клиника Щерев

• 796 435
  • 6 728
  •   1
Отговори
# 6 645
Тоест кое изследване ще правиш? БХС или ФМ?

# 6 646
БХС е изследването на кръвта - хормоните.
ФМ е специалният ултразвук, който се прави и  се измернат нухални транслуценции и други показатели. Взети заедно тези две неща показват риска от синдрома на Даун и другите заболявания.
ЕДНОТО изследване Е НУЖНО ЗА ДРУГОТО! Не се правят самостоятелно ей така просто, щото някой му е кеф.

# 6 647
  • София
БХС е изследването на кръвта - хормоните.
ФМ е специалният ултразвук, който се прави и  се измернат нухални транслуценции и други показатели. Взети заедно тези две неща показват риска от синдрома на Даун и другите заболявания.
ЕДНОТО изследване Е НУЖНО ЗА ДРУГОТО! Не се правят самостоятелно ей така просто, щото някой му е кеф.

bouquet

Тази тема е вечна дилема, едни му викат БХС, други ФМ, трети не го разбират кое за какво е. Важно е и двете но не и само едното да се прави.

# 6 648
Със сигурност БХС не може да се направи без замерванията, коите се получават от ФМ. Друг е въпроса дали е необходимо да се правят и двете, аз лично не бих правила БХС  Heart Eyes

Причината е че при ФМ се правят точни замервания на определени показатели на плода за тази г.с. и се получава ясен обективен отговор дали тези параметри, показатели и развитие са ОК за съответната г.с.
При БХС най-общо в компютърна програма се вкарват част от тези замервания на ФМ, плюс стойности от кръвни изследвания на хормони и други на майката, плюс данни за години на майката, приемани лекарстваи, предходни проблеми и други и накрая се получава някакгъв осреднен риск и оценка за наличие на аномалии... Често пъти е пълно тото, примерно само заради възраст на майката могат да излязат ужасни резултати и човек да подлудее, или обратното, илюзорно добри поради ниска възраст. Важно е че няма припокриване между Фм и БХС, защото замерванията и прегледа който се прави на УЗ за нуждите на БХС е много малка част от прегледа на ранната ФМ.  Аз БХС  не бих си  причинила, смятам че по-добрия вариант е обстойна ФМ и като презастраховка пренатален неинвазивен кръвен тест, който изследва ДНК на бебето -  дават ясни, точни и обективни резултати. Ако покажат проблеми, пътя е АЦ.

# 6 649
  • София
Важно е че няма припокриване между Фм и БХС, защото замерванията и прегледа който се прави на УЗ за нуждите на БХС е много малка част от прегледа на ранната ФМ. 
Напълно съм съгласна за замерванията, това е разликата между ултразвука при БХС и при ФМ.

От друга страна смятам, че щом като във националната генетична лаборатория изискват кръв за БХС-то, значи е важно да се направи във този вариант. Нали все пак ако държавата може да не плаща за нещо няма зорлем да се напъва да плаща и за кръвното изследване. До колкото знам БХС е безплатен във НГЛ.

# 6 650
С любимия имаме един спор и ще се радвам,ако помогнете: в сайта на клиниката пише,че цената за раждане е 1300лв и 900 лв за избор на екип.
 Ако зараждам и отида да ме изроди дежурен лекар,а не някой конкретен, той смята, че цената пада на 1300лв. Аз пък вярвам,че няма да се прецакат и каквото и да стане, вземат пълната цена. Та кой от двама ни е прав?

# 6 651
Вземат пълната цена, това с разделението на раждане и избор на екип е само формално, няма вариант да не си платиш избор на екип, който и да те изражда го броят като избор на екип.

# 6 652
Плащаш 2200 лв. Имам към работодателя ДЗО и ми осребряват фактурите. В общи линии плащаш, взимаш фактура и ги осребрявят. Това е изискване на фонда да е максимално разбито по пера.

# 6 653
2200лв е раждането все едно секцио или нормално, както и е без значение кой те изражда, както са писали горе момичетата. Отделно ВИП стая е 150лв на ден иначе са двойни стаите / и една единична, ако е свободна/. А за осребряването - ако има кой да осребри, супер. При мен няма такава опция, така че каквото дам няма връщане.

По-напред беше станала дума за изследванията ни и дали ги дават. Сега ще ми трбва едно изследване за тромбофилия и не знам дали ще ми го дадат.  Rolling Eyes Аз искам поне да го снимам, пък нека си остане в досието, но дали ще ми го дадат и за това? Малко ми е притеснено като разказвахте, че не ги дават. И амбулаторния картон ще ми трябва...уффф

# 6 654
Ще ти го дадат със сигурност без никакъв проблем, това си е твое изследване което си си платила.  За такива неща не правят проблем, отиди, изискай го, ще ти отворят досието и на място ще ти го снимат.

# 6 655
Цвети, за изследвания и етапни епикризи няма никакъв проблем, дават без да се циганят. Чувала съм, че има проблеми ако си искаш копие на протоколи и снимките от прегледите, но е само чувано.

Аз реших да опитам извън БГ, казах си на док, споделих и причината и тя ми даде копия на всичко, искано от другата клиника, даже ме пита няколко пъти имам ли едно или друго изследване или да ми ги копират.

Успех

# 6 656
Благодаря ви, момичета! При мен става дума само за едно изследване, не за цялата документация. А дали ще ми го дадат от рецепцията или трябва да е лекарката ми? Че ако трябва да записвам час и за това...

# 6 657
Отиваш на рецепцията и си искаш да ти снимат копие.

# 6 658
Супер! Благодаря.

# 6 659
Здравейте отново от мен!! Тук съм с още два неясни въпроса  Laughing
1. Как стоят нещата след раждането с бебето кога е при мен и кога ще го взимат?
2. И как стоят нещата с припознаването на детето понеже с моя партньор нямаме брак?
Много благодаря за вниманието !  Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт