. Тематичните бюджетни линии, насочени към правата и нуждите на децата, са повечето от 15."

Дайте да се опитаме да намерим повече по въпроса и ако трябва, да пишем писма не само до СО като ресорна и до МС с цел предвиждане в бюджета и отпускане на целева субсидия за ДГ в столицата, но и до ЕС. Не знам колко точно в проценти деца ще останат без градина, но ако сметнем грубо, че в "градинска възраст" и ходещи на градина в София са около 35 хил. деца, а за около 5 хил. няма място, това си е около 13% от общия брой, т. е. никак не е малко.

# 370
rreni, много добре звучи, само и да се работеше повече по въпроса нямаше да е лошо. Междудругото взе да ми се върти нещо в главата, но има още доста за доизбистряне, пък и трябва да се събере повече информация, а именно:

...

Дайте да се опитаме да намерим повече по въпроса и ако трябва, да пишем писма не само до СО като ресорна и до МС с цел предвиждане в бюджета и отпускане на целева субсидия за ДГ в столицата, но и до ЕС. Не знам колко точно в проценти деца ще останат без градина, но ако сметнем грубо, че в "градинска възраст" и ходещи на градина в София са около 35 хил. деца, а за около 5 хил. няма място, това си е около 13% от общия брой, т. е. никак не е малко.
До колкото знам,за пари от европейските фондове може да кандидатства сама СО,или по правителственни проекти.И трябва да са целово отпуснати.Да колкото си спомням подобни проекти много са подадени от малцинственните организации,сещате се...И пак май до българите-нищо...Да знаете че на следващото преброяване ще взема да се пиша-ромка... Wink

# 371
Ехеее,как няма да е заинтригувано нашето правителство,знаете ли каква добра перачница на пари са тези ДГ?!Доган и кръгове отново ще намажат...Трябва да настояваме за прозрачност и при строежа им,защото знам ще се изпишат 5пъти повече пари от нужните...Това съм го виждала на живо по времето когато Шулева беше министър на Икономиката,в нейното министерство,и знам много добре схемата...

Не им вярвам!!!Ама хич!!!

Поздрави!!!

# 372
# 373
http://sofia.dir.bg/2008/02/14/news2664626.html 40 модулни градини, първата в казичене  ooooh!
за справка на недостига на места там http://kg.sofia.bg/?page=kindergarden&id=23&k=31

# 374
Южния парк се застроява съвсем сериозно и след като се изказвате против градина там защо не се опитате да спрете строителството на другите сгради...

Общи условия

Активация на акаунт