През месеца на виното и любовта е 22-рата Kанадска тема

• 17 924
  • 290
  •   1
Отговори
# 90
Да, smuty, ние направихме такава сметка на Флоранс. Смисъл виждам, спестявам пари за детето си, като едновременно с това му се трупат лихви, а и държавата дава малко. Е, ако реши да не учи, парите от държавата просто няма да ги получим, ама лихвите ще си ги получим. Има и нещо друго - може да бъде една сметка за всички деца, които имаш, т.е. ако едното не иска да учи, другото може да иска. Може разбира се да направиш инвестиция в неподходящ фонд, случва се. Агентката ни в банката ни обясни кои фондове се използват за тая цел, и ние си избрахме фонд. Ако видиш след време, че фонда не върви на добре, просто отиваш при агента си и той ти мести парите в друг фонд, пак по твой избор. Има и фондове с фиксирана лихва, която беше 3,5% когато откривахме сметката. Но ако вложиш пък парите си в по-несигурен фонд, лихвата може да достигне доста по-високи проценти. С една дума - агента те пита дали искаш сигурен процент или искаш да рискуваш, и според твоето желание ти предлага подходящ фонд. Ние си избрахме фонд, в който 50% от парите са с фиксирана лихва, а другите другите 50% са разпределени по по-рискови инвестиции. Не бях склонна да рискувам всичко Peace Малко объркано май стана, ама ако си се интересувала поне малко досега, ще разбереш за какво ти говоря.
И още нещо: ако откриваш такава сметка, отиди направо в банка, там няма нито годишни такси, нито за откриването. Ние отначало звъняхме по телефони, посочени в сайта на Banque de Montreal, но се оказа, че това е някаква отделна институция, която иска пари за всичко.
За още нещо се сетих - нашата агентка ни каза, че ако детето започне да учи, може да си тегли парите, като само покаже документ че учи, без значение дали в колеж или университет. Никой няма да го пита какво ще прави с тези пари. Пък и те веднъж са си обложени с данък, още преди да ги внесем.

# 91
  • Pierrefonds, CA
п4ели4ка, за колко години е този спест.влог ?

# 92
Мисля че беше до 26 години, навършени от детето. Ако до тогава не се използва за учене, се тегли, но без парите, получени от държавата. Не помня къде съм си прибрала брошурките, в тях пише всичко, ама нямам време да ги търся в момента Rolling Eyes

# 93
  • Canada
Тук е доста добре обяснено:
http://www.canlearn.ca/en/save/save.shtml

# 94
  • Pierrefonds, CA

Благодаря,  МрсК и п4ели4ка  ! Hug

# 95
Пчеличке, вие към кой фонд , сте? Ние сега също сме на тази вълна, но доколкото разбрах, може да не си към фонд ,а само да внасяш сам парите в банка,която си избереш и получаваш бенефитите от държавата, но просто лихвата ти е по ниска.Лихвата е такава каквато и на банката в която ги внасяш. Незнам дали това не е по сигурният вариянт. Ще се почудим още малко и информираме и ще трябва да решаваме и ние.
  Моля и другите мами които имат опит в това начинание да споделят,всякакво инфо ще е от полза при вземането на решение)))

# 96
  • Vaudreuil Canada
Ние за сега се отказахме да правим такава сметка на малкия.
Да предупредя обаче за тези които не знаят, че ако я направите до навършване на 1 година и ако сте с нисък доход държавата внася още 500 долара първата година и по 100 долара допълнително за всяка следваща година до навършване на 16 години от детето - общо стават 2000 долара.

# 97
  • Торонто/София

booboo's mama - да ви е честито ходещото човече и дано да стане най-вкусната питка! И ние го чакаме този момент - само си представям каква радост е!  Hug Ще споделиш ли какви предмети нареди, че отсега се чудя?

TarikMom - мерси на пожеланията! Питката стана добре....беше изядена набързо... newsm22...за предмети бяхме наредили доста - калкулатор, химикалка, книга, портфейл, лупа, шише от лекарства, четка за рисуване, телефон и Дани тръгна към калкулатора, взе го и това беше..... на другите неща дори не им обърна внимание ...та незнам какъв ще става.. newsm78..математик? Но прекарахме много добре  newsm44

да кажа и аз за РЕСПто - много е добра идеята и доколкото сам се информирала работи по същия начин като РРСП....фондовете и колко да са агресивни си ги избираш сам.... но наскоро четох че има лимит на година както и за всяко дете ...не помня колко беше ..така че е хубаво и това да се провери

# 98
booboo's mama  честити ви ходещи крачета !Снимки няма ли ? Rolling Eyes
Май ще си имате един счетоводител  Mr. Green,какъвто и да е ,важното е да е здравичък  Heart Eyes

# 99
  • Vaudreuil Canada
booboo's mama честито ви прохождане. Аз доколкото знам предметите се наричат предварително на различни професии. Даже преди 1-2 дни обменяхме опит по темата в декемврийската тема 2006 - мамите които са правили вече прощъпулник ми дадоха няколко примерни списъка та и ние ще последваме вашия пример скоро стига да ми дойде музата че вече повече от месец се мотая с упражнението прощъпулник и все нещо изниква.

# 100
Здравейте,
Както гледам сте заговорили за фондове.
Аз не съм много наясно, но във Ванкувър има българка, която се занимава с тези неща и погледнах на нейния сайт. Опитала се е максимално добре да преведе инфото от английски. Надявам се да помогне като информация.
http://www.dennymarkova.com/bg/resp.php

# 101
Пчеличке, вие към кой фонд , сте? Ние сега също сме на тази вълна, но доколкото разбрах, може да не си към фонд ,а само да внасяш сам парите в банка,която си избереш и получаваш бенефитите от държавата, но просто лихвата ти е по ниска.Лихвата е такава каквато и на банката в която ги внасяш. Незнам дали това не е по сигурният вариянт. Ще се почудим още малко и информираме и ще трябва да решаваме и ние.
  Моля и другите мами които имат опит в това начинание да споделят,всякакво инфо ще е от полза при вземането на решение)))

Не знам как се казва фонда, в който са вложени парите, но според мен нещо не си разбрала правилно. Това че парите са във фонд, не означава че това е някаква институция, в която си вкарваш парите. Както сама си споменала, парите се внасят в банката, като самата банка ти ги влага във фондове, и в зависимост от избрания фонд, лихвата може да бъде фиксирана (3,5% ми казаха от Banque de Montreal), а може и да е плаваща, като има по-рисковани фондове, в които лихвата може да нарасне много, но може и отрицателна да стане. А има и фондове, които пак са рисковани, ама по-малко т.е. лихвата може да спада и да се покачва, но почти винаги остава положителна. Агента в банката ти обяснява кой фонд какъв риск носи и си решаваш. Ако все пак не си наясно как става номера, отиваш в банката и питаш за всичко, за което се сетиш (обикновено ти дават рандеву с агент). Дано не съм те объркала още повече.

# 102
Сега видях линка, който е дала Дензъл. Наистина е преведено добре, ама не съвсем точно. А именно - на първите 2000$ на година, парите от държавата са 20%, или 30% или 40% за първите 500$ (в зависимост от дохода), а за останалите пари до 2000$ максимум (т.е. за останалите максимум 1500$) е твърдо 20% от държавата. Което автоматично прави максимум 500$ от държавата на година. Не мога да ви дам точни цифри за границите в дохода, защото не мога да намеря книжката. Но аз тази книжка я взех от институцията, в която изкарваме SIN номер (а както знаете, за да се открие такава сметка трябва детето да има SIN номер ). В нея много добре е обяснено всичко. Аз с маркер си бях отбелязала кое не ми е ясно, и когато отидохме в банката карах въпросите по вече подчертаните неясноти. А за още по-голямо улеснение на последната страница има готови въпроси, които може да зададете на агента. Ще я потърся пак тая книжка, и ако я намеря ще я сканирам и ще ви я разпратя, само да я намеря.

# 103
  • Vaudreuil Canada
Мацки някоя от вас занимава ли се с градинарство? Че имам някои питания и да знам кого да тормозя с тях Simple Smile

# 104
Booboo's mamma, честито ти ходещо детенце!

Ние за сега се отказахме да правим такава сметка на малкия.

Шеметке, мъжът ми, който е финансовият гуру на семейството, също реши че за нас няма сметка, по не помня какви причини Laughing Интересно ми е на теб какви са ти мотивите (ако не е дълго за обяснение разбира се).

Общи условия

Активация на акаунт