За Египет-най-важни неща,които да не забравям и съвети.

• 135 300
  • 620
  •   1
Отговори
# 345
Пина и Безименна, развеселихте ме. Признавам,че аз казвам България както звучи на арабски (Булгария с едно гъгнещо Г) и затова в повечето случаи се сещат откъде съм. Един път това, че съм оттук ми свърши много добра работа. Ще разкажа набързо: Бюрокрацията там е уникална, ходиш по десетки пъти из разни учреждения, мотаят те, губят ти документите ( за документ за постоянно пребиваване искат 16 снимки!), изследват те за СПИН (понеже на резулататите много бързо им изтича валидността, ме дупчиха няколко пъти, та съм проверена отвсякъде) и най-смешното е, че имиграционната служба работи малко през деня и повече вечер - след 21ч  Rolling Eyes и така след работа ходих няколко пъти и все не ми обръщат внимание или ми намират кусур на документите...Докато една вечер попадам на един от шефовете им и не щеш ли той бил идвал на обмяна на опит в София и така се зарадва като ме видя, все едно беше спал у нас. Заразправя ми колко му е харесало, колко гостоприемни били колегите му полицаи тук, каза ми няколко неща на Бг-ски, разписа ми документите и си ме изпрати по живо, по здраво. Crazy Mr. Green

# 346
Според мен те питат от къде си поради две причини - първо естествено, за да завържат разговор и второ, за да знаят каква цена да ти дадът. Едно е да кажеш, че си от Италия или Франция, друго е ако им кажеш, че си от Сърбия или България. Естествено, че на първите ще дадът по-висока цена  Laughing  

# 347
На мен ми направи впечатление, че те не разбират и се чудят, като кажеш Бългерия - с английско произношение, но веднага реагират ако кажеш Булгария и казват - аа, Стоичков, Стоичков! Направо изпадаха в екстаз от факта, че сме сънародници със Стоичков!

а за забележките относно географските понятия не искам да се съгласявам, защото колко българи биха се ориентирали, ако някой им каже, че е от Буркина Фасо (не по-малка от БГ страна), с пояснението, че е на юг от Мали?

В 6-ти клас учихме столиците на всички държави по континенти. Сега като ми кажеш "Буркина Фасо" и автоматично ми иде на езика "Уагадуго!"....или пък "Чад" - "Нджамена"...До такава степен ги бях научила тия африкански държави и столиците им, че още ги помня поне 90% от тях...смятайте колко години ми е заета паметта от такива подробности.... newsm78
 Joy
Old Sport, направо ме разбиваш отвсякъде! Много са ми интересни разказите ти!
Сега се сетих за друга забавна случка - с мъжа ми се качваме в асансьора и някакви англоговорящи се чудят дали са на 5-я етаж. И аз им казвам "Yes, it's the fifth floor" и тия вместо да ми кажат "Thank you" Или нещо от сорта ми викат "Шукра" и аз  newsm78 newsm78 newsm78 Не, че не ги разбрах, благодарение на Old Sport, ама защо пък на арабски...Аз нямам нищо общо с арабския изглед - бяла, светли очи, незабрадена (!). Или пък идва на плажа един от персонала на хотела, предлагайки някакво развлечение и почва да щрака на арабски. Ние го поглеждаме с тъп неразбиращ поглед и мъжа ми само успя да промълви "Excuse me?!?!?".  hahaha Човекът го помислил за арабин...

# 348
no name, не знам къде си учила, но аз тези неща не съм ги учила! Пробвай се да направиш проучване и виж колко хора ги знаят! Все пак 50% от българите мислят, че Милано е столица на Италия...  ти си абсолютно изключение!

# 349
Безименна, точно и аз щях това да кажа. Аз не съм ги знаела нито в 5-ти клас, нито сега и няма шанс да ги запомня. Изобщо не знам къде е Буркина Фасо (е,казах си го).Поне знам коя е столицата на Италия  Mr. Green
Що се отнася до откачени случки - аз съм пълна с такива, ще взема да ги опиша някъде ... В Египет веднъж дойдоха от полицията да ме вземат от работа и ме закараха в един затвор, за да превеждам на едни арестувани бг-ри  Crazy Crazy

# 350
Малей и аз съм ги учила столиците и ни изпитваха много обстойно - ама аз съм доста по-голяма от вас и тогава по времето на социализЪма имаше наистина страшни даскали - и в пряк и в преносен смисъл.

# 351
no name, не знам къде си учила, но аз тези неща не съм ги учила! Пробвай се да направиш проучване и виж колко хора ги знаят! Все пак 50% от българите мислят, че Милано е столица на Италия...  ти си абсолютно изключение!

Това при мене не е изключение, то си е ненормално..... #Crazy
хахаха

Безименна, точно и аз щях това да кажа. Аз не съм ги знаела нито в 5-ти клас, нито сега и няма шанс да ги запомня. Изобщо не знам къде е Буркина Фасо (е,казах си го).Поне знам коя е столицата на Италия  Mr. Green
Що се отнася до откачени случки - аз съм пълна с такива, ще взема да ги опиша някъде ... В Египет веднъж дойдоха от полицията да ме вземат от работа и ме закараха в един затвор, за да превеждам на едни арестувани бг-ри  Crazy Crazy

За какво ги бяха арестували тия българи??? А ти как си научила арабски? До колкото знам е доста сложен език...Но много ми харесва как звучи! Исках да да помоля някой от екскурзоводите да ми напише цифрите на арабски, ама се сетих много късно и нямаше на кого да кажа. От табелите при Асуанския язовир схванах как се пишат 3, 8 и 0 и това е... Sad

# 352
Да уточня, че аз превеждах от бг-ски на английски, а друг - от англ. на арабски. Арабският ми е уличен - учила съм го по слух, работейки там, от приятели и колеги. Не е на високо ниво, но ми върши работа  Mr. Green (Навремето ме бяха приели арабистика в Софийския и аз се зарадвах, но тогава правилото беше, че продължават да те класират до по-горните ти желания и така ща, не ща продължих да се класирам до първото ми желание - немска филология, от която ми доскуча след една година и накрая завърших право. А можех да съм арабист сега ...)
Та тия бг-ри ги бяха арестували, защото бяха обменяли фалшиви пътнически чекове. Беше доста засукано...дължаха пари на някакъв друг бг-рин, който ги беше принудил да отидат с него в Шарм и да ги вършат тези неща. Той, естествено, се беше измъкнал, а тях ги бяха заловили...Но смешното беше, че аз не разбрах съвсем къде ме водят, обаче бях доволна, защото не бях на работа и си дремнах в колата и изведнъж се събудих в ... затвора  Crazy В заседателната (ако мога така да я нарека) зала имаше една клетка и в нея един изпаднал египтянин, който ръфаше хляб и гледаше жално, а нашите сънародници ги доведоха и изправиха с очи към стената и с вдигнати ръце с белезници...Абе за мен всичко приключи с угощение - за да ми се отблагодарят за съдействието и да се докарат пред шефа си, ни спретнаха едно пищно банкетче в местното полицейско управление.  Mr. Green Навръщане, разбира се, си дремнах още по-добре  Joy

# 353
Ехаааааа, не скучаеш виждам....
Сега тези, дето ще заминават да не си изкарат акъла! Wink
Old Sport, как не те е грабнал някой арабин - не знам Simple Smile

# 354
Е, на никой нищо няма да направят, ако спазват законите. Египет си е полицейска дтржава, но чужденците не ги закачат, ако не нарушават законите. Няма страшно! Аз разказах историята, защото е комична.
А що се отнася до това как не са ме грабнали там - абе искаха разни хора, но аз не се давам току-така  Mr. Green  Twisted Evil

# 355
Old Sport да вземеш да напишеш едни мемоари  Laughing

# 356
Хи-хи като нищо. Мат'риал има много, ама пусто време не достига. Като се присетя от време на време, ще драсвам по някой ред тук  Mr. Green

# 357
Хи-хи като нищо. Мат'риал има много, ама пусто време не достига. Като се присетя от време на време, ще драсвам по някой ред тук  Mr. Green

Аз ще си купя книгата, да знайш! Wink

# 358
А, аз на теб ще ти я подаря с автограф  Mr. Green

И за да не помислите, че в Египет само по банкети съм ходила - канили са ме и на гости в къщи. И ядохме на земята  Rolling Eyes Апартаментът беше ок, имаше оборудвана кухня и маса, но като се събрахме всички, застлаха на земята и наредиха блюдата, насядахме и започнахме да си хапваме. Много вкусно беше, малко неудобничко, че се сгъваш на 16, но ми е останал светъл спомен  Mr. Green Също имах честта да ям и с едни бедуини - групата туристи пиеше чай в друга палатка, а аз нали бях местна, бедуините ме извикаха да споделя трапезата им - от една тава с картофи с ориз и домати ядохме всички - бъркаш с хляба вътре и хапваш.   chef Беше супер вкусно! И никога нищо не ми е ставало след това. Вирусът ме е хващал след като съм яла в ресторанти  #Crazy

# 359
А, аз на теб ще ти я подаря с автограф  Mr. Green

И за да не помислите, че в Египет само по банкети съм ходила - канили са ме и на гости в къщи. И ядохме на земята  Rolling Eyes Апартаментът беше ок, имаше оборудвана кухня и маса, но като се събрахме всички, застлаха на земята и наредиха блюдата, насядахме и започнахме да си хапваме. Много вкусно беше, малко неудобничко, че се сгъваш на 16, но ми е останал светъл спомен  Mr. Green Също имах честта да ям и с едни бедуини - групата туристи пиеше чай в друга палатка, а аз нали бях местна, бедуините ме извикаха да споделя трапезата им - от една тава с картофи с ориз и домати ядохме всички - бъркаш с хляба вътре и хапваш.   chef Беше супер вкусно! И никога нищо не ми е ставало след това. Вирусът ме е хващал след като съм яла в ресторанти  #Crazy

Ух, размазах се от кеф!  Hug
А тези бедуини...нали ходихме на сафари до бедуинско селище - впечатленията ми са малко...противоречиви. Бедуините май са повече бизнесмени, отколкото бедуини....Качихме се на един хълм да гледаме залеза и гледаш от едната страна на едно баирче - селището с колибите, дето посетихме. От другата - други колиби, ама с ток...пък нали живеели без ток?  newsm78
Иначе храната, дето там я ядохме не беше лоша - ставаше. Ама кебапчетата бяха малко странни на вкус...Той мъжът ми като ги опита и вика "ейй, какви кебапчета! Пък аз се чудех защо нова козленце така жално блееше..." hahaha Е, хапнахме си ги де...
Пък аз му викам "Сега разбирам защо ни казаха да не пипаме кучето...."  hahaha Това куче горкото го бяха налазили едни странни буболечки.... Sick
Пък водачът беше супер забавен тип! На връщане - вече беше тъмно спираме да се полюбуваме на мрака и той изпъва пръст към небето "Виждате ли онази звезда?" (и сочи към Венера или още Вечерницата) "Това", каза "е първата звезда, която изгрява на небето вечер. Това е Юпитер!!!" и аз хлъц!  newsm78 newsm78 newsm78 Ама как да му развалиш кефа на човека, толкова беше горд, че споделя познанията си...

Общи условия

Активация на акаунт