ПРОТЕСТИ И СТРАСТИ - градините в София

• 49 697
  • 1 301
  •   1
Отговори
# 570
моля да изчетете документите на борис цветков, там има програма на общината за строеж на дг за 5 години напред и много цифри конкретни, на сайта на общината също има цифри и документи

къде е това точно да го прочета

# 571
мислех си още нещо- както знаете в нашата градина ще строят ново крило
не е ли по- лесно, бързо и логично да се строят нови крила на градините с голям двор- в нашия квартал има възможност за дострояване на градините, е може би 183 цдг май няма как, защото от двора й е заградено парче, на което имаше сграда, сега я бутнаха и явно ще строят нещо пак...та ако се строят нови крила на вече съществуващи градини с по- голям двор се спестява:1. не се търси нов подходящ терен 2. спестява се строеж на кухня, салон и др подобни 3.по- малко или никакви средства за терен, двор, др.4. новите групи ще са на удобни места за родителите/при вече съществуващи градини/, а не на м....та си в кремиковци например 5. възможност към цдг новото крило да е ясла например и да стане одз, което ще е мн добре в някои райони, където има недостиг на ясли 6. много по- бързо може да се осъществи, с по- малко средства 7. ще е необходим персонал само за новите групи/педагози и лели/, но не и административен/директор, касиер, домакин/, помощен/готвчка, перачка, мед сестра/, защото ще си има вече
ако се пристрояват съществуващи градини, където има такава възможност, май ще е добро решение на част от проблема

# 572
моля да изчетете документите на борис цветков, там има програма на общината за строеж на дг за 5 години напред и много цифри конкретни, на сайта на общината също има цифри и документи

къде е това точно да го прочета
http://www.sofia.bg/pictss/buidjet08/kapital/1.detskiZAVEDENIAPO … sdvr2007-2008.xls  ot sajta na obshtinata za 2008
http://www.sofia.bg/pictss/bdj/kapital/Pril3.1.xls   http://www.sofia.bg/pictss/bdj/kapital/Pril3.7.XLS   za 2007, ot tuk http://www.sofia.bg/budget.asp
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=219431  tova dokumentite na boris cvetkov, ako iskate i kato fajlove gi imam
а това е интересно във връзка с данъците и кои пари къде отиват и кой решава, дългичко е http://www.sofia.bg/pictss/buidjet08/1.B_obiasnitelna%20zapiska.doc

Последна редакция: ср, 20 фев 2008, 10:04 от mamavassi

# 573
Моля ви разпитайте малко по вашите отчетни тема майките , които са в други държави членки на ЕС, както и други познати, ако имате, къде се отглеждат децата им на възраст до 3 години.Всъщност може да ги разпитате за детските градини дали са общодостъпни, такси  и т.н.

Ще ни бъдете много полезни, защото според мен е необходими да се изработи държавна политика по въпроса, а не всяка община да се спасява, както може. Мисля, че ДЗ трябва си станат част от образователната система.
Клеопатра, пусни една тема с подобни въпроси в подфорума Родители в чужбина, сигурно ще има полезни отговори  Peace
С удоволствие бих пуснала, обаче трябва и да я следя, наистина не ми е възможно физически. ЗАтова помолих някой друг да се заеме и да систематизира инфото.

# 574
За съжаление таксата не отива в градината, а към таксите на общината, после общината каквото отпуснат на градината. Със сигурност е сума многократно надвишаваща таксата, но не знам точно колко.
Мисля, че и средствата за ремонти идват след заявки към общината и там се решава какво да се отпусне и на кой...
Ако всичко се решава в градината от една страна е по добре, защото ще се решават проблеми на момента, от друга страна ако има и малко недобросъвестност от страна на персонала в градината нещата могат да станат още по зле... не знам и аз. Може да се търсят нови варианти...

по данни от кръглата маса:
 от такси миналата година са събрани около 7 млн
за издръжка са дадени около 23 млн, а отделно общината отделя от бюджета си за капиталови разходи, които също са значителни (ремонти и строежи)

а защо тогава Бойко Борисов каза по телевизията, че няма да увеличава таксите защото нямал намерение да печели от децата...от тези данни излиза друго, а ма и политиците са...
къде виждаш противоречие?

# 575
  • София
За миналата година мога да кажа, че нещата са направени - това http://www.sofia.bg/pictss/bdj/kapital/Pril3.7.XLS   поне при нас, де!

# 576
# 577
Клеопатра, противоречието идва от това че е очевидно че трябва да се увеличи таксата, но от политически съобръжения това не се прави. как да печели от децата като е очевидно че дават многократно повече отколкото събират.

мен лично ме интерисува 7 ОДЗ в Триадица, аз съм извън броиката, но близак номер, а то ми е точно зад блока, ако се освободят заетите помещение вероятно имам шанс, но сега чета че договорите им са до 2009 и не прочетах че имат намерение да ги освобождават

# 578
  • София
 За кандидатстванията е ясно-ще пишат по-ранните.
 Но за регистрации-без кандидатури ? Има много такива.С какво ще ги обединяват?

[/quote]

При мен беше точно така - една регистрация с кандидатури и една - без. Обединени са така, че и в двете регистрации са едни и същи кандидатствания - с еднакви часове и подредба.

# 579
engine именно това имам впредвид, че се говори едно, а се планира друго
ако се освободят през 2009 и се ремонтират до 2010, какво правим?!
а ако им се поднови договора пък съвсем!
нека сме конкретни, в цифри и на практика да кажем какво искаме
кои точно помещения да се освободят веднага

# 580
наистина не знам какво да се направи, моята дъщеря септември ще навърши 1год и 8 мес, а другия септември ще е извън майчинството...виждам че и частните са запълнени и чувам доста недоволни и там, аз имам някакъв шанс за отдалечено ОДЗ, но пък си мисля и да загубя работата която много харесвам...какво да кажа освен че детето е по-важно и не е само недостига на места а ми и средата, аз за това искам по-високи такси

всичко това звучи добре...

Последна редакция: ср, 20 фев 2008, 13:26 от Ellypr

# 581
имайте предвид че барзата работа е срам за майстора, да не би от стремеж да се построят повече градини за картко те да станат некачествени, за това по разумно е освобождаването на заетите помещения, дори и да не ме облагодетелсват мен ми се струва че е правилната посока, вече се разбра че това се обсъжда, т е срещите са напълно разумни...какво повече да искам, присъствието на много майки особено когато има разминаване в позициите им няма да помогне

# 582
имайте предвид че барзата работа е срам за майстора, да не би от стремеж да се построят повече градини за картко те да станат некачествени, за това по разумно е освобождаването на заетите помещения, дори и да не ме облагодетелсват мен ми се струва че е правилната посока, вече се разбра че това се обсъжда, т е срещите са напълно разумни...какво повече да искам, присъствието на много майки особено когато има разминаване в позициите им няма да помогне
проблема е и в конкурсите, които всички знаят как се провеждат.. Какъв контрол може да има в този случай?
струва ми се, че темата леко полеко отива на задни страници и всеки се връща към ежедневните си дела и ще си останем май само с приказките...

# 583
Зам.-кметът на София по строителството и инвестициите с образование журналистика - какво да коментира човек, освен че са я избрали да хвърля прах в очите на хората, но не и да разбира от строителство
защо толкова години децата стоят в пожароопасни сгради?!
сега хем трябват пари за ремонт на пожароопасни сгради, хем за строеж на нови...а децата стават все повече,и слава богу, да са ни живи и здрави
нека подобни статии не ви замазват очите
истината е че тази и поне още 2-3 години много деца няма да тругнат на детска градина

# 584
няма да могат наистина...

Общи условия

Активация на акаунт