Търся донор на яйцеклетка-дайте съвет.

• 106 373
  • 738
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Така и не разбрах защо се нахвърлихте срещи КатиАБВ...Тя нито едно неверно нещо не каза. Каза на глас опасностите - а на колко от нас, миналите през стимулации, са ни БИЛИ КАЗАНИ наистина? На мен - 3 опита - нито веднъж. Очевидно се предполага, че съм длъжна за това да се самоотграмотя. И ако аз го правя за себе си - аз си нося последствията. Обаче да не даваш тази информация на кандитат-донорките намирам за некоректно (както и да не им се плаща за това донорство).

По повод колко "безнаказано" ни минават стимулациите - някой ден, като събера смелост, ще постна снимка на задната част на колената ми - с напуканите вени и синки, с отоците по колената от всички страни. Не коментирам оформените меки коремчета  - едва ли някоя от нас не го е получила след стимулация. Естрофема и изобщо хормоналните претоварвания не ни минават транзит - а като че ли всички искаме да си затворим очите за това - че по-лесно.

Никого не "плюя"...аз съм от тези, от другата страна, от нуждаещите се...Също като Кати смятам, че информация за последствията не трябва да се скрива.

# 436
Мързела и липсата на воля не са оправдание. Аз не познавам човек, дори и с най-сбъркания метаболизъм на света, който да пълнее от плодове и зеленчуци например.
Или да спортува редовно и да е 100 килограма. Няма такива.

АЗ, АЗ  Peace Ела ме виж да знаеш, че има и таквоз животно  Crossing Arms
Ела ми кажи че съм мързелива и че се оправдавам, а аз ще ти демонстрирам как години наред отъслабвах с кик-бокс  Mr. Green

- Няма диета, с която да сваля повече от 5 килограма и  които да не върна обратно след месец независимо, че не спирам диетата.
- Спортувам поне 4 пъти в седмицата /фитнес, плуване и бягане в парка/. За бягането и разходките покрай детето не споменавам.
- Постоянно съм гладна, денонощно.

Причина си има. Казва се "инсулинова резистентност". В кръвта ми има толкова много инсулин, че ако ще само по една салата да ям организма ми усвоява ВСИЧКО. Прична за проблема са ХОРМОНИТЕ и неправилното изписване на противозачатъчни като момиче. Толкоз!

Извинете, че ви оспамих темата, ама ме вбесяват подобни .... постове. Пълния човек в 99% от случаите е човек със здравословен проблем.

# 437
  • София
Цитат
Причина за проблема са ХОРМОНИТЕ и неправилното изписване на противозачатъчни като момиче. Толкоз!
Да, Силве, напълно сме съгласни с теб. Колкото странични ефекти от Естрофема, толкова и от Ясмина (противозачатъчно, състои се от Естрофем + малко Прогестин), със същия ефект върху телата, липидния профил, кръвоносните съдове. Затова е толкова важно да се дава пълна информация, не само на донорките, а на всяка жена, посегнала към хормонален препарат...

# 438
Цитат
Причина за проблема са ХОРМОНИТЕ и неправилното изписване на противозачатъчни като момиче. Толкоз!
Да, Силве, напълно сме съгласни с теб. Колкото странични ефекти от Естрофема, толкова и от Ясмина (противозачатъчно, състои се от Естрофем + малко Прогестин), със същия ефект върху телата, липидния профил, кръвоносните съдове. Затова е толкова важно да се дава пълна информация, не само на донорките, а на всяка жена, посегнала към хормонален препарат...

Peace Peace Peace Peace

# 439
Момичета, неискам да ви прозвуча грубо, нооо защо си мислите, че тези неща са неизвестни на кандидатите за донори на яйцеклетки? Те са им известни, дават им се писмени материали в които е обяснена цялата процедура от до, вкл рисковете, които са възможни и биха могли да настъпят  Peace
Не говоря просто ей така, да се намирам на приказки само  Crossing Arms говоря ви от собствен опит в смисъл в 1 си опит с дон яйцеклетки, ние се грижихме за всичко около и свързано с донорката на яйцеклетки бяхме винаги с нея. Аз лично и обяснявах няколко пъти какво представлява, бях и разпечатала информация откъдето се сетите и не се сещате с инфо подробно за всичко и всеки път я питах, дали не се е отказала и тръпнех от ужас  Embarassed да не се откаже  Rolling Eyes но тя, си държеше на думата Peace Не се получи опита и двете бяхме супер разочаровани, но въпреки това във всеки един момент, тя знаеше, какво следва, какво предстои, рисковете или усложненията, които могат да настъпят. Та затова се издразних от подобни квалификации и обясняние които определено са насочени против донорството и само биха намалили и без това малкото желаещи да стават такива. А ние, не целим това, нали  Shocked

# 440
  • София
Ами всъщност в т.нар. "информирано съгласие" изобщо не са описани рисковете и страничните ефекти от лекарствата, да не говоря, че лекарствата като такива никъде не се описват в информираното съгласие...Информираните съгласия, независимо в коя сфера от българската медицина, служат единствено да оневиняват докторите в случай на неуспешна процедура - а в нашата сфера, с 20-те% успеваемост, другите 80% да са "чисти" ...

Ти си имала "неанонимен донор" и ти си обяснявала...а на анонимните донори (аз примерно държа на такъв) кой да им обясни...

Както виждам от писаното в тази тема, има безплатни донори, които дори не са знаели преди да прочетат във форума, че клиниката им дължи заплащане за времето/пътуването/неудобствата. А това е информация, която е част от Наредба 28 и която принципно би следвало да я има в подписаното Информирано съгласие... newsm78

Никой тук не спори заради спора като такъв. Моята теза е, че Кати каза само верни неща и би следвало в тази тема да има пълни обяснения. Сега тече кампания на Сдружение Зачатие за реклама на донорството на яйцеклетки, и ако кой друг ще каже истината, ако не донорките и реципиентките? Аз лично не искам да бъда "дарена" от излъган донор...

Моето лично наблюдение е, че в България има нещо принципно сбъркано по отношение на донорството на Я. Не може в тази тема (и на лични съобщения) постоянно да се появяват кандидат-донорки /по мои впечатления по 3-4 на месец), а в клиниката да ти казват нямаме донор...Допускам, че "сбърканото" е точно заплащането на донорката...Тук тя чете, че едно донорско ин-витро е 11-12 хиляди, а в клиниката й казват (вероятно) 500-1000 лева, като едно средно ин-витро със собствени Я. е най-много 5 хиляди...всеки човек лесно ще си направи сметката за разликата и ще предпочете да е директен, а не анонимен донор...  а ние, с мераците за анонимен донор, ще си чакаме-ли-чакаме до второ пришествие или менопауза.

# 441
на мен всичко ми обясниха , а не съб била донор на някой, а просто донор!

# 442
Ами всъщност в т.нар. "информирано съгласие" изобщо не са описани рисковете и страничните ефекти от лекарствата, да не говоря, че лекарствата като такива никъде не се описват в информираното съгласие...Информираните съгласия, независимо в коя сфера от българската медицина, служат единствено да оневиняват докторите в случай на неуспешна процедура - а в нашата сфера, с 20-те% успеваемост, другите 80% да са "чисти" ...

Ти си имала "неанонимен донор" и ти си обяснявала...а на анонимните донори (аз примерно държа на такъв) кой да им обясни...

Както виждам от писаното в тази тема, има безплатни донори, които дори не са знаели преди да прочетат във форума, че клиниката им дължи заплащане за времето/пътуването/неудобствата. А това е информация, която е част от Наредба 28 и която принципно би следвало да я има в подписаното Информирано съгласие... newsm78

Никой тук не спори заради спора като такъв. Моята теза е, че Кати каза само верни неща и би следвало в тази тема да има пълни обяснения. Сега тече кампания на Сдружение Зачатие за реклама на донорството на яйцеклетки, и ако кой друг ще каже истината, ако не донорките и реципиентките? Аз лично не искам да бъда "дарена" от излъган донор...

Моето лично наблюдение е, че в България има нещо принципно сбъркано по отношение на донорството на Я. Не може в тази тема (и на лични съобщения) постоянно да се появяват кандидат-донорки /по мои впечатления по 3-4 на месец), а в клиниката да ти казват нямаме донор...Допускам, че "сбърканото" е точно заплащането на донорката...Тук тя чете, че едно донорско ин-витро е 11-12 хиляди, а в клиниката й казват (вероятно) 500-1000 лева, като едно средно ин-витро със собствени Я. е най-много 5 хиляди...всеки човек лесно ще си направи сметката за разликата и ще предпочете да е директен, а не анонимен донор...  а ние, с мераците за анонимен донор, ще си чакаме-ли-чакаме до второ пришествие или менопауза.

Извинявай Шарки, но не говоря за Информирано съгласие! На донорките им се дават други бланки с пълно инфо относно стимулация, процедура ааа да там вътре в този комплект има и един такъв лист за информирано съгласие. Но преди да започнат каквото и да е било всичко им се изяснява и ако имат въпроси им се отговаря от лекаря, който следи стимулацията им. А и донорките също са пълнолетни лица и могат и сами при желание да се запознаят с процедурата, рисковете и пр ... което и правят по-голямата част от тях ако щеш от любопитство само  Wink Все пак никой насила не ги кара нещо да правят Peace
И нещо не си разбрала явно ... да сумата е 10-11 000 лева, но в една точно определена клиника в БГ . В др не се спекулира с мъката на хората и цената е сравнително и приблизително такава, каквато по-голям кръг от желаещи се могат да си позволят! И колко според теб трябва да е  заплащането на тези донорки? 10 000 лева може би и още тлкова за процедура може би? Ами извинявай Шарки, но колко момичета ще могат тогава да си позволят тази процедура, т.к тя ще се превърне  в лукс, който само някои от нас ще могат да си позволят , а останалите? Те как да се спасят(те нямат ли мечти, да гушкат своя рожба) ? Или пак всеки ще си гледа само в чергата, ама типично по БЪлгарски Peace

# 443
# 444
Шарки, права си относно информираността на донорките, но това според мен е работа на клиниките.  Както и Гери е казала, тази информация се получава от лекаря извършващ процедурата.

Както казах и в поста си, не се нахвърлям и не се заяждам, просто едно и също нещо се втълпява.
В Листовката която разпространява Зачатие много подробно и информирано е описано всичко, просто трябва да се прочете.

Всеки организъм реагира различно. Говоря за себе си, аз съм изцяло на хормонозаместваща терапия, нямам никакви странични ефекти от приема на Естрофем и Дуфастон.
Качила съм 3-4 кг. но според мен това е спирането на цигарите, а и не полагам никакви физически  усилия да ги смъкна, защото съм мързелива в това отношение.
Всяка година си правя мамография и цитомазки и нямам никакви оплаквания.
При първата ми процедура, сестра ми беше донор, има едно дете преди да се подложи на процедурата по даряване, както и след 3 години роди още едно дете.
Също нямаше никакви странични ефекти от стимулацията.

Дездемона е права, че не на всякъде процедурата струва толкова пари.
В пазарна икономика, всеки сам определя цената, естествено ние търсим това което е най изгодно за нас.
Би било прекрасно ако и донорската програма се включи към ФАР, но това е отделен въпрос, защото е много по-добре момичета с ИЯР, да не дават луди пари за лекарства, а на края резултата е 2-3 яйцеклетки с незнайно качество и страшно много провалени надежди.

Във всяка една манипулация има риск, но когато е добре премерено всичко и се извършва от специалисти, както и най-вече информираността на пациентите, според мен всеки риск е оправдан.

Дано има повече момичета, които са склонни да дарят частица от себе си, същевременно много добре да се информират за процедурата на която се подлагат.

Много късмет и много сбъднати мечти на всички Grinning

# 445
  • София
..И се върнахме там, откъдето почнахме...
Цитат
относно информираността на донорките, но това според мен е работа на клиниките.  Както и Гери е казала, тази информация се получава от лекаря извършващ процедурата.
Един потенциален донор влиза първо тук, в тази тема, чете и после отива в Клиниката. Изобщо не съм съгласна с твърдението, че лекарите (поне в БГ) разясняват всичко (//моето лично последно "откритие" е за дължината на катетъра при ЕТ при увеличена матка, но това е друга тема//). На мен лично Естрофем ми е изписван без обяснения от докторката, че и с намерението да го пия с месеци, без да ми е насрочена DEIVF процедура.
...............
Аз също съм 4-6 кг отгоре, без никога да съм пушила и без промени в навиците на хранене и спортуване. Обяснявам си го с хормоналния дисбаланс от Е2 (аз съм иначе съвсем наред като хормони, овулация, АМХ и т.н., реагирам на стимулации като младо момиче;  при мен проблемът, налагащ DEIVF е във вече некачествените яйцеклетки - от възрастта). Може да прочетеш в темата за анонимните артохолички колко са напълнели и колко не са от стимулациите.
...............
По отношение на цената - смятам, че около 3000 лева е нормалното заплащане за донор. С това мнение не ангажирам никой, нито го налагам. Да, пазарна икономика е, а отделно и границите са вече отворени...всеки си търси решението сам, като не става лесно DEIVF в БГ, има и други страни...

И пак казвам, за мен е важно моят донор да е анонимен. Но не мога да си позволя времето да чакам точно за мен да се появи донор в "евтина" клиника -  за мен всеки небременен месец е "фатален", аз съм на 44, след половин година ще стана на 45.., аз на това бебе искам да съм му майка, не баба, не искам и не мога  да чакам с години да се появи в моята евтина клиника донор за мен...

# 446
..И се върнахме там, откъдето почнахме...
Цитат
относно информираността на донорките, но това според мен е работа на клиниките.  Както и Гери е казала, тази информация се получава от лекаря извършващ процедурата.
Един потенциален донор влиза първо тук, в тази тема, чете и после отива в Клиниката. Изобщо не съм съгласна с твърдението, че лекарите (поне в БГ) разясняват всичко (//моето лично последно "откритие" е за дължината на катетъра при ЕТ при увеличена матка, но това е друга тема//). На мен лично Естрофем ми е изписван без обяснения от докторката, че и с намерението да го пия с месеци, без да ми е насрочена DEIVF процедура.
...............
Аз също съм 4-6 кг отгоре, без никога да съм пушила и без промени в навиците на хранене и спортуване. Обяснявам си го с хормоналния дисбаланс от Е2 (аз съм иначе съвсем наред като хормони, овулация, АМХ и т.н., реагирам на стимулации като младо момиче;  при мен проблемът, налагащ DEIVF е във вече некачествените яйцеклетки - от възрастта). Може да прочетеш в темата за анонимните артохолички колко са напълнели и колко не са от стимулациите.
...............
По отношение на цената - смятам, че около 3000 лева е нормалното заплащане за донор. С това мнение не ангажирам никой, нито го налагам. Да, пазарна икономика е, а отделно и границите са вече отворени...всеки си търси решението сам, като не става лесно DEIVF в БГ, има и други страни...

И пак казвам, за мен е важно моят донор да е анонимен. Но не мога да си позволя времето да чакам точно за мен да се появи донор в "евтина" клиника -  за мен всеки небременен месец е "фатален", аз съм на 44, след половин година ще стана на 45.., аз на това бебе искам да съм му майка, не баба, не искам и не мога  да чакам с години да се появи в моята евтина клиника донор за мен...

Шарки за теб, може да не е проблем да се лекуваш в друга клиника, но за други тези "евтини" клиники, са единственият вариант! И незнам защо правиш подобни разграничения на евтини, скъпи и пр ...  Shocked Спекулира се може би по отношение на размера им ... това е ясно, т.к в повечето клиники, докторите са първо търговци и чак след това на второ място са лекари, това ми е пределно ясно!  Confused

Има си обезщетение в Наредба N28 и повярвай ми докторите го спазват (някак, защото нас ни таксуват с пълната такса 3000 лева за донорките, но дали и колко им се заплаща дефакто и реално на тях тези неща, няма как да ги знаем, т.к са все из кухнята така да се каже) по отношение на донорките на яйцеклетки. Но ти, явно не си я чела, нито чуваш, какво ти пишем тук, нито ни разбираш, нито искаш да ни разбереш! Защото ако ни беше чула и ако беше прочела, щеше да знаеш, че по закон е разрешено даряването от роднина, а там няма как в този случай да е и анонимно  Peace
И това, че ти не си съгласна с нещо не е предмет на темата тук, ако знаеш аз с колко неща не съм съгласна  Crossing Arms
Не съм съгласна и не мога да приема факта, че донорството на сперма се счита за проблем и като такъв се финансира от ФАР, а за момичетата с изчерпан резерв това не се счита за проблем иии те нямат нужда от финансиране, затова да си се финансират сами, абе с две думи кой как може да се оправя ooooh! С много неща не съм съгласна, но ето факт е, че и тук дори сред ближни по съдба оставаме неразбрани и нечути Peace

# 447
  • София

Не съм съгласна и не мога да приема факта, че донорството на сперма се счита за проблем и като такъв се финансира от ФАР
Това не е вярно. Не се финансира донорството на сперма от ФАР. Дори отказват финансиране на двойки, при които не са открити сперматозоиди, изпращат ги на донорска инсеминация, която си плащат сами.

# 448

Не съм съгласна и не мога да приема факта, че донорството на сперма се счита за проблем и като такъв се финансира от ФАР
Това не е вярно. Не се финансира донорството на сперма от ФАР. Дори отказват финансиране на двойки, при които не са открити сперматозоиди, изпращат ги на донорска инсеминация, която си плащат сами.

Как да не е вярно  Shocked Нима мъжкият фактор да не се финансира по ФАР? А защо женският (ИЯР) да не може да се ползва от същото това финансиране?!? Нима тези жени нямат същите мечти? Или другите трябва да са по-привилегировани? Защо?!?
И малко не си наясно, каква е цената на една инсеминация и цената на инвитро с дон яйцеклетка  Shocked не ги бъркайте тези неща, и не ги поставяйте под общ знаменател, моля ви!

# 449
  • София
Между донорство на сперма и мъжки фактор почти няма общо. Само второто се финансира от ФАР.
Чудесно знам колко струват процедурите.
И всъщност не съм поставила нищо под общ знаменател, постави ги ти, само уточних къде сбърка.

Общи условия

Активация на акаунт