Вече втора бременност следя в клиниката при доктор Ганева и съм много доволна от нея. Мила и внимателна, обяснява, връща обаждания. Ако тя не може, с теб се свързва друг лекар, което мен ме устройва. При първата бременност се следих и по каса и ако сметнеше за необходимо, ми назначаваше допълнително изследвания. Не съм раждала там не само защото нямах възможност, но и поради факта, че при проблем с детето те насочват към МД или Токуда, та реших направо в МД без избор на екип. Тъй като останах крайно недоволна от отношенито там, сега съм решила да раждам в Щерев. Само се надявам да не си търсят повод да ме срежат.
Забелязвам обаче съществени разлики между 2012 година при първата ми бременност и сега. Тогава нямаше профилирани специалисти в областта на феталната морфология и д-р Ганева ме насочи към д-р Марков и още един лекар (вече не му помня името). Кръв за БХС дадох в МД ако не се лъжа, защото само там вземаха, а ехографският преглед го проведе Ганева. В началото и към ендокринолог ме насочи, който също не работи в болницата.
Сега поне според мен си натискат за техните си лекари и си настояват за прегледите независимо дали има нужда или не. Първата фетална морфология+БХС ми прави д-р Стратиева или по-скоро лекар, който се обучаваше при нея. Половин час ме гледа, побутва и разхожда, защото бебето не се обръщаше. Накрая уж се обърна и той и Стратиева казаха, че всичко изглежда нормално. Трябва да отбележа, че не планирах да правя първата фетална морфология, само БХС, но явно вървят ръка за ръка или поне при мен така се получи.
За втората ФМ имаше свободен час при доктор Ибрям, но след като отидох за прегледа, се оказа, че ще ме прегледа д-р Чавеева. Не познавам и двамата като специалисти, така че за мен беше без значение кой ще ме прегледа, но час при един лекар и преглед от друг определено не прави добро впечатление.
При последната консултация Ганева ми каза, че е дошло време за третата ФМ. До колкото знам такава се прави само ако е имало някакъв проблем при ФМ около 20 седмица. Казах направо, че ако няма предпоставки за трета, не желая да я правя. Та се разбрахме да направя само доплер. В деня на прегледа разбрах, че девойката от регистратура ми е запазила час за ФМ, но все пак с лекаря д-р Игнатов (поредният специалист по ФМ в болницата) се разбрахме, че искам само доплер.
Като цяло съм доволна от болницата и специалистите , на които съм попадала, но ми се ще да запазят в по-голяма степен подхода към пациентите от преди няколко години.
Но все едно говорим за различни хора...