За Египет-най-важни неща,които да не забравям и съвети.

• 135 290
  • 620
  •   2
Отговори
# 450
Ами щом си изчела всичко,няма какво толкова още да се добави.Темата я нищим в детайли от миналата пролет,че и отпреди.
Екскурзиите сама си ги изброила - Луксор задължително.Кайро в какъв смисъл искаш да е различно - питай агенцията си дали могат само на пирамидите да ви заведат (вероятно ще искат да се доплати за самостоятелен гид,ако изобщо имат такъв вариант).Ако не - ще им платиш веднъж за обиколктата и още веднъж ще платиш,за да ви заведе някой друг.Мога да ти дам координати на египтянин,който да ви заведе,но това се и съвсем самостоятелно организиране на нещата.Иначе моежете и да хванете едно такси до пирамидте и да стоите там докато искате,после пак на такси до хотела и така.
Риболовът предлагат ли го в Хургада?В Шарм по принцип беше нещо полулегално,защото като цяло рибите,които плуват не се ядат и са под закрилата на закона.Но руснаците са луди на тема риболов и за тях (а и най-вече заради парите)  организираха разни лодки,които ги водеха навътре,за да хващат и да се радват.
Имай предвид,че в Кайор посещаването на магазини за папируси и т.н. е съвсем мимоходом,между другото.Иначе за един ден се посещават максимален брой неща - вярно,тича се,но поне успяваш да видиш нещо повече от пирамидите - Музея например.А той не е за изпускане!

# 451
Мерси, Old sport! Имам още доста време да чета, като се има предвид, че решихме преди по-малко от седмица, че ще пътуваме изобщо, колебаехме се между Тунис и Египет, но се оказа, че преди 25-ти октомври няма вариант да пътуваме, и остана Египет. За няколко дни изкълвах къде каквито отзиви намерих, затова всичко ми е каша в главата. Точно от тези отзиви в разни форуми за пътешествия се оформи доста скептичното ми отношение към панорамната обиколка в Кайро (от разкази на "препатили" - 30мин за пиртамидите, 2 часа за музея и по час и половина - два във всяка от двете фабрики -  за папируси и за парфюми, които бих предпочела да отделя за музея). Това с таксито е идея, макар че честно казано, малко ме е страх... Но може би това ще бъде тръпката на приключението  Simple Smile Когато наближи времето, може би пак ще питам - за координатите на твоя познат египтянин   bouquet
Иначе, риболова - това е, което намерих - предлагат го Тез тур, или по-скоро техния партньор в Египет, защото пише, че екскурзиите се купуват на място: http://www.teztour.bg/downloads/excur_hurghada-3.doc
Имам предвид "Източната морска разходка". Както виждаш, доста екскурзии предлагат, но не знам кое си струва да се види и кое е губене на време и пари... А иначе, моя рибар е от тези, които ловят и пускат (досега вкъщи риба не е носил  Simple Smile ), така че едва ли ще има проблем

# 452
Тези "фабрики" са най-бикновени магазинчета,не е кой знае какво.Единствния път,когато съм била организирано в Кайро,бях с немска група и сме спряли за не повече от 30 мин. на такива места. Не знам за Тез Тур.
И да отидете с такси до пирамидите,мисълта ми беше,че Музеят не е за изпускане в никой случай.Никой не си прекарва целия ден при Пирамидите,няма смисъл просто.Особено,ако си за кратко в Кайро.
Познатият,който споменах е гид-египтолог.Ако ви интерсува,трябва да му пишете отрано,за да сте сигурни,че ще е свободен за въпросния ден.С него ще уговорите и цената,ако ви заинтерсува.
Погледнах екскурзиите.Някои от тях не препоръчвам да се правят от Хургада и това ви улеснява в избора.Като се има предвид,че сте там за колко,5-6 дни? - един в Кайро,един в Луксор, един следобед в пустинята например,един ден на разходка с лодка и то не ти остава много друго време.Аз лично бих избрала Ел Гуна ( и там има риболов) пред Източната разходка,но вие си решавате.
Ако ще се гмуркате (с шнорхел имам предвид),не ви трябва разходка с лодка със стъклено дъно.

# 453
Отново ти благодаря, Old sport! Ще съм ти благодарна за координатите на твоя познат, най-добре на ЛС. Ще го обсъдим вкъщи, но мисля, че това е най-добрия вариант, все пак той ще ни покаже най-стойностното, защото явно в Египет има мнооооого неща за гледане, а времето е само една седмица. Всъщност, 6 нощувки в Хургада и 1 в Кайро (де факто само 1 ден, защото пристигаме вечерта на предишния и излитаме вечерта на деня в Кайро). Ще те послушам за Ел Гуна  Simple Smile, за стъкленото дъно - също, аз лично предпочитам да правя нещата, от колкото да гледам  Simple Smile

# 454
 Peace
Ще ти пусна на лични координатите и цените,които ние платихме през март,а вие ще си комуникирате, той е добре с английския.

# 455
Old Sport и аз ти благодаря, включително и за съветите, които ми пусна на лс. На  elix също голамо мерси. Сега ще напиша ориентировъчни цени за екскурзии от Хургада, които на нас Алфа тур ни даде: Луксор - 75 $,  лодка с прозр. дъно - 35 $, Eл Гуна - 45 $, Шоу 1001 нощ и танцуващи фонтани - 40 $ /за клиентите ол инклузив в хотел Алф лейла ва лейла, в който ние ще бъдем, е безплатно/. И други имам, но се оказва, че  съм си забравила флашката на работата, така че утре ще ги пусна. Имаше и двудневна Луксор и Абу Симбел. За Абу Симбел чух невероятни отзиви, но ние няма да можем да отидем.
Ние ще летим на връщане от Хургада, така че ще мога да купя нещо и от летището, а иначе с пазарене, водейки се от ориентировъчните цени на сувенири, които имам, все ще се сдобия с нещичко, независимо от къде.
Приготвила съм си около 80 долара по един за сувенири и бакшиши, точни долари за екскурзиите, които сме планирали и за визите. А отделно съм взела и евро, но по 5 и ще си обменям по малко, правилно ли е?Трябва за тоялетна по около 1 ег. паунд, за вода и др. такива подръчни неща, които било по-добре да плащаме в ег. пари. Разбрах, че в хотела имало чейндж на добър курс.
Дълъг пост се получи и от мен. Утре ще напиша и цени на сувенири каквито имам, пък вие момичета, ме поправяйте, аз все пак още не съм била там. След 27 септ. ще пиша пресни отзиви.

# 456
Моля! Виж, не си прави труда да преписваш - в линка,който Роксан25 пусна само малко по-горе,ги има описани и екскурзиите, и цените.
Мисля,че всеки е прочел и коментарите в блога на Стилян,така че няма смисъл да повтаряме съветите.
Най-добре е и за сувенирите да плащаш в египетски лири.Иначе няма да им хванеш края на курсовете и ще се минеш.Ползвай доларите само за бакшиши и в краен случай,ако нямаш ег.лири под ръка. Също така обменeте 50-100 евро и си харчете спокойно.Какъв е смисълът да трябва да тичаш непрекъснато до чейнджа?
Цените на сувенирите са много относително нещо.Всичко зависи от това колко купуваш,колко умееш да се пазариш и на какъв кеф е съответния продавач  Mr. Green

Последна редакция: пт, 29 авг 2008, 08:08 от Old Sport

# 457
Добре, че си написала, че има линк, аз съм го пропуснала, а моите цени са същите като посочените в него. Честно казано, вече и аз се обърках с тези пари - наистина противоположни съвети, но си мисля, че ще послушам теб Олд Спорт, защото си по-запозната с нрава и обичаите на египтяните  bouquet

# 458
Не се безпокой.Нищо не може да е кой знае колко объркващо.Не го мисли постоянно.Наслаждавайте се просто.Една седмица минава напълно неусетно! Peace

# 459
И аз така реших - да се подготвя за наслаждаване, а не да се опитвам да предвидя всичко. Така или иначе няма да мога. Благодарение на изчетеното във форума съм подготвила основните неща, а за останалото - реагиране според ситуацията. В крайна сметка тръгвам, за да видя нещо различно, друга култура, да реализирам една моя и на съпруга ми стара мечта, а не да изкупувам сувенирите на Египет. Хайде до скоро . Пък ако се сетя нещо,  пак ще питам.

А, сетих се? Не можаха да ми кажат какво е ограничението за тежестта на багажа и наистина ли е добре да си взимаме нес кафе оттук, тяхното толкова ли не прилича на кафе? Знам какво е качеството на предлаганото в ол инкл. Аз май много питам Sad

# 460
За багажа трябва да се провери в авиокомпанията - тя го определя. Най-вероятно е 20кг, но при някои е 15кг на човек, чекиран багаж. Ръчния е 1 брой на човек до 5кг.

Иначе не се притеснявай! Когато ние ходихме в Египет, не бях все още форумка-маниачка  Laughing дори нямахме нет в къщи. Ходих в една зала да ровя, но за 15-20мин какво толкова бих могла да изровя... Отидохме напълно неподготвени, срам ме е да кажа до колко неподготвени  Embarassed Embarassed  В крайна сметка оцеляхме  Laughing изкарахме страхотно - вълнуващо, интересно, впечатляващо и не сме се набутали с пари, не сме останали ни жадни, ни гладни, нито се върнахме без сувенири и т.н.  Grinning

# 461
Най-вероятно е 20кг.
Нес кафе и там продават.Ако си толкова пристрастена към кафето - носи си.На закуска има,но не е особено добро.Това е.Пий сок от каркаде - освежава като кафето,а е специфичен за там - наситено червен и сладък  Mr. Green

# 462
  • София
Един съвет по повод на екскурзиите - не буквай нищо от тук, нито от хотела. В центъра на Хургада има офис на Томас Кук, предлагат се най-разнообразни екскурзии, индивидуални при това - джип, шофьор и гид, само за вас, и така избягваш капана на организираните екскурзии - влачиш се с автобус с 30-40 човека, спират ви пред магазини, с които имат уговорки и не им пука какво ти искаш да видиш. Цената на индивидуална екскурзия с Томас Кук е същата като на групова в хотелите. Ние букнахме всичко възможно - остров (забравих му името, национален парк им се води) + гмуркане, Карнак и Луксор, Долината на царете, бедуинско селище в пустинята, сафари в пустинята (по залез), риболов. Страхотно беше, индивидуалния гид ни водеше там, където искахме, пътувахме удобно в джип с климатик, само двамата с мъжа ми. Общо взето се прибирахме в хотела само да спим, и бяхме супер доволни, докато другите от групата бяха бесни от разтакаване. Включително в Кайро изпуснаха пирамидите, щото първо ги стоварили във фабрика за папируси - щеш не щеш, висиш там, и като пристигнали, оставало 1/2 час докато затворят комплекса. От Хургада до Кайро също сама си организирах трансфера, нищо че ми беше в цената, защото часовете на тръгване не ми бяха удобни. Ние тръгнахме сами през нощта, и рано сутринта си бяхме вече организирали програмата. В Кайро за 60 евро си пазарихме такси за цял ден, той ни развеждаше, отидохме и до Мемфис, видяхме и първата в света стъпаловидна пирамида на Джосер, Хелиополис и още на някакви места, вече не помня.

# 463
Идеята ти не е лоша,но ако навсякъде сте плащали като в Кайро  #Crazy...Поне човекът е изкарал добри пари. Все пак това,което за нас е приемливо като цена,за тях е цяло богатство.
И друго нещо - ако човек ще си плаща всичко два пъти,какъв е смисълът от организираната екскурзия.Аз пътувам винаги индивидуално,независимо къде ходя (обикновено времетраенето на почивките не ме устройва),но хората,които пътуват организирано, го правят често с цел плащане на по-малко пари - и при това положение се губи смисълът от това да платят на агенцията за всичко(добро или лошо) и после да платят отново на друга фирма да ги разхожда.Надявам се,че стана ясно какво искам да кажа  Mr. Green

Последна редакция: пт, 29 авг 2008, 14:02 от Old Sport

# 464
  • София
Явно не съм се изразила правилно. Първо, таксито, което наехме в Кайро, не ни показа само Кайро, не си обърнала внимание, а също Хелиополис, Мемфис и други места, забравих им името, едното беше стара столица на Египет, като се върна в къщи ще проверя. Тези места не са в Кайро, а в околността. Това си е доста път и си ангажирал човека за цял ден. Например Хелиополис е на около 40 км. от Кайро, а Мемфис на около 20-30, ама в обратна посока. Ходихме и до някакво солено езеро, след Мемфис се пада.

Второ, не се плаща по два пъти. В цената на екскурзията от тук по избор можеш да си включиш и местните екскурзии. Това и препоръчах - не плащайте нищо от тук, на същата цена там ще си платите индивидуални програми. Единственото, от което не се възползвахме беше трансфера от Хургада до Кайро, но аз прецених, че 1 допълнителен ден в Кайро ми е по-ценен.

В този смисъл ти излиза дори по-евтино - на практика си като на индивидуално пътуване, но ползваш цени на самолет и хотели като при групово.

Надявам се, че ти стана ясно какво искам да кажа  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт